Mesagerul lui dumnezeu - câine mexican fără păr

Descriere câine mexican fără părTimp de multe secole, câinele mexican fără păr a trăit cot la cot cu oamenii. Este recunoscută oficial ca fiind cea mai veche rasă de câini de pe Pământ. Soarta ei este plină de întorsături și evenimente neașteptate. Arheologii cred că strămoșii câinelui chel s-au mutat pe continentul nord-american din Eurasia de-a lungul istmului care a conectat ambele continente..

Istorie

Adevărata istorie a rasei este indisolubil legată de civilizaţie Aztecii, care existau în timpurile străvechi în America Centrală. Acesta este singurul animal pe care aztecii au reușit să-l domesticească. Ei înșiși credeau că câinele gol este mesagerul zeului Xolotl (Sholotl) și scopul său principal este de a însoți o persoană în viața de apoi. Indienii i-au dat numele „scholoitzcuintli” (xoloitzcuintli sau xolo), adică „câinele zeului Scholotl”.

Paradoxal faptul că printre azteci xolo a fost atât un obiect de închinare, cât și sacrificiu. În absența altor animale de fermă, itzcuintli a oferit dieta oamenilor cu carne. A fost considerat deosebit de gustos și tandru, prin urmare a fost folosit în principal în timpul sărbătorilor, ceremoniilor religioase..

Xolo a fost creditat cu capacitatea de a prelua boala gazdei. Dacă o persoană a murit, vindecătorul cu patru picioare a fost ucis.

Se confirmă legătura strânsă dintre azteci și animalele lor de companie arheologic găsește. În timpul săpăturilor din America Centrală, au fost găsite figurine din piatră și ceramică ale câinilor, imaginile lor în relief pe clădiri și piramide antice, precum și înmormântări mumificate.

Sosirea cuceritorilor spanioli a pus capăt unei etape antice din istoria rasei mexicane fără păr. Cuceritorii au căutat să eradice complet cultura aztecilor. Rasa fără păr a fost exterminată nemilos ca parte a unui cult păgân. Xolo erau pe cale de dispariție. Multă vreme, câinii mexicani neobișnuiți au fost uitați..

Xoloitzcuintli a ieșit din uitare la mijlocul secolului trecut. Un grup de crescători de câini a adus dintr-un colț îndepărtat al Mexicului mai multe exemplare de câini cu aspect uimitor. Curiozitatea a trezit un mare interes. Xolo a primit atenția pictorilor mexicani renumiți Diego Rivera și Frida Kahlo, care l-au capturat pe pânzele lor. Au început lucrările la renașterea rasei. În prezent, conform estimărilor aproximative, există mai mult de 30 de mii câini mexicani fără păr. Oamenii din trecutul îndepărtat și-au găsit admiratori în diferite părți ale lumii. În patria sa istorică, Mexic, câinele chel este considerat o comoară națională..

Aspect

Judecând după numele rasei - un câine mexican fără păr, mulți oameni cred că aceste animale complet lipsit de lână. De fapt, există două soiuri de xolo: gol și cu părul scurt. Pielea este netedă, moale la atingere. Orice culoare. Absența lânii face animalul hipoalergenic.

Trei grupuri se disting în funcție de mărime:

  • Rasa Xolo în miniaturăminiatură (înălțime până la 35 cm);
  • mediu (înălțime 35-45 cm);
  • mare (înălțime 45-60 cm).

Greutatea indivizilor din diferite grupuri variază de la 4 la 20 de kilograme.

Câinele mexican are o construcție robustă, proporții corecte. Coada este lungă, subțire, dreaptă. Urechile ar trebui să fie erecte. Pentru aceasta, de la o vârstă fragedă, acestea sunt fixate cu o tencuială adezivă în poziție verticală. Procedura trebuie repetată cu pauze de odihnă: pentru două zile de fixare - o zi de odihnă.

