Vizsla maghiară (câinele arătător maghiar) - o mare recenzie a rasei (+ foto)

Nu orice rasă de câine devine populară în întreaga lume; multe tetrapode rămân o atracție într-o țară sau un teritoriu mic. Vizsla maghiară este mândria Carpaților și a zonelor înconjurătoare. Pentru cei care nu sunt puternici în geografie, observăm că Carpații sunt un lanț muntos imens, ale cărui teritorii cele mai apropiate trec granițele Ungariei, României, Serbiei, Ucrainei, Poloniei, Cehiei, Slovaciei și Austriei. În ciuda rădăcinilor antice și a istoriei bogate, iubitorii de câini maghiari au fost atenți la polițiștii aristocrați și au „lustruit exteriorul” cu un aspect modern..

Referință istorică

Strămoșii și rasele și primii polițiști formați au trăit în Ungaria în secolele X-XI. La acea vreme, Ungaria nu exista încă, iar teritoriul se numea Panonia și era o provincie a Romei. Numele țării indica climatul său umed, uneori foarte dur pentru supraviețuire. Se știe că triburile nomade ale maghiarilor, care vânează pentru vânătoare, au crescut în mod intenționat câini dexter cu o culoare galbenă. Viitorul câine unguresc de vârf a fost la fel de mult un nomad ca și „gardienii” ei, ceea ce a dus la o răspândire largă a rasei. Majoritatea câinilor galbeni erau concentrați pe teritoriul provinciei, iar puțini care au căzut în regiunile învecinate au fost dizolvate printre rasele stabilite și aborigene.

Vânătorii maghiari au fost primii care au observat agilitatea, frumusețea și grația câinilor nomazi și și-au împerecheat în mod intenționat polițiștii cu „sângele proaspăt” al strămoșilor lui Vyzhl. Lipsa datelor documentate a dus la numeroase controverse atunci când s-a încercat clarificarea grupului de gene al câinilor. Astăzi se acceptă în general că câinele ungur Vizsla este moștenitorul câinilor de vânătoare aurii (care au fost menționați mai sus), un număr de polițiști europeni și ogari arabi (Slugi).

Este interesant! Un nume atipic pentru un polițist - Vyzhla, tradus din maghiară este interpretat ca „căutare” sau „găsire”.

O linie mai mult sau mai puțin stabilă de câini de vânătoare cu o culoare aurie „exclusivă” a fost obținută prin împerechere accidentală și deliberată. Maghiarii au apreciat foarte mult primii polițiști de aur pentru abilitățile lor în șoimerie și vânătoare de arme, intelectul lor dezvoltat și aspectul elegant. Pe lângă avantajele estetice ale aspectului, culoarea era foarte convenabilă pentru lucrul pe o suprafață mare - câinele era clar vizibil. Se știe în mod sigur că vârful popularității rasei cade la sfârșitul secolului al XIII-lea și începutul secolului al XIV-lea, când vânătoarea cu un câine de aur era deja considerată banală..

Este interesant! În secolul al XIV-lea, Vyzhl a fost împărțit în funcție de specializare - pentru șoimerie și vânătoare de păduri. Polițiștii din pădure erau exclusiv aurii, iar șoimii erau roșii. Mai târziu, a existat o amestecare a celor două linii de rasă, probabil în același timp, ogarii au fost introduși în programul de reproducere.

După o decolare încântătoare, rasa era de așteptat să cadă. Pentru a păstra rasa națională, importul polițiștilor europeni în țară a fost interzis, dar această lege a existat abia până în 1880. Imediat după deschiderea „granițelor canine”, pointerii au început să fie importați în masă în Ungaria. Doi ani mai târziu, un număr egal de Vyzhl și Pointers au fost prezentați la un spectacol în capitala Ungariei. Un an mai târziu, câinii de aur au fost uitați. A fost prăbușirea rasei și mulți ani de muncă a crescătorilor. Au rămas mai puțin de două duzini de fani adevărați în țară, care au reușit să păstreze liniile de rasă din secțiile lor. Drept urmare, toți polițiștii maghiari moderni sunt moștenitorii unui grup de gene îngust.

