Cum să înțelegeți că un câine are dureri de dinți: semne, simptome

Îți dai seama dacă un câine are dureri de dinți fără a merge la medicul veterinar? Desigur, examinarea unui medic este o metodă fiabilă, dar uneori câinii suferă de patologii ascunse, care pot fi determinate doar prin observarea pe termen lung..

Semne comportamentale

Dacă ați avut vreodată dureri de dinți, este puțin probabil să puteți dormi liniștit, suspectând că animalul dvs. de companie se confruntă cu un disconfort similar. De obicei, preocupările proprietarului sunt legate de schimbări în comportamentul secției. Există câteva semne comportamentale pentru durerea de dinți care vă pot ajuta câinele să reducă disconfortul..

Orice afecțiune fizică determină câinele să devină letargic.. Pe fondul durerilor severe, este posibil să observați o iritabilitate crescută, care se „stropește” asupra membrilor familiei sau asupra altor animale de companie. Durerea de dinți este de lungă durată și se poate agrava în anumite circumstanțe.

Important! Frigul face din ce în ce mai rău durerea de dinți. Dacă observați că animalul dvs. de companie încearcă să se încălzească, să urce pe mobilier tapițat și să se comporte apatic, ar trebui să vă uitați în gura acestuia.

Durerea de dinți însoțește viața câinilor sălbatici aproape constant. Din moment ce nimeni nu monitorizează sănătatea animalelor sălbatice și fără adăpost, la aproximativ 2-3 ani, animalele cu patru picioare încep să aibă probleme dentare. Pe cât de ciudat pare, câinele se adaptează să trăiască cu această durere. Un animal de companie poate ascunde, de asemenea, o durere de dinți pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce duce la o situație de sănătate agravată..

Notă! Durerea de dinți rareori face ca un câine să refuze complet mâncarea sau apa. Dacă animalul dvs. de companie încetează să mănânce, cel mai bine este să consultați un medic, deoarece problemele probabile pot fi foarte grave.

 • Când un câine are dureri de dinți, continuă să mănânce, dar încearcă nu mestecați.
 • Animalul de companie, așa cum ar fi, scoate mâncare cu maxilarul inferior și înghite imediat.
 • O durere de dinți poate fi indicată prin mestecarea alimentelor pe o singură parte a maxilarului. La plimbări și în timpul jocurilor, animalul de companie refuză să aibă grijă de jucărie, încetează „să se spele pe dinți”, folosind bețișoare.

În cazul pulpitei, o inflamație purulentă a canalelor dinților care afectează nervii dentari, câinele va refuza cel mai probabil să mănânce. Durerea cu pulpită se agravează până când puroiul acumulat în canale găsește o ieșire.

Există două opțiuni:

 • Dacă dintele este deja distrus, canalele vor izbucni și puroiul va ieși în gură - acesta este un rezultat „favorabil”.
 • Dacă dintele nu este distrus, iar gingiile sunt dense, puroiul va intra adânc în gingii și maxilar. După vărsarea puroiului, țesuturile din jur vor fi deteriorate, ceea ce se numește flegmon..

Desigur, este mai bine să nu așteptați unul sau altul rezultat, ci să consultați un medic. Nu toate clinicile și medicii veterinari se ocupă de problemele dentare la câini. Problemele cu dinții și gingiile sunt rezolvate de medicii veterinari cu profil îngust. Dacă în comunitatea dvs. nu există clinici veterinare care să ofere îngrijire dentară, este mai bine să îndepărtați dintele bolnav. Mai devreme sau mai târziu, dintele va începe să doară, dar cu cât rămâne mai mult în gură, cu atât vor deveni mai numeroase coloniile de bacterii patogene..

Semne externe

Majoritatea afecțiunilor dentare pot fi detectate vizual. Aproape intotdeauna respirația capătă un miros purulent putrid sau dulce.

Animalele de companie suferă de întregul spectru de boli și afecțiuni dentare care afectează gingiile. Conform regulilor general acceptate pentru păstrarea animalelor de companie, gura animalului ar trebui examinată cel puțin o dată la trei zile. Trebuie să acordați atenție stării smalțului, albul și integritatea acestuia. Mulți proprietari cred că câinii nu suferă carie, cu toate acestea, această afirmație este departe de adevăr. Dacă observați pete întunecate pe dinții câinelui dvs., este mai bine să contactați medicul veterinar imediat, deoarece restaurarea dintelui este posibilă în această etapă.

