Anestezie pentru câini: tipuri, contraindicații, reabilitare

Bolile la câini nu sunt neobișnuite. Unele dintre ele pot fi vindecate în cel mai scurt timp posibil și cu pierderi minime, dar pentru tratamentul altora este necesar să se recurgă la operații chirurgicale de diferite niveluri de complexitate. Problema este că câinele nu poate fi convins să stea liniștit în timp ce chirurgul își face treaba. Chiar și în cazul operațiilor „banale”, este necesară anestezie pentru câini și nu numai succesul intervenției chirurgicale, ci și întreaga viață viitoare a animalului de companie depinde în mare măsură de calitatea performanței sale..

Ce este anestezia

Anestezia provine dintr-un termen grecesc antic care poate fi tradus literal prin „lipsă de senzație”. Această „lipsă” se realizează prin medicamente anestezice care „opresc” temporar fibrele nervoase responsabile de transmiterea durerii.

În plus, anestezia se caracterizează printr-o pierdere parțială a rigidității musculare (adică relaxarea musculară), care facilitează și intervenția chirurgicală.. Toate tipurile de anestezie pot fi împărțite în două grupe mari: locală și generală (anestezie).

Anestezie generală pentru câini

Indiferent de tipul de anestezie, aceasta începe întotdeauna cu premedicație. Acesta este numele „evenimentului”, însoțit de introducerea sedativelor ușoare. Este necesară premedicația pentru a calma câinele și a-și pregăti corpul pentru anestezie profundă, „completă”.

Absența acestei etape este aproape o garanție de 100% a dezvoltării complicațiilor severe. Anestezia generală poate fi împărțită în două tipuri mari:

 • Mononarcoză (monovalentă).
 • Polinarcoză.

În primul caz, un singur medicament este utilizat pentru anestezie (ocazional două, dacă este necesar pentru a asigura efectul combinat al acestora). De regulă, se recurge la o astfel de opțiune simplă în cazul operațiilor simple și pe termen scurt (dintre care multe pot fi efectuate folosind doar anestezie locală).

În consecință, anestezia polivalentă generală implică utilizarea mai multor medicamente simultan. Poate fi extrem de dificil să se ia în considerare toate nuanțele interacțiunii lor, dar pur și simplu nu există altă cale de ieșire în cazurile în care o operațiune complexă și lungă este în față..

Anestezie parenterală

Acesta este cel mai frecvent tip de anestezie, în care substanța activă este injectată intravenos în corpul câinelui. Avantajul unei astfel de anestezii constă în posibilitatea unei dozări ideale a medicamentului, în funcție de starea actuală a animalului operat. În plus, atunci când este administrat intravenos, medicamentul începe să acționeze foarte repede..

Important! Aproape toate medicamentele pentru acest tip de anestezie pot provoca hipoventilația plămânilor..

Pur și simplu, procesul de schimb de gaze în ele este foarte încetinit, motiv pentru care câinele operat poate muri bine, înăbușind. Din acest motiv, intubația este întotdeauna efectuată (adică, un tub special este introdus în trahee, prin care aerul curge direct în plămâni).

Intubația nu este întotdeauna utilizată. Nu este nevoie specială de ea atunci când operația în sine nu durează mai mult de 10 sau 15 minute. Același lucru este valabil și în cazurile în care organele respiratorii superioare sunt operate direct. Este adevărat, în astfel de cazuri, aparatul de intubație este întotdeauna la îndemână, deoarece poate fi necesar în orice moment..

Important! Este foarte descurajat să recurgeți la anestezie parenterală atunci când operați pe câini cu șunt portosistemic.

Aceasta este o patologie în care (datorită anomaliilor congenitale în dezvoltarea patului vascular) sângele din tractul gastro-intestinal este direcționat direct în fluxul sanguin general. În același timp, corpul animalului se află deja într-o stare de intoxicație cronică, în timp ce administrarea de sedative intravenos poate ucide câinele..

