Ciobanesc elvețian alb: caracteristici și descrierea rasei

Un descendent direct al faimoșilor păstori germani - un câine alb ca zăpada, cu un intelect dezvoltat și loialitate.

Vorbim despre o rasă de lucru cu drepturi depline - Ciobanul Elvețian Alb.

Istoria rasei

În 1882, în Germania, în orașul Hanovra, a avut loc o expoziție de câini. O nouă rasă a fost înregistrată pe ea - Ciobanescul German. Primii reprezentanți oficiali ai rasei au fost doi masculi, dintre care unul, Greif, avea o haină albă ca zăpada. Juriul a evaluat doar calitățile de lucru ale câinilor, astfel încât albul nu a fost considerat un dezavantaj.

Mai târziu, de la Greif au început să apară pui cu culoarea albă a hainei. Câinii cu această culoare au început să fie la mare căutare. Ciobanii germani albi erau folosiți ca câini de serviciu și de păstorire.

Plimbare în pădure
Plimbare în pădure

Împreună cu câinii ciobani negru-maronii, au participat la expoziții. Cu toate acestea, în anii 30 ai secolului trecut, ciobanii germani au început să găsească din ce în ce mai multe defecte. Crescătorii credeau că acestea erau vinurile indivizilor albi, deoarece își transmit genele slabe câinilor negri și cafenii. În anii 60, lâna albă a fost recunoscută ca viciu.

În timpul popularității lor, câinii ciobani albi au venit în Canada. Datorită eforturilor manipulatorilor de câini americani și canadieni, câinii cu părul alb au fost salvați. Au început să fie numiți americano-canadieni și au încetat să fie încrucișați cu indivizi negri și cafenii..

Mai târziu, câinii ciobănești au fost exportați în Elveția, unde rasa a continuat să se dezvolte. Descendenții bărbatului importat din America au fost înregistrați în Stud Stud Book elvețian în 1991. În 2003, Asociația Internațională Cinologică a înregistrat rasa, dându-i numele - păstorul alb elvețian.

Descriere și standard de rasă

Ciobanescul Elvețian Alb este o rasă puternică și rezistentă. Câinele este bine musculos, moderat puternic dezosat și elegant în formă.

Buna musculatura
Buna musculatura

Standardul rasei implică:

 • înălțime de la 53 la 68 cm;
 • greutate de la 25 la 40 kg;
 • cap puternic și în formă de pană, bine proporționat cu corpul;
 • craniu rotunjit, șanț central puternic pronunțat. Tranziție clar vizibilă de la frunte la bot;
 • botul este puternic, de lungime medie. Taper ușor spre final;
 • fălci puternice, mușcătură de foarfecă;
 • nas mijlociu. Lobul este preferabil negru, dar culorile mai deschise sunt acceptabile;
 • buze uscate, dense, de culoare închisă;
 • urechile dreptunghiulare așezate în sus și îndreptate înainte;
 • ochi în formă de migdale, culoare de la alun până la maro închis. Pleoapele groase, jante negre de dorit;
 • gât muscular de lungime medie;
 • corp puternic, ușor alungit. Musculatura este bine dezvoltată;
 • pielea este uscată, fără pliuri. Este necesară pigmentarea întunecată;
 • greabăn pronunțat, spate drept, crupă lungă de lățime medie, abdomen ușor ascuns, piept oval;
 • coada sabiei a scăzut;
 • membre tendinoase, întinse moderat. Unghi drept și drept;
 • picioare ovale cu degetele strânse. Tampoane și gheare negre. Picioarele din spate sunt puțin mai lungi decât cele din față;

Rasa de câine BSHO este excepțional de albă. După tipul de haină, acestea diferă de părul lung și de părul scurt.

- Sunt o frumusețe! ..
Vânătoare

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Ciobanescul Elvețian Alb este un câine ascultător și bine echilibrat. Ea este tovarășul perfect, cu devoție și afecțiune nemărginite pentru proprietar. Această rasă poate fi crescută în siguranță ca animal de companie. Shepherd se înțelege bine cu alți câini și alte animale de pe același teritoriu..

Dacă familia are copii, atunci proprietarul poate fi calm pentru ei. Câinele ciobanesc afectuos și binevoitor va fi un excelent coleg de joacă și o bonă grijulie și, în caz de pericol, se va grăbi cu îndrăzneală să protejeze.

Animalul de companie este atent la străini, dar fără o agresiune evidentă. El își arată calitățile de protecție numai în cazul unei amenințări evidente. Spre deosebire de Ciobanescul German, BSHO este mai puțin excitabil și mai puțin nesăbuit..

Ciobanescul elvețian își adoră proprietarul. Simte subtil starea de spirit și apare impresia că câinele citește gândurile. Animalul de companie este gata să-l urmeze pe proprietar ca o umbră, dar nu va fi prea intruziv.

BSHO-urile învață rapid și sunt foarte inteligente. Datorită calităților lor versatile, pot îndeplini multe funcții. Câinii din această rasă sunt folosiți ca salvatori, ghizi și paznici. Cu toate acestea, gardianul păstor alb nu este prea bun. Spre deosebire de același Alabaevs sau câinele de pază din Moscova, BSHO nu protejează suficient de fiabil proprietatea și teritoriul.

Ciobanescul elvețian adoră să vorbească cu proprietarul. Are o gamă largă de sunete și încearcă să comunice cu membrii familiei cât mai des posibil. În plus, câinelui îi place să-și exprime emoțiile prin lătrat. Dacă apartamentul are pereți subțiri, atunci acest lucru poate provoca situații de conflict cu vecinii..