Durerea de dinți la un câine poate fi indicată prin creșterea salivație și mestecarea constantă a gurii. Când un câine are dureri de dinți, bacteriile patogene se înmulțesc activ în gură, ceea ce duce la inflamația gingiilor. În încercarea de a proteja suprafețele membranelor mucoase, glandele salivare secretă mai multă salivă, ceea ce face ca câinele să se simtă inconfortabil (similar cu greața).

Important! Dinții bolnavi pot apărea gălbui sau maronii. În timp, un dinte bolnav se descompune la bază și devine negru. Până când infecția ajunge la canale, câinele va avea deja dureri..

O infecție neglijată, însoțită de multiplicarea constantă a bacteriilor patogene în cavitatea bucală, mai devreme sau mai târziu duce la deteriorarea gingiilor. Primele semne boala parodontală sau boli similare - aceasta este o decolorare roșiatică a membranelor mucoase, umflături și sângerări.

Problema este că până și sângerarea evidentă a gingiilor la un câine este greu de observat. Când câinele mănâncă, produce multă salivă și sângele care curge din gingii este pur și simplu spălat.. Gingiile sângerânde pot fi identificate prin semne pe jucării sau particule de sânge uscate pe buze după somn.

Prevenirea afecțiunilor dentare la câini

În majoritatea cazurilor, calculul dentar duce la dezvoltarea durerilor de dinți și a problemelor gingivale. O problemă aparent inofensivă este plină de subțierea smalțului dinților și dezvoltarea florei patogene în cavitatea bucală a câinilor.

Problemă calcul dentar constau dintr-o serie de factori care nu sunt întotdeauna evidenți:

 • Alimentație adecvată.
 • Conținutul de vitamine al dietei.
 • Fălcile obișnuite.
 • Curățarea dinților.
 • Măsuri preventive pentru vârstă.

Un câine, indiferent de vârstă și rasă, ar trebui să primească atât mâncare moale, cât și solidă.

 • Numai alimentele solide, cum ar fi alimentele uscate, duc la o abraziune mai rapidă a smalțului.
 • Numai mâncarea moale nu dă sarcina necesară la mestecat și duce la cariile dentare din interior.

Se pare că, de dragul sănătății dinților câinelui, este necesar să căutăm un echilibru. La fel ca oamenii, animalele de companie au nevoie de o gamă largă de vitamine și minerale pentru formarea și regenerarea completă a țesuturilor. Se știe că dinții sunt distruși de lipsa de calciu, cu toate acestea, aceasta este o privire superficială asupra problemei. Calciul nu poate fi absorbit de organism fără magneziu, fosfor și vitamina C. Adică hrănirea deliberată a unui câine cu suplimente de calciu este puțin probabil să ducă la dinți mai puternici, dar poate crea probleme la rinichi.

Ar trebui să aveți întotdeauna grijă cu suplimentele minerale, deoarece excesul de săruri se depune în rinichi și în sistemul genito-urinar. Urolitiaza se dezvoltă la majoritatea câinilor adulți a căror dietă nu este echilibrată. Conform regulilor general acceptate, mâncarea câinelui nu poate fi sărată, deoarece observațiile pe termen lung au condus la concluzia că sare duce nu numai la dezvoltare urolitiaza, dar și înrăutățește sănătatea câinelui în general.

Chiar și cu hrănirea perfect potrivită și cursurile regulate de vitamine, cu vârsta, câinele formează tartru. Puteți scăpa de ea în diferite moduri. De exemplu, curățarea profilactică a dinților, la care câinele trebuie învățat încă din copilărie, vă permite să scăpați de placa proaspătă, care este transformată în piatră..

La plimbări, s-ar putea să observați că câinele mestecă cu sârguință bețe, acesta este unul dintre modurile de a vă spăla dinții. Acasă, îți poți oferi jucăriile din cauciuc pentru animale de companie sau delicii speciale pentru curățarea dinților.. Dacă tartrul a dobândit deja un caracter cronic, este mai bine să consultați un medic și să îl îndepărtați cu ultrasunete.

Important! Unele tratamente pentru prevenirea tartrului conțin peroxid de hidrogen tehnic! Citiți cu atenție ingredientele pentru a vă asigura că sunt sigure..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să înțelegeți că un câine are dureri de dinți: semne, simptome