Este interesant! În aproape fiecare pedigree al Vizslului maghiar modern, veți găsi o cățea Katya sau o secție din canisa Nimrod.

Pusul salvator a fost scrierea standardului rasei și înregistrarea acestuia la Fédération Cynologique Internationale (FCI) în 1935. Exportul activ de polițiști maghiari în SUA, care a început la 3 ani de la recunoaștere, a salvat literalmente animalele de la dispariția completă. Cunoscuți pentru asertivitate, crescătorii americani au înmulțit rapid rasa. Vânătorii au creat o cerere activă de câini polițiști talentați. Vizhlii erau inferiori indicațiilor în rezistență, dar erau versatili, lucrau pe apă și pe uscat, depășeau cu ușurință teritoriile impracticabile.

Timp de un deceniu, crescătorii din Ungaria, Republica Cehă și America au popularizat în mod activ rasa, ceea ce a dat rezultate notabile. Rețineți că descrierea rasei a fost editată, completată, dar nu a fost modificată radical. Al doilea război mondial Asediul de la Budapesta, care a început la 29 decembrie 1944, a fost nu numai un eveniment tragic pentru populația locală, ci și sfârșitul tragic al polițistului maghiar în imensitatea patriei sale. Călăuziți de frică și deznădejde, ungurii au masacrat cai și câini.

Ungaria a suferit distrugeri colosale și victime, care au devenit „plata” pentru alianța cu Germania și o participare relativ scurtă la ostilități. Conform datelor oficiale, animalele „indigene” ale vizslei maghiare au fost complet exterminate. Cu toate acestea, reprezentanții rasei au rămas în America și Republica Cehă, ceea ce a dat șansa unei a doua „învieri” a câinilor de aur.

Notă! Principala contribuție a crescătorilor maghiari a venit la începutul secolului al XIX-lea. Conform regulilor FCI, „țara părinte” rămâne „proprietarul” rasei, în ciuda contribuției crescătorilor din alte țări, astfel încât Ungaria este patronul oficial al Vyžla până în prezent..

Aspect

Datele externe neobișnuite ale câinelui fascinează chiar și atunci când vizionează fotografii - postură nobilă, corp musculos, dar nu greu și culoare incredibilă în tonuri calde de aur. Vizsla maghiară este inclusă în clasa câinilor de arme medii cu denumirea oficială Pointer maghiar cu păr scurt.

Notă! Vyzhla nu este o rudă a Pointerilor, iar traducerea literală a „pointer” în engleză este interpretată ca un polițist.

Diferențele sexuale sunt mai vizibile în comportament, cățelele sunt mai docile, politicoase și mai grațioase. Standardul nu stabilește un cadru rigid pentru creșterea câinilor:

 • Bărbați: 58–64 cm.
 • Cățelele: 54-60 cm.

Greutatea depinde de proporțiile generale ale corpului, care joacă un rol major în exterior. Pe fondul unor limite neclare, standardul stipulează preferințe - înălțimea și greutatea medie. Bărbații de tip cățea sunt respinși.

Rasa standard

 • Cap - tip polițist clasic, rotund, acoperit cu piele elastică, „uscată”. Craniul la masculi este mai masiv și mai larg. Fruntea este suficient de largă și trece într-o protuberanță occipitală vizibilă, dar nesemnificativă. Există o canelură divizantă pronunțată de-a lungul întregii frunți, de la occiput până la puntea nasului. Trecerea frunții la puntea nasului este netedă, fără un unghi pronunțat. Linia superioară a botului este plană, înclinându-se ușor spre nas. Pomeții și mușchii de mestecat sunt bine dezvoltați. Capătul botului este în formă de U. Buzele sunt destul de groase și strânse (buzele căzute sunt o defecțiune obișnuită în rasă). Pigmentarea marginii buzelor și a părții exterioare a gingiei este în armonie cu culoarea nasului.
 • Dinții - bine fixat, puternic într-un set complet. Colții nu sunt prea mari. Corectați mușcătura (foarfeca) fără un spațiu între incisivi.
 • Nas - mobil, larg cu nări rotunjite bine dezvoltate. Pigmentarea lobului cu un ton mai închis decât culoarea stratului, nu prea închis sau negru.
 • Ochi - mic, dar bine deschis. Colțul exterior al pleoapelor este ridicat, ceea ce face incizia ochiului oblică. Pleoapele sunt dense, ascunzând complet albul ochiului, pictate în tonul hainei și al nasului. Irisul este colorat într-o paletă maro, de preferință un ton întunecat și bogat.
 • Urechi - set lung, lat și jos, căzut. În stare de repaus, urechile sunt închise, presate strâns de obraji și așezate înapoi. Într-o stare de excitare, urechea se ridică la bază și se întoarce spre bot.

