Hound afgan: câini

Afghan Hound este cea mai frumoasă rasă de câine. Astăzi am pregătit o descriere detaliată a rasei, fotografii, precum și o mulțime de informații utile despre acest câine uimitor..

Din cele mai vechi timpuri

Multe vorbesc în favoarea originii antice a acestei rase. Sculpturile în roci ale câinilor, care semănau cu câinii afgani în aparență, găsite în peșterile iraniene, datează din secolele 10-9 î.Hr. e. Desene ulterioare cu imagini similare ale câinilor, datate în secolul al II-lea î.Hr. BC, au fost descoperite în peșterile din estul Afganistanului.

Poate că ar exista mai multe dovezi ale existenței câinilor afgani în trecutul îndepărtat dacă musulmanii (și anume, musulmanii au fost primii care au folosit câinii pentru vânătoare în condiții de deșert) ar lăsa unele dovezi ale vieții lor comune. Dar, din moment ce religia islamică interzice descrierea animalelor împreună cu o persoană, există puține informații despre existența câinilor afgani în acel moment. Cu toate acestea, se știe cu siguranță că musulmanii considerau câinii afgani ca fiind animale „curate”, spre deosebire de alți câini, și îi venerau în orice mod posibil pentru curajul, agilitatea și rapiditatea lor la vânătoare..

Există o legendă despre un sultan care a domnit în secolul al X-lea. În semn de recunoștință pentru ajutorul său în protejarea împotriva invaziei indienilor, sultanul a numit orașul Tazi în cinstea ogarilor.

Înaintea lor zile

Existența acestei rase în Europa a devenit cunoscută abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, când întreaga lume a fost șocată de povestea legendarului câine indian Zardin. În timpul vieții sale, a câștigat peste 50 de victorii la expoziții și a reușit să trăiască în palatul regal englez. Punctul culminant al popularității sale a fost victoria la expoziția de câini din Marea Britanie. În același timp, Kennel Clubul englez a recunoscut rasa Afghan Hound și a introdus un standard bazat pe datele externe ale câinelui legendar. Puțin mai târziu, Zardin a fost achiziționat de un negustor, iar urmele câinelui s-au pierdut..

Se știe că în Anglia au existat mai mulți pui de la acest câine, dar nu au existat documente pentru ei, așa că nu există un nume pentru legendarul câine din pedigree-urile moderne ale câinilor afgani. Cu toate acestea, câinele Zardin este strămoșul câinilor afgani moderni.

 • În prima ediție a standardului englez pentru câinii afgani din 1925, descrierea completă a datelor externe ale lui Zardin a fost luată ca bază.
 • Puțin mai târziu, standardul a fost lansat de o altă asociație cinologică, care a existat de puțin peste douăzeci de ani, până în 1946.
 • Mai târziu, în 1965, Fédération Cynologique Internationale (FCI) a emis un standard bazat pe standardul englez anterior, care este folosit și astăzi. Dar chiar și acolo, influența lui Zardin poate fi urmărită destul de clar..

Pentru prima dată, puii de câine afgan au fost aduși pe teritoriul Uniunii Sovietice în anii `60. În 1985, Consiliul All-Union of Dog Handlers a adoptat standardul Afghan Hound. Cu toate acestea, în prezent, pe teritoriul țărilor membre ale Federației Internaționale de Canise (FCI), inclusiv în Rusia, se aplică Standardul FCI pentru câinii afgani.

Descrierea și standardele rasei

Câinele afgan este un câine mare, de aproximativ 70 cm înălțime, combinând în același timp calități remarcabile de viteză și eleganță externă. Capul este ușor ridicat. Aspectul unui câine este asociat cu puterea și nobilimea. Culoarea are o gamă largă și poate varia de la argintiu deschis, albastru deschis și nuanțe deschise de cais la gri închis și chiar negru..

Bot

Capul are o formă în formă de pană, cu o protuberanță occipitală vizibilă la atingere. Fruntea, destul de plată, dar nu prea îngustă, este ascunsă sub bretonul lung. Botul alungit este echipat cu fălci puternice și rezistente, capabile să prindă instantaneu și să rupă prada. Mușcătură de foarfecă. Culoarea nasului este, de preferință, neagră, dar la rasele cu o nuanță deschisă de blană, este permisă și o culoare maro închis a nasului. Culoarea ochilor are un spectru larg și poate varia de la culoare aurie la închisă. Ochii seamănă cu un triunghi în formă și sunt situați la un unghi ușor. Urechile câinelui afgan sunt lungi. Stai bine de cap. Este dificil să vezi vizual urechile, deoarece haina groasă și lungă de pe urechi se îmbină cu haina de pe capul câinelui.

