Adorabil și distractiv: adăpostirea și îngrijirea unui câine shih tzu

shih tzu

De mult timp, oamenii preferă să aleagă compact și frumos câini, care se va înțelege perfect cu întreaga familie, îl va iubi pe proprietar și se va bucura cu aspectul lor fermecător. Tibetană rasă Câinii Shih Tzu se încadrează sută la sută în imaginea dorită din întreaga lume. Și astăzi vom analiza mai atent caracteristicile și toate caracteristicile rasei extraordinare, de ce îngrijire și condiții are nevoie.

Cunoașterea rasei

Shih Tzu este un câine mic, cu părul lung, care combină o expresie arogantă cu un aspect inteligent și mișcări elegante, curgătoare. Trecând la descrierea acestei rase, putem spune cu încredere că aceste animale în miniatură nu au practic defecte, dar au o mulțime de avantaje incontestabile..

Următoarele rase de câini sunt adesea alese pentru păstrarea într-un apartament: Yorkshire Terrier, chihuahua, Toy Terrier, pomeranian, Jack Russell terrier, mops, Buldog francez, teckel, pechinez.

Standard și foto

O tara: China.

Creştere: până la 30 cm.

Greutate: până la 8 kg.

Speranța de viață: de la 16 la 20 de ani.

Culoare: combinație de culori maro, alb, roșu și negru. Este extrem de rar să găsești albastru sau tufiș.

Lână: textura lunga, matasoasa.

Gunoi: 3-4 pui.shih tzu

Știați? Iubitorii de câini și persoanele cărora nu le place lătratul puternic vor fi plăcut surprinși de faptul că câinii Shih Tzu tac, mai ales la vârsta adultă. Doar ocazional de la ei puteți auzi un fel de sunet liniștit și reținut.

Caracter

În ciuda aspectului foarte pronunțat de „jucărie”, câinii din rasa Shih Tzu nu pot fi numiți decorativi, ci chiar opusul - social, iubind societatea oamenilor și a altor animale. Dar unele trăsături de caracter sunt încă trebuie acordată atenție:

 • Suficient de greu pentru trenul de toaletă. Prin urmare, trebuie să aveți răbdare și să nu lăsați cățelul dobândit să încalce interdicțiile până nu se obișnuiește.
 • În perioada fierbinte de vară, nu este de dorit nu numai să umblați cu câinele în cea mai fierbinte perioadă a zilei, ci și să îl păstrați într-un apartament cu aer condiționat. Acest lucru este direct legat de forma particulară a craniului, ceea ce face ca acești câini să fie mai sensibili la căldură și insolatie..
 • Puii din această rasă sunt foarte fragili, pot suferi din cauza manipulării și a jocului prea activ al copilului.
 • Înțelege-te bine cu alte animale și nu te feri de străini.

shih tzu

În plus, Shih Tzu îmblânzit este extrovertit absolut, care de-a lungul vieții își vor încânta proprietarii cu o dispoziție optimistă, răutate și un temperament plăcut și echilibrat..

Istoria Shih Tzu

Patria câinilor Shih Tzu în miniatură este Tibetul, unde au apărut în secolul al VII-lea traversând Lhansk Apso și chinezii pechinez. Dar puțin mai târziu, au fost găsite documente, care indicau că neobișnuitul cu patru degete a apărut inițial în Bizanț și a venit în Tibet de acolo..

Câțiva indivizi au urmat în China, ca un cadou domnitorului de atunci din Dalai Lama, și mult timp după aceea au fost distribuiți doar în familia imperială sau printre oficialii majori chinezi. A existat o interdicție categorică a exportului de pui neobișnuiți.shih tzu

În 1911, în timpul Revoluției Xinhai, rasa a fost amenințată cu dispariția, abia după aceea a reapărut în Europa în anii 30 ai secolului XX, din nou ca dar, dar de data aceasta ambasadorului Norvegiei în China. Ambasadorul a apreciat atât de mult darul inițial, încât a achiziționat mai târziu încă doi bărbați Shih Tzu și deja acasă s-a angajat serios în reproducerea animalelor bizare în acel moment..

