Volvulusul pleoapei la un câine: cauze, simptome, tratament

Se întâmplă că ochii câinilor sunt deseori răniți. Desigur, acest lucru se referă în principal numai la câinii de serviciu și de vânătoare, dar afecțiunile „vizuale” nu ocolesc nici animalele de companie. Ei, de exemplu, au adesea un început de secol. Un câine cu această patologie nu poate avea, prin definiție, un aspect sănătos și înflorit.

informatii generale

Răsucirea pleoapei este o patologie în care o parte a organului este înfășurată spre interior (spre globul ocular). În același timp, genele, părul și pielea pleoapelor încep să se frece de suprafața corneei, ceea ce provoacă inflamații și iritații cronice. Dacă nu ajutați animalul, totul se poate termina prin pierderea unui ochi. În cazuri mai ușoare, pe suprafața corneei, ulcere. Acest lucru duce la dezvoltarea keratitei severe și animalul își pierde vederea. De regulă, definitivă și irevocabilă.

Răsucirea pleoapei poate fi superioară și inferioară, pe una sau două fețe. În cazuri ușoare, nu întreaga pleoapă este înfășurată, ci doar o mică parte a acesteia (mai des în colțul ochiului). Ce simte un animal bolnav? Mai simplu spus, senzațiile unui câine sunt ca și cum o mână de nisip i-ar fi pătruns în ochi. Animalul de companie este foarte dureros și, prin urmare, animalul bolnav își pierde rapid pofta de mâncare, pierde în greutate, pierde complet interesul pentru viață.

Cauze și rase predispuse

Volvulusul capacului este relativ frecvent la câini. Puteți vedea cazul său tipic în fotografie. Din păcate, acest atac este adesea moștenit și se găsește adesea la animale foarte tinere care au doar un an. Mai ales predispus boxeri, Marele Danez, recuperatori, cocker spaniel, buldogi, setatori, labradors, carlige. Pe scurt, balonarea poate apărea la toate rasele de câini..

De ce depinde și de ce animale este mai probabil să se îmbolnăvească? Forma definită a capului, numeroasele pliuri ale pielii de pe față și din zona ochilor sunt principalii factori predispozanți. La rasele brahicefalice, aceste semne sunt cele mai pronunțate și, prin urmare, probabilitatea bolii este de câteva ori mai mare. Dar de ce este volvulusul atât de frecvent, de exemplu, la câinii care nu sunt acoperiți cu cute de piele (spre deosebire de buldogi)?

Au o altă problemă. S-a întâmplat ca la aceste animale aparatul ligamentos al pleoapelor să fie foarte slăbit. Pur și simplu, „șnurul” care menține pleoapa încordată este uneori întins, iar pliul pielii este înșurubat imediat spre interior. Dar patologia apare nu numai ca o boală cu transmitere ereditară.

Răsucirea pleoapei poate apărea, de asemenea, ca urmare a cicatricii pleoapei, a conjunctivitei severe și a altor boli și leziuni ale ochiului. În mod ciudat, dar nici măcar ochii înșiși nu sunt întotdeauna „de vină”. Inflamația mușchilor de mestecat, precum și irosirea severă, pot stimula, de asemenea, dezvoltarea balonării. Faptul este că, cu aceste patologii, structura feței se schimbă semnificativ, țesuturile par să se "usuce".

Simptome generale

În principiu, diagnosticul acestei boli este foarte simplu. În etapele inițiale, câinele va privi lumea „lateral”, o mulțime de secreție lichidă va începe să iasă din ochi. Ulterior, deversarea se îngroașă, devine mucoasă. Fotofobia este foarte frecventă, câinele se freacă de ochi cu laba, abia aruncând o privire la soare sau chiar la un bec.

Dacă nu oferiți niciun ajutor animalului de companie, foarte curând acesta se dezvoltă cheratită, este posibil un tic al ochiului, pielea din jurul orbitei poate părea să se "lase" (slăbiciune a ligamentelor) sau, în cele mai grave cazuri, vine la răni profunde și rupturi ale corneei. Rețineți că buldogii, carlige, alți reprezentanți ai raselor brahicefalice, se întâmplă adesea ca proprietarii să nu observe deloc semne de balonare.

