Picardy shepherd dog (berger de picardie)

Câinele ciobănesc picardian (Berger de Picardy) este un câine mic construit armonios, cu o haină dură, zveltă, la prima vedere, simplă. Considerată una dintre cele mai vechi rase de păstori francezi. Foarte orientat spre om, devotat și incredibil de rezistent, capabil să păzească. Nu necesită îngrijire complexă și, în general, are o sănătate bună.

Picardy Shepherd Dog (Berger de Picardie)

Primul standard a fost dezvoltat în 1922. Rasa a primit recunoaștere oficială în Franța în 1925. După cel de-al doilea război mondial, câinii ciobănești din Picardia au dispărut practic. Au început lucrările pentru găsirea câinilor tipici și refacerea animalelor. În anii 50 ai secolului XX, „Clubul Prietenilor rasei Berger de Picardie” a fost creat de entuziaști. Deja în 1964, rasa a fost recunoscută de Federația Cinologică Internațională sub numele de câine ciobanesc picardian (Berger de picardie în limba engleză)

În popularizarea rasei, un rol semnificativ a fost jucat de lansarea filmului „Mulțumiri lui Wynn Dixie” (2005), în care rolul principal a fost jucat de doi câini de ciobanie Picardy. Conform ideii inițiale, personajul principal ar fi trebuit să fie un câine mestiz sau un mestec, dar pe platou nu se poate face fără substudii, așa că au decis să atragă câini de rasă pură. De asemenea, Picardy Shepherd Dogs au jucat în filmele: „Daniel și superdogii” (2004), „Ei bine, iată-ne: renovare” (2007).

Aspect

Picardian Shepherd Dog este un câine de dimensiuni medii, rezistent, puternic, cu mușchi bine dezvoltați. Foarte elegant, nu greu, proporții medii. Format ușor întins. Înălțimea la greabăn: masculi - 60-65 cm. Cățele - 55-67 cm.

Una dintre trăsăturile distinctive ale câinilor ciobănești picardieni este un zâmbet prietenos.

Capul este suficient de mare. Stopul este slab indicat. Craniul este lat, dar nu excesiv. Sprâncenele sunt bine definite, nu închid ochii. Mustața și barba nu sunt prea lungi. Fruntea are o brazdă ușoară, arată plată, ușor arcuită. Pometii sunt moderat largi. Botul nu este ascuțit, moderat lung, puternic. Buzele sunt bine comprimate, uscate. Puntea nasului este dreaptă. Mușcătură de foarfecă. Urechile sunt așezate suficient de sus, de aproximativ 10 centimetri lungime, lățime la bază, întotdeauna ridicate, vârfurile sunt rotunjite. Ochii de dimensiuni medii, de culoare uniform închisă.

Gâtul este lung, musculos, puternic și mobil. Cazul este oarecum întins. Pieptul nu cade sub coatele, circumferința pieptului din spatele coatelor depășește înălțimea la greabăn cu 1/5. Spatele este drept. Loinul este puternic. Abdomenul este moderat ascuns. Crupul curge lin în șolduri. Coada ajunge la cârlig, coborând drept sau curbându-se ușor la vârf. În mișcare, nu se ridică mai sus decât spatele. Lungimea părului de pe coadă este aceeași ca pe corp. Membrele sunt bine musculate, cu os mediu și articulații proeminente, de lungime moderată, drepte și paralele. Labe sunt rotunde, scurte, arcuite. Unghiile sunt întunecate, puternice. Nu ar trebui să existe nici unghii de rouă. Tampoane flexibile, dure.

Blana este grosieră, lână, de lungime medie - 5-6 cm, pe botul de aproximativ 4 cm. Substratul este gros, subțire. Culori:

  • Galben pal;
  • Gri;
  • Gri-negru;
  • Cenușiu roșiatic;
  • Albastru-gri;
  • Gri cu incluziuni negre.

Sunt permise pete mici pe piept și degetele de la picioare.

rasă de câine Picardian Shepherd

Caracter și comportament

Picardy Shepherd Dog are un caracter echilibrat, nu este agresiv, laș și nici excesiv. Foarte puternic atașat de proprietar și membrii familiei. Loial și ascultător. Este foarte inteligentă, veselă și energică. Are un caracter sensibil, afirmativ, în care există o cantitate moderată de încăpățânare și dragoste de libertate..

Proprietarii notează că câinii ciobănești picardieni au un simț al umorului dezvoltat. Câinii sunt foarte atenți și sensibili. Fericiți când au o slujbă, duri și muncitori.

