Docking urechi și coadă în alabai: estetică sau necesitate

Dezbatere acerbă despre necesitatea cuppingului urechi și cozi iar câinii încă nu au atins punctul culminant. Cu toate acestea, pe „câmpul de luptă” s-au format deja trei tabere: fanii urechilor și cozilor tăiate, urâtorii înfocați ai acestei proceduri și cei care cred că tăierea lui Alabaev este permisă dacă câinele va lucra „pe câmp”..

Există, de asemenea, o castă separată, care include majoritatea crescătorilor. Din acest punct de vedere, apar mai multe probleme controversate: tăierea numai a cozilor sau a urechilor, care formă de tăiere a urechilor este mai bună etc..

Notă! Cainii andocati si decupati au valoare egala atunci cand sunt judecati! În plus, tendințele recente dau naștere la suspiciunea câinilor andocați, de exemplu, brusc s-a născut un cățeluș cu urechi prea lungi sau o coadă ridată, iar crescătorii au ascuns-o.?

Estetică sau necesitate?

Primul argument dat de fanii de andocare este „Acești câini au avut urechile și cozile tăiate de secole!” Da, au întrerupt-o, dar cine s-a întrebat de ce au făcut-o? Primul motiv este invulnerabilitatea într-o bătălie cu un prădător, motivul este foarte important și corect.

Acoperirea urechilor și cozilor la câinii care nu lucrează pe câmp este asociată cu superstiția. Faptul este că în Asia a existat un mit despre un animal fără urechi și coadă. Acest monstru era foarte rău și ticălos, oamenii se temeau de el și chiar și păsările erau liniștite ... așa că păstorii și-au oprit câinii, astfel încât toată lumea să se teamă. O altă versiune spune că urechile câinilor au fost tăiate ca pedeapsă mușcături al oamenilor. Adică, un câine fără urechi și coadă a fost un răufăcător și, din nou, toată lumea se temea de el.

Estetic vorbind, Alabai cu urechi și coadă „arată prost”. de exemplu, Doberman sau Rottweiler nu-l poți confunda cu urechile, dar un Alabai asiatic ... decupat este oarecum similar cu un mare Labradorii și ciobănesc caucazian, adică este de nerecunoscut la prima vedere.

Pentru că exteriorul este un „loc dureros” pentru crescători, ultimele sondaje sunt „pentru” andocare. În corectitudine, observăm că multe țări au ajuns să interzică andocarea urechi și cozi la câini, cu excepția cazului în care există o indicație medicală sau referitoare la muncă pentru procedură.

Important! Dacă patrupedul nu are o valoare de reproducere, nu este nevoie să ancorăm urechile și cozile. Niciun medic veterinar decent nu va fi de acord să „taie un câine”, mai ales la vârsta de 14 zile, la cererea proprietarului.

Reguli de cupare - vârstă și puncte importante

Spre deosebire de multe rase, andocarea cozii Alabai este recomandată în sub 10 zile. Mulți experți cred că în acest caz este dificil de ghicit proporțiile. Cu toate acestea, riscul unei proporții necorespunzătoare este mai puțin sever decât durerea unui cățeluș sau vătămarea coloanei vertebrale la ancorarea cozii..

Notă! La puii indigeni cu vârsta de până la 10 zile, terminațiile nervoase din urechi sunt practic inactive, iar vertebrele sunt moi, precum cartilajul. Particularitatea structurii vă permite să nu utilizați anestezia. Liniile tăiate nu sângerează și nu trebuie să fie tivite.

În condiții normale de curgere naştere, nu prolific sarcina și starea bună a cățelușilor înșiși, procedura se efectuează la vârsta de 5 zile. Apropo, în patria rasei, urechile nu sunt tăiate chirurgical, ci literalmente tăiate.

Ciobanul răsucește cartilajul urechii și smuceste brusc. Bucățile de urechi nu sângerează și se strâng repede. În ciuda utilizării active a metodei în Asia, în lumea modernă această metodă este considerată barbară..

Nu există nuanțe speciale cu scurtarea cozii, principalul lucru este că tăietura este uniformă, între vertebre și se vindecă rapid, dar Alabai trebuie să-și poată opri urechile. Apropo, mulți crescători tăie atât urechile, cât și cozile cu propriile mâini, deoarece nu au încredere în procedura medicilor veterinari.

Dacă merg la un medic, atunci numai cu experiență de lucru cu câinii ciobănesc din Asia Centrală. Acest comportament este foarte ușor de explicat. Majoritatea alabaevilor sunt cu părul scurt și sângerarea strâmbă va fi vizibilă, adică poate avea un efect dăunător asupra semnelor de spectacol.

Este timpul să distingem nuanțele de bază ale decupării urechii. Din nou, medicul veterinar trebuie experimentat. Dacă un medic declară imediat că nu a lucrat cu Alabai, „dar acum îl vom întrerupe, nu este greu”, nu ar trebui să ai încredere în el. asa de, patru tipuri de urechi sunt acceptabile pentru rasă:

 • Decupat.
 • Standard - lungimea medie a cartilajului urechii, tăietură dreaptă sau semicirculară.
 • urs - cartilaj al urechii alungit și tăietură rotunjită.
 • caucazian - cea mai lungă versiune, 1/3 din cartilajul urechii este păstrat, potrivit pentru câinii cu părul lung.

Principalele greșeli sunt asociate atât cu operația în sine, cât și cu părăsirea după procedură. De obicei, toate aceste necazuri cad pe umerii crescătorilor. Este important să deosebiți estetica de necesitate, dacă câinele dvs. nu se va lupta cu lupii, atunci (desigur) este mai bine să nu faceți operații inutile! Dacă ați cumpărat un cățeluș decupat și ați ales în mod deliberat această procedură, ar trebui să înțelegeți că:

 • La ancorarea urechilor și cozilor la vârstă peste 10 zile, este necesară anestezie completă (!), și se aplică cusături.
 • Pentru câinii andocați (care participă la spectacole), este important tăieturi simetrice. Chiar dacă medicul veterinar oferă anestezie locală și garantează rezultatul, este mai bine să recurgeți la anestezie completă, dar faceți totul bine într-o singură operație.
 • Discutați în prealabil cu medicul veterinar forma taiata. Tăierea urechilor „la zero” este absolut inacceptabilă! Pe lângă faptul că medicul se agață de baza cartilajului urechii, câinele va suferi toată viața otita medie. Urechea, în forma sa naturală, nu este acoperită degeaba, este protejată de praf, vânt, insecte, polen.
 • Tăiați locațiile prelucrate soluții antiseptice timp de 10 zile.
 • În timp ce feliile se vindecă, gunoiul este schimbat zilnic, locul de dormit este tratat și spălat și în fiecare zi!
 • După vindecare (7-10 zile) cusăturile trebuie îndepărtate.
 • Câinele se vindecă trebuie să poarte un guler veterinar!

Important! Erorile în procesul de oprire sau vindecare duc la creșterea excesivă a urechilor, care poate fi corectată numai prin intervenții chirurgicale repetate!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Docking urechi și coadă în alabai: estetică sau necesitate