8 Motive pentru care câinii strabesc ochii

Mulți crescători știu că ochii unui animal de companie nu sunt doar o „oglindă a sufletului”, ci și un excelent indicator al sănătății. Ochii tulburi, umflați și umflați sunt aproape întotdeauna un semn de patologii. Dar cazurile sunt încă diferite. De ce un câine strabate când este normal și când este un motiv pentru a vizita medicul veterinar?

Principalele motive ale „misteriosului strabism”

Să enumerăm imediat principalele cauze patologice ale strabismului, adesea întâlnite în practica veterinară:

 • Inflamația cavității conjunctivale, este conjunctivită. Câinii de toate rasele și vârstele suferă foarte des de această patologie. Strabismul ochilor este unul dintre semnele specifice bolii. În acest caz, se datorează dezvoltării fotofobiei: este dureros pentru un animal de companie să privească orice surse de lumină.

 • Leziuni traumatice ale ochilor înșiși și ale altor organe ale sistemului vizual. Mai ales de multe ori acest lucru se întâmplă atât cu câinii excesiv de „luptă”, cât și cu câinii, precum și cu serviciul și câini de vânătoare, care se găsesc adesea în păduri, câmpuri și alte locuri „traumatice”.
 • Contactul cu ochii cu corpuri străine, fie că este vorba de praf, polen, nisip, murdărie etc..
 • Inflamația corneei, vase oculare, patologie a pleoapelor (inclusiv volvulus) și patologii similare.
 • Reactii alergice.
 • O patologie rară, dar severă - luxația lentilei.
 • Cu greu dermatită și eczemă.
 • din cauza arsuri pielea pleoapelor sau a ochilor înșiși. Trebuie amintit că arsurile pot fi nu numai termice, ci și chimice.

Factori care contribuie la clipirea ochilor

Toate cele de mai sus sunt departe de toate motivele posibile pentru strabismul:

 • Câinii devin adesea „chinezi” în regiunile cu climat foarte uscat și cald.. Un strabism în astfel de cazuri este apărarea naturală a corpului împotriva uscării corneei și a prafului, care este abundentă în aerul uscat..
 • Acest lucru poate fi văzut adesea primăvara și vara, când există mult polen și puf în aer. Nu provoacă o reacție alergică la toți câinii, dar contactul lor cu ochii irită corneea și contribuie la strabismul constant..
 • O cauză extrem de periculoasă de „cringere” a ochilor poate fi ... boala de inima. Mai precis, patologiile însoțite de dezvoltarea edemului cardiac.

 • Cu toate acestea, bolile de inimă afectează rareori starea ochilor, ceea ce nu se poate spune despre boala de rinichi. Aceste patologii sunt una dintre cauzele tipice de umflare și umflare a ochilor..
 • În cele din urmă, „clasicii” sezonului cald sunt mușcături otrăvitoare de insecte. Un animal de companie se poate strâmbă dintr-un motiv, dar pentru că a fost mușcat de o viespe sau de o albină. Din moment ce similar

Când să-i arăți animalului tău medicului

Nu întârziați să vizitați clinica dacă apar următoarele simptome:

 • Dacă câinele îi strânge strâns și „strâns” ochii și când încearcă să-i deschidă, se plânge și încearcă să scape. Acest comportament este tipic pentru răni grave, obiecte străine ascuțite etc..
 • În cazurile în care câinele evită orice sursă de lumină, încearcă să se ascundă într-un colț întunecat și, în același timp, își strânge ochii în mod constant. Aceste semne indică de obicei conjunctivită severă., cheratită și alte tipuri de patologii oculare inflamatorii.
 • Ar trebui să vă contactați cu siguranță medicul veterinar dacă exsudatul curge din ochii bine închiși. În plus, o nevoie similară este indicată de constantă lacrimare. Aceste semne pot indica atât inflamații, cât și leziuni, corpuri străine, volvulus etc..
 • În plus, dacă aveți un strabism, trebuie să examinați cu atenție și să simțiți pleoapele. Prezența durerii severe, roșeață și umflături este, de asemenea, un motiv pentru o vizită timpurie la clinică.
 • Este necesar să acordați atenție stării generale a câinelui. Faptul este că umflarea, umflarea ochilor și conjunctivita sunt semne comune ale bolilor virale periculoase. Dacă temperatura generală a câinelui crește, animalul devine letargic și apatic, trebuie prezentat unui specialist (și cu cât mai devreme cu atât mai bine).

Primul ajutor acasă

Vă avertizăm că nu este posibil să oferiți unui animal asistență acasă (cu drepturi depline, desigur, asistență) în departe de toate cazurile. Prin urmare, vă recomandăm să vă arătați mai întâi animalul de companie medicului veterinar. Dacă acest lucru nu este posibil, puteți încerca să ajutați câinele singur:

 • În multe cazuri, frecarea ochilor cu frunze de ceai ajută. Multe forumuri recomandă utilizarea pungilor de ceai pentru aceasta, dar vă recomandăm să umeziți tampoanele de bumbac cu frunze normale de ceai și să vă ștergeți ochii cu el. Ajută mult mai bine.
 • Dacă exsudatul este eliberat din ochi, atunci trebuie îndepărtat în mod regulat. Acest lucru se poate face cu aceeași preparare de ceai, dar este mai bine să utilizați peroxid de hidrogen 1% sau o soluție foarte slabă (roz pal) de permanganat de potasiu în acest scop..
 • În cazurile în care cauza strabismului constant este pătrunderea unui corp străin în ochi, atunci puteți încerca să-l scoateți. Dar! Acest lucru trebuie făcut foarte atent., folosind numai tampoane de bumbac sau colțul unui tampon de bumbac, umezit abundent cu soluție salină caldă. Dacă nu puteți îndepărta murdăria, trebuie să încetați să încercați „auto-medicarea” și să contactați medicul veterinar.

 • În majoritatea cazurilor, situația va avea un efect pozitiv asupra stării animalului de companie, stabilind unguent de 1% tetraciclină în cavitatea conjunctivală. Pentru a face acest lucru, trageți puțin marginea inferioară a ochiului și strângeți o cantitate mică de unguent (de dimensiunea unui cap de ac) în colțul interior.

Medicamentele de bază utilizate în prim-ajutor

Pentru a face acest lucru, puteți utiliza o gamă nu prea largă de medicamente oftalmice:

 • 1% unguent de tetraciclină. Trebuie remarcat faptul că 3% din medicament nu trebuie utilizat, este destinat utilizării externe în alte părți ale corpului.
 • 1% peroxid de hidrogen. Poate fi utilizat atât pentru clătire, cât și pentru îndepărtarea exsudatului uscat de pe pielea din jurul ochilor.
 • Salină. Folosit pentru spălarea ochilor, este mai bine să îl preîncălziți la o temperatură de aproximativ 37 ° C.
 • Pentru ameliorarea durerii, puteți utiliza o soluție de lidocaină. Dacă nu, va fi o soluție de 3% de novocaină. Acești agenți sunt utilizați în oftalmologie pentru a reduce răspunsul la durere în inflamația severă..
 • După consultarea prealabilă cu un medic veterinar, puteți utiliza unguente de vindecare (ochi, desigur) pe bază de corticosteroizi antiinflamatori.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 8 Motive pentru care câinii strabesc ochii