Rasa de câine bobtail (old sheepdog), descriere

Bobtail sau Old English Shepherd este o rasă de câini care este populară pentru cei care apreciază aspectul fermecător, caracterul jucăuș și dispoziția calmă la animalele de companie..

În articolul nostru vom vorbi despre descrierea bobtail-urilor, caracteristicile și caracterul lor, precum și complexitatea îngrijirii atunci când alegeți un astfel de câine ca însoțitor de casă.

Istoria apariției

Patria bobtail-urilor este Anglia. Acești câini au fost crescuți ca urmare a căutării rasei perfecte de păstor..

Rasele de păstori includ, cum ar fi schnauzer, Kuvasz maghiară, Welsh Corgi, cioban belgian.
Este imposibil să numim strămoșii bobtailului exact, se presupune că acest lucru briard și câinele ciobănesc sud-rus. Mențiunile despre această rasă datează de la începutul secolului al XVI-lea..Bobtail-urile erau ușor de antrenat și puteau conduce turme mari de oi. În același timp, se distingeau prin calmul și blândețea, vitele le ascultau, dar nu se temeau.

Tradus din engleză „bobtail” înseamnă „coadă scurtă”. În Anglia veche, acestor câini li s-a tăiat coada la naștere. Acest lucru se datorează faptului că, în acele zile, impozitul pe câini depindea de lungimea cozii lor..

În 1865, bobtail-ul a fost arătat publicului larg la o expoziție din Islington, iar în 1873 la Birmingham, a fost prezentat pentru prima dată sub formă de rasă și a dobândit numele de „Old English Shepherd”. Standardul rasei a fost înregistrat în 1888 la Kennel Clubul englez.

Popularitatea acestor bărbați frumoși a venit în anii 60-70 ai secolului al XX-lea, după lansarea de spectacole și filme cu participarea câinilor ciobănești englezi vechi.

Știați? Vârful nasului câinelui este în permanență umed pentru a surprinde mai bine direcția mirosului.

Descriere și standarde de rasă

Standarde de rasă de câine de pastor engleză veche:

 • O tara: Marea Britanie.
 • Creştere: la greaban la masculi 56-61 cm, la femele - 54-56 cm.
 • Greutate: 27-45 kg.
 • Durata de viata: 10-12 ani.
 • Molting: puternic.
 • Culoare: gri, albastru, „grizzly”.
 • Gunoi: 4-8 pui.
 • Scop: câine de serviciu, câine de companie.
 • grup: păstor.
 • Mărturisire: CKC, FCI, AKC, UKC, ANKC, NKC, NZKC, APRI, ACR.

Capul bobtailului este pătrat cu o frunte convexă. Nasul este larg, cu nări mari. Urechile sunt de dimensiuni medii, așezate la nivelul ochilor și aproape complet ascunse de păr. Dinții albi și mari, mușcături de foarfecă.Ochii sunt de culoare închisă și de dimensiuni medii. Bretonul Shaggy face ca acest câine să arate vesel, dar oarecum precaut.

Știați? Cel mai faimos iubitor de bobtail este Paul McCartney, unul dintre câinii săi chiar a ajuns pe coperta albumului Paul is Live..

Corpul este muscular, cu un schelet larg și masiv. Gâtul este ridicat, de lungime medie. Greierul pronunțat moderat, arcuit, coada largă și crupă rotunjită. Pieptul este adânc și plin.

Corpul muscular este, de asemenea, caracterizat de rase precum spaniel, weimaraner, bedlington terrier, manchester terrier, staffordshire terrier, dogue de bordeaux, bull terrier.
Picioarele sunt puternice, stabilite paralel. Picioare mici, rotunjite, cu tampoane groase.

Bobtail-urile sunt caracterizate de bobtail de la naștere. Puii născuți cu cozi sunt andocați la o lungime care nu depășește 5 cm.

Tipul și culoarea stratului

Blana câinilor ciobănești englezi vechi este lungă și groasă, este ridicată și rigidă, adesea strălucitoare datorită faptului că câinele transpiră.

