Boala aujeszky - rabie falsă la câini

Bolile infecțioase la animalele de companie sunt un subiect vast și complex. Unele dintre ele (rabie, leptospiroză, bruceloză și altele) reprezintă un pericol real pentru viața și sănătatea umană. Din fericire, în majoritatea cazurilor, oamenii rămân în siguranță ... Dar viața și sănătatea animalelor de companie nu sunt aceleași. Luați boala Aujeszky la câini, de exemplu. Se mai numește „rabie falsă”, deoarece simptomele acestor patologii sunt similare. Această boală este acută. Forma cronică este foarte rar detectată, dar se întâmplă foarte rar.

Boala Aujeszky (AD), cauzată de un virus (herpesvirus Suid) din familia virusurilor herpetice, a fost descoperită de medicul veterinar maghiar Aujeszky (Aujieszky) în 1902. Această patologie este bine cunoscută de medicii veterinari: în perioada 1980-1982, britanicii au fost nevoiți să distrugă porcii pentru un total de 22,8 milioane de lire sterline. Și acest lucru este doar pentru a preveni răspândirea în continuare a bolii. Desigur, nimeni nu va arde masiv câini și pisici, dar virusul Aujeszky provoacă multe probleme proprietarilor acestor animale..

Cu toate acestea, situația în domeniul creșterii animalelor este și mai gravă, deoarece în caz de infecție (nurca, de exemplu) proprietarii lor rămân fără nimic, deoarece animalele bolnave vor trebui aruncate împreună cu piei.

Modalități de infecție și răspândire

Animalele bolnave sunt întotdeauna principala sursă de infecție. Există alte mecanisme de distribuție, dar nu au practic nicio semnificație practică..

Un număr imens de agenți nocivi intră în mediu cu secreții din cavitățile bucale și nazale. Virusul se găsește și în secrețiile genitale, în lapte și (neregulat) în urină. În mod ciudat, agentul patogen nu este excretat niciodată din corp cu fecale..

Virusul este răspândit și de animale vaccinate, dar deja INFECTATE. Este important să înțelegem că nu numai câinii nevaccinați, ci și cei tratați cu ser cu imunitate slabă pot fi o sursă excelentă de infecție..

Virusul se răspândește prin picături aeriene și alimentare (împreună cu alimente și băuturi). Din păcate, în mediul extern, agentul patogen este destul de stabil și, prin urmare, își păstrează capacitatea de a infecta pentru o lungă perioadă de timp. Virusul, care s-a uscat cu secreții pe produsele de îngrijire și a pătruns în sol, poate supraviețui 2-3 săptămâni vara. Iarna, această perioadă crește imediat la cinci până la șase săptămâni. Se raportează că în incintele pentru câini, agentul patogen își poate păstra virulența (adică capacitatea de a infecta) timp de până la 20 de săptămâni! Desigur, dacă camera nu a fost dezinfectată.

Carnea, ganglionii limfatici, măduva osoasă și organele de porc sacrificate sunt, de asemenea, periculoase. Câinii din aceste „delicatese” se infectează în 100% din cazuri. Pentru a ucide virusul, carnea trebuie congelată (la aproximativ -20 grade Celsius) timp de cel puțin 40 de zile. Surse virale suplimentare pentru carnivore - șobolani și șoareci, care sunt rezervoare naturale pentru multe infecții.

Susceptibilitatea la infecție depinde de mai mulți factori: virulența, cantitatea de substrat infectat care a pătruns în organism, calea de distribuție, rasa, vârsta și starea fiziologică a animalului (de exemplu, expunerea stres). De exemplu, pentru infecția orală (cu alimente și băuturi), virusul are nevoie de mai mult, iar puii sunt de câteva ori mai predispuși să se îmbolnăvească decât dacă ar fi comparați cu animalele deja adulte..

Simptome

Perioada de incubație durează din a doua până în a patra zi după infecție. Animalele își pierd rapid pofta de mâncare, au salivare impresionantă, vărsături și dificultăți de respirație, dar de obicei nu există febră. Perioadele de apatie alternează cu perioadele de entuziasm, cu unele animale care suferă atacuri de panică.

Dimpotrivă, în literatura specială, sunt descrise mai multe cazuri când câinii, după infecție, au devenit extrem de vorace și au mâncat cu lăcomie mai multe hrană zilnică într-o singură ședință..