Corp

Gâtul acestei rase de câini este lung și bine dezvoltat. Coada este de lungime medie, se distinge prin absența aproape completă a părului lung. Capătul cozii este înfășurat într-un inel. Anatomia membrelor este caracterizată de un sistem musculo-scheletic bine dezvoltat: oase lungi și groase, adaptate pentru alergarea rapidă. Corsetul muscular al membrelor anterioare și posterioare este bine dezvoltat. Picioarele din față ale câinelui sunt destul de mari, picioarele din spate sunt ușor diferite și au o lățime mai mică. Paltonul de pe picioare este lung și gros. Câinele are un corp lung, cu mușchi bine dezvoltați. Corpul este ușor coborât spre osul pelvian. Coloana vertebrală toracică este ușor curbată.

Câinele afgan are o haină foarte lungă. Pe trunchi și membre, haina atinge lungimea maximă. La adulți, părul de-a lungul coloanei vertebrale este mai scurt și mai gros. Pe labe și urechi, părul este mai gros și mai lung. Șuvițe de păr mătăsos cad peste frunte, iar partea din față este acoperită cu păr scurt. Greutatea recomandată a câinelui de la 23 la 27 de kilograme.

Hound afgan

Natura rasei

În condiții moderne, câinele afgan este destul de pașnic și calm, nu manifestă agresivitate față de alți câini și tratează oamenii cu multă toleranță. Dar nu întotdeauna a fost așa. Primii pui crescuți de britanici au fost deosebit de agresivi și incontrolabili. În anii 50 ai secolului XX, câinii afgani cu o dispoziție dură erau peste tot. Ulterior, pentru a evita astfel de neînțelegeri, crescătorii au devenit mai atenți și au permis să se reproducă doar câinii docili. Astfel, caracterul câinelui afgan a suferit schimbări semnificative în cursul selecției. Cu toate acestea, această rasă nu și-a pierdut abilitățile de pază. Câinele păzește totul și întotdeauna: un loc la o expoziție, o zonă lângă o casă, un loc într-un apartament. Câinele afgan avertizează un necunoscut cu un mârâit și scoarță, poate mușca ușor, dar va alerga doar în locul unde se termină posesiunea sa.

În general, câinii afgani sunt considerați câini destul de independenți. Trebuie să lucrați din greu pentru a supune un câine cu acest personaj. Ea execută comenzi, dar antrenamentul este dat cu mare dificultate. Câinele afgan este extrem de inteligent și are o memorie și un simț al mirosului foarte bune. Un câine este capabil să recunoască o persoană sau un animal chiar și după mulți ani.

S-a observat că câinele afgan se supune copiilor mult mai buni decât adulții..

La prima vedere, se poate crea impresia că câinele se ține departe și nu manifestă respectul cuvenit și dragostea față de stăpânul său. Dar pare doar așa, într-o îndepărtare îndelungată de proprietar, acești câini se plictisesc foarte mult și se pierd. Creșterea în această rasă este extrem de lentă - câinele devine reținut și sedat doar cu 6-7 ani.

Câinele afgan se caracterizează prin manifestarea instinctelor pronunțate de vânătoare, care nu trebuie uitate în timpul plimbărilor, deoarece câinele poate începe oricând să alerge o veveriță sau o pisică de stradă. Câinii afgani au o vedere excelentă; nu le este greu să vadă o pasăre pe cer la o distanță de câteva sute de metri. Câinii afgani au un miros uimitor și sunt perfect orientați pe teren. Dacă conduceți odată câinele de-a lungul unui anumit traseu, atunci acesta își va găsi drumul înapoi în orice caz. Prin urmare, în cazul pierderii unui câine afgan, așteptați-l în locul unde a plecat sau mai bine - acasă, deoarece câinele își va găsi cu siguranță drumul spre casă singur..

