Bull terrier: caracteristici și descrierea rasei

Această rasă este una dintre cele mai controversate din lume. Unii spun că bull terrierii se disting printr-o dispoziție rea, agresivă, alții - că aceste animale de companie sunt extrem de amabile și ascultătoare.

Într-adevăr, pe de o parte, rasa a fost crescută ca o rasă pur luptătoare, destinată participării la lupte de câini și la momeala animalelor mari. Divertismentul crud treptat a devenit un lucru din trecut, iar apoi rasa Bull Terrier a fost corectată de crescători, în urma căreia a fost adaptată pentru păstrarea obișnuită (internă).

Istoria rasei

Creșterea unei rase de câini cu față de șobolan a fost începută în secolul al XIX-lea în Anglia. Câinii puternici, neînfrici, cu un fizic puternic, obținuți din încrucișarea buldogilor și terrierilor, au făcut o treabă excelentă cu sarcina lor inițială - participarea la lupte de câini și momeala de mistreți.

În acea perioadă, aspectul câinilor nu era practic monitorizat, așa că printre aceștia se aflau animale de companie complet diferite în ceea ce privește culoarea și proporțiile corpului.

Treptat, câinii albi cu botul alungit cu nasul ascuțit și picioarele lungi au început să apară în rândurile lor și să atragă o atenție specială a crescătorilor (aceștia sunt strămoșii terrierilor moderni). Baloanele „selectate” au fost arătate de negustorul englez J. Hinks la o expoziție din Birmingham în 1862. Din acel moment, au început să fie considerați un model al rasei și un standard de frumusețe..

- Mi-e dor de tine! ..
- Mi-e dor de tine!..

Deoarece rasa a fost folosită pentru luptă în acel moment, Hinks a selectat cele mai rezistente animale. Noaptea, câinii se luptau, iar dimineața participau la expoziții.

Când comparați bull terrierii moderni cu cei anteriori (de luptă), puteți observa diferențe clare:

 • forma capului rasei actuale este mai alungită, în formă de ou;
 • corpul și-a pierdut ghemuitul;
 • membrele au devenit mai înalte, mai fine.

Crescătorii au schimbat aspectul câinilor, ajustându-l pentru a arăta cerințele și transformând bull terrierul de luptă într-un câine însoțitor.

Astfel, strămoșii actualelor baloane sunt:

 • Bulldog englez;
 • terrieri englezi albi și negri;
 • Dalmați;
 • conform unor presupuneri, Foxhounds, Greyhounds, indicii spanioli, collies au participat la crearea rasei.

Rasa a primit recunoaștere oficială de la Kennel Clubul englez la sfârșitul secolului al XIX-lea. La începutul secolului al XX-lea, pe lângă baloanele albe, reprezentanții colorați ai rasei au câștigat o mare popularitate.

Descriere și standard de rasă

Bull Terrier aparține celui de-al treilea grup - terrierii, a treia secțiune - terrierii de tip buldog.

Standard
Standard

Standardul rasei are următoarele caracteristici:

 1. Prin aspectul său general, câinele este diferit fizic puternic bine musculos. O caracteristică izbitoare este un cap în formă de ou cu un bot alungit, coborât.
 2. Capul este alungit, ovoid. Linia profilului superior este ușor curbată în jos, extinzându-se de la occiput până la vârful nasului.
 3. Partea craniului dintre urechi are un aspect plat.
 4. Nasul negru cu vârful căzut, nările pronunțate.
 5. Maxilarul inferior este bine dezvoltat, dinti puternici, muscatura corecta. Buzele uscate, lipite strâns de dinți.
 6. Ochii arată îngust, sunt triunghiulare, oblice și adânci. Culoarea irisului este negru sau maro închis. O trăsătură caracteristică este că distanța de la vârful nasului la ochi este mult mai mare decât distanța de la ochi la partea din spate a capului. Culoarea albastră a ochilor nu este de dorit pentru această rasă..
 7. Urechile s-au închis, de dimensiuni medii, erecte, cu capetele ascuțite îndreptate în sus.
 8. Gâtul este puternic, puternic, lung, ușor arcuit, înclinat de la umeri la cap.
 9. Corpul este rotunjit. Coaste sunt convexe. Pieptul este situat chiar sub abdomen.
 10. Spatele este scurt, drept, dar în regiunea lombară se îndoaie ușor într-un arc.
 11. Lomul este puternic, lat.
 12. Pieptul este lat.
 13. Coada medie, fixat jos, conic de la bază la vârf.
 14. Picioarele anterioare puternice, lung, chiar. Umerii sunt bine mușcați, omoplații sunt largi, aproape de stern. Coatele sunt drepte.
 15. Picioarele posterioare sunt drepte, linii drepte. Coapsele sunt puternice și bine musculate. Articulațiile genunchiului sunt bine definite. Metatarsul este scurt. Labe rotunjite.
 16. Câinele se mișcă ușor, gratuit. La trap, membrele se deplasează paralel între ele și, cu o mișcare foarte rapidă, se apropie..
 17. Piele strânsă la corp.
 18. Paltonul este scurt, dur, strălucitor, aproape de corp.
 19. Culoarea poate fi variată. Cea mai comună culoare a stratului este albul. Printre reprezentanții colorați ai rasei se numără câini de următoarele culori:
 • black bull terrier;
 • roșu;
 • roscata;
 • tiger bull terrier;
 • maro.
Culori diverse
Culori diverse
 1. Nu există restricții privind greutatea sau înălțimea, dar aspectul general al animalului ar trebui să dea impresia de putere pentru dimensiunea și sexul adecvat.

