Histiocitom la câini: simptome, manifestări, tratament

Din păcate, în ultimii ani, bolile oncologice s-au răspândit nu numai în rândul oamenilor, ci și în rândul animalelor lor de companie. Nu există bucurie din aceasta. În majoritatea cazurilor, proprietarii observă prea târziu că ceva nu este în regulă cu câinele lor. Și când se întâmplă acest lucru, este deja imposibil să ajutăm animalul. Din fericire, histiocitomul răspândit la câini nu este la fel de periculos, dar este util ca fiecare crescător să cunoască manifestările sale..

Informatii de baza

Acesta este numele unui grup mare de tumori ale pielii, care în majoritatea covârșitoare a cazurilor sunt benigne. Dar totuși se întâmplă ca aceștia să renască în ceva mult mai periculos și, prin urmare, la primele semne ale dezvoltării neoplasmelor pe pielea câinelui dvs., ar trebui să vă contactați medicul veterinar.

De obicei uhAcest tip de tumoare se dezvoltă din celulele Langerhans. În unele cazuri, mastocitele și plasmocitele servesc drept „substrat”. Este important de reținut că mulți medici veterinari nu consideră deloc histiocitoamele ca fiind tumori clasice, deoarece aceste neoplasme sunt similare în natură cu hiperplazia reactivă a unor tipuri de celule. Oricare ar fi fost, dar încă în cazuri rare, histiocitoamele sunt încă capabile să degenereze în cancer, astfel încât să poată fi considerate tumori „cu drepturi depline”.

De regulă, câinii sub vârsta de trei ani se îmbolnăvesc. După aceea, incidența histiocitoamelor scade brusc. Cel mai adesea, acest tip de tumoare se dezvoltă în recuperatori, buldogi englezi, Terrierii scoțieni, ogari, boxeri și Boston Terriers. Din păcate, cauzele histiocitomului la câini sunt în prezent în curs de investigare. Nimeni nu are date exacte despre factorii predispozanți.

Simptome și diagnostic

Histiocitomul cutanat la câini se prezintă de obicei cu sub formă de noduli roșii unici. Mai des pe suprafața lor nu există strat, dar uneori există neoplasme „păroase”. Câinii le periază adesea până când sângerează și se observă o reacție dureroasă destul de pronunțată.

În cele mai multe cazuri tumorile se dezvoltă pe cap, exterior canalul urechii și gâtul (prezentat în fotografie), acesta din urmă fiind deosebit de tipic pentru câinii tineri. Mult mai rar neoplasmele cresc pe corp și membre, iar la câinii mai în vârstă se găsesc și între degete. În situații rare, se observă erupții multiple, generalizate, cu histiocitoame. Rețineți că, cu un astfel de fenomen, există o probabilitate considerabilă ca acesta să fie un fel de formă mai periculoasă de neoplasme..

Potențialul lor metastatic nu este practic studiat, astfel de cazuri sunt cunoscute, dar totuși apar foarte, foarte rar. Astăzi se crede că practica veterinară nu știe de decese direct din histiocite. Astfel, înțelepciunea convențională sugerează că acest tip de tumoare este excepțional de benignă..

Histiocitoamele cutanate sunt relativ ușor de detectat prin analiza semnelor clinice și efectuarea unei biopsii diagnostice, ale cărei rezultate sunt supuse analizei histologice. Uneori, întreaga tumoră poate fi excizată pentru testare. Examenul histologic relevă o masă densă cu elemente constitutive rotunjite, localizate, cu o zonă pronunțată între celulele normale și „transformate”. Se pot observa mitoza accelerată, necroza discretă și infiltratele din cantități mici de limfocite. Uneori, histiocitomul cutanat poate fi confundat cu inflamația granulomatoasă, plasmocitoamele sau cutanate limfosarcom. Deci citologia este „totul nostru”. Cercetarea ar trebui efectuată în orice caz, astfel încât mai târziu să nu existe surprize triste.

Terapie și prognostic

În practica veterinară, există cazuri destul de frecvente când tipul de tumori pe care le descriem a suferit o regresie spontană, spontană. Mai mult, acest lucru nu depinde de tratament (și într-adevăr de disponibilitatea acestuia). Se presupune că acest lucru are loc cu infiltrarea în masă a limfocitelor T. Cu ce ​​anume este legat acest fenomen este încă necunoscut. Este posibil ca în acest moment organismul să înceapă să vadă un antigen în țesuturile histiocitoamelor și, prin urmare, să înceapă să le atace. Cu toate acestea, tratamentul histiocitomului la câini ar trebui efectuat, deoarece am remarcat deja în mod repetat despre probabilitatea mică, dar încă existentă, de degenerare a acestora în patologii canceroase.

De regulă, intervenția chirurgicală acționează ca terapie. Nu este nevoie să recurgeți la chimioterapie sau radiații, care în sine sunt foarte dăunătoare sănătății câinelui, în acest caz. Excizia tumorilor de acest tip nu prezintă dificultăți, deoarece acestea sunt clar localizate și limitate de țesuturile sănătoase. Recidivele sunt rare. Dacă neoplasmele sunt izolate și s-au dezvoltat la un câine tânăr, există motive să așteptăm până la vârsta de trei până la patru ani..

În cazul în care histiocitoamele nu prezintă „tendințe” de creștere ulterioară, acestea nu pot fi îndepărtate (ci doar cu examinări periodice ale medicului veterinar). Apropo, este necesar să faceți o biopsie de diagnostic din când în când. Dacă limfocitele se acumulează treptat în țesuturile care fac obiectul studiului, atunci chestiunea va merge cu siguranță la vindecarea spontană. Dar când celulele puternic modificate încep să apară în țesuturile histiocitomului, acesta trebuie îndepărtat cât mai curând posibil. Acest lucru indică pericolul oncologiei..

La fel ar trebui să se facă și atunci când ulcerația a început să apară pe suprafața tumorilor. Dar dacă este imposibil să tăiați complet histiocitomul datorită locației sale incomode? În acest caz, ar trebui să se recurgă la injecții de corticosteroizi, care trebuie suplimentate cu dimetil sulfoxid..

Aproape întotdeauna, prognosticul pentru această patologie este pozitiv.. În aproximativ 87% din cazuri, neoplasmele se rezolvă singure, iar pentru tratamentul restului este suficientă doar cea mai simplă operație chirurgicală, pentru care uneori nu este necesară nici anestezie generală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Histiocitom la câini: simptome, manifestări, tratament