Îngrijire

Câinii afgani au un strat foarte lung, gros și mătăsos, care necesită o îngrijire zilnică atentă. Se recomandă spălarea câinilor cu blana de această lungime cu șampoane speciale de condiționare cel puțin o dată pe lună. După spălare, părul este pieptănat ușor și apoi uscat bine cu un uscător de păr sau în mod natural. Este permisă utilizarea șampoanelor uscate speciale în condițiile în care nu este permisă o baie plină. Trebuie să piepteneți un astfel de câine zilnic și foarte atent. În aceste scopuri, ar trebui să achiziționați un pieptene special din metal dur și o perie cu păr natural. După fiecare pieptănare, părul trebuie să fie bine coafat, împletituri mici sunt permise din părul de cea mai mare lungime pentru a preveni încurcarea.

În timpul anotimpurilor reci și uscate, poate fi necesară utilizarea unor agenți antistatici speciali. Antrenează-ți câinele afgan să se perie de la vârsta unui cățeluș, astfel încât, până la creșterea cățelușului, periajul obișnuit să devină un obicei pentru el. Cel mai bine este să periați cățelul în timp ce stați în picioare sau culcat pe o parte..

Mulți crescători sunt de acord că este absolut inacceptabil să cumperi un câine afgan pentru un apartament din oraș și să nu-l folosești la vânătoare. Într-adevăr, într-un mediu urban, un câine va fi sortit unei vieți care nu corespunde dorințelor sale. Dar o viață complet gratuită pentru un astfel de câine nu este potrivită, deoarece haina sa necesită îngrijire constantă. Opțiunea ideală pentru acești câini este o incintă îngrădită, cu acces la o zonă de odihnă închisă. Desigur, vânătoarea cu un câine afgan în condiții moderne poate fi problematică, așa că jocurile lungi în aer liber într-un spațiu deschis cu alți câini mari sunt destul de potrivite. În timpul zilei, un câine afgan trebuie să alerge și să se joace într-o zonă liberă timp de cel puțin o oră.

Este demn de remarcat faptul că ar trebui să fii deosebit de atent atunci când mergi cu câini afgani, deoarece acești câini nu se tem deloc de mașini și pot alerga pe carosabil. Prin urmare, locurile pentru raza liberă a unui astfel de câine trebuie alese foarte atent. Este de dorit ca acesta să fie un loc special desemnat pentru câinii plimbători sau o zonă de țară mare, împrejmuită.

Sănătate

Sănătatea câinilor afgani este suficient de bună. Cu o abordare și o îngrijire responsabilă, câinii afgani trăiesc în medie între 13 și 15 ani. În cazuri rare, câinii afgani au probleme oftalmice. Puțin mai des acești câini sunt diagnosticați cu boli inflamatorii ale urechilor, deoarece datorită acoperirii abundente de lână, aerul practic nu pătrunde în ele. Activitatea fizică la câinii afgani trebuie măsurată, alergarea prea lungă pentru acești câini este la fel de contraindicată ca lipsa deplină de mișcare. Acest lucru este valabil mai ales pentru pui..

Datorită originii lor „muntoase”, câinii afgani tolerează bine un climat umed și răcoros, dar căldura este distructivă pentru ei. Prin urmare, în perioadele de căldură extremă, plimbările ar trebui să fie limitate la 15-20 de minute, pentru a nu provoca insolatie la câine. Pragul durerii la acești câini este destul de scăzut, deci nu tolerează foarte bine durerea fizică. Dacă condițiile de viață ale câinelui afgan nu îndeplinesc cerințele, care se găsesc adesea la câinii cumpărați exclusiv în scopuri decorative, atunci sunt posibile manifestări ale bolilor cardiovasculare, precum și ale bolilor aparatului locomotor.. Cu o îngrijire adecvată, durata medie de viață a unui câine afgan este de 9 până la 12 ani.

Hrănire

Câinii afgani sunt destul de nepretențioși față de mâncare. Nu suferă de supraalimentare, ceea ce înseamnă că probabilitatea apariției bolilor concomitente, sub formă de obezitate sau tulburări metabolice, este extrem de mică. Câinii pot determina în mod independent mărimea porțiunii optime. Uneori, câinii afgani organizează zilele de post, nu mănâncă deloc sau foarte puțin, ceea ce este destul de normal..

