10 Motive pentru care câinele tău își macină dinții

Toți crescătorii de câini știu că comportamentul unui animal de companie este o reflectare exactă a sănătății sale. Dacă câinele este vesel, se joacă de bunăvoie și nu scoate sunete ciudate, atunci este cu siguranță sănătos. Dar acesta din urmă nu este atât de simplu. Mulți crescători întreabă de ce câinele își scrâșnește dinții, dar nu există semne de boală..

Boli și condiții patologice ale cavității bucale

În primul rând, un astfel de fenomen în știință se numește „buxism” și indică aproape întotdeauna un fel de dezacord cu sănătatea (cu unele excepții, despre care mai jos).

În practica medicilor veterinari, buxismul este de obicei cauzat de patologii și stări patologice ale cavității bucale:

  • Malocluzie. Interesant este că, din cauza acestei probleme, aproape toți buldogii își scrâșnesc dinții (nereguli congenitale în structura aparatului maxilarului), iar pentru ei acest lucru este considerat norma. Cel mai adesea, nu se poate face nimic în legătură cu mușcătura greșită a câinelui, astfel încât proprietarul va trebui să suporte această caracteristică a animalului său de companie.
  • Creșterea incorectă a incisivilor. De cele mai multe ori nu se poate face nimic în acest sens. Cu toate acestea, dacă dinții încep să crească prea „inadecvat”, în unele cazuri trebuie să recurgeți la îndepărtarea lor. Prin urmare, o atenție specială ar trebui acordată dietei cățelușilor și câinilor tineri.!
  • Reglarea incorectă a fălcilor. Malformație anatomică brută, moștenită. Astfel de câini nu pot mesteca mâncarea în mod normal, au nevoie de hrănire specială și îngrijire atentă.
  • Calcul dentar. O problemă foarte frecventă. În cazurile severe, dinții animalului devin atât de acoperiți de depozite încât câinele experimentează în mod constant senzații neplăcute, nu poate mesteca în mod normal și cu o probabilitate de 100% pierde fie toți dinții, fie cei mai mulți dintre ei. Dacă apelați la un specialist la timp, placa poate fi îndepărtată relativ ușor cu substanțe chimice sau folosind ultrasunete.

Gingivita (inflamația gingiilor), cariile, pulpita și alte boli pot duce la același rezultat. În toate cazurile, este nevoie de ajutorul unui medic dentist veterinar.

Boli și stări patologice ale tractului gastro-intestinal

  • Indigestie de orice etiologie, însoțită de flatulență. Datorită senzațiilor constante de tragere și tăiere din abdomen, câinele își scrâșnește frecvent și puternic dinții. De regulă, în acest caz, buxismul dispare atunci când animalul se ușurează.
  • Măcinarea dinților este un semn al prezenței helmintilor. Mai exact, nu toate, ci doar acele specii ale căror reprezentanți se hrănesc nu numai cu alimente semi-digerate, ci și cu bucăți de mucoasă intestinală și sângele unui animal. De regulă, în aceste cazuri, buxismul se manifestă noaptea.. Acesta este modul în care organismul reacționează la senzații constante de durere, care alteori nu provoacă o reacție specială în sistemul nervos al animalului de companie..
  • Intoleranță la unele componente alimentare sau în timpul crizei de alergii alimentare.

Boli infecțioase

Din păcate, uneori buxismul poate indica leziuni ale sistemului nervos, caracteristice unor boli periculoase (precum și mortale) de natură infecțioasă:

  • Listerioza. O boală infecțioasă însoțită de convulsii nervoase (inclusiv crize de agresiune), avort la femei, insuficiență vizuală severă, apatie și refuzul de a se hrăni. Tratamentul este complicat, lung și nu întotdeauna eficient. Se utilizează antibiotice din grupul tetraciclinelor, precum și amoxicilină și ampicilină. În etapele ulterioare, se recomandă eutanasierea.

  • Boala Aujeszky. O boală infecțioasă contagioasă, însoțită de o afectare severă a sistemului nervos, care este însoțită de scrâșnirea dinților, convulsii, paralizie, agresivitate, acte de auto-vătămare (animalul își roade literalmente labele de carne). Nu există tratament, se recomandă eutanasierea.
  • Rabia. Poate că această boală nu are nevoie de introducere. Patologia după apariția simptomelor este incurabilă, dar animalul este eutanasiat chiar dacă se suspectează rabia (nu există niciun remediu, boala se transmite ușor oamenilor). În plus față de măcinarea dinților, este însoțit de agresivitate nemotivată, frică de hidratare, comportament ciudat și inadecvat, cădere a maxilarului inferior, babe profunde. Pentru orice suspiciune de rabie, câinele este imediat izolat de oameni și animale, după care este chemat imediat un medic veterinar. Dacă există informații că câinele a atacat animale și persoane, serviciul medical este de asemenea informat.!

Din fericire, buxismul nu este întotdeauna un semn de patologii mortale. Acest fenomen poate fi o caracteristică individuală a unui anumit animal. În plus, scrâșnirea dinților este o reacție complet frecventă la un câine mascul în timpul dorinței sexuale..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 10 Motive pentru care câinele tău își macină dinții