Parainfluenza la câini - nu fatală, dar neplăcută

Gripa este o boală umană foarte periculoasă și gravă. Fiecare iarnă este marcată de marșul său triumfător prin orașe și sate. În mod ciudat, dar animalele noastre de companie au și „analogul” său. Aceasta este parainfluenza la câini. Desigur, aceasta este departe de a fi gripă în sensul inițial, dar această boală poate provoca o mulțime de probleme. În special, cu un singur contact cu un animal bolnav, câinele dvs. se va îmbolnăvi aproape sigur. Singura consolare este că practic nu există decese..

Informații despre agentul patogen

Boala este de natură virală, cauzată de un agent patogen din familia paramixovirusului. În general, există multe întrebări cu acest lucru. Faptul este că există încă dispute cu privire la un agent patogen specific în rândul medicilor veterinari și microbiologi. Până în prezent, toată lumea este de acord că patologia ar trebui recunoscută ca un caz general de afectare a căilor respiratorii superioare de către un întreg complex de agenți patogeni (inclusiv bordeleloza). În consecință, niciun tratament specific nu a fost încă inventat. Există doar terapie generală, simptomatică, care „zdrobește” principalele simptome.

Îndepărtați imediat acei proprietari care nu știu dacă acest virus este contagios pentru oameni. Nu, el nu prezintă niciun pericol pentru tine și gospodăria ta, așa că nu este nevoie să-ți faci griji în privința asta. Desigur, acest lucru nu elimină necesitatea de a duce urgent câinele la clinica veterinară..

Căile de infecție

Așa cum se potrivește oricărui virus care se respectă, acest agent patogen intră în corpul gazdei folosind calea de infecție aeriană. În consecință, cele mai multe șanse de a prinde infecția sunt la câinii care vizitează în mod constant expoziția sau se plimbă regulat cu alți câini. Există, de asemenea, probleme cu perioada de incubație, care poate fi prelungită de la două zile la o lună. Următoarele categorii de animale sunt cele mai predispuse la infecție:

  • Creștere tânără până la un an.
  • Animale slăbite după infecții, afectate de orice tip de paraziți interni și externi.
  • Cățele care alăptează, animale însărcinate.

Dezvoltarea bolii

Simptomele în sine sunt foarte încețoșate, deoarece, cu un succes egal, pot fi atribuite imediat unei bune zece patologii. Câinele începe să tusească, scurgerea secrețiilor mucoase se observă din nas. De regulă, pofta de mâncare persistă, dar în cazurile severe, mai ales în cazul stratificării infecțiilor secundare, aceasta dispare. Setea rămâne oricum. Conjunctivita seroasă poate apărea bine. În acest caz, crustele uscate de secreție se acumulează în colțurile ochiului, iar dimineața câinele are pleoapele lipite. Principalul semn clinic este o tuse persistentă și dură, care se manifestă constant la cel mai mic efort fizic și jogging.

Dacă boala nu este complicată de infecții secundare și dacă numai paramixovirusul este printre agenții patogeni, atunci în majoritatea cazurilor câinele se recuperează fără eforturi mari, iar acest lucru se observă deja în a șaptea sau a opta zi după apariția primelor semne clinice. Este posibil să nu aveți nevoie de niciun tratament specific. Din păcate, un astfel de rezultat de succes nu se întâmplă întotdeauna..

Forma intestinală de parainfluenza a câinilor este foarte periculoasă. După cum sugerează și numele, este complicat de diaree abundentă. În cazurile severe, animalul slăbit începe să meargă literalmente sub el însuși, toate membrele posterioare și coada sunt unse cu fecale lichide, fetide. În acest caz, cercetătorii susțin, de asemenea, între ei, deoarece încă nu este foarte clar care agent patogen cauzează o astfel de manifestare a bolii. Cu toate acestea, este mai bine ca proprietarii să nu se gândească la acest lucru, deoarece cu astfel de simptome, ar trebui să vă duceți urgent animalul la clinică. Cu toate acestea, este puțin probabil ca dvs. să suportați calm cartierul cu nefericitul câine.

Și mai departe. Un alt pericol îl reprezintă complicațiile pe care le lasă în urmă acest virus. În special, la câinii de rase mari, patologiile sistemului cardiovascular sunt adesea observate după acesta..

Prevenirea

Deoarece boala este transmisă prin picături aeropurtate, este foarte dificil să te aperi împotriva acesteia cu mijloace convenționale. Putem recomanda doar (în cazul unui focar de boală) să nu umblați câinele în locuri unde alți câini se plimbă. Spălați bine labele după ce ieșiți afară. Dar singura modalitate fiabilă de a preveni infecția este doar un vaccin special.. În special, s-a arătat perfect drogul Dhppi de la "Nobivac".

Un punct de subliniat aici este important. Acest vaccin ajută în mod special împotriva paramixovirusului, dar nu previne boala dacă alți agenți patogeni sunt implicați în infecție. Aș dori să spun încă o dată că planul de vaccinare trebuie întocmit de un medic veterinar cu experiență, care poate recomanda alte vaccinuri multivalente, a căror utilizare este necesară în cazul dumneavoastră..

Important! Vaccinarea protejează fiabil animalul de boli, dar nu împiedică prezența virusului în sine! Mai simplu spus, chiar și câinii vaccinați la expoziții pot fi purtători de infecție.!

Astfel, vaccinarea tuturor câinilor dvs. este o necesitate.. Acest lucru se face o dată, o dată pe an. Acest lucru nu va dura mult timp, dar vă va permite să vă păstrați sănătatea animalului de companie și propriile finanțe, deoarece tratamentul formelor avansate și severe este lung și nu este ieftin. Mai mult, un rezultat pozitiv nu este garantat în toate cazurile..

Despre măsurile terapeutice

După cum am spus, există o mulțime de agenți patogeni reali ai acestei infecții. De aceea nu este atât de simplu cu tratamentul animalelor bolnave. În primul rând, în clinică animalul dvs. de companie va efectua un set întreg de teste, în funcție de rezultatele cărora va fi identificat „eroul ocaziei” direct. Pe baza acestor date, specialiștii vor selecta cel mai eficient medicament pentru acest caz particular și vor prescrie o metodă de tratament. Pur și simplu, ei vor decide problema cum și cu ce să trateze.

În orice caz, preparatele vitaminice vor ajuta la ameliorarea evoluției bolii, care măresc rezistența nespecifică (rezistența) corpului și îmbunătățesc starea generală a animalului slăbit de infecție..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Parainfluenza la câini - nu fatală, dar neplăcută