Atonia la câini - o privire de ansamblu asupra bolii

Cu siguranță, toți proprietarii de câini sunt conștienți de cât de importantă este activitatea sistemului digestiv și excretor pentru funcționarea normală a corpului. Dacă din anumite motive nu își pot îndeplini funcțiile în mod normal, totul se poate termina foarte prost. Un exemplu în acest sens este atonia la câini..

Ce este această boală?

Aceasta este lipsa tonusului țesutului muscular neted sau striat. Cel mai adesea, „atonie” este înțeleasă ca absența peristaltismului într-o parte a intestinului (sau chiar în întregul tract gastrointestinal), precum și în vezică. Cu aceste patologii, crescătorii de câini și medicii veterinari trebuie să se confrunte cel mai adesea..

Cauzele apariției

De ce apare deloc această patologie? Dacă vorbim despre tractul gastro-intestinal, atunci, bineînțeles, ne vine în minte o nutriție de proastă calitate. Trebuie amintit că atonia intestinală la un câine poate fi cauzată atât de hrănirea constantă a animalului nefericit cu oase lungi, cât și exclusiv de carne și organe. În primul caz, pereții stomacului și ai intestinelor sunt grav răniți, ceea ce duce rapid la o scădere a numărului de mișcări peristaltice, în timp ce în al doilea, absența completă a fibrelor grosiere (celuloză) în alimente duce la același rezultat. În consecință, prevenirea aici este simplă: hrăniți-vă câinele cu hrană echilibrată, asigurați-vă în permanență că dieta sa conține legume și surse de fibre vegetale sub formă de tărâțe.

Al doilea motiv este un stil de viață sedentar. Și vorbim nu numai despre câinii de oraș, care în întreaga lor viață pot parcurge doar o duzină de kilometri! Dacă un câine trăiește în mod constant pe un lanț, în timp ce primește o cantitate de sânge „plin de sânge”, atunci obezitatea și scăderea activității peristaltice intestinale nu sunt departe. De asemenea, trebuie reamintit faptul că unele rase de câini nu pot fi păstrate deloc într-un apartament din oraș, deoarece astfel de condiții le afectează grav sănătatea. Acestea includ toate tipurile de câini, care trebuie în mod vital să alerge mai mult de un kilometru în fiecare zi. Cu toate acestea, chiar și buldogii pur domestici sunt amenințați cu atonia stomacului, dacă în timpul zilei se deplasează exclusiv în aceeași cameră..

Factor parazit. Foarte des, câinii care trăiesc în condiții rurale și merg în mod constant în sălbăticie au o mulțime de paraziți în intestine. Cu toate acestea, acest lucru mărturisește nu dorința animalelor în sine de a se hrăni exclusiv în depozite de gunoi, ci lipsa de dorință a proprietarilor lor de a le da medicamente antihelmintice la timp. Viermii paraziți, în special cu un număr alarmant de mare în intestine, cauzează foarte des fenomene stagnante, atonice, în tractul gastro-intestinal al animalului.

De ce vezica "se estompează" la câini? La urma urmei, alimentația abundentă cu greu îi poate face rău!? În primul rând, se poate. Dacă un câine mănâncă în mod constant orice, nu ezită să mănânce în coșul de gunoi câțiva șobolani sau șoareci otrăviți, iar „dieta” sa conține în mod constant alimente mucegăite, atunci rinichii și întregul sistem excretor sunt expuși constant unor toxine puternice. Desigur, mai des, acest lucru duce la nefrită și nefroză, dar atonia vezicii urinare la câini poate rezulta din aceasta. Dar chiar și „civilizat” care vă hrănește animalul de companie împotriva acestei afecțiuni vă permite să vă asigurați nu în toate cazurile. Faptul este că, în ultimii ani, câinii sunt foarte des transferați exclusiv la tipul de hrănire uscată. În niciun caz nu ar trebui să faceți acest lucru! Faptul este că astfel de alimente determină formarea de pietre și nisip în vezică. Aceste substanțe au un efect foarte nefavorabil asupra stării organelor, duc nu numai la atonia lor, ci provoacă și o reacție dureroasă puternică. Uneori durerea este de așa natură încât câinele moare de șoc.

Simptomele atoniei sunt simple: animalul încetează să mai mănânce, defecarea și urinarea dispar. Intoxicația corpului crește rapid, ceea ce, în cazuri grave, poate duce chiar la moarte..

Activități terapeutice

Care este tratamentul pentru atonie? În primul rând, îi vom avertiza imediat pe proprietari: tu însuți nu vei face nimic și, prin urmare, ar trebui să-ți duci urgent animalul la clinică. Acolo, animalului i se vor prescrie medicamente care îmbunătățesc peristaltismul organelor interne. În special, se utilizează proserina, care s-a arătat bine în acest domeniu..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Atonia la câini - o privire de ansamblu asupra bolii