Câini cu proprietar
Poza de familie

Îngrijire și

Ciobanescul elvețian este un câine mare care are nevoie de mișcare regulată. Dacă animalul de companie va locui într-un apartament, acest lucru trebuie luat în considerare. Mergeți cu câinele de 2-3 ori pe zi. Durata unei plimbări ar trebui să fie de cel puțin o oră. Jogging-ul, jocurile cu mingea și alte jocuri active îl ajută pe câine să elibereze energie și să rămână sănătos. Câinele Ciobanesc va participa fericit la excursii și excursii lungi cu bicicleta.

Dacă câinele va locui într-o casă privată, atunci ar trebui construită o incintă spațioasă cu o cabină izolată. Câinele de oaie tolerează bine schimbările de temperatură, căldura și frigul nu se tem de ea. Nu trebuie să puneți câinele pe un lanț, are nevoie de comunicare și de compania proprietarului. Acesta este în primul rând un însoțitor, nu un paznic. Chiar și atunci când țineți un animal de companie în aer liber, trebuie să mergeți mult timp.

Pentru ca câinele să aibă un aspect îngrijit, este necesar să aveți grijă de haina acestuia. De 1-2 ori pe săptămână este necesar să pieptănăm cu grijă haina. În timpul năpârlirii, câinele este pieptănat în fiecare zi. Când este ținut într-un apartament, câinele ciobănesc alb este spălat nu mai mult de o dată în 3 până la 4 luni. Când este ținut în aer liber, este suficient să vă scăldați animalul de companie de 2-3 ori pe an, pe timp cald.

Urechile trebuie examinate și curățate o dată pe săptămână. O mare atenție ar trebui acordată ghearelor. Dacă nu au timp să mănânce singuri, atunci trebuie tăiate pe măsură ce cresc din nou. La mulți câini ciobani, lâna crește între degete și tampoane labe - perii. Trebuie tăiată.

Marele Ciobanesc Elvețian poate fi hrănit atât cu mâncare naturală, cât și cu mâncare preparată. Cu hrana naturală, o treime din dieta câinelui ar trebui să fie carne și organe. Carnea de vită, vițelul, curcanul sau puiul sunt toate opțiuni bune de mâncare. Dieta ar trebui să conțină legume, cereale, pește de mare și produse lactate. Când hrăniți hrană gata făcută, ar trebui să alegeți hrană super-premium sau holistică.

Jocuri active
Jocuri active

Câinele ciobănesc elvețian este în stare bună de sănătate. Durata de viață a unui animal de companie este de 11-15 ani, dar un câine poate trăi mai mult.

Rasa este predispusă la anumite boli, cum ar fi: cataractă, displazie, alergii, volvulus al stomacului și intestinelor, surditate, mielopatie degenerativă. Pentru a evita problemele de sănătate, trebuie să vă examinați regulat, de 3-4 ori pe an, animalul de companie de către un medic veterinar. De asemenea, este imperativ să se efectueze deparazitarea și vaccinările conform programului..

educatie si antrenament

Este necesar să crești un cățeluș din momentul în care apare în casă. Majoritatea păstorilor elvețieni sunt ascultători și docili. Cu toate acestea, unor câini, în special bărbați, le place să-l testeze pe proprietar „pentru rezistență”..

Câinele ciobănesc alb este ușor de dresat. Manipulatorii profesioniști de câini recomandă antrenarea câinelui dvs. folosind metoda de întărire pozitivă. La finalizarea sarcinii, animalul de companie primește laude și recompense alimentare.

Puii trebuie antrenați într-un mod jucăuș, evitând strigătele și pedepsele. Spre deosebire de ciobanii germani, elvețienii nu folosesc o tehnică de antrenament rigidă.

BSHO este o rasă foarte inteligentă. Cu o atitudine răbdătoare și calmă, câinele își va aminti rapid toate comenzile și trucurile.

Instruire
Instruire

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Prețul unui cățeluș ciobanesc elvețian variază între 10 și 50 de mii de ruble. Puteți cumpăra un cățeluș nedocumentat cu mai puțin de 10 mii. Cu toate acestea, poate că în viitor se va dovedi că acesta nu este un câine ciobanesc, ci un cârd alb.

Dacă catelul are titlul de părinți, dar cățelușul în sine nu are documente, prețul variază de la 10 la 15 mii. Puii cu o perspectivă bună costă de la 25 de mii de ruble. Dacă în canis sunt folosiți câini străini străini de linii de elită, atunci prețul crește în consecință.

Ar trebui să cumpărați un câine numai în canisa, de la crescători de încredere. Înainte de a cumpăra, ar trebui să verificați genealogia cățelușului și a părinților săi.

Atunci când alegeți un animal de companie, ar trebui să acordați atenție următorilor factori:

 • catelul este activ, jucăuș și curios;
 • ochi curati fara descarcare;
 • haina albă strălucitoare și netedă;
 • urechi puternice;
 • culoarea nasului, a ochilor, a tampoanelor pentru labe în conformitate cu standardul rasei;
 • stomacul nu este umflat, nu există hernie.

Cățelușul trebuie dus la casă la vârsta de cel puțin 2,5 - 3 luni. În acest moment, un crescător conștiincios ar fi trebuit să facă vaccinările necesare, iar cățelul ar trebui să aibă abilități sociale de bază..

Concluzie

Un companion loial și de încredere care își va proteja proprietarul într-o situație periculoasă. Un bun prieten pentru copii și un însoțitor sensibil al unei persoane singure. Calitățile de serviciu și dedicarea nemărginită față de proprietar fac din Ciobanescul Elvețian Alb un animal de companie de dorit pentru mulți proprietari..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciobanesc elvețian alb: caracteristici și descrierea rasei