Pe o notă! În plus față de rasa principală, există și varianta ei „mai tânără” - „Miniature Bull Terrier”. Etalonul acestuia din urmă corespunde standardului primului, cu excepția mărimii - înălțimea la greabănul unei mici bule nu trebuie să depășească 35,5 cm.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Bull Terrier-ul este un câine destul de activ, energic, dar în același timp poate fi leneș și liniștit. Caracterul unui animal de companie poate fi foarte blând, iar apoi câinele se comportă afectuos și prietenos. În ceea ce privește păstrarea unui bull terrier în familiile cu copii, câinele nu prezintă niciun pericol pentru ei (cu condiția să fie crescut corespunzător).

White Bull Terrier, la fel ca Bulldog-ul francez, are un caracter destul de trufaș. Adesea, animalul demonstrează o destulă încăpățânare, se străduiește să domine și să aibă independență, dar cu o educație adecvată, câinele arată obediență.

Animalul de companie nu-i place să fie singur și necesită multă atenție..

Bull Terrier este perfect pentru rolul unui paznic - un câine de talie medie, cu un fizic puternic și muscular, poate proteja cu ușurință atât proprietarul, cât și teritoriul său.

Un câine din această rasă se distinge prin neînfricare și bună rezistență..

Un animal de companie instruit corespunzător se înțelege bine cu alți câini..

Important! Nu trebuie să vă așteptați la un comportament îngeresc înnăscut de la o rasă de luptă. Care va fi caracterul animalului de companie depinde doar de proprietar. Orice câine este un prădător din fire. Cu un antrenament analfabet, chiar și cel mai bun și mai flexibil câine poate deveni nu mai puțin periculos decât cel mai agresiv câine de luptă, ca să nu mai vorbim de bull terrier. Din fericire, agresivitatea față de oameni nu este inclusă în standardul rasei, ceea ce, desigur, facilitează procesul de dresaj și creștere a unui câine..

Câine activ
Câine activ

Bull Terrier-ul este o rasă foarte inteligentă. Animalul de companie examinează cu atenție spațiul înconjurător, evaluează situația cu curiozitate și ia decizii pe cont propriu.

Câinele iubește comunicarea, jocurile active.

Este obișnuit ca un animal de companie să arate dragoste și afecțiune pentru proprietarul său..

Îngrijire și

Avantajul păstrării acestei rase este că nu necesită o întreținere atentă. În special, câinele nu are nevoie de o tunsoare - este suficient să piepteneți haina cu o perie. În timpul năpârlirii (de două ori pe an), acest lucru trebuie făcut mai des. Nu este nevoie să spălați câinele - murdăria poate fi îndepărtată cu un prosop umed sau cu un burete.

Se recomandă ca animalul de companie să aibă unghiile tăiate o dată pe lună. Urechile sunt curățate imediat ce se murdăresc, a căror prezență este verificată săptămânal. În plus, animalul de companie trebuie să se spele pe dinți de 1-2 ori pe săptămână..

Câinele se adaptează ușor și rapid la condiții noi, ceea ce simplifică și întreținerea animalului.

Trebuie remarcat faptul că Bull Terrier are nevoie de un loc special conceput pentru dormit..

Animalul nu tolerează căldura extremă, prin urmare, atunci când mergeți pe timp cald, este recomandabil să evitați lumina directă a soarelui, încercând să aderați la partea umbrită.

Se recomandă hrănirea bull terrierilor cu miel, carne de vită, fulgi de ovăz, orez, hrișcă. Dacă vorbim despre hrana industrială, atunci, desigur, acestea ar trebui să aparțină categoriei cel puțin a clasei premium.

- Vreau sa mananc!..
- Vreau sa mananc!..

Deoarece câinii din această rasă sunt predispuși la alergii, acest factor trebuie luat în considerare atunci când cumpără alimente uscate și hrănește alimente naturale. Bull Terrierii sunt alergici la alimente precum pește, pui, grâu, porumb.

