Pityrosporosis la câini: caracteristici și tratamentul unei boli fungice

Una dintre cele mai neplăcute boli ale animalelor de companie este infecțiile fungice. Sunt prost diagnosticați și chiar mai dificil de tratat, au adesea „tendința” de a deveni cronici și creează multe probleme de sănătate la animalele de companie. Una dintre aceste patologii este pitirporoză la câini..

Ce este?

Această boală natura fungică, cauzată de specia de drojdie Malassezia pachydermatis. Interesant este că această ciupercă poate fi găsită din abundență pe pielea oricărui câine, chiar și cel mai sănătos. Rețineți că un factor important de predispoziție este o varietate de reacții alergice și creșterea pielii grase (ceea ce este tipic pentru unele animale și anumite rase de câini). În multe cazuri, boala poate fi aproape asimptomatică: există o creștere a producției de sebum, câinele linge puțin mai des, poate apărea mâncărime.

Malassezia pachydermatis îi place în special să se stabilească în aer liber canalele urechii și pe piele în zona genitală, pentru că iubește umezeala și căldura. În ciuda inofensivității aparente și a evoluției frecvente asimptomatice a bolii, ciuperca provoacă adesea o scădere semnificativă a rezistenței imune la câini.

Manifestari clinice

Care sunt simptomele bolii? Mai ales pe pielea câinilor apar chel și constant zone umede, din care provine un miros dezgustător. Lana de pe ele este la început umedă și lipită cu un ichor, mai târziu va cădea. În cazurile severe, câinele poate deveni practic chel, dar în practică rareori se ajunge la acest lucru: câinele fie se recuperează, fie moare din cauza efectelor unei infecții fungice. În plus față de urechi și organele genitale, zonele afectate se află în zona bazei ghearelor, din cauza căreia animalul bolnav se oprește practic din mers.

Otita medie cronică este un simptom comun. Dar „clinica” poate fi mult mai variată:

  • Este posibil ca pielea să nu fie umedă. Unele animale par chel pe ea, fulgios zone în care duritatea epidermei poate fi invidiată de o cizmă de prelată.
  • În aceleași zone, culoarea pielii se poate modifica vizibil (de regulă, se întunecă mult).
  • Apar cruste.
  • Mâncărime.
  • Un parfum moscat, dar încă rar. De regulă, un câine bolnav mirosie sincer la putregai.

În plus, boala este împărțit în mai multe tipuri. În funcție de speciile specifice, tabloul clinic poate varia:

  • Tipul localizat. Puține zone solzoase pe diferite părți ale corpului.
  • Soi generalizat. După cum sugerează și numele, inflamația acoperă întregul corp (sau aproape tot). Cu toate acestea, am scris deja că se ajunge rar la acest lucru..
  • Otită. Otita medie fungică izolat într-un tip separat. Nu este tratat bine, uneori durează câteva luni de la un curs terapeutic.

În unele cazuri, pitrosporozele pot fi singurul semn al unui început dezechilibru hormonal. Ciupercile reacționează foarte „subtil” la schimbările din biochimia corpului. Dacă un câine începe să aibă probleme cu hormonii, sistemul său imunitar este rapid slăbit. Rețineți că pitirporozele sunt tipice pentru câinii care au primit corticosteroizi antiinflamatori de mult timp.. Boala nu se transmite de la câine la câine.

Predispoziția rasei

Rețineți că boala pe care o descriem are o „orientare” de rasă destul de pronunțată. Reprezentanții următoarelor tipuri de câini sunt bolnavi în special:

Tehnici terapeutice

Tratamentul depinde de neglijarea cazului. Necesar regulat baie folosind medicamente șampoane, care conține sulfură de seleniu. Unguente pe bază de miconazol, ketoconazol sau clotrimazol sunt utilizate pentru tratamentul extern al zonelor inflamate ale pielii. Cand otita medie se prescriu picături de urechi cu aceleași ingrediente active. Durata tratamentului, chiar și în cele mai dificile cazuri, poate ajunge la trei luni, astfel încât proprietarul animalului să aibă o muncă lungă și minuțioasă. În niciun caz nu trebuie să întrerupeți utilizarea unguentelor și picăturilor., deoarece evoluția bolii în acest caz poate fi foarte complicată.

În situații mai dificile, la terapie se adaugă medicamente „mai grele”. Administrarea orală este aceeași: ketoconazol, itraconazol sau fluconazol. Cursul tratamentului este de cel puțin trei săptămâni. Vă rugăm să rețineți că, în cazuri grave, ar trebui să vă aduceți câinele la veterinar cel puțin de două ori pe săptămână. În caz contrar, puteți pierde cu ușurință momentul agravării bolii. Rețineți că numirea medicamentelor orale nu elimină în niciun fel necesitatea de a aplica simultan unguente antifungice, pe care le-am menționat deja mai sus. În plus, câinele ar trebui monitorizat constant, deoarece medicamentele puternice utilizate pentru tratarea infecțiilor fungice dau adesea efecte secundare severe. Dacă ceva nu este în regulă cu câinele dvs., medicamentul trebuie oprit imediat și contactați imediat medicul veterinar. În special, semnele icter clar „aluzie” la drog afectarea ficatului.

Este imperativ să eliminați cauza principală a bolii. Prin urmare alergii prescrie antihistaminice și caută să identifice alergenul pentru izolarea ulterioară de animalul bolnav. In pericol dezvoltarea infecțiilor bacteriene secundare sunt prescrise antibiotice cu spectru larg. În cazul în care animalul are probleme cu glandele endocrine, terapia de substituție hormonală este prescrisă în mod necesar, deoarece altfel boala nu va fi eliminată.

Considera, că recuperarea completă după bolile fungice este rar realizată. Prin urmare, chiar și un câine odată bolnav trebuie prezentat medicului veterinar cel puțin o dată pe trimestru.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pityrosporosis la câini: caracteristici și tratamentul unei boli fungice