Peritonita la câini - cauze și semne ale bolii

În ciuda dezvoltării științei farmaceutice moderne și a apariției unor antibiotice puternice, nu toate bolile sunt tratabile. Mai ales în cazuri avansate. De exemplu, acestea includ peritonita la câini. Această boală pur și simplu nu apare, deoarece este foarte specifică, dar prezintă un pericol imens pentru sănătatea și viața animalului de companie..

Ce este?

Acesta este numele inflamației peritoneului - foi subțiri de țesut seros, care înfășoară cavitatea abdominală din interior. Patologia este severă, însoțită de febră puternică, reacție dureroasă și șoc. De regulă, exsudatul se acumulează în cavitatea abdominală. O afecțiune deosebit de gravă apare dacă este puroi sau fibrină. Rețineți că peritonita ca boală primară este atât de rară încât aceste cazuri pot fi ignorate cu totul. În 99% din cazuri, inflamația peritoneului este o consecință a altor boli grave. Foarte rar cronică, dar mai des acută.

Ce cauzează?

Peritonita se manifestă adesea din cauza traumei mecanice severe. De exemplu, dacă câinele se joacă intens după hrănirea abundentă: se poate dezvolta sau volvulus, sau inflamația peritoneului. Acesta din urmă apare în cazul în care ansa intestinului nu se răsucește doar, ci izbucnește din cauza presiunii care apare. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci peritonita abdominală la câini se dezvoltă rapid. Rețineți că, în acest caz, este necesar să livrați câinele la clinica veterinară cât mai curând posibil, deoarece în caz contrar rezultatul letal este practic garantat..

Aproximativ același lucru se poate spune despre scăldatul câinilor cu „burta plină”. În aceste cazuri, riscul de volvulus și ruptură intestinală este extrem de mare. Așadar, puteți avertiza din nou crescătorii să nu-și ia animalele de companie imediat după hrănire..

În plus, peritonita se poate dezvolta rapid pe fundalul perforării stomacului sau intestinelor ca urmare a exacerbării bolii ulcerului peptic în aceste organe. În unele cazuri (în special la pui), cu invazie helmintică intensă, pereții delicati ai intestinului sunt incapabili să conțină hoardele de paraziți. Intestinele explodează literalmente, iar fecalele și viermii apar în cavitatea abdominală. Rezultatul este peritonita acută, care, de regulă, se termină cu moartea..

Adevăratul „hit” este inflamația peritoneului după operație. Și nu vă grăbiți să dați vina pe chirurgul care a efectuat intervenția chirurgicală: este foarte posibil ca proprietarul însuși să nu fi urmat recomandările medicului veterinar și să lase animalul său să iasă în stradă. Ca rezultat natural - cusături rupte și însămânțare abundentă de către microflora cavității abdominale. Astfel de motive sunt foarte frecvente în practica veterinară. Ocazional, se poate forma peritonită localizată. Acest lucru se întâmplă în cazul aderențelor care apar ca urmare a intervențiilor chirurgicale nereușite sau a leziunilor severe ale organelor interne, pe care câinele a reușit să le transfere „pe picioare”..

Bolile infecțioase acute, însoțite de intoxicație severă și simptome de septicemie, sunt de mare pericol. În acest caz, peritonita virală la câini este foarte probabilă. Faptul este că pereții intestinului sunt perforați rapid (se formează cele mai mici, dar numeroase găuri), după care un volum imens de microflora intestinală intră în cavitate.

Semne de peritonită

În principiu, simptomele sunt destul de caracteristice:

  • În primul rând, câinele este foarte tensionat. El, cu efort, își rearanjează cu grijă labele, în timp ce țipă de durere. Vărsăturile severe sunt foarte frecvente.
  • Peretele abdominal seamănă cu o piatră, deoarece mușchii sunt extrem de tensionați. Nu este posibil să simțiți organele interne, deoarece câinele începe să scârțâie în durere și în orice mod posibil evită palparea.
  • Temperatura corpului este ridicată, dar urechile și nasul sunt neplăcut de reci.
  • Cel mai bun diagnostic este de a lua un eșantion din conținutul cavității abdominale. Se efectuează cu un ac steril de lungime suficientă. În special, numai o astfel de metodă va permite determinarea prezenței peritonitei cronice la un animal..

Aspectul este, de asemenea, destul de caracteristic: burtă lăsată, ochii sunt „dispăruți” și scufundați, membranele mucoase sunt foarte palide, ușor uscate. Animalul refuză repede hrana, nu arată deloc interes pentru ea, dar sete rămâne. Paltonul este plictisitor și ciufulit. Este necesar să acordați atenție fecalelor: de regulă, acestea diferă într-o culoare oarecum neobișnuită, pot conține impurități de puroi și sânge și miros adesea dezgustător din fecale. Dacă acesta este cazul în cazul dvs., trebuie să arătați animalul de companie medicilor veterinari cât mai curând posibil.!

Important! Este deosebit de important să observați cățelele după sterilizare. Faptul este că aceasta este o operație abdominală destul de complexă, în care riscul de complicații este destul de mare.!

Analiza de sânge are o mare importanță. În cazul oricărei peritonite, se observă un conținut extrem de ridicat de leucocite în proba testată. Desigur, unele dintre aceste activități pot fi desfășurate acasă, dar numai un medic veterinar poate pune un diagnostic precis. În plus, numai el va fi capabil să determine corect tipul de peritonită, precum și să prescrie un tratament adecvat și eficient care să salveze viața și sănătatea animalului de companie..

Activități terapeutice

Tratamentul este extrem de rapid. Dacă observați la câinele dvs. cel puțin unele dintre semnele pe care le-am descris mai sus, duceți-l urgent la clinica veterinară, pentru că altfel animalul de companie poate muri. Dar chiar și în astfel de condiții, măsurile terapeutice nu garantează o recuperare rapidă și ușoară. Faptul este că animalul trebuie operat, exsudatul îndepărtat din cavitatea abdominală. Se prescriu antibiotice cu spectru larg foarte puternic, soluțiile sunt injectate intravenos pentru ameliorarea intoxicației severe, preparate cu vitamine.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Peritonita la câini - cauze și semne ale bolii