Din hrana uscată, trebuie să le alegeți pe cele destinate câinilor activi (cu condiția ca animalul de companie să fie într-adevăr foarte mobil). Dacă câinele este leneș și inactiv, cumpărați hrană pentru câinii cu activitate normală sau pentru animalele de companie care sunt obeze.

Pe o notă! Se recomandă îmbogățirea dietei câinelui cu uleiuri animale și vegetale.

Important! Deoarece bull terrierii sunt predispuși la obezitate, este absolut imposibil să-i supraalimentați. Necesarul zilnic de hrană este de 2-3% din greutatea animalului.

Puii Bull Terrier cu vârsta cuprinsă între 1,5 și 3 luni trebuie hrăniți de până la 6 ori pe zi. La 4-6 luni - nu mai mult de 4 ori și de la 6 la 8 luni - de 3 ori pe zi. După 8 luni, puii sunt transferați la două mese pe zi.

După înțărcare a cățelușului, se recomandă hrănirea numai cu alimente naturale. Porția zilnică ar trebui să fie de 8% din greutatea sa corporală. 50% din volumul alimentelor ar trebui să fie carne (uneori poate fi înlocuit cu pește), produsele lactate rămase semifermentate (brânză de vaci, smântână), precum și lapte, legume rase, terci în ulei vegetal. Gălbenușul de ou trebuie administrat bebelușului de cel mult 2-3 ori pe săptămână..

educatie si antrenament

Datorită unei dispoziții încăpățânate cu tendința de a domina, antrenarea unui animal de companie necesită o atenție deosebită asupra sa - în aceste scopuri, se recomandă contactarea unui antrenor profesionist. Un astfel de câine este potrivit numai acelor stăpâni care știu să exercite severitate și perseverență în creșterea și instruirea unui bull terrier.

Ar trebui considerat un membru egal al familiei, care necesită respect pentru sine, fără de care nu va fi posibil să se stabilească contactul între proprietar și animalul de companie, care este atât de necesar pentru viitoarea pregătire a taurului..

Câinele este caracterizat de o inteligență ridicată, datorită căreia este capabil să învețe rapid.

Rasa de înaltă inteligență
Rasa de înaltă inteligență

Acasă, puteți învăța câinele să se așeze, să vă apropiați de proprietar, să efectuați cele mai simple trucuri la comanda proprietarului.

Nu este permisă utilizarea forței în timpul antrenamentului. Pentru a pregăti cățelușul să meargă alături, se recomandă utilizarea lanțului de smucitură.

Puteți să vă păstrați câinele interesat să învețe nu numai cu delicatese, ci și cu jucării..

Deoarece balurile, prin psihologia lor, sunt proprietari (precum terrierii), este foarte descurajat să-l tachinezi pe câine luându-i jucării (cățelul trebuie învățat să împărtășească lucrurile de la o vârstă fragedă).

Orice agresiune arătată de cățeluș trebuie oprită. În niciun caz nu trebuie să vă răsfățați capriciile animalului dvs. de companie. O comandă executată corect este recompensată cu o delectare, laudă. Este interzis certarea câinelui pentru o comandă executată incorect.

Cât trăiește un bull terrier?

Durata medie de viață a câinilor din această rasă este de 15-16 ani..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Costul minim al unui cățeluș bull terrier este de 300-400 USD. Această opțiune este potrivită pentru proprietarii care nu intenționează să participe la expozițiile lor de câini. Cumpărarea unei bule de expoziție va costa 700-1000 USD.

Înainte de a cumpăra un animal de companie, se recomandă:

 1. Aflați pedigree-ul animalului. Este de dorit ca amelioratorul să fie membru al RKF (Federația Cinologică Rusă), sub auspiciile FCI (Federația Cinologică Internațională).
 2. Nu ar trebui să existe mai mult de 8 pui într-o așternut.
 3. Crescătorul trebuie să aibă grijă de pui:
Copil
Copil
 • ține evidența dezvoltării lor;
 • obțineți vaccinările necesare;
 • antihelmintic;
 • păstrați voliera curată;
 • etc..
 1. Atunci când cumpărați un cățeluș bull terrier alb pur, este recomandabil să îl verificați pentru surditate. Pentru a face acest lucru, transferați-l într-o cameră separată și bateți din palme. Cățelușul trebuie să reacționeze la sunet. Puteți folosi o jucărie scârțâitoare în aceste scopuri..

Se recomandă cumpărarea unui animal de companie cu vârsta sub 1,5 luni.

Concluzie

Bull Terrier-ul este o rasă inteligentă, energică, încăpățânată și independentă. Un astfel de câine este potrivit pentru un proprietar activ, răbdător și experimentat, cu un caracter puternic. Bull terrierii au nevoie de instruire și socializare competente. Această rasă nu este categoric potrivită pentru crescătorii de câini începători..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bull terrier: caracteristici și descrierea rasei