Hepatoza la câini: o privire de ansamblu asupra bolii

Poate că puțini oameni știu că există o glandă uriașă în corpul oamenilor și animalelor, uneori ajungând la o greutate de câteva kilograme! Nu, nu este nimic nefiresc în asta, deoarece această glandă este ... ficatul! Poartă o „responsabilitate” imensă, deoarece acest organ joacă cel mai important rol în îndepărtarea intoxicației interne, care este rezultatul proceselor fiziologice naturale care apar în corpul fiecărui mamifer. Nu este surprinzător faptul că hepatoza la câini poate duce la consecințe ireparabile și catastrofale.

Ce este această boală?

Acesta este numele general pentru un grup de procese patologice care au ca rezultat fenomene degenerative în celulele hepatice. Acest lucru duce la pierderea funcționalității organului. Toate acestea sunt extrem de dificile pentru starea generală a corpului. Poate fi acută și cronică. Hepatita grasă este cea mai frecventă, dar unele rase de câini au o predispoziție ereditară la amiloidoza ficatului.

Factori etiologici

Forma acută a bolii se manifestă adesea pe fondul otrăvirii severe cu săruri de metale grele sau otrăvuri destinate deratizării. Desigur, acest lucru nu este tipic pentru câini, dar, în general, hepatoza hepatică la câini aproape întotdeauna (într-un grad sau altul) apare după consumul unor tipuri de ciuperci otrăvitoare. La om, procentul pacienților cu afectare hepatică distrofică, care s-a dezvoltat pe fundalul consumului de grebe albe, este scăzut dintr-un motiv - majoritatea victimelor mor. În cele din urmă, orice hepatită acută poate fi însoțită de hepatoză sau degenerată treptat în ea..

Aici ar trebui să vă amintiți acest lucru: această patologie apare foarte rar „de nicăieri”. Aproape întotdeauna (cum ar fi hepatita, apropo), apare pe fondul infecțiilor bacteriene sau virale severe, riscul de a dezvolta hepatoză în cazul bolilor parazitare din sânge este foarte mare, atunci când ficatul pur și simplu nu poate face față sarcinii care a căzut asupra ei.

Apropo, nu am discutat nu toate motivele dezvoltării acestei patologii. Am uitat de mâncare. Vă gândiți de ce aproape toți medicii veterinari profesioniști spun despre indezirabilitatea extremă a hrănirii animalelor de companie cu alimente uscate, în special a celor despre care nu cunoașteți reputația producătorului? Tocmai pentru că astfel de alimente cauzează prea multe probleme cu organele interne și glandele endocrine. Dacă acest produs a fost fabricat din materii prime cu mucegai de calitate scăzută, atunci probabilitatea de hepatită sau hepatoză, care duce întotdeauna la dezvoltarea insuficienței hepatice, se apropie de 100%.

Amintiți-vă că dieta alimentelor expirate, rânce și rânce, la care unii crescători „aderă”, a făcut ca mulți câini să fie invalizi sau pur și simplu uciși. Abordați în mod responsabil problema alegerii alimentelor pentru animalele de companie!

Principalele manifestări clinice

Doar degenerarea acută a ficatului (grasă sau amiloidoză) este mai mult sau mai puțin pronunțată. În primul rând, apare dispepsie severă și apoi apar semne de intoxicație severă. Care este specificitatea? Faptul este că, într-un curs acut, apare relativ repede icter, ceea ce ne permite să presupunem cu precizie despre bolile hepatice și nu despre patologia infecțioasă sau parazitară. În principiu, limitele ficatului și structura acestuia sunt practic neschimbate. Acesta este modul în care hepatoza este complicată: pentru a o diagnostica cu precizie, medicul veterinar are nevoie de echipamente moderne pentru analiza biochimică a sângelui, precum și pentru a face o biopsie. Simptomele sale, ca și în alte cazuri de afectare a ficatului, sunt foarte subtile. Desigur, icterul pune imediat toate punctele pe „i”, dar până la apariția sa din organ, de fapt, nu mai rămâne nimic. Dacă unele boli infecțioase au dus la hepatoză, se poate observa o creștere a temperaturii corpului.

În cazuri foarte rare, câinii au burtă mărită și lăsată. Acest lucru se datorează ascitei progresive (hidropiză a cavității abdominale). Astfel de cazuri sunt rare din cauza faptului că ascita este mult mai probabil să rezulte din hepatită sau ciroza. Poate că acest lucru se întâmplă în evoluția cronică a bolii la animalele vechi. În acest moment, ficatul lor rămâne formal doar o „glandă”, deoarece practic nu își îndeplinește funcțiile. Organul se îngroașă treptat și stoarce vena portă, revărsatul din care umple treptat cavitatea abdominală.

Cu această boală, nivelul aminotransferazelor (ALT este în frunte), urokinaza crește brusc în sânge. În cazuri deosebit de severe, se constată o VSH crescută (rata de sedimentare a eritrocitelor). Alte teste rareori relevă hepatoza, deoarece rezultatele lor nu sunt specifice. Doar în probele luate cu ajutorul unei biopsii, hepatocitele complet degenerate sunt clar vizibile. Uneori, țesutul este complet necrozat.

Terapie

Tratamentul vizează restabilirea (cel puțin parțială) a funcției hepatice. În ciuda faptului că acest organ se distinge prin capacitate regenerativă remarcabilă, acest lucru poate fi foarte greu de realizat. Veterinarii prescriu preparate care conțin fier și vitamine, injectează formulări intravenoase pentru ameliorarea intoxicației severe, care se observă întotdeauna cu icter. Dacă bănuiți că animalul dvs. de companie are probleme cu ficatul, nu vă așteptați să se înrăutățească, ci duceți-l imediat la medicul veterinar.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hepatoza la câini: o privire de ansamblu asupra bolii