Există, de asemenea, informații că, pe lângă ambasador, puii cu pedigree au fost duși în Anglia de un anume general Douglas Brownrig. Și deja în 1933, a fost creat un club de rase în Anglia, unde după 15 ani a fost întocmit primul standard. Astăzi, popularitatea rasei s-a răspândit în Statele Unite, Australia, Marea Britanie și Japonia. În Rusia, câinii drăguți au devenit cunoscuți în 1994, când după programul „În lumea animalelor” s-a dovedit că au fost aduși în țară în anii postbelici din Mongolia, India, Japonia și SUA.shih tzu

Alegerea unui catelus (pret)

Nu este dificil să-ți alegi cel mai bun prieten printre puii Shih Tzu, dar atunci când vizitezi mai multe canise în acest scop, ar trebui să te uiți mai întâi la copii și la părinții lor. Sănătos din toate punctele de vedere catelul este determinat de următoarele criterii:

 • curiozitate (încearcă să adulmece, dă din coadă);
 • nu agresiv sau temător;
 • ochii sunt limpezi fără nici o descărcare;
 • pleoapele nu sunt răsucite;
 • haina este lucioasă și fără pete chele;
 • nu există manifestări ale unor boli pe piele (zgârieturi, erupții cutanate, roșeață);
 • urechile sunt curate și nu au miros străin;
 • burtica nu este umflata;
 • apetit bun și sete moderată.
Mulți crescători de câini sfătuiesc uneori să nu aleagă cel mai vechi cățeluș din așternut sau cel mai mic, explicând acest lucru prin faptul că cei mai în vârstă au un caracter prea puternic și încăpățânat, iar aceștia din urmă diferă de restul copiilor prin slăbiciune. Dar adevărații iubitori de animale, de regulă, își aleg prietenii cu patru degete, bazându-se pe simpatia personală, fără a acorda atenție ipotezelor străine..Cățeluș Shih Tzu

Important! Câinii Shih Tzu se vând la un preț destul de ridicat, care depinde direct de categoria lor. De exemplu: un copil din clasa economică vă va costa de la 20 USD până la 200 USD, o clasă Standard - de la 300 USD și un cățeluș de clasă de lux, care, pe lângă toate pașapoartele și pedigree-urile veterinare, are perspective mari într-o carieră de spectacol și în reproducere - din 1100 până la 3400 de dolari.

Cele mai bune condiții pentru un câine

Înainte de a așeza animalul de companie ales în casa sau apartamentul dvs., încercați să creați cele mai confortabile condiții pentru întreținerea acestuia, astfel încât să fie mai ușor și mai rapid pentru el să se obișnuiască cu noul loc. Pentru a face acest lucru, selectați cel mai confortabil colț al camerei cu iluminare bună, unde trebuie să puneți o casă specială sau un coș de răchită convenabil.

Locul trebuie să fie sigur că este departe de orice sursă de căldură și curenți de aer. În acest scop, nu este recomandat să alegeți: baie, bucătărie și coridor.Shi tsu

Cum să ai grijă de un câine

Îngrijirea unui cățeluș neobișnuit și iubitor din această rasă trebuie efectuată în timp util și în conformitate cu toate regulile, inclusiv următoarele proceduri necesare: pieptănare, o tunsoare, baie, ochi, urechi și îngrijire dentară, mers pe jos. Pentru executarea corectă a tuturor manipulărilor enumerate, este recomandabil să achiziționați astfel de articole:

 • boluri pentru hrană și apă (de preferință din oțel inoxidabil);
 • guler (de preferință nailon);
 • lesa cu banda;
 • tava pentru umplutură specială;
 • pieptene;
 • foarfece pentru tunsoare;
 • unghieră;
 • sampon si balsam special;
 • o varietate de benzi de cauciuc;
 • mai multe jucării.

Îngrijirea animalelor de companie va facilita utilizarea unui pieptene special furminator.

Îngrijire specială (lână)

Blana câinilor Shih Tzu este probabil principalul lor atu, dar, pe lângă faptul că este lung, moale și strălucitor, îi dă proprietarului o mulțime de probleme, necesitând o îngrijire specială. Primul lucru de făcut este să-l înveți pe cățeluș să se pieptene în timp ce stă culcat, întotdeauna după procedurile de baie..pieptănând shih tzu

De-a lungul timpului, când câinele ajunge la vârsta adultă, iar haina lui devine complet lungă și groasă, pieptănatul va dura mult mai mult, atunci te vei lăuda pentru că ai obișnuit animalul de companie crescut cu calm, chiar și cu plăcere, pentru a lua această manipulare la timp..