Important! Pigmentarea pleoapelor, buzelor și unghiilor trebuie să fie în armonie cu culoarea nasului și a hainei! Pielea neagră este un viciu care indică o cruce. În plus, Vizsla maghiară cu nasul negru este un „aproape” indicator de os roșu.

 • Corp - un format moderat alungit cu un piept proporțional adânc și larg. Gâtul este de lungime medie, puternic și de secțiune ovală. Greierul este muscular, pronunțat, se amestecă ușor în spate. Spatele este moderat lat și drept, coloana vertebrală nu este proeminentă. Crupul este aproape drept și se înclină în jos în șolduri și coadă. Coaste sunt moderat rotunjite, adâncimea pieptului până la coate. Linia inghinală este îngrijită și tensionată, dar nu „uscată”.
 • Membre - toate picioarele sunt paralele cu corpul atunci când sunt privite din față. Coatele sunt aproape de piept, dar nu sunt prăbușite în raport cu coloana vertebrală. Picioarele anterioare așezate sub greabăn și drepte, cu o ușoară pantă sub încheietura mâinii (atunci când este privită din lateral). Membrele anterioare sunt nervoase, cu articulații bine dezvoltate, dar nu grele. Picioarele din spate sunt mai musculare la nivelul coapsei și se înclină în jos. Articulația hock este foarte puternică și uscată. Poziția membrelor este încrezătoare și fermă. Clusterele sunt ovale cu degetele de la picioare colectate, moderat lungi. Plăcuțele pentru labe nu sunt prea groase cu pigmentare gri. Unghiile scurte, curbate, maronii.
 • Coadă - Setați jos, moderat gros, înclinându-vă spre vârf. Se transportă la nivelul coloanei vertebrale sau mai sus, dar nu aruncă pe spate, nu se îndoaie sau se răsucește într-un inel. Câinii de lucru își fixează coada (cu excepția cazului în care legea interzice). Lungimea naturală este clasică - până la hock.

Notă!Puii unguri Vizsla arată mai „înmuiați”, iar pe corpul și pe capul lor există falduri vizibile de piele în vrac. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că lipsa unei atitudini instinctive, teama de sunete puternice și lipsa de dorință de a oferi obiecte sunt considerate vicii, chiar dacă câinele nu participă la încercări pe teren..

Tipul și culoarea stratului

După cum sa menționat mai sus, polițiștii maghiari „timpurii” au fost împărțiți în funcție de culoare și specializare. Mai târziu, câinii pentru silvicultură și șoimă au fost amestecați și transformați într-o singură specie. În anii 1930, crescătorii împărțiseră din nou rasa în două linii:

 • Câine maghiar cu păr scurt (clasic) - stâlpul este scurt, dens și strâns de corp.
 • Câine magician cu păr sârmă - parul de paza este mai lung si mai dur, ridicat deasupra pielii. Astăzi acest tip este mai frecvent..

Este permisă o singură culoare - auriu. Conform standardului, roșu (aka roșu) și maro sunt un dezavantaj, iar linia dintre aceste palete este foarte subțire. Din experiența proprietarilor consacrați ai câinilor de spectacol, putem spune că paleta de culori nu joacă un rol cheie în evaluarea exteriorului, ceea ce nu se poate spune despre intensitatea sa. De asemenea, standardul permite urechi moderat întunecate, o pată albă (până la 5 cm în diametru) pe piept sau partea din față a gâtului, o cantitate mică de păr alb pe degete.