Câinele, așa cum ar fi, „mușcă” aerul din jur, nu atacă o persoană (!). În aceeași perioadă, este posibilă agresiunea față de alți câini și alte animale de companie, ceea ce oferă motive pentru mulți proprietari să suspecteze că animalul de companie are rabie. Curând câinele devine foarte intimidat și nervos..

Important! Mâncărime severă însoțită de auto-vătămare apare în majoritatea cazurilor. Aceasta înseamnă că pielea animalului are mâncărimi atât de grave încât începe să-și roască labele, uneori rupându-le până la os.

Ca și în cazul rabiei, se observă foarte des o mare varietate de simptome neurologice, manifestate printr-un comportament inadecvat (deși mult mai rău). Paralizia și / sau paraplegia sunt frecvente.

De obicei, moartea are loc în decurs de 24 de ore de la apariția simptomelor clinice. Trebuie remarcat faptul că animalele bolnave preferă întotdeauna locuri izolate, întunecate. Câinii pot, de asemenea, urla răgușit, provocând bula salivei groase. Vederea nu este cea mai plăcută.

Din nou ... note importante!În ciuda abundenței salivei spumoase și cu barbotare, aceasta nu cade la podea, așa cum se întâmplă cu rabia!

Diagnostic clinic

Diagnosticul acestei boli se face pe baza unei combinații de date din diferite studii clinice. Testele de sânge, urină și alte fluide biologice - toate acestea vor ajuta la dezvăluirea faptului că există prezența bolii, dar agentul patogen nu poate fi găsit în acest fel. Ce sa fac?

Vom avertiza imediat proprietarii. Dacă nu aveți o educație veterinară, atunci dacă câinele are simptomele descrise în articol, încercați să nu contactați animalul și izolați câinele însuși „de societate”, dacă este posibil, blocați-l într-o volieră. Există întotdeauna posibilitatea ca simptomele bolii Aujeszky la câini să indice rabie... Numai un medic veterinar experimentat poate pune diagnosticul diferențial corect, așa că nu-l riscați!

Din păcate, cea mai fiabilă metodă de diagnostic este studiul materialului patologic obținut în timpul autopsiei animalelor moarte..

Modificările histologice localizate în creier sunt foarte caracteristice. Acestea prezintă o imagine a meningoencefalitei nesupurative cu mielită relativ ușoară. Mai des (aproape întotdeauna) cortexul este afectat, în timp ce leziunile nu pătrund adânc în trunchiurile nervoase. Se observă procesele necrotice ale grupurilor de neuroni, infiltrarea perivasculară a limfocitelor, granulocitele neutrofile și macrofagele. Leziunile măduvei spinării sunt foarte ușoare și adesea nu apar deloc. Este posibil să detectăm virusul in vivo? Da, dar este posibil ca câinele să nu trăiască până la acel moment. Cu toate acestea, vom descrie în continuare tehnica..

Pentru a detecta agentul cauzal al bolii Aujeszky, omogenatele tisulare sunt injectate în animale de experiment în laborator. Iepurii sunt cei mai sensibili, urmati de soareci si sobolani. De asemenea, pot fi utilizate cercetări asupra structurilor celulare. Când animalele sau celulele încep să moară, se efectuează studiul lor histochimic. Dacă se constată daune, descrise parțial de noi mai sus, diagnosticul se consideră confirmat.

Există, de asemenea, metode de teste imunosorbente serologice și legate de enzime. Testul imunosorbent legat de enzime (ELISA) s-a dovedit deosebit de bun. Precizia de detectare este de aproape 100%. Detectarea anticorpilor ELISA este o metodă simplă și ieftină care permite obținerea unor rezultate fiabile la doar câteva ore după prelevare.

Terapie

Din păcate, tratamentul pentru boala Aujeszky la câini este, de fapt, la început. Dacă animalul este foarte norocos și boala este detectată în stadiile incipiente, atunci serul polivalent va ajuta aproape sigur (care nu este disponibil peste tot). Mâncărimea este ameliorată cu doze de șoc de antihistaminice și corticosteroizi. Pentru a reduce inadecvarea, utilizați sedative și sedative.

Din păcate, această tehnică este eficientă doar în etapele inițiale, deoarece nu este realist să vindeci „Auescu” dezvoltat. Dacă animalul suferă grav, se recomandă eutanasierea. Din păcate, nu există nici măcar un vaccin special pentru câini. În cazul în care se observă focare ale acestei boli în zona dvs., asigurați-vă că consultați medicul veterinar despre imunizarea pasivă a câinelui cu ser hiperimun..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boala aujeszky - rabie falsă la câini