Pentru a se adapta cât mai repede și mai eficient posibil la efectuarea corectă a procedurilor de îngrijire a părului de câine, trebuie să stăpânești câteva reguli mai importante:

 • Obțineți o masă specială pentru casa dvs. îngrijire, pieptănarea pe el va fi mult mai convenabilă pentru dvs. și mai sigură pentru câine. Amintiți-vă doar că nu puteți lăsa câinele nesupravegheat pe masă, acesta poate fi distras, sări și să fie rănit.
 • Nu trebuie să pieptănați lână uscată, în primul rând, vârfurile sale se pot desprinde de aceasta și, în al doilea rând, mult mai mult din ea va fi pieptănat..
 • Atunci când periați, este mai bine să folosiți un aerosol special sau apă simplă dintr-o sticlă de pulverizare.
 • Oferiți câinelui dvs. șansa de a se elibera imediat înainte de procedură pentru a-l face să se simtă mai confortabil..
 • Învățați să legați o coadă mică de cal în partea de sus a capului câinelui pentru a menține ochii și antenele curate. Începeți să faceți acest lucru încă de la vârsta de 5 luni.
 • Părul încâlcit din jurul ochilor trebuie îndepărtat cât mai atent posibil, pentru a nu scoate accidental chiar și un mic plasture.
 • Părul de pe urechi trebuie periat doar de sus în jos..
 • Părul încâlcit și subțire din spatele urechilor nu poate fi tăiat; de asemenea, trebuie să fie periat regulat (de preferință cu o perie).
 • Vegetația abundentă din urechi trebuie îndepărtată la timp cu pensete, dar nu cu foarfece. Este mai bine să scapi de doar 2-3 fire de păr odată, atunci totul va fi nedureros.
Îngrijirea

Însăși manipularea pieptănării se realizează în acest fel: câinele se întinde pe o parte pe masă, iar proprietarul începe să-și pieptene părul - în straturi, împărțindu-l constant în fire. Piepteneți întotdeauna în direcția creșterii părului, dar încercați să nu scoateți prea multe fire de păr. Trebuie să-l spălați adânc, până la substrat, astfel încât să nu se încurce nici el.

Pentru a simplifica pe cât posibil o procedură foarte lungă de periaj zilnic, puteți face periodic câinelui o simplă tunsoare „ca un cățeluș”. Ea nu numai că îi va oferi reprezentantului Shih Tzu un farmec aparte, dar îl va scuti și de greutate suplimentară.

Știați? Tradus din limba chineză, Shih Tzu înseamnă pui de leu, o legendă curioasă este legată de aceasta. În timpul rătăcirilor sale prin lume, Buddha a fost însoțit de un câine mic care s-ar putea transforma într-un uriaș leu - se crede că acesta a fost strămoșul modernului Shih Tzu.

Baie

Este necesar să scăldați puii din rasa tibetană aproximativ o dată la 2-3 săptămâni, câinii adulți - o dată la 3 luni. Acest lucru nu este deloc dificil, cu condiția ca studiul (stând nemișcat în baie) să fie început în copilăria timpurie..Scăldat shih tzu

Un proces complet și corect scăldatul este împărțit în mai multe etape:

 • Pregătirea. Cel mai bine este să plasați un covor de cauciuc achiziționat pe fundul alunecos al căzii, pentru a preveni alunecarea și pentru a vă menține calmul. Dușul trebuie fixat în mod convenabil și ferm și, de asemenea, pentru a verifica dacă scurgerea este deschisă - apa ar trebui să iasă din baie cu murdărie și praf. Aveți la îndemână un șampon și balsam profesionist - pentru îngrijirea câinilor cu păr lung.
 • Baie. Este imperativ să vorbești afectiv cu animalul în timpul procedurilor de apă, acest lucru va ajuta la consolidarea relațiilor de prietenie cu el, precum și la eliminarea acestuia pentru această manipulare în viitor. După ce ați umezit bine blana câinelui, trebuie să aplicați agentul pregătit pe el cu mișcări de mângâiere și să spumați ușor în funcție de creșterea acestuia - apoi agentul este bine spălat. Restauratorul se aplică la fel ca șamponul, se lasă pe lână timp specificat în instrucțiuni, apoi capacul este clătit bine cu apă curată.
 • Uscare. Este mai bine să achiziționați în prealabil un uscător profesional de păr. Este convenabil și ușor de utilizat, iar diferite moduri de uscare vă vor permite să faceți cea mai confortabilă temperatură. Este necesar să uscați haina câinelui până când este complet uscată, acest lucru îi va permite să evite răcelile și să prevină apariția buclelor pe haina.

Ochii, urechile, dinții

Ochii, urechile și dinții câinilor Shih Tzu au nevoie și de o îngrijire periodică și bună. Ochii trebuie examinați cu atenție pentru descărcare, care poate fi un simptom al bolilor incipiente, și este mai bine să tratați în fiecare zi pliurile de sub ele cu pulbere de acid boric.

Urechile trebuie curățate la fiecare 2 săptămâni în acest fel: mai întâi, părul lung care a crescut în canalul urechii este îndepărtat cu o pensetă, apoi coaja este ștearsă în interior cu un tampon de bumbac înmuiat în peroxid de hidrogen. După aceea, câteva picături de peroxid sunt instilate în fiecare ureche și se masează de la bază timp de aproximativ un minut pentru a scurge excesul de lichid..

