Panus - cheratită ulcerativă la câini

Ochii - sunt „suflete ale oglinzii” și reflectă sănătatea generală a corpului - de asemenea. Când ochii câinelui dvs. sunt curați, limpezi și ușori, atunci animalul dvs. este cel mai probabil complet sănătos. Dar dacă dimpotrivă ... Panusul la câini nu va fi observat decât dacă proprietarul orb al animalului, deoarece această boală se manifestă foarte „clar” în toate sensurile cuvântului.

Ce este?

În termeni normali, acesta este numele de cheratită ulcerativă la ciobanii germani. Este cu ei: germanii ambelor soiuri sunt predispuși, precum și crucile lor. La alte rase de câini, boala apare, dar în cazuri extrem de rare. Este posibil să se detecteze boala la un câine cioban la orice vârstă, dar tot mai des se întâmplă până la vârsta de patru ani. Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta panus..

Când trebuie să trageți alarma și să vă duceți urgent animalul la medicul veterinar? Este simplu: acest lucru ar trebui făcut dacă corneea ochiului câinelui a căpătat brusc o nuanță maroniu vizibilă, vasele de sânge germinate sunt clar vizibile pe suprafața sa sau corneea s-a întunecat și s-a întunecat puternic. Procesul patologic, dacă a „început” deja, va lua rapid impuls în timp.

De regulă, în cele din urmă totul se încheie cu formarea de ulcere profunde pe suprafața corneei și cicatricile ulterioare ale acesteia. Drept urmare, câinele își pierde complet vederea. Chiar dacă procesul în cazuri avansate poate fi suspendat, animalul devine invalid, acuitatea sa vizuală se deteriorează foarte mult.

Despre cauzele apariției

Trebuie reamintit faptul că o cauză specifică nu a fost încă identificată. Desigur, principalul factor predispozant este un fel de genă defectă caracteristică ciobănesc german.

Dar, în ultimii ani, medicii veterinari au reușit să identifice mulți factori predispozanți care cresc semnificativ probabilitatea de a dezvolta patologie:

  • S-a dovedit că radiațiile ultraviolete excesive cresc dramatic incidența panusului. Prin urmare, ciobanii germani care locuiesc aproape de Cercul polar polar sau în zonele montane se îmbolnăvesc mult mai des. Dacă locuiți în această zonă, ar trebui să limitați timpul în care un animal de companie bolnav rămâne pe stradă..
  • Se presupune că tulburările sistemului imunitar joacă un rol important în apariția acestei patologii. Panusul este considerat de mulți medici veterinari ca o formă de boală autoimună în care organismul însuși începe să atace țesutul corneean..
  • Probabil, se poate considera că această formă specifică de cheratită poate fi „stimulată” de unii agenți infecțioși. Dar în acest moment nu există o confirmare sigură a acestei teorii..

Cum este diagnosticată această boală?? Totul este simplu aici: prin totalitatea semnelor clinice și rasa animalului. Și acum să vorbim despre ce fel de regim de tratament poate fi utilizat pentru această boală.

Tehnici terapeutice

Vă avertizăm imediat că în acest moment nu există o singură metodă terapeutică care să garanteze o remisie pe termen lung a bolii. Dar acesta nu este deloc un motiv pentru a renunța: dacă începeți tratamentul de susținere și simptomatic în primele etape, există toate șansele de a încetini procesul patologic, astfel încât calitatea vieții animalului dvs. să rămână aceeași. Este important să înțelegem că ulcerația și inflamația, chiar și în acest caz, sunt complet reversibile, dar cicatricile, dacă au reușit să se formeze pe suprafața corneei, nu vor putea fi îndepărtate. Scopurile terapiei sunt de a elimina complet vascularizația activă (invazia vasculară) și de a preveni progresia ulterioară a cicatricilor și depunerii de pigmenți în cornee. Astăzi există trei abordări ale tratamentului pannusului.

Utilizarea corticosteroizilor. Trebuie remarcat faptul că, atunci când le utilizați, este necesar să monitorizați constant starea ficatului și a rinichilor, precum și să completați tratamentul cu picături și unguente plasate în cavitatea conjunctivală. În principiu, această terapie se arată destul de reușită, dar problema aici este că câinele va trebui să „stea” pe medicamente pe viață. Chiar și o scurtă întrerupere a tratamentului (timp de 2-4 săptămâni) poate provoca o recidivă severă cu „efecte” devastatoare (până la o pierdere completă a vederii).

Alte tehnici

Terapia imunomodulatoare este foarte importantă, în care este indicată numirea ciclosporinei sau tacrolimusului. Împreună cu unguente și picături hidratante, aceste medicamente pot opri sau opri complet dezvoltarea bolii. Dar acest lucru se aplică numai acelor cazuri în care principalul „declanșator” care a provocat dezvoltarea bolii este încă patologia autoimună. Aceste medicamente pot fi utilizate în asociere cu corticosteroizi. Acest lucru se face pentru a reduce frecvența prescrierii acestuia din urmă: am spus deja că utilizarea frecventă a acestor medicamente este plină de probleme grave cu organele interne..

În cazurile severe, când există deja focare dezvoltate de cicatrizare și pigmentare pe cornee, este necesar să se recurgă la excizia chirurgicală. Această operație se numește cheratectomie superficială. Din păcate, chiar și o astfel de metodă cardinală nu poate exclude complet probabilitatea de a dezvolta din nou aceste leziuni. În cele din urmă, în cele mai grave situații, medicii veterinari pot recurge chiar la terapii radiologice care ajută la oprirea creșterii rapide a țesutului defect și cicatricial..

Din păcate, multe dintre aceste tehnici sunt în sine destul de „dure” și pot duce la conjunctivită și la mineralizarea corneei. Dacă vă lăsați purtați cu imunosupresoare și corticosteroizi, atunci câinele are toate șansele de a orbi din cauza utilizării lor necorespunzătoare. Deci, tratamentul panusului la câini trebuie efectuat numai de specialiști experimentați și competenți, deoarece viziunea animalului este în joc..

Dacă sunteți proprietarul unui ciobanesc german, ar trebui să-i monitorizați sănătatea cât mai atent posibil. Dacă suspectați ochii tulburi sau decolorați, sunați imediat la medicul veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Panus - cheratită ulcerativă la câini