Părul lung se caracterizează și prin schipperke, terrier tibetan, terrier australian, Lapidog de culoare rusă, cocker englez, leonberger, câine afgan, Havana Bichon.
Substratul este bine dezvoltat și strâns. Dacă nu este îndepărtat prin periere și vărsare, atunci animalul de companie va avea un capac impermeabil excelent care îl va proteja pe vreme rea.

Standardul permite orice nuanțe de gri, albastru și „grizzly” (membre deschise, piept și bot, părți laterale și spate - întunecate).

Prezența maro în culoarea bobtail-urilor este nedorită. Adâncimea culorii depinde de genetica și vârsta animalului de companie. La tinerețe, culoarea este mai deschisă, cu vârsta se întunecă și se formează în cele din urmă la 4-5 ani.

Caracter

Bobtail-urile au un caracter foarte amabil. Pentru răbdarea și dragostea față de copii, sunt adesea numiți câini asistenți. Permit micilor farse să se joace cu ei orice joc și chiar și atunci când bebelușul trece granițele, Old Shepherd englez nu va mârâi, ci pur și simplu se va îndepărta de copil..Sunt inteligenți și se adaptează cu ușurință la orice mediu, sunt foarte flexibili și sunt de acord cu proprietarul în orice. Vechiul câine ciobănesc englez se distinge prin dragostea față de oameni și o dispoziție veselă. Într-un mediu casnic, ea poate fi un bun paznic.

Rase precum mare danez, lhasa apso, kerry blue terrier, Elkhound norvegian, Fox Terrier, Cane Corso.
Animalele de companie din această rasă, când merg pe jos, nu fug niciodată departe de proprietari și țin la vedere toți participanții la plimbare.

Bobtail se înțelege bine cu câinii de alte rase și alte animale. Chiar și cu agresiunea din partea străinilor, acest câine poate să latre și să rupă tare, dar nu va mușca serios.

Întreținere și îngrijire

Astfel de câini se descurcă bine în casele private și în apartamentele spațioase. Ei trebuie să meargă în mod regulat și să se plimbe pe teritoriu..

Important! În vârstă de până la 3 luni, unui cățeluș bobtail nu ar trebui să i se permită să urce și să urce singuri scările. Acest lucru poate duce la plasarea necorespunzătoare a picioarelor din spate și la probleme articulare..

Lână

Bobtail-urile au părul lung care se încurcă în mod constant, provocând inconveniente animalului de companie. Trebuie să speli haina animalului tău de cel puțin trei ori pe săptămână..

Bobtailul se varsă de două ori pe an, în timp ce își pierde pardoseala, de aceea necesită o îngrijire specială.

La vărsare, cățelele din această rasă pierd mai mult păr decât bărbații. Vă puteți tăia animalul de companie la fiecare două luni folosind un aparat de tuns electric.

Curățare

 1. Urechile unui ciobanesc vechi englezesc trebuie curățate periodic cu un tampon de bumbac și orice blană care crește spre interior trebuie îndepărtată.
 2. Ochii trebuie examinați în mod regulat și șterși pentru a evita inflamația..
 3. Ghearele sunt tăiate o dată pe lună. Părul în exces de pe tampoanele pentru labe este, de asemenea, supus îndepărtării..
 4. Scăldatul animalului dvs. de companie nu trebuie făcut mai mult de o dată pe lună folosind produse special selectate pentru acest tip de lână. Părul care acoperă ochii câinelui trebuie tăiat sau fixat în partea de sus cu o bandă elastică.
Important! Uscarea hainei după scăldat se face cel mai bine cu un uscător de păr cu suflant rece.

Instruire

Cel mai bine este să începeți să pregătiți Old Shepherd englez cât mai curând posibil. Ar trebui să obișnuiești imediat cățelul cu propria poreclă, guler și lesă.Deoarece bobtailul are instincte de „păstor”, mașinile în mișcare și străinii pot deveni obiectul observării sale. Este necesar să se ocupe de astfel de caracteristici ale câinelui și să-l învețe să fie ascultător..

Antrenamentul trebuie să fie prietenos, dar ferm. Câinele ar trebui să-l perceapă pe proprietar ca pe liderul „haitei” și pe liderul incontestabil.