Principii generale

Dieta câinelui afgan ar trebui să fie echilibrată în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, să includă o cantitate suficientă de aminoacizi grași (Omega-3 și Omega-6). Conținutul de proteine, grăsimi și carbohidrați al dietei ar trebui să fie complet echilibrat pentru a satisface nevoile fiecărui câine. Dieta unui câine afgan ar trebui să includă:

Alimente bogate în proteinecarbohidrați sănătoși și alimente bogate în fibre pentru o digestie corectăalimente bogate în calciu și grăsimi sănătoase
carne de vită, miel, iepure, pui, rinichi de vită, inimă și ficat, pește, ouătoate tipurile de cereale, legume crude și tocateproduse lactate fermentate, ficat de cod, ulei de pește, făină de oase

De asemenea, puteți hrăni câinele afgan cu hrană gata făcută de înaltă calitate, dar în acest caz este posibil ca cantitatea necesară de substanțe nutritive să nu intre în organism. Prin urmare, cea mai bună opțiune pentru un astfel de câine este un tip mixt de hrănire, în care atât alimentele naturale, cât și alimentele gata preparate au loc în dietă..

Dietă

Numărul de mese pe zi pentru un câine afgan depinde de vârsta sa:

 • 2 până la 4 luni - 5 mese pe zi;
 • 4 până la 6 luni - 4 mese pe zi;
 • 6-12 luni - 3 mese pe zi.
 • Se recomandă hrănirea unui câine afgan adult de 2-3 ori pe zi.

Dieta mixta

Exemplu de dietă mixtă pentru un câine adult.

 1. Prima hrană de dimineață a câinelui ar trebui să includă o cantitate mică de terci gătit în bulion de carne (de exemplu, mulți câini preferă terci de hrișcă în bulion de pui), puteți adăuga puțin chefir sau alt produs din lapte fermentat în terci.
 2. Hrănirea la prânz trebuie să includă carne fiartă cu legume adăugate (mulți câini cum ar fi legumele crude: varză sau morcovi), uneori ouă fierte, uleiuri vegetale sau ulei de pește pot fi adăugate la mesele de prânz.
 3. Hrănirea de seară poate consta dintr-o porție de alimente gata preparate, de calitate. Când hrăniți alimente uscate, asigurați-vă că câinele dvs. are întotdeauna acces la apă potabilă curată..

De trei ori pe săptămână, câinelui trebuie să i se administreze 300-500 de grame de carne crudă. Puteți crește cantitatea de carne crudă în dieta câinelui dvs. în perioadele reci, în perioadele de activitate fizică crescută, în timpul gestației și hrănirii puiilor și în timpul recuperării după boală..

Costul și nuanțele cumpărării unui cățeluș

Vârsta optimă pentru cumpărarea unui cățeluș este de 4 luni, la această vârstă cățelușul este deja suficient de puternic, începe să arate independență și tolerează mai ușor stresul de mișcare și separarea de mamă.

 • Costul unui cățeluș de câine afgan dintr-o canisă înregistrată cu pașaport de vaccinare va fi de la 15.000 de ruble.
 • Dacă sunteți interesat să cumpărați un cățeluș pentru reproducere suplimentară sau să participați la expoziții - de la 20.000 de ruble.

Prin achiziționarea unui cățeluș de la o canisa oficială, proprietarul primește o instrucțiune completă privind întreținerea, hrănirea și îngrijirea, precum și toate documentele aferente. Dacă cumpărați un cățeluș pentru un spectacol, asigurați-vă că acordați atenție culorii uniforme și absenței petelor albe, care sunt critice atunci când evaluați câinele la spectacol..

Puii care costă mai mult de 5.000 de ruble pot fi adesea găsiți la vânzare de la crescătorii amatori, dar este puțin probabil ca acești pui să se potrivească standardului conform standardelor externe și, de obicei, nu au pașaport de vaccinare. Puii de câine afgan sunt bulgări foarte drăguți și drăguți. Haina lor este încă slab dezvoltată, astfel încât un potențial cumpărător ar putea crede că este posibil să nu fie necesară îngrijirea specială a lânii lor. Și aceasta va fi o judecată greșită, deoarece va trebui să vă spălați cățelul în fiecare zi, începând de la o vârstă fragedă. Prin urmare, dacă doriți să cumpărați un cățeluș de câine afgan, abordați această decizie în mod responsabil și conștient, deoarece întreținerea și îngrijirea unui astfel de câine este un proces destul de laborios și care consumă mult timp..

Fotografii

câine alb de câine afgan

frumos câine afgan

doi câini afgani

Cățeluș de câine afgan

câini negri afgani

Hound afgan în fugă

Câine închis afgan

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Hound afgan: câini