Adenita glandelor sebacee la câini: o afecțiune a pielii „urâtă”

O haină netedă și mătăsoasă este reperul pentru sănătatea unui câine. Dar proprietarii nu se pot bucura întotdeauna de o priveliște atât de minunată. Și cauza stării inestetice a hainei poate fi adenita glandelor sebacee la câini. În sine, această boală nu reprezintă un pericol de moarte, dar cu siguranță nu va aduce sănătate animalului dvs. de companie.

Observăm imediat că cauzele exacte ale acestei patologii nu au fost încă studiate în mod corespunzător. Se presupune că boala este fie cauzată de un fel de defect genetic, fie este un fel de formă specială de disfuncție hormonală. Unii medici veterinari sugerează că otita medie este factorul declanșator al bolii. Modul în care aceste două boli sunt legate între ele nu se știe cu siguranță, dar faptul este că, după inflamația urechii la aceiași pudel, adesea urmează adenita ... Într-un cuvânt, proprietarii au toate motivele să fie precauți..

Definiție, tablou clinic

Adenita sebacee este un tip rar de boală inflamatorie a pielii care afectează glandele sebacee ale câinilor tineri și ale animalelor de vârstă mijlocie. Cel mai adesea, patologia se manifestă la pudeli și câini japonezi Akita Inu (pentru aceștia din urmă, acesta este, în general, un dezastru). Există două tipuri principale de adenită sebacee. Una este tipică pentru părul scurt, iar cealaltă pentru rasele cu păr lung. Tabloul clinic la câinii cu părul lung este după cum urmează:

 • Chelie.
 • Placă de-a lungul liniei părului.
 • Micile grămezi de păr mat.
 • „Cilindri” de placă sebacee care se formează în jurul axului părului.
 • Lana devine rapid mată, grasă, arată neîngrijită.
 • Mâncărime intensă de-a lungul liniei părului, câinele mănâncă adesea, uneori zgâriind pielea până când sângerează.
 • Foliculii de păr se pot inflama.
 • Pete albe argintii pe piele.
 • Mai ales multe zone afectate sunt observate în cap și, mai ales, în urechi.

La rasele cu părul lung, este posibil, de asemenea, să se formeze zone ale pielii umede, „proxenetice”. În etapele ulterioare ale bolii, glandele sebacee se pot atrofia complet. În cazuri foarte rare, foliculii de păr sunt distruși direct, ca urmare animalul devine complet chel. Când vine vorba de câinii cu păr scurt, atunci cazul lor prezintă simptome ușor diferite:

 • Chelie. Căderea părului apare fie de-a lungul liniei părului, fie apar pete rotunde, ovale de chelie.
 • Există în special multe pete chelie bine vizibile pe urechi, cap, de-a lungul creastei.
 • Destul de ciudat, dar la câinii cu părul scurt, semnele de inflamație purulentă a foliculilor de păr sunt mult mai puțin frecvente..

Măsuri de diagnostic

Este foarte important să înțelegem că toate semnele de mai sus pot indica nu numai adenita glandelor sebacee și, prin urmare, este extrem de important să se pună diagnosticul diferențial corect. Iată principalele boli ale căror semne sunt similare cu patologia pe care o descriem:

 • Clasic seboree. O boală de piele destul de urâtă, cunoscută și sub termenul „keratinizare”. Este destul de simplu să o deosebim de adenită, deoarece cu seboree, pielea devine dură, apar solzi pe ea, stratul superior al epidermei se poate desprinde.
 • Demodecoză. „Trăiește” în grosimea pielii coloniilor de acarieni din genul Demodex, care pot provoca mâncărime, căderea părului și inflamații. Deoarece multe semne ale acestei patologii sunt similare cu adenita, diagnosticul final se face doar prin rezultatele examinării microscopice a unui eșantion de material patologic..
 • Dermatomicoza. Boala fungică a pielii. Diagnosticat prost, reticent la tratament.
 • Boala endocrină a pielii de etiologie inexplicabilă. E greu să spui ceva aici. O hemogramă completă poate ajuta la diagnostic, uneori tipul de patologie este determinat de răspunsul animalului la tratament.

Astfel, un diagnostic precis al acestei boli implică în mod necesar o biopsie, materialul pentru care se obține prin realizarea unei simple răzuiri a pielii afectate. La examinarea microscopică, se pot observa glande sebacee masive, mărite dramatic.

Activități terapeutice

Tratamentul va depinde de stadiul bolii și de rasa animalului. Este important să se țină cont de faptul că durata terapiei poate și ar trebui să fie destul de lungă, deoarece patologia „neterminată” se poate transforma cu ușurință într-o formă cronică complicată și se poate manifesta în câțiva ani, când va fi mult mai dificil să o tratezi. Deci, decizia finală de întrerupere a tratamentului trebuie luată numai de un medic veterinar cu experiență..

Unii câini sunt mai sensibili la tratament decât alții. Practica veterinară arată că cele mai neplăcute în acest sens sunt chiar Akitu-Inu japonez. Nu răspund bine la terapie. Toate acestea sugerează că aceste „japoneze” au un fel de defect genetic inițial. Totuși, să nu vorbim despre lucruri triste. Cum să abordăm această patologie?

De regulă, în practică sunt utilizate următoarele metode:

 • Haina câinelui trebuie periată frecvent pentru a preveni aglomerarea permanentă și covorașele..
 • În interior sunt prescriși complecși multivitaminici, corticosteroizi.
 • Animalul trebuie spălat. Este mai bine să întrebați medicul veterinar despre tipul de șampon, deoarece detergenții convenționali sunt contraindicați.
 • Dacă pielea afectată a fost supusă însămânțării cu microflora patogenă și există semne de inflamație purulentă, pentru spălare se folosesc șampoane antiseptice speciale. În majoritatea cazurilor, terapia cu antibiotice este indispensabilă, deoarece riscul de septicemie generală este prea mare fără antibiotice.
 • Dacă dezgustul îți este străin, atunci, purtând mănuși chirurgicale, alege în mod regulat bucăți de piele din blana animalului tău, tăie încurcături de blană mată. Apropo, câinii de rase cu părul lung sunt, în general, de dorit să se tundă pentru perioada de tratament, deoarece în acest caz este posibil să se obțină rezultate mai bune.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Adenita glandelor sebacee la câini: o afecțiune a pielii „urâtă”