Dermatita acrală la câini: metode de diagnostic și tratament

Bolile de piele la animalele de companie sunt foarte frecvente. Din fericire, în multe cazuri nu există nimic grav - totul se explică printr-o simplă intoleranță alimentară la unele componente ale furajelor. Dar uneori există cazuri mai complexe, care includ dermatita acrală la câini..

Ce este?

Acesta este numele unei boli inflamatorii a pielii, în care în zona interdigitală (de regulă), există umflături rotunjite (plăci), pe care câinele le linge în mod constant și non-stop. De aici a venit al doilea nume al patologiei - „Granulomul lins”. Cuvântul „acral” provine de la termenul acral, care indică o leziune la nivelul membrelor unui câine. Desigur, boala nu apare din linsul pielii, deoarece aceasta este o consecință, nu o cauză..

Câinii bolnavi pot petrece multe ore „lustruind” altruist spațiile interdigitale de pe membrele afectate. În cele din urmă, la acest loc poate apărea o leziune imensă, care nu vindecă, cu tendință la ulcerare..

Care sunt motivele dezvoltării bolii la un câine? Există mulți factori predispozanți, iar dermatologii veterinari nu pot fi de acord cu privire la semnificația unora dintre ei până în prezent. Adesea, problemele încep atunci când un câine își rănește labele în timp ce merge: chiar și o mică zgârietură duce adesea la animalul care își linge labele în mod constant, încercând să facă față sursei de disconfort..

Interesant este că rana însăși se vindecă în câteva zile, dar ... câinele se transformă într-un fel de „dependent de droguri” pentru care lingerea unui membru se transformă într-o dependență dureroasă. Următorii factori pot provoca, de asemenea, o afecțiune similară:

  • Orice afecțiune a pielii care prezintă semne de mâncărime severă. Este ușor de ghicit că acest lucru se întâmplă foarte des la animalele care suferă de afecțiuni generalizate sau locale alergic reacții.
  • În plus, nu trebuie să uităm de răni: dacă doare un membru, animalul va fi obligat să-i acorde o atenție constantă. Deoarece câinele nu va putea prescrie și accepta analgezicul de unul singur, el trebuie să-și lingă laba, încercând reduce simptomele reacției dureroase.
  • Plictiseală. Da, câinii energici, lăsați singuri pe tot parcursul zilei, își pot concentra atenția asupra linsului excesiv al membrelor. Sunt ca niște copii, prea dornici să suge o suzetă..
  • Stres. Unele animale se transformă într-un analog al unui „urs cu piciorul bâtei”, supt o labă, din cauza unui fel de anxietate. Din nou, se poate face o analogie între un copil și manechinul său - copiii încearcă, de asemenea, să scape de stres cu acesta..
  • Tulburare obsesiv-compulsive: Comportamentul care poate provoca un granulom poate fi explicat de unele „ciudățenii” individuale la animal. Este adevărat, încă nu există atât de mulți psihologi veterinari și specialiști în comportament în țara noastră și, prin urmare, multe cazuri de astfel de fenomene rămân nedetectate..

Diagnosticul și terapia dermatitei acrale

Diagnosticul este destul de simplu. Dacă animalul își linge în mod constant labele, pe care granuloamele sunt ușor vizibile, nu există niciun motiv să ne îndoim în special de diagnostic. În plus, în cazuri îndoielnice, se poate recomanda o biopsie cu prelevarea de probe de țesut din zonele afectate. În acest fel, puteți afla dacă aveți de-a face cu o altă afecțiune a pielii care este frecventă la câini. De asemenea, este recomandabil să semănați materialul patologic obținut pe medii nutritive: este foarte posibil ca dezvoltarea inflamației să fie facilitată de prezența unui microorganism patogen sau patogen condițional..

Pentru a elimina această patologie, tratamentul a fost mult timp dezvoltat și practicat cu succes. Din păcate, orice tehnică extrem de eficientă pentru un câine poate eșua pe următoarea. Pur și simplu nu există panaceu care să ajute 100% din cazuri. Adesea, un câine trebuie tratat în mai multe moduri simultan, dacă una dintre metode nu dă niciun efect vizibil.

Antibioticele cu spectru larg sunt prescrise în majoritatea situațiilor.: în orice caz, este necesară distrugerea microflorei patogene și patogene condiționate, care se va dezvolta în mod activ în țesuturile granuloamelor. Acest lucru este indicat de un răspuns inflamator puternic și constant progresiv. Rețineți că antibioticele, de regulă, nu acționează asupra cauzei principale a patologiei, dar sunt destul de suficiente pentru a trata mai mult de 70% din granuloame. În plus față de medicamentele antimicrobiene, antiinflamatoarele sunt adesea prescrise. Sunt necesare pentru a slăbi răspunsul inflamator și pentru a îmbunătăți starea generală a pielii din regiunea interdigitală..

Pentru a preveni linsul în sine, puteți răspândi labele animalului de companie cu un decoct saturat de pelin sau ulei de pelin.: Aceste medicamente sunt complet inofensive, dar vă pot amorți animalul și îl pot împiedica să-și lingă labele neîncetat. De asemenea, sunt afișate „bandaje” electrice, care dau o descărcare de curent slabă atunci când se încearcă să se lingă o labă. Barierele fizice, cum ar fi gulerul elizabetan, pot împiedica efectiv câinele să acceseze granulomul, dar de obicei nu sunt potrivite pentru utilizarea pe termen lung.

Cum se previne dezvoltarea bolii?

Modificarea comportamentală la câini, al căror granulom se dezvoltă pe fondul unor tulburări mentale, nu este încă foarte populară la noi. Dar colegii europeni ai medicilor veterinari au lucrat mult timp câteva sfaturi pentru a ajuta la calmarea unui câine neliniștit:

  • Petreceți mai mult timp jucându-vă activ cu animalul de companie.
  • Nu este de dorit să țineți în mod constant câinele într-o canisa sau voliera.
  • În unele cazuri, este util să se prescrie sedative în doze care „asurzesc” ușor câinele. Uită doar de prostul său obicei..
  • Sunt prezentate consultații cu un psiholog veterinar.

Deoarece fiecare câine este unic, nu există nicio modalitate de a prezice metoda perfectă pentru animalul dvs. de companie. Dar cu diligența necesară, granulomul poate fi complet eliminat în câteva săptămâni..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita acrală la câini: metode de diagnostic și tratament