Și nu ar trebui să le învinuiți pentru neglijență: doar aceste animale, din cauza caracteristicilor lor, au ochii în permanență apoși. Mai ales ușor de „dor” de volvulusul pleoapei inferioare la câini.

În cazurile ușoare, balonarea provoacă doar iritații ușoare, în timp ce situațiile mai severe se caracterizează prin dureri severe, ulcerații, cicatrici și, în cele din urmă, pierderea completă a vederii..

Terapie

Volvulusul capacului este diagnosticat printr-un examen general. Pentru a împiedica câinele să arate nemulțumirea față de procedură, compușii anestezici sunt mai întâi instilați în ochi. Un compus fluorescent special poate fi utilizat pentru a verifica corneea pentru ulcere ascunse..

În cazuri foarte ușoare de volvulus, medicii veterinari prescriu adesea picături oftalmice antiseptice sau geluri pentru ochi pentru a reduce inflamația și a ameliora afecțiunile oculare. Unguentul obișnuit de tetraciclină pentru ochi, care va proteja împotriva infecțiilor secundare, nu va răni aproape niciodată. Dar, mai des, o astfel de terapie blândă nu este o opțiune și sunt necesare metode cardinale.

Chirurgia pleoapelor este singurul tratament care poate vindeca complet câinele de această patologie. Chiar dacă răsucirea pleoapei a dus deja la deteriorarea gravă a corneei, aceasta va îmbunătăți în mod semnificativ starea generală a animalului și calitatea vieții sale.

Operația este mai ușoară la puii care au atins doar șase luni. Aparatul lor ligamentar nu s-a întărit încă și, prin urmare, intervenția chirurgicală este minimă. În acest caz, faceți suturi speciale, „de susținere”, care fixează pleoapele în poziția dorită. Nu este necesar să le îndepărtați, deoarece în timp materialul se dizolvă de la sine, iar aparatul ligamentos al ochiului poate ține deja în mod independent pliul pielii în poziția dorită. La câinii adulți, totul este cam la fel, dar operația în sine este mult mai complicată. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că, în cazurile severe, intervenția chirurgicală trebuie repetată.

Ulcere, răni, cheratită iar conjunctivita rezultată din volvulusul pleoapei sunt tratate în mod general. Vă rugăm să rețineți că acei câini al căror volvulus al pleoapelor este o patologie ereditară nu ar trebui în niciun caz să fie autorizați să se reproducă.

Prognosticul pentru animalele de companie cu volvulus pleoapelor este pozitiv, dar numai dacă tratamentul este început înainte de debutul degenerescenței corneene. Dacă corneea este deja deteriorată, rezultatul va depinde atât de natura leziunii, cât și de posibilitatea tratamentului. Este posibil ca animalul (în cazuri severe) să fie nevoit să îndepărteze ochiul.

Îngrijirea postoperatorie

Acest punct este foarte important. Mulți proprietari sunt frivoli în ceea ce privește îngrijirea postoperatorie a animalului de companie operat, în urma căreia risipesc bani în operațiune. Va trebui totuși refăcut.

De regulă, medicii veterinari încearcă să utilizeze materialul de sutură cât mai subțire posibil când cusură o pleoapă îndoită. Acest lucru este bun din punct de vedere cosmetic: atunci când cusăturile sunt îndepărtate sau când materialul lor se dizolvă, animalul dvs. nu va avea nici cea mai mică urmă pe pleoape. Din păcate, chiar și un câine tânăr va mătura cu ușurință astfel de cusături „puerile” printr-o singură mișcare a labei. Prin urmare, nu puteți face fără un guler chirurgical. Doar puii de talie foarte mică se pot lipsi de el și se arată tuturor celorlalte animale până când rănile postoperatorii sunt complet vindecate. În caz contrar, tot tratamentul pentru volvulus la un câine va merge pe canal..

Important!Utilizați în timp picături și unguente prescrise de medicul veterinar. Acest lucru va scurta timpul de recuperare..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Volvulusul pleoapei la un câine: cauze, simptome, tratament