Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la câini

Se acceptă în general că cel puțin 67% din decesele bruște și patologiile severe la persoanele în vârstă sunt rezultatul hipertensiunii. Și ce zici de animalele noastre de companie? Poate că nu le pasă de presiune? Din păcate, acest lucru nu este cazul, iar hipertensiunea la câini aduce multe probleme în fiecare an proprietarilor de câini bătrâni (sau chiar tineri)..

Ce presiune este crescută?

Hipertensiunea arterială, denumită adesea „hipertensiune arterială”, se referă la o creștere a valorii acesteia din urmă peste norma pentru o specie în ansamblu sau pentru o rasă în special. În cazuri rare, se dezvoltă hipertensiune portală. La câini, hepatita, hepatoza, ciroza și alte boli hepatice duc la creșterea presiunii venoase în vena portă. Dar totuși cea mai tipică situație este creșterea tensiunii arteriale în artere..

Astăzi, medicii veterinari consideră că câinii a căror tensiune arterială a „depășit” marca de 150 mm Hg. Art., Poate fi diagnosticat cu efecte secundare grave, pline de vătămări grave pentru sănătate.

Trebuie să ne amintim că animalul dvs. de companie ar trebui să măsoare presiunea de cel puțin cinci ori, cu pauze, și să ia valoarea medie ca indicator final. În general, hipertensiunea arterială la câini este destul de dificil de detectat, deoarece este puțin probabil ca animalul să vă spună ce și unde doare. În medicina veterinară modernă, se acceptă în general că, în cazul hipertensiunii arteriale, ochii, inima, sistemul nervos central și rinichii sunt aproape întotdeauna afectați..

Simptome

Modificările oftalmice includ: sângerări intraoculare, detașare de retină și glaucom (care duce la primele două). Inima răspunde cu apariția murmurelor. Mulți câini dezvoltă ulterior insuficiență cardiacă congestivă, au o frecvență respiratorie semnificativ crescută, au dificultăți de respirație și adesea tusesc..

În cazuri deosebit de severe, poate duce la un accident vascular cerebral. Deteriorarea sistemului nervos este exprimată printr-un mers instabil, oscilant, orbire și tulburări de comportament grave. Dar cel mai grav este cu rinichii: structura lor glomerulară este perturbată, o mulțime de proteine ​​apar în urină, apar poliurie și polidipsie. Se poate dezvolta edem. Câinele pierde pofta de mâncare, slăbește rapid, uneori vărsături.

Din păcate, stadiile incipiente ale hipertensiunii arteriale pot fi asimptomatice, ceea ce complică foarte mult detectarea în timp util a procesului patologic. Mulți proprietari de câini bătrâni, în general, nu acordă atenție unora dintre simptomele hipertensiunii arteriale la câini, deoarece consideră că „acest lucru este normal pentru un animal bătrân”..

Prin urmare, orbirea bruscă, care este o consecință naturală a creșterii presiunii, ia prin surprindere atât animalul, cât și stăpânii săi. Faptul este că detașarea retinei, despre care am vorbit mai devreme, pur și simplu nu se dezvoltă. Este nevoie de mult timp pentru asta. Deci, pentru orice ciudățenie în comportamentul iubitului dvs. animal de companie, nu trageți, ci căutați imediat ajutorul unui medic veterinar!

Ce cauzează boala?

Există două tipuri de hipertensiune arterială: primară și secundară. În primul caz, hipertensiunea arterială poate fi considerată o boală independentă, în timp ce hipertensiunea arterială secundară se dezvoltă pe fondul unor tulburări funcționale grave din corpul animalului..

Hipertensiunea primară este extrem de rară la câini. Aproape întotdeauna trebuie să aveți de-a face cu un soi secundar, ceea ce duce la următoarele cauze de hipertensiune la câini:

  • Insuficiență renală cronică.
  • Jad, nefroză, alte patologii, într-un fel sau altul asociate cu rinichii.
  • Tulburări ale secreției endocrine, cu cea mai periculoasă ființă Boala lui Cushing (hipercortizolism).
  • Diabet.
  • Acromegalie (supraproducție a hormonului de creștere).
  • Tumora glandei suprarenale (feocromocitom).
  • Policitemie (creșterea anormală a numărului de celule roșii din sânge în fluxul sanguin general).
  • Obezitatea.

Anumite rase par a fi mai susceptibile la hipertensiune. Houndii, pudelii și mulți terieri prezintă un risc crescut de boală Cushing. Terrierii australieni, câinii Schnauzers și Spitz au o predispoziție la diabet. Trebuie remarcat faptul că ogarii scoțieni au cea mai mare tensiune arterială dintre toți câinii, dar în cazul lor este o normă fiziologică.

Diagnostic și terapie

De unde știi dacă animalul tău are hipertensiune? La fel ca oamenii. Se folosește un tonometru obișnuit, a cărui manșetă este pusă pe labă sau înfășurată în jurul rădăcinii cozii. Dificultatea aici este doar că trebuie să măsurați presiunea de mai multe ori, atingând indicatorii cei mai adecvați (animalul este nervos, cresc).

Există mai multe tipuri de medicamente utilizate pentru câinii cu tensiune arterială crescută. Numirea lor trebuie tratată numai de un medic veterinar, deoarece o supradoză sau o altă greșeală în utilizare este plină de consecințe grave. Autotratamentul este inacceptabil.

Enalapril (benazepril), blocantele canalelor de calciu (amlodipină) și blocantele adrenergice, care includ fenoxibenzamină sau prazosin, s-au dovedit eficiente. Dar sarcina principală a medicului veterinar este de a opri rapid patologiile primare. Cu cât se face mai repede acest lucru, cu atât este mai mică probabilitatea de a afecta grav un organ..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hipertensiune arterială - hipertensiune arterială la câini