Unde sunt venele câinelui

Venele fac parte din sistemul cardiovascular. „Centrul” sistemului este inima, care pompează sângele pe tot corpul. Venele au o structură unică, inimitabilă. Cum vom aranja și cum funcționează venele, vom înțelege mai jos.

Structura și funcția venelor câinelui

Venele variază în grosime și debit, deși toate sunt foarte elastice. Toate venele au supape care împiedică curgerea sângelui în direcția opusă.

Venulele sunt vase de sânge mici care colectează sânge fără oxigen și substanțe nutritive din capilare (cele mai mici vase de sânge). Putem spune că venulele sunt și capilare, sau mai bine zis „partea inversă” a acestora. Funcțiile venulelor sunt similare cu cele ale venoasei, dar există mult mai multe dintre ele în corp. Numeroase venule apar din fiecare sit de organ și țesut, fuzionând și formând vene.

Este interesant! Aproximativ 2/3 din volumul total de sânge din corp se află în mod constant în vene.

Venele sunt „drumuri” care străbat întregul corp, organe și țesuturi. De-a lungul acestor drumuri, sângele revine în inimă pentru a fi îmbogățit cu oxigen și substanțe nutritive. Sângele este împins prin vene sub o ușoară presiune. Presiunea principală este creată de contracția mușchilor scheletici. Aceste contracții sunt vizibile vizual pe pielea rasă atunci când câinele este în repaus..

Venele sunt formate din 3 straturi de țesut foarte subțire și elastic. În comparație cu arterele, pereții venelor sunt mai slabi, deoarece sângele este transportat sub o presiune mai mică. Sângele din vene are o culoare mai închisă decât sângele din artere, deoarece conțin mai puțin oxigen..

Localizarea venelor

Cele mai importante vene din corp sunt următoarele vene:

 • Jugulară. Sistem asociat de vase mari, care este situat pe gât. Funcție - flux de sânge din cap și gât.
 • Pulmonar. Venele mari, foarte elastice în piept. Funcția - transportul sângelui arterial de la plămâni la atriul stâng.
 • Poartă. Plexul (trunchiul) venelor care colectează sângele din stomac, splină, intestine și pancreas. Funcția - transportul sângelui colectat în ficat.
 • Gol superior. O venă scurtă, dar largă, care trece de la cap la atriul drept. Funcția - colectarea de sânge din cap, gât și membre anterioare, pereții cavității abdominale a plămânilor și bronhiilor.
 • Scobitură inferioară. O venă lungă și largă care trece de la sferturile posterioare la atriul drept. Funcție - colectarea sângelui din întregul corp inferior, cu excepția zonei pelvine.
 • Iliac. Conectându-se, formează vena cavă inferioară. Funcția - colectarea sângelui din zona pelviană.
 • Femural. O venă mare, largă, care trece de la bazin la atriul drept. Funcția - colectarea sângelui de la extremitățile inferioare și coapse.

Venele mai mici sunt localizate literalmente peste tot - pe tot corpul. Venele relativ mari pot fi văzute sub piele. Deoarece sângele „deșeu” este transportat prin vene, acestea au o culoare închisă, albăstruie.

Principalele boli venoase și simptomele acestora

Boli venoase majore la câini:

 • Mărirea varicoasă - pierderea elasticității țesuturilor, ca urmare a căreia supapele nu funcționează corect și sângele „sifonează” prin vene.
 • Blocarea venelor - poate fi cauzată de defectarea supapelor, îngustarea excesivă a venelor sau cheaguri de sânge.
 • Shuntul hepatic (portocaval, portosistemic) este o fuziune anormală a venei porte cu „intrările” ficatului. Cu această patologie, o parte din sânge nu este eliminată, deoarece "îndoaie" ficatul.

Cauzele bolilor venoase:

Simptomele bolii venoase la câini:

 • Oboseală.
 • Pierderea poftei de mâncare.
 • Albăstria membranelor mucoase.
 • Durere la nivelul extremităților, chiar și cu sarcini ușoare.
 • Dispnee și alte probleme de respirație.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde sunt venele câinelui