Xolo are trei caracteristici distincte trăsături, distingându-l de rude:

  1. Temperatura corpului ridicată + 40C. Datorită acestui fapt, mexicanul a primit porecla „sticlă de apă fierbinte”.
  2. Amplasarea uniformă a glandelor sudoripare pe tot corpul. Astfel, câinele respiră liber chiar și cu efort semnificativ și jogging pe distanțe lungi..
  3. Absența molarilor, ceea ce face dificilă consumul de alimente solide.

Xoloitzcuintli aparține grupului așa-numitelor rase de câini primitive, a căror formare a avut loc fără intervenția umană..

Caracter

Câinele mexican fără păr demonstrează o minte extraordinară, o dispoziție calmă, o afecțiune pentru familia sa. Ea se dovedește a fi un excelent paznic și protector. Păzește cu vigilență teritoriul și nu permite pătrunderea străinilor, avertizând despre ei cu lătrat puternic. Pe lângă calitățile de securitate și santinelă, xolo Este un minunat câine de companie. Ea monitorizează îndeaproape copiii, se alătură jocurilor lor cu plăcere. Dar depunerea completă exprimă doar proprietarului, a cărui superioritate asupra sa este recunoscută.

Relația unui mexican cu alte animale depinde de temperament și educație.

Flerul excelent și neoboseala fac din Xoloutzcuintli un magnific vânător.

În ciuda faptului că vremurile aztecilor s-au scufundat de mult în uitare, actualii proprietari încă mai cred în puterea vindecătoare a mexicanului Xolo. Cel mai adesea, este folosit ca un fel de „tampon de încălzire viu”. Corpul unui hot dog încălzește bine articulațiile inflamate, ajută la artrită.

Caracteristici de îngrijire

Absența părului la câinele mexican fără păr prezintă cerințe speciale pentru întreținerea acestuia în zona temperată. Pentru a preveni înghețarea animalului și răcirea în sezonul rece, trebuie să urmați simplu recomandări:

  • Mers pe jos Xolomergeți cel puțin 15 minute pe zi, obișnuindu-vă treptat cu o scădere a temperaturii aerului;
  • au o garderoba speciala "caine";
  • asigurați condiții confortabile în casă cu o temperatură nu mai mică de + 25C.

Zona de mers pe jos din curte ar trebui să aibă un gard înalt de până la 2 metri. Mexicanul se distinge prin mobilitate, energie, depășește cu ușurință obstacolele contorului.

Xolo nu are pretenții în mâncare. Pentru hrănire, sunt potrivite și hrana uscată specială cu granule de dimensiuni medii și carnea fiartă slabă cu legume. Pentru a întări dinții, animalul este hrănit cu vene și oase. Și, de asemenea, calciu ar trebui adăugat în dietă pentru rezistența oaselor. schelet.

Sistemul de îngrijire nu diferă mult de alți câini - tăierea regulată a unghiilor, spălarea dinților, scăldatul, spălarea labelor după o plimbare.

Sănătate

Câinii mexicani au o sănătate bună, o ereditate bună. Cele mai frecvente boli sunt eczeme, dermatite, gastrite, alergii alimentare.

În sezonul cald, starea pielii Xolo necesită o atenție specială. Înainte de o plimbare, i se aplică un strat de protecție solară, care va proteja suprafața de arsuri. La întoarcerea acasă, crema este ștearsă cu grijă pentru a preveni linsul..

În plus, este necesar să se monitorizeze igiena ochilor și a urechilor. Le periodic examina și curăță. Contaminarea acestor organe se poate transforma în infecție și poate provoca boli grave..

Durata de viață a unui câine mexican fără păr este de 12-15 ani.

Instruire

Cum să-l antrenezi pe XoloInteligența înaltă îi permite mexicanului Xolo să o facă rapid a invata. Câinele nu numai că învață bine comenzile, ci le înțelege și dintr-o jumătate de privire. Cu toate acestea, mexicanul va arăta ascultare numai dacă se simte un adevărat lider în proprietar. Prin urmare, atunci când pregătești Xolo, este necesar să combini corect rigoarea și afecțiunea..

Lipsa părului nu împiedică câinele mexican fără păr să fie un animal de companie iubit pentru mulți oameni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mesagerul lui dumnezeu - câine mexican fără păr