Ankilostomul la câine: simptome și tratament

Bolile helmintice sunt diagnosticate foarte des la animalele de companie, deoarece ouăle de helmint sunt omniprezente în mediu și nu toți proprietarii practică deparazitarea preventivă a animalelor de companie. Ankilostomiaza la câini este considerată una dintre patologiile helmintice severe; puii de până la 1 an se îmbolnăvesc mai des de ea. La animalele adulte, această boală apare adesea fără manifestări clinice, într-o formă ușoară, care se explică printr-o susceptibilitate mai mică și / sau prezența imunității..

Dalmată

Persoanele adulte de viermi, larve și ouă de paraziți în locuri cu umiditate ridicată pot rămâne viabile până la șase luni și pot muri rapid când sunt uscate. Prevalența viermilor este foarte largă, ceea ce se explică prin fertilitatea viermilor (o femelă poate produce până la 30.000 ouă pe zi) și variabilitatea transmiterii invaziei.

Hookworms au un efect patogen dublu asupra corpului câinelui: mecanic și toxic. Fiind atașat de pereții intestinului, nematodul strâmb absoarbe până la 0,2 ml de sânge pe zi, iar schimbarea periodică a locului de atașare provoacă leziuni multiple ale țesuturilor. Metaboliții care secretă acești viermi în procesul de activitate vitală sunt toxici pentru corpul animalelor, rezultatul acțiunii lor este dezvoltarea diferitelor patologii din partea organelor și sistemelor interne.

Ancylostoma caninum
Ancylostoma caninum

Căile de infecție

Cel mai adesea, infecția cu hookworm apare pe cale orală: prin apă sau alimente contaminate cu ouă de helminți. Un câine se poate infecta prin lins sau mâncare de iarbă, sau adulmecând fecale sau sol. Intrând în tractul gastro-intestinal al unui animal sănătos, larvele de hookworm „prind rădăcini” pe mucoasa intestinală. De asemenea, pot călători către plămâni, mușchi sau țesut adipos. În acest caz, acestea sunt încapsulate: larvele sunt acoperite cu o membrană de protecție și hibernează..

Nematodele Ancylostoma pot pătrunde în corpul animalului prin piele (în principal pe tampoane). Prin fluxul sanguin, ei migrează către trahee și plămâni și abia apoi către organele digestive. Ankilostomiaza poate fi cauzată și de infecția intrauterină a fătului sau de transmiterea infecției la pui prin laptele matern. S-a dovedit că anghiloma traversează cu ușurință bariera placentară.

Soiurile de viermi care afectează caninii pot provoca boli severe ale pielii și ale organelor interne la om. Au fost raportate cazuri de infecție cu viermi intestinali la om, cauzate de specii de nematode „canine”. Prin urmare, atunci când aceste helminți se găsesc la un câine, pentru a evita infectarea, toți membrii familiei ar trebui să ia măsurile de siguranță necesare..

Câinele linge fața copilului

Simptome

Ankilostomiaza poate fi acută sau cronică. Într-un curs acut, animalul este observat:

 • paloarea membranelor mucoase datorită pierderii constante de sânge;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • sete;
 • scădere drastică în greutate;
 • diaree abundentă - diaree, însoțită de mișcări intestinale frecvente și prezența în fecale lichide de mucus, urme de sânge pur (hematochezia) sau melena (elemente de sânge coagulat, vopsite în negru);
 • vărsături;
 • defalcarea generală;
 • respirație rapidă;
 • tahicardie (ritm cardiac crescut);
 • tenesmul (durere acută constantă în zona rectală), obligând câinele să ia poziții inconfortabile forțate;
 • piele uscată și strat.

Odată cu introducerea larvelor de hookworm în țesutul subcutanat, animalul poate dezvolta dermatită și, în timpul migrației lor în organele interne, pneumonie severă și alte boli sistemice. Astfel de cazuri se termină adesea cu moartea animalului..

Pug trist

Diagnostic

Ankilostomiaza este diagnosticată pe baza simptomelor clinice și a rezultatelor examinării fecalelor pentru prezența ouălor de paraziți. Analiza este efectuată prin metode de ovoscopie de flotație Fülleborn sau Kotelnikov. Fecalele sunt luate într-o cantitate de cel puțin 50 g și examinate în ziua defecației, proba este plasată într-o soluție standard. Ouăle de helminți au o greutate specifică mai mică decât mediul omogen în care sunt situate și, prin urmare, plutesc la suprafață și sunt ușor de detectat.

În plus, poate fi efectuat un studiu hematologic pentru a confirma prezența anemiei la câine, unul dintre principalele simptome ale bolii hookworm..

Atenţie! Hookworms ating maturitatea sexuală în 2-3 săptămâni, încep să se înmulțească intens, euouăle ies cu fecale. Dacă analiza scaunului se efectuează după o infecție recentă, rezultatul poate fi fals negativ..

Asistent de laborator la microscop

Tratament

Pentru tratamentul hookworm, se utilizează medicamente antihelmintice, acestea sunt selectate de medic, evaluând gradul de infecție și starea generală a câinelui. Medicamentele antihelmintice blochează absorbția glucozei de către corpul unui nematod adult și provoacă paralizie persistentă a mușchilor parazitului, ceea ce duce la moartea acestuia. Cu toate acestea, aceste medicamente nu funcționează pe larvele hookworm, astfel încât cursul tratamentului trebuie repetat două săptămâni mai târziu pentru a distruge acei viermi care au ieșit din ouă în acest timp.

Medicul veterinar vă poate prescrie câinelui:

 • Praziquantel - doză unică de 5 mg / kg de greutate corporală a animalelor.
 • Febantel - 0,01 g / kg greutate corporală 3 zile, o dată pe zi.
 • Pirantel - o dată 1/2 comprimat pe 5 kg de greutate animală.
 • Fenbendazol - 25 mg / kg greutate corporală a animalului, 5 zile, o dată pe zi.
 • Mebendazol - granulați 60-100 mg / kg greutate corporală o dată cu alimente sau 5 zile 1/2 comprimat de două ori pe zi.

Tratamentul viermilor la câini

Cu o formă severă de anchilostomoză și anemie severă, se desfășoară un curs de terapie patogenetică: sunt prescrise medicamente care conțin fier (Ursoferran, Ferrodex, Ferroglukin), animalul este transferat la o dietă cu un conținut ridicat de proteine. Dacă este necesar, câinelui i se poate prescrie o transfuzie de sânge.

Prevenirea

Pentru a proteja câinii de infestarea cu helminți, zonele în care sunt ținute animalele trebuie tratate în mod regulat cu dezinfectanți. Soluțiile de săpun, sare de masă, borax ucid larvele de viermi, hookworms nu supraviețuiesc în camere uscate. Este recomandat să schimbați zilnic așternutul câinelui..

Principalul mijloc de prevenire a infecției cu hookworm la câini este deparazitarea regulată de la vârsta de 3 săptămâni. Medicamentele antihelmintice sunt disponibile sub formă de tablete, suspensii, picături, consideră cei mai eficienți medici veterinari Drontal, Dirofen, Caniverm, Milprazon, Prokoks.

Tratamentul împotriva viermilor este recomandat de 2 ori pe an. Dar dacă câinele mănâncă mâncare naturală sau petrece mult timp în aer liber fără supraveghere și, prin urmare, este posibil contactul cu solul contaminat, iarba sau apa, deparazitarea trebuie efectuată de 4 ori pe an. Când purtați pui, se recomandă administrarea antihelmintică câinelui o dată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ankilostomul la câine: simptome și tratament