Când își deschid ochii puii nou-născuți?

Multe animale nou-născute sunt orbe de la naștere. Puii sunt unul dintre ei. Acest lucru îi face foarte vulnerabili. Până când animalul nu vede, este absolut neajutorat.

Din acest motiv, puii nou-născuți ar trebui să fie alături de mamă. Proprietarii ar trebui să știe când (la ce vârstă) puii deschid ochii.

Condiții prealabile

Cei care ar putea observa puii din momentul nașterii lor până la o vârstă mai înaintată știu cum se desfășoară acest proces. Puii nou-născuți sunt complet orbi. În locul ochilor - pleoape bine închise. Treptat, pleoapele încep să se rupă, acest lucru se întâmplă din interior spre exterior. Procesul durează mai mult de o zi.

De asemenea, se întâmplă ca ochiul să se deschidă complet imediat. Depinde de individ. Puii din aceeași așternut nu trebuie să deschidă ochii imediat împreună, ca și când ar fi făcut clic. Cel mai probabil, pentru unii acest proces va fi mai rapid, în timp ce pentru alții va fi mai lent. Mai ales dacă există o mulțime de pui, atunci cei care sunt mai puternici vor începe să se dezvolte mai repede. Iar cei care sunt mai mici și mai slabi vor întârzia.

Mama și copiii
Mama și copiii

De obicei, ambii ochi se deschid împreună, dar se întâmplă adesea ca un ochi să fie înaintea celuilalt. Acest lucru este normal și nu ar trebui să intrați în panică..

Pentru a urmări dacă totul este în regulă cu dezvoltarea animalului de companie, dacă există un motiv de alarmă, proprietarii neexperimentați sunt interesați de un răspuns specific la întrebarea: după câte zile se deschid ochii cățelușilor?

Când puii deschid ochii după naștere?

Toți termenii din dezvoltarea câinelui sunt relativi. La fel și cu ochii, timpul mediu pentru deschiderea lor este a 10-a zi după naștere. Abaterile mici în ambele direcții sunt norma. Adică, poate fi în a 9-a zi sau poate a 14-a. Dacă au trecut mai mult de 18 zile de la naștere și animalul încă nu prezintă semne de deschidere a ochiului, atunci trebuie să le clătiți cu atenție cu apă fiartă folosind o cârpă moale sau un tampon de bumbac.

Când ochii cățelușilor încep să „se taie”, trebuie să fie protejați de lumina puternică. În principiu, în prima lună de viață, lumina puternică este complet inutilă pentru ei. Când apare un decalaj între pleoape, pătrunderea luminii poate provoca senzații neplăcute și chiar dureroase. Acest lucru va face animalul și mai stresat și îl poate speria. Deoarece chiar și după deschiderea completă, va începe să se vadă clar doar după câteva zile.

Nu există nicio modalitate de a grăbi lucrurile în această chestiune. Acesta este un proces natural, așa este stabilit de natură. O persoană nu poate și nu ar trebui să influențeze acest lucru. Nu încercați să vă deschideți pleoapele cu mâinile. Așa că puiul se va înrăutăți. Dar, de asemenea, nu merită să-l duceți la medicul veterinar în câteva săptămâni fără motive întemeiate. Răspunsul exact la întrebarea în ce zi își vor deschide puii nu va fi dat de niciun medic veterinar..

- Am deschis deja ochii ...
- Am deschis deja ochii ...

Important! Dacă, după o lună de la momentul nașterii, cățelușul nu a deschis ochii, acesta este un motiv pentru a contacta medicul veterinar.

Proprietarul își face griji

Deschiderea (sau, așa cum oamenii numesc deseori „tăierea”) ochilor cățelușilor este un proces care nu necesită intervenție din exterior. Dar sunt momente când trebuie să-ți ajuți animalul de companie. Există, de asemenea, proceduri care trebuie efectuate pentru a evita consecințele neplăcute..