Invata despre reguli de antrenare a câinilor la domiciliu.
Cu un bobtail, trebuie să vorbești mult și să explici totul pe un ton calm. Această rasă de câini nu-i place vocea ridicată a proprietarului. Datorită inteligenței lor rapide, câinii înțeleg repede ce li se cere..

Primele comenzi stăpânite de Păstorul englez ar trebui să fie: „pentru mine”, „loc” și „așezare”.

Fiecare câine necesită o abordare individuală, dar cea mai obișnuită metodă pentru bobtails este metoda de motivație. În acest caz, animalul de companie devine interesat și arată o atenție sporită..

Dieta și ce să hrănești

Câinii ciobănești englezi vechi sunt hrăniți atât cu alimente naturale, cât și cu alimente speciale. Hrănirea trebuie făcută de două ori pe zi în același timp și în cantități egale.

Când utilizați mâncare în dieta animalului de companie, trebuie să o achiziționați la magazinele pentru animale de companie. Ar trebui să alegeți un aliment de înaltă calitate, potrivit pentru câinii din această rasă, conține toate vitaminele necesare.

Alegeți mâncarea cea mai potrivită pentru animalul dvs. de companie: "Flatazor", Lătrând capete, „Almo Nature”, „Probalance”, „Fest Choice”, „Pronatur”, "Sange de lup", „Grandorf”, "Pedigri".
Când utilizați o dietă făcută din produse naturale, trebuie să faceți meniul cu o atenție deosebită. Pentru fiecare kilogram de greutate, o bobtail trebuie să primească cel puțin 20 de grame de carne pe zi. Meniul ar trebui să includă:

 • proteine ​​- carne (cu excepția cărnii de porc), pește, brânză de vaci;
 • grăsimi - animalul de companie primește cele mai multe împreună cu produse din carne, dar este necesar să adăugați puțin ulei vegetal nerafinat la mâncarea sa;
 • carbohidrați - terci pe apă (hrișcă, orez, fulgi de ovăz), legume (morcovi, dovlecei, dovleac, roșii);
 • verde - trebuie să-l adăugați la alimentele principale ale bobtailului;
 • minerale - oase cartilaginoase brute ale animalelor domestice (cu excepția păsărilor și a porcului) și suplimente complexe care conțin calciu și vitamine.
În niciun caz nu trebuie să supraalimentați bobtail-ul, coastele acestuia ar trebui să fie simțite. Dacă acest lucru nu se întâmplă, câinele este supraponderal, ceea ce poate provoca probleme de sănătate animalului de companie.

Sănătate

Această rasă se distinge printr-o stare bună de sănătate, dar cu toate acestea, este prezentă o tendință către anumite boli:

 • Displazia șoldului este cea mai frecventă boală bobtail. Cu această boală, câinele este dificil să se ridice, suferă durere atunci când merge și atinge șoldul;
 • seboreea - perturbări ale procesului de keratinizare a pielii, ca urmare a excesului de grăsime care se acumulează pe lână. Acest lucru duce la oboseala stratului, mâncărime constantă și un miros neplăcut de la animalul de companie;
 • demodicoză - o boală a pielii care este promovată de acarianul demodex;
 • Probleme tiroidiene - cel mai adesea Bobtail-urile suferă de hipotiroidism (o glandă tiroidă subactivă), care poate provoca anemie, slăbiciune și obezitate;
 • surditatea este o boală congenitală, cel mai adesea câinii cu un număr mic de zone întunecate de pe cap suferă de aceasta;
 • boli oculare - la orice vârstă, bobtail-urile pot dezvolta displazie retiniană și cataractă, ducând la orbire;
 • ataxie cerebeloasă - o tulburare ereditară care determină câinele să piardă coordonarea, tremurul și convulsiile.
Vechiul câine ciobanesc englez a fost crescut ca un însoțitor ideal pentru păstori, dar inteligența, natura bună și natura docilă a acestor câini adorabili contribuie la achiziționarea lor ca animale de companie. Cunoscând toate complexitățile îngrijirii bobtail-urilor, vă puteți umple de bucurie atât viața, cât și viața prietenului tău cu patru picioare.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rasa de câine bobtail (old sheepdog), descriere