Anestezie prin inhalare

În prezent, medicii veterinari folosesc această tehnică destul de activ. Este interesant faptul că prima anestezie a fost tocmai inhalarea (a fost administrată cu vapori de cloroform). Astăzi această tehnică s-a schimbat oarecum, iar vaporii substanței active sunt „pompați” direct în plămâni. Pentru aceasta, traheea animalului este intubată.

Putem spune că anestezia prin inhalare este parțial mai sigură pentru corpul animalului, dar totuși, în acest caz, nu se descurcă fără riscuri specifice.. Anestezia prin inhalare se caracterizează printr-o scădere semnificativă a tensiunii arteriale (datorită unui efect vasodilatator pronunțat). În timpul operației, câinele trebuie să măsoare constant nivelul tensiunii arteriale, deoarece scăderea sa la valori extrem de scăzute este extrem de tristă pentru starea rinichilor și a creierului..

Anestezia prin inhalare are cel puțin un avantaj - oferă acces gratuit la multe organe ale sistemului respirator. De asemenea, ea este cea preferată de medicii veterinari atunci când este necesar să se opereze ochii, urechile, nasul sau gura unui animal. Prin pulverizarea de înaltă calitate a substanței active, este posibilă reducerea dozei pe cât posibil.

Interesant! Anestezia prin inhalare este rareori folosită: se recurge la momentul în care este necesar să se efectueze operații deosebit de complexe și prelungite, folosind suplimentar anestezie parenterală.

Anestezie locală pentru câini

Cel mai comun tip. În medicina veterinară, anestezia locală este utilizată zilnic și foarte activ. Împărțit în mai multe soiuri.

Aplicarea ameliorării durerii

Cea mai ușoară metodă. Constă în aplicarea directă pe suprafața pielii sau a membranelor mucoase substanțe „înghețate”. Contrar credinței populare, „letalitatea” acestui tip de anestezie este destul de mare. Așadar, astăzi pe rafturile farmaciilor puteți găsi o mulțime de spray-uri „sportive” care calmează durerea, al căror efect durează câteva minute. Acest lucru este suficient pentru o intervenție chirurgicală simplă..

Ameliorarea durerii de infiltrare

Este, de asemenea, o metodă simplă și eficientă, care constă în impregnarea straturilor pielii și a țesutului subcutanat cu soluții anestezice. Această procedură se efectuează folosind o seringă convențională. Se folosește atunci când se efectuează operații simple și tranzitorii: pentru sutură, de exemplu, sau când se îndepărtează un abces.

Anestezie regională

Una dintre cele mai dificile, dar eficiente metode de ameliorare a durerii locale.

 • În primul rând, disting între tipul său conductiv. Semnificația tehnicii este de a „impregna” plexurile nervoase locale, nodurile și trunchiurile nervoase cu soluții de anestezice..
 • În al doilea rând, anestezia este spinală. Se efectuează prin injectarea unui medicament direct între arahnoid și pia mater al măduvei spinării. Această metodă vă permite să „opriți” temporar toate senzațiile de sub locul injectării.
 • Tehnica este bună de utilizat, de exemplu, cu o operație cezariană. În astfel de cazuri, anestezia generală este extrem de nedorită, deoarece cățeaua „născută” va trebui să hrănească bebelușii.

Anestezie epidurală

Anestezie, care poate fi considerată un tip de coloană vertebrală.

În acest caz, medicamentul este injectat între membrana dură a măduvei spinării și canalul spinal..

Contraindicații pentru anestezia locală

Trebuie amintit că anestezia locală, pentru toată atractivitatea sa (simplitate și ieftinitate), nu este întotdeauna recursă. Motivul este prezența unor contraindicații grave:

 • Anestezia locală nu este utilizată în cazurile în care operația (cel puțin teoretic) poate fi întârziată pentru o perioadă mai lungă decât durata medicamentului anestezic.
 • Animalul are tendința de a se dezvolta alergic reacții (cu toate acestea, în acest caz și cu anestezie generală, trebuie să fiți extrem de atenți).
 • Tipul de caracter coleric. Pur și simplu, este mai bine să scufundați imediat câinii „de buzunar” cu o dispoziție certăreață și certărească în anestezie generală.
 • Același lucru se aplică atunci când câinele este mare și puternic. Este departe de a fi un fapt că proprietarul îl va putea ține și liniști..

