Insuficiența hepatică la câini este un semn al unei boli severe

Dacă câinele tău este sănătos și vesel, inima ta este fericită și fericită cu el. Desigur, a te uita la un câine bolnav nu mai este atât de distractiv ... Practica arată că o cauză obișnuită a bolilor poate fi ficatul. Mai precis, diferitele sale patologii, uneori ducând la o pierdere completă a performanței acestui cel mai important organ. În medicina veterinară (și în medicină), complexul acestor simptome este denumit „insuficiență hepatică”. Problemele hepatice nu sunt frecvente la câini, dar orice „durere” de acest fel aduce multe probleme proprietarului animalului și medicului veterinar pe care l-a contactat.

Clasificare

În medicina veterinară modernă, se obișnuiește să se distingă trei categorii ale acestei afecțiuni patologice:

  • Distrofia hepatică acută. Fără a intra în detalii, aceasta poate fi numită orice afectare generalizată a țesutului hepatic (parenchim) ca urmare a acțiunii diferiților factori negativi (infecție, toxine).
  • Insuficiență hepatică cronică (la câini se întâmplă destul de des). Spre deosebire de soiul anterior, acesta apare încet. Motivele sunt la fel, doar efectul lor este mai extins în timp. De exemplu, toxinele au intrat în corpul câinelui în doze mici, dar în mod constant. Acest lucru se întâmplă atunci când câinele este hrănit mult timp cu furaje răsfățate și de calitate slabă..
  • În cazuri foarte rare, se dezvoltă o afecțiune „extravagantă”, numită „Manevrare Portocaval”. Ce este? Dacă nu intrați în complexitățile structurii anatomice a ficatului ... Pur și simplu, în unele cazuri, se formează anastomoze vasculare (conducte), prin care sângele din tractul gastro-intestinal începe să curgă direct în fluxul sanguin general, ocolind ficatul..

În general, ultima variantă poate fi greu numită insuficiență hepatică adevărată, deoarece organul în sine poate fi într-o normă relativă. Dar nu ușurează organismul: sângele, abundent saturat cu toxine și produse de degradare, se răspândește în toate organele și țesuturile, provocând intoxicații severe..

Cauzele apariției

Pot fi foarte, foarte mulți dintre ei, dar mai des factorii de apariție nu se răsfățează cu o varietate specială: toxine, paraziți, boli virale și infecțioase. Dacă câinele este un „sătean” și nu a fost prea norocos cu proprietarii, este posibil ca acesta să dezvolte distrofie hepatică toxică, care se dezvoltă datorită hrănirii constante a hranei mucegăite, alterate. Așa „apare” tipul cronic al bolii. Insuficiența hepatică acută la câini se dezvoltă mai des ca urmare a acțiunii paraziților (opistorhiaza, de exemplu).

Simptome

Cum se manifestă afectarea ficatului? Este posibil să o observați în primele etape, în timp ce sănătatea animalului nu este subminată prea mult? Da, dar la început semnele insuficienței hepatice la câini sunt foarte vagi și pot fi atribuite multor boli:

  • Animalul este deprimat, refuză să se hrănească, dar de bună voie și bea lacom.
  • Dacă funcția hepatică este deja grav afectată, vărsături (un semn al începutului de intoxicație).
  • Ulterior, pielea câinelui devine uscată și apoi devine galbenă (acest simptom indică deja în mod direct un fel de patologie hepatică). Lana este uscată, fragilă.
  • Perioade de profuzie acută diaree alternând cu constipație. Fecalele sunt palide. În aceeași perioadă, urina capătă o culoare bogată în suc de portocale..

Aici este important să ne amintim acest lucru: simptomele insuficienței hepatice depind în mare măsură de cauza care a provocat apariția patologiei în sine. De exemplu, cu o etiologie parazitară, icterul poate apărea destul de repede, în timp ce leziunile toxice grave ale ficatului ar putea să nu ajungă deloc, deoarece animalul va muri pur și simplu din cauza intoxicației severe și a afectării sistemului nervos. Cele mai caracteristice semne care se dezvoltă aproape întotdeauna (dacă boala durează suficient) este ascita (hidropiză a cavității abdominale), icter și fenomene nervoase (convulsii, paralizie a membrelor). La sondarea hipocondrului drept se înregistrează o reacție dureroasă puternică și pronunțată.

Diagnostic

Pe baza tuturor celor de mai sus, nu este dificil să se ajungă la o concluzie importantă: numai un medic veterinar calificat care lucrează într-o clinică bine echipată ar trebui să se ocupe de detectarea insuficienței hepatice. Faptul este că diagnosticul final se poate face numai dacă specialistul este ghidat (inclusiv) de parametrii biochimici ai sângelui, de rezultatele unei biopsii a țesutului hepatic și de analiza fecalelor și a urinei. Nu este realist să faci toate acestea acasă..

Terapie

Deci, cum te descurci cu asta? Desigur, este necesar să se elimine motivul pentru care ficatul își pierde funcționalitatea. De exemplu, dacă s-a diagnosticat manevrarea portocavalului, nu se poate renunța la o intervenție chirurgicală abdominală gravă, în timp ce cu opistorhiază, este necesar doar distrugerea paraziților cu medicamente și apoi neutralizarea consecințelor negative ale prezenței lor în corpul animalului. Este clar că tratamentul în fiecare caz va fi diferit. Desigur, sarcina principală a medicului veterinar este de a ameliora intoxicația și de a restabili funcțiile organului deteriorat, pentru care sunt prescrise o dietă terapeutică și medicamente hepatoprotectoare. De asemenea, se utilizează agenți antimicrobieni, inclusiv antibiotice, medicamente pentru inimă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Insuficiența hepatică la câini este un semn al unei boli severe