Îngrijirea dinților și a gingiilor include nu doar curățarea cu paste speciale de câine, ci și măsuri preventive care previn afectarea frecventă a acestei rase - depunerea tartrului. Pentru a face acest lucru, ei iau de obicei următoarele acțiuni: dau periodic câinelui hrană solidă, de exemplu, biscuiți sau suc de roșii (de 1 sau 2 ori pe săptămână). Curățarea maxilarului trebuie făcută în fiecare săptămână cu o periuță de dinți pentru bebeluși sau un tampon de bumbac.Ingrijire dentara

Mersul pe jos

Pentru câinii din această rasă, educația fizică și încărcături sportive sunt inutile, prin urmare plimbările ar trebui să fie de scurtă durată. Alergările regulate și scurte, cu alunecări ocazionale, sunt bine. În perioada de toamnă-iarnă, este mai bine să purtați salopetă izolată pe câine. Prima ieșire afară ar trebui să aibă loc nu mai devreme de două săptămâni după revaccinare.

Alimentare corectă

Mâncarea câinelui Shih Tzu ar trebui să fie efectuată conform unui anumit regim stabilit, dar care a hrani trebuie ales în acest scop, proprietarul trebuie să decidă.

Aflați despre avantajele și dezavantajele utilizării mâncare uscată pentru câini Origine.
Alegerea unei diete uscate, echilibrate, asigurați-vă că respectați câteva reguli:

 • Alimentele din clasa economică afectează negativ nu numai sănătatea Shih Tzu, ci și pentru toate celelalte rase, așa că nu riscați să vă hrăniți prietenul cu patru degete astfel de alimente..
 • Locul din apropierea bolului pentru alimente trebuie să fie întotdeauna ocupat de un recipient cu apă curată..
 • Mâncarea trebuie aleasă ținând cont de vârsta animalului de companie, astăzi absolut toate mărcile au distincții: „pentru pui” sau „pentru câini adulți sau seniori”.
 • Rata zilnică de hrănire trebuie calculată individual, bazându-se nu pe apetitul animalului de companie, ci pe fluctuațiile greutății acestuia.
 • Este imposibil să schimbați brusc o marcă de alimente la alta, acest lucru poate duce la o boală a tractului gastro-intestinal. Tranziția trebuie efectuată în decurs de 5-8 zile.
 • Vitaminele cu acest tip de nutriție nu pot fi administrate suplimentar.

Hrănirea lui Shih Tzu

Mâncarea naturală este de obicei mai scumpă și ceva mai supărătoare pentru proprietarii de câini, trebuie să fie completă și echilibrată. Aceasta ar trebui să includă: carne proaspătă crudă, măruntaie, legume și fructe. Frecvența hrănirii depinde direct de vârsta câinelui:

 • de la 1,5 la 3 luni - de 5 ori pe zi;
 • de la 3 la 6 luni - de 4 ori pe zi;
 • de la 6 luni la 1 an - de 3 ori pe zi;
 • de la 1 an - de 2 ori pe zi.

Antrenament Shih Tzu

Antrenamentul câinilor Această rasă este semnificativ diferită de antrenamentul altor câini, dar Shih Tzu are nevoie de antrenament zilnic, care constă într-un set obișnuit de bază de comenzi. Procesul de antrenament nu este dificil, acești câini sunt foarte inteligenți și literalmente după 3 repetări vor stăpâni pe deplin esența comenzilor propuse.

Antrenamentul trebuie neapărat efectuat într-un mod jucăuș, tonul proprietarului trebuie să fie vesel și liniștit: chiar dacă câinele inițial nu respectă comenzile, nu se poate pune problema niciunei pedepse..

Boli ale rasei

Sănătatea Shih Tzu este în mod natural bună și puternică, dar unele rănile comune le pot atinge în continuare:

 • boli cronice de inimă;
 • patologia discurilor intervertebrale;
 • reactii alergice;
 • prăbușirea traheei;
 • adenom al glandelor paraanal;
 • distichiază (creșterea genelor suplimentare);
 • boala urolitiaza.

Important! La câinii din rasa Shih Tzu, ochii nu sunt protejați lateral de os, ca la alte animale, ci doar de mușchi. Prin urmare, orice lovitură în zona templului poate duce la pierderea globului ocular..

O întreținere adecvată și o îngrijire atentă sunt o garanție a sănătății și frumuseții partenerului tău cu patru picioare, precum și a relațiilor de prietenie cu acesta de mai mulți ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Adorabil și distractiv: adăpostirea și îngrijirea unui câine shih tzu