Retragerea din anestezie

Cu cât animalul se îndepărtează mai repede de anestezie, cu cât operația a fost mai scurtă, cu atât este mai mică doza de substanță activă.

Pentru retragerea câinelui, medicul veterinar încetează treptat (!) Oprirea administrării medicamentului, în unele cazuri, în acest scop, se utilizează medicamente speciale care blochează acțiunea medicamentului principal. În plus, se recomandă furnizarea de oxigen pur plămânilor: acesta din urmă ajută la accelerarea metabolismului și descompunerea substanțelor medicamentoase în componente componente..

Riscuri și probabilități de complicații

Care sunt posibilele complicații ale anesteziei? Se crede că reacțiile alergice bruște și intoleranța la medicamentele anestezice apar în mod normal o dată la 100.000 de utilizări. Aceste reacții pot varia de la umflături ușoare la locul injectării până la șoc anafilacticsau moarte.

Tine minte! Întotdeauna și în toate condițiile există unele șanse ca corpul unui anumit animal să răspundă inadecvat unui anumit medicament, chiar dacă a fost utilizat în scopuri medicale și veterinare în ultimele decenii.

În aproape 100% din cazuri, anestezia generală va cauza probleme (destul de posibil letale) dacă câinele nu a „postit” cel puțin 12 ore înainte de operație. Un câine bine hrănit poate muri în timpul operației. Problema este că, cu anestezia generală, principiul inervației musculare se schimbă foarte mult..

În plus, epiglota se relaxează, ceea ce împiedică în mod normal alimentele sau alimentele să pătrundă în plămâni. Particularitatea anesteziei constă în faptul că tractul gastro-intestinal în acest moment se comportă „ciudat”, care se exprimă sub forma unei probabilități crescute de vărsături. Vă rugăm să rețineți că acest lucru se aplică la fel la hrănirea animalului înainte de operație și la băutura acestuia.

Câinelui nu i se administrează hrană cu 12 ore înainte de operație, nu i se dă apă cu patru sau cinci ore înainte.

Cazurile în care sistemele de organe eșuează în timpul anesteziei sunt mult mai puțin frecvente. În special, există întotdeauna riscul de a dezvolta insuficiență renală, cardiacă sau hepatică, insuficiență vizuală, atacuri neurologice.

Dar toate cele de mai sus nu sunt rezultatul efectelor secundare din utilizarea sedativelor, ci din calculul greșit al dozei.. Din acest motiv, anestezistii veterinari au nevoie de mult timp pentru a studia rezultatele testelor de diagnostic preoperator și pentru a calcula gravitatea tuturor riscurilor posibile. Orice anestezie la câinii mai în vârstă este întotdeauna un risc mare. În astfel de cazuri, se recomandă o combinație de anestezie regională cu relaxante musculare locale..

Important! Nu este recomandat să se administreze anestezie generală animalelor în vârstă, deoarece corpul lor poate să nu o suporte. Decizia finală este luată de medicul veterinar, pe baza rezultatelor testelor de diagnostic.

Reabilitare după anestezie

Reabilitarea (mai precis, durata acesteia) depinde de tipul de anestezie și de vârsta animalului. Câinii tineri tolerează cu ușurință orice fel de acestea, în timp ce „bătrânii” se pot recupera de efectele anesteziei timp de câteva săptămâni.

 • Este necesar ca câinele să aibă întotdeauna suficientă apă (proaspătă, trebuie schimbată în mod regulat).
 • Animalul trebuie să aibă odihnă completă.
 • În primele trei zile, ar trebui să fie hrănit numai cu alimente moi, bine digerabile..
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anestezie pentru câini: tipuri, contraindicații, reabilitare