Acum despre „curiozități”, este adevărat că există o vizsla maghiară gri sau albastră? Această întrebare este de mare interes pentru fanii „tineri” ai rasei. Mai mult, se creează o agitație artificială în jurul câinilor albaștri! De fapt, orice câine similar cu Vyzhla, dar care nu îndeplinește standardul, va fi recunoscut ca un mestiz. Dacă vizsla cenușie maghiară a devenit visul tău, ar trebui să înțelegi că un astfel de câine nu va fi recunoscut niciodată ca un câine de rasă și cu atât mai mult nu va fi permis să se reproducă. Mai mult, sub masca unui cățeluș scump, cu o culoare exclusivă, riscați să achiziționați (nu faptul că un rasă pură) Weimaraner.

Caracter și antrenament

Dacă sunteți atras nu numai de grația vânătorilor, ci și de abilitățile însoțitoare - Pointerul maghiar, aceasta este rasa voastră. Vyzhlu este numit pe bună dreptate universal în toate, rasa este inteligentă, tolerantă, reținută, activă, devotată, ușor de antrenat. Acesta este unul dintre puținii vânători care pot fi recomandați ca prim câine.

În general, caracteristicile rasei vor depinde de temperamentul proprietarului individual și al familiei sale. Vizsla maghiare sunt animale de companie intuitive și sensibile. Dacă proprietarul este un adolescent, câinele va face concesii și undeva va „termina” comenzile și manierele. Cu un proprietar puternic și experimentat, patrupedul va arăta fermitate și mândrie. Oricine ar fi viitorul stăpân al câinelui, trebuie să înțeleagă că Vyzhly sunt hiperactivi și sunt rareori odihniți. Chiar și fiind în casă, câinele adulmecă constant, caută și observă gospodăria.

În raport cu alte animale, rasa este destul de plăcută. În zonele comune pentru plimbare, secția dvs. își va găsi întotdeauna prieteni și se va alătura unei companii mari. A te obișnui cu o pisică va necesita timp, este mai bine să nu riști cu dihorii, păsările și hamsterii, potențialul tău secție este încă un vânător. Vizsla maghiară se înțelege bine într-o familie numeroasă și zgomotoasă cu copii. Jocurile cu copii mici sunt întotdeauna controlate de patrupedele.

Cu toate acestea, odele laudative pentru caracterul câinelui se termină exact acolo unde începe neglijarea nevoilor secției. Vyzhla necesită activitate fizică zilnică și foarte serioasă. Din fericire, câinele știe instinctiv să aducă obiectele de aortare și, după un pic de antrenament, veți avea un instrument eficient pentru „degajarea aburului”.

Întreținere și îngrijire

În ceea ce privește plecarea, vizsla maghiară are câteva avantaje pentru proprietar. Lâna nu necesită pieptănare chiar și în timpul năpârlirii și, dacă cumpărați un spray special de lanolină, haina nu se va murdări chiar și pe vreme nefavorabilă. Rasa se adaptează instantaneu vremii, climatului și mediului în schimbare. Trebuie remarcat faptul că tolerează deplasarea și călătoriile bine, practic nu îngheață iarna și chiar prezintă calități de protecție dacă locuiesc într-o casă.

Rasa are nevoie de o dietă bogată în calorii, dar ușor digerabilă. Meniul câinelui ar trebui să fie ajustat în funcție de sezon, deoarece până în iarnă, Vyzhla câștigă puțin în greutate. Trebuie avut în vedere faptul că valoarea nutritivă a alimentelor trebuie „ușurată” dacă, dintr-un anumit motiv, ești obligat să reduci intensitatea mersului.

Sănătate

Vizsla maghiar este un câine puternic și rezistent la boli care primește exerciții fizice și nutriție complete. Speranța medie de viață este de 14-15 ani. Rasa nu este predispusă la răceli și alergii, ceea ce este rar pentru tetrapodele cu părul scurt. Cu toate acestea, există o serie de boli profesionale, al căror risc nu poate fi exclus:

 • Patologii în activitatea glandei tiroide, perturbări hormonale.
 • Displazia.
 • Cataractă și atrofia retinei.
 • Boli oncologice, în special la cățelele neplătite și dezlegate.
 • Epilepsie.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vizsla maghiară (câinele arătător maghiar) - o mare recenzie a rasei (+ foto)