Când puii deschid ochii, se stresează. Acesta este ceva nou, necunoscut și, prin urmare, înspăimântător. Este în puterea proprietarului să-și ajute secțiile nou-născute. Pentru aceasta aveți nevoie de:

  • Așezați puii cu mama lor într-un loc în care nu există lumină puternică. Sau pur și simplu oferiți-le protecție împotriva luminii electrice sau a soarelui. În mod ideal, acesta ar trebui să fie un loc semi-întunecat, o cameră separată, o cabină sau o cutie..
  • În ziua a 18-a, dacă cățelușul nu a deschis ochii, luați un tampon de bumbac, apă fiartă și tratați ochii. Fiecare ochi (și, în consecință, fiecare cățeluș) ar trebui să aibă propriul său disc (îl puteți tăia în jumătate, este suficient). Apa nu trebuie să fie rece sau caldă.
  • Dacă observați că puii au început să deschidă ochii și apoi au început să se lipească, trebuie să ajutați animalul de companie. Aici veți avea nevoie de soluții antiseptice, le puteți cumpăra de la un magazin veterinar sau farmacie. Este necesar să se manipuleze cu grijă fiecare ochi separat, fără a încerca să rupă pleoapele cât mai curând posibil. Este necesar să înmuiați ceea ce este acru și să îndepărtați în liniște. Continuați procesarea zilnic (de preferință dimineața) până când problema dispare.
  • Este de dorit să oferiți puiilor un loc fără curent. Ele pot provoca supurație sau praf în ochi..
  • Un câine cu pui nou-născuți trebuie să aibă pace. Se întâmplă adesea că puii se tem să deschidă ochii datorită faptului că experimentează frica și anxietatea constantă. De exemplu, dacă sunt adesea atinse de oameni diferiți, copiii le poartă. Mai bine să-i lași în pace, să vorbești cu ei pentru a te obișnui cu vocea.
Nu atinge catelul tau des
Nu atinge catelul tau des

În timpul oricăror manipulări, trebuie să vorbiți cu animalele calm, afectiv. Ei trebuie să se simtă protejați. Mama lor ar trebui să fie apropiată și calmă. Dacă este nervoasă, cățelușa o va simți..

Posibile probleme

Dacă câinele a născut acum o lună și puii lui sunt încă orbi, acest lucru poate indica probleme, inclusiv:

  • microbi care au pătruns în fisura palpebrală;
  • boala conjunctivitei;
  • acumularea de praf, murdărie sau alte obiecte străine pe gene și pleoape. (pete).

Este important să identificați și să începeți să eliminați cauza în timp. Un medic veterinar vă va ajuta în acest sens. Când se prescrie de obicei conjunctivita:

  1. Spălare cu soluție de furacilină.
  2. Picături oftalmice antibiotice.

Aceste acțiuni sunt efectuate în conformitate cu programul prescris de medicul veterinar; în cazuri deosebit de severe, spălarea poate fi prescrisă de până la 6 ori pe zi, dar nu mai mult. Procedurile se efectuează zilnic. Dacă totul se face corect, atunci după câteva zile, îmbunătățirea va fi vizibilă..

Puii născuți vara sau în condiții insalubre pot găsi praf și murdărie lipindu-se de pleoape, făcându-i inconfortabili atunci când încearcă să deschidă ochii. Este necesar să ajutați animalul de companie - clătiți ochii cu apă caldă fiartă folosind un tampon de bumbac. În termen de 1-2 zile, catelul se va simți mai confortabil. De asemenea, puteți picura picături pentru ochi pentru umiditate suplimentară.

Ochi sănătoși
Ochi sănătoși

Puii care deschid ochii prea devreme pot avea și ei probleme. Prin urmare, nu trebuie să vă grăbiți lucrurile..

Uneori ochii se deschid la timp, dar par umflați. Și acesta este motivul pentru care contactați medicul veterinar: este probabil ca aceasta să fie o infecție. Nu merită să vă tratați fără a identifica cauza exactă și, de asemenea, nu trebuie să vă bazați pe sfaturile prietenilor. Simptome similare în exterior pot indica diferite boli..

Retina la pui (dacă totul este normal) se va forma în 3 săptămâni. Prin urmare, el nu va începe să vadă clar înainte. Chiar dacă a deschis ochii în a 10-a zi, imaginea pentru el va fi tulbure, tulbure. Vederea va fi normală cu o lună.

Concluzie

Pentru pui, procesul de deschidere a ochilor este o etapă foarte importantă în viață. Dar ar trebui să se înțeleagă că câinii sunt diferiți în ceea ce privește rasa și dezvoltarea, iar durata procesului va fi, de asemenea, diferită pentru toată lumea. Observați și ajutați-vă animalul, dacă este necesar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când își deschid ochii puii nou-născuți?