Picardy Sheepdogs sunt paznici și apărători neînfricați ai casei lor. Neîncrezător față de cei din afară, precaut, cu un instinct teritorial pronunțat. La fel ca multe alte rase de păstorit, au nevoie de atenția proprietarului. Se ofilesc fără comunicare umană. Sunt câini sportivi și loiali, cu dorința de a lucra și de a fi de ajutor. Cu o bună socializare, se înțeleg bine cu copiii. Non-conflictual, găsesc destul de ușor un limbaj comun cu animalele domestice.

Protejând turma, câinele ciobanesc Picardy este în mișcare de cele mai multe ori..

rasa cainelui picardian ciobanesc

Caracteristicile conținutului

Câinele Ciobănesc Picardian este cel mai adaptat pentru viața din afara orașului la o fermă, unde va avea un scop și o muncă. Cu toate acestea, experiența multor proprietari arată că un câine se va adapta bine la viața din oraș, dacă are capacitatea de a se mișca mult. Acasă, de regulă, se comportă foarte liniștit și calm, așteptând cu răbdare proprietarul. Dar nu la o vârstă fragedă, când energia fierbătoare o face deseori să se simtă liniștită în deteriorarea lucrurilor și a bunurilor..

Activitatea fizică la un câine ciobanesc picardian ar trebui să fie foarte bună. Acești câini nu doresc doar să alerge, ci sunt destul de capabili de asta fizic și au nevoie de muncă psihologic. Adesea le place să înoate și vor fi încântați de plimbări lungi. Poate fi un tovarăș de jogging.

Îngrijire

Îngrijirea unui cioban picardian nu consumă mult timp. Straturile grosiere, dezvăluite, se pot încurca dacă nu sunt periate în mod regulat. Scăldatul este rar indicat, în caz de poluare puternică. Câinii care locuiesc într-un apartament sunt de obicei scăldați mai des, o dată la 2-3 luni. În acest caz, este important să alegeți șamponul potrivit. Nu este necesară tunsoarea. Mota sezonieră este exprimată moderat.

Pielea și haina unei picardie conțin o cantitate mică de grăsime naturală, motiv pentru care mirosul specific al câinelui este foarte slab.

Alte practici de igienă recomandate includ spălarea regulată a urechilor și a dinților, frecarea ochilor și tăierea unghiilor..

catel de rasa ciobanesc picardian

Sănătate și longevitate

Păstorii Picardy sunt rase sănătoase, dar din moment ce sunt relativ rare, datele continuă să fie analizate. Speranța de viață de 13-14 ani. Astăzi, se disting o serie de boli ereditare și patologii:

  • Displazia articulației șoldului;
  • Boli oftalmice (atrofie progresivă a retinei, retinopatie multifocală, cataractă, distichiază, membrana reziduală a pupilei);
  • Relativ rare, dar există probleme cu inima și glanda tiroidă (hipotiroidism, tiroidă autoimună);
  • Cățelele au probleme de reproducere. Perturbările hormonale duc la întreruperea ciclului. Problemele mecanice includ patologia, pe care francezii o numesc „vulva închisă” (o fald de piele blochează accesul la organele genitale interne). În timpul nașterii, inerția uterină nu este neobișnuită pentru picard..

Alegerea unui cățeluș Picardian Shepherd

În țările CSI există reprezentanți izolați ai rasei Picardy Shepherd Dog. Nu există date despre creșe. Este foarte rar ca proprietarii să-și reproducă câinii și să-și pună puii la vânzare..

Astăzi există aproximativ 3.500 de păstori picardieni în Franța, aproximativ 500 în Germania și aproximativ 400 în Statele Unite și Canada..

Pentru cei care se gândesc serios să cumpere un cățeluș din rasa Picardian Shepherd Dog, este mai bine să căutați un copil în străinătate: Franța, Germania, Danemarca, Olanda. Este mai bine să aflați despre canise și să obțineți contacte ale crescătorilor în clubul național de rase, de exemplu, în „Clubul prietenilor din Berger de Picardie” francez. Astfel de site-uri au, de obicei, informații despre litiere și pui planificați pentru vânzare. Alegerea unui cățeluș începe cu alegerea unui crescător și a părinților de gunoi. Sunt necesare documente de origine.

Preț

În Europa, costul mediu al unui cățeluș Pikkardian Shepherd este de 1200 de euro.

Fotografii și videoclipuri

În galerie puteți vedea fotografii ale câinilor câinelui ciobănesc picardian (Berger de Picardi). Imaginile arată câini de sex, vârstă și culoare diferite.

Video despre rasa de câine Picardian Shepherd (Berger de Picardi).


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Picardy shepherd dog (berger de picardie)