Bolile labei la papagali

Picior de papagalPenajul strălucitor, cântarea sonoră și ușurința de îngrijire fac ca papagalii să fie animale de companie ideale. Cu toate acestea, aceste păsări, ca orice alt lucru viu, pot fi predispuse la diverse probleme de sănătate. Despre acestea, și anume despre problemele cu extremitățile inferioare, vor fi descrise în acest material..

Probleme la labă de papagal

Destul de des, diferite boli sau leziuni afectează labele papagalilor..

Refuzat (nu funcționează)

Paralizia bruscă a extremităților inferioare poate indica tulburări locale în funcționarea sistemului nervos al păsării. Motivele pot fi traumatisme la nivelul picioarelor și comotie, inflamații la nivelul articulațiilor, precum și leziuni ale corpului prin diverse infecții..Picioare de papagalEste important să ne amintim că simptomele concomitente apar întotdeauna înainte de eșecul membrelor, ceea ce poate ajuta la diagnosticarea precoce a bolilor grave..

Acestea includ:

 • mișcări incerte și batere de aripi;
 • căderi bruște de pe biban și bare transversale;
 • convulsii;
 • pierderea conștienței;
 • refuzul de a mânca;
 • apatie și letargie;
 • diaree.

Înainte de a prescrie medicamente, medicul veterinar trebuie să găsească motivul acestui comportament al papagalului. Indiferent de medicamente, este obligatoriu să adăugați complexe de vitamine și minerale în dieta animalului de companie.

Știați? În Australia, au fost înființate școli în care studiază papagalii. Proprietarii îngrijitori îi aduc la o „clasă” în care profesorii predau vorbire umană cu pene.

Rupt

Dacă suspectați o fractură a membrului închis la animalul dvs. de companie cu pene, acordați atenție aspectului. Cu o fractură, aceasta va fi comprimată și, atunci când o atingeți, papagalul va fi nervos și va da glas. De asemenea, un picior rupt poate lua o poziție nefirească..Labă fracturatăAstfel de leziuni sunt tratate numai sub supravegherea unui medic veterinar sau ornitolog. Locul fracturii este fixat cu știfturi speciale. De asemenea, au fost prescrise medicamente care conțin calciu.

Bătut la sânge

În cazul leziunilor cutanate, rana este tratată cu medicamente antiseptice (betadină, clorhexidină, furacilină). Dacă sângerarea nu se oprește, puteți aplica o compresă cu unguent Levomekol. Tratamentul suplimentar se reduce la examinarea regulată a plăgii pentru a controla procesele inflamatorii din aceasta..

Aflați și, care sunt bolile ciocului și aripi de papagal.

Picioare reci

Răcirea labelor poate fi cauzată de stagnarea sângelui la nivelul membrelor datorită activității fizice scăzute și hipotermiei păsării. Așezați o lampă de încălzire lângă cușcă sau lăsați papagalul să zboare prin cameră.

Dacă nu există alte simptome și nimic nu s-a schimbat în comportamentul animalului dvs. de companie, atunci cel mai probabil pasărea este înghețată.Picioare de papagalDacă scaunele libere, vărsăturile și o stare lentă a papagalului au fost adăugate la labele reci, motivul poate fi utilizarea de produse dăunătoare papagalilor sau otrăvirea.

Revedeți dieta animalului dvs. de companie și adăugați complexe de vitamine în alimente. O vizită la veterinar cu siguranță nu va fi de prisos.

Fierbinte

Cel mai adesea, labe fierbinți indică faptul că papagalul s-a supraîncălzit - a zburat prea activ în jurul cuștii sau al camerei sau (în cazul încălzirii suplimentare a cuștii) lampa era prea aproape și a cauzat supraîncălzirea păsării.

Observatorii de păsări cu experiență au observat de mai multe ori că labele unui papagal devin fierbinți dacă se sperie sau devine nervos.

Apasă un picior sub el

Dacă ați observat că animalul dvs. de companie cu pene își strânge laba nu numai în timpul somnului, ci și în timpul stării de veghe sau în mișcare în jurul cuștii, atunci cel mai probabil este rănit.Picioare de papagalExaminați partea plantară a piciorului pentru răni, umflături articulare sau creșteri. Dacă găsiți un motiv de îngrijorare, asigurați-vă că duceți papagalul la medicul veterinar pentru a stabili tratamentul suplimentar pentru pasăre. Apropo, stinghii de dimensiuni sau forme greșite pot provoca, de asemenea, leziuni ale membrelor..

Creșteri pe labe

Apariția unei creșteri pe labele unui papagal poate indica înfrângerea corpului său de către acarienii sarcoptoizi, care provoacă scabia păsărilor. Pe lângă labe, creșteri apar pe cioc, cloacă și lângă ochi.

Căpușele pot fi detectate ca urmare a testelor de laborator - se ia o răzuire din zona afectată, care este examinată la microscop. Pentru un corp sănătos, acarianul scabiei este sigur. Este cu totul altă problemă când păsările au o dietă săracă, lipsită de suplimente de vitamine, iar condițiile de detenție au încălcări grave..

Cel mai adesea, medicii veterinari trebuie să trateze păsările cumpărate care sunt crescute în spații înguste și în condiții insalubre.

Este imposibil să vindeci scabia fără ajutorul specialiștilor. Un medic cu experiență vă prescrie medicamentele necesare, a căror doză depinde de starea păsării.Creșteri pe labeCel mai adesea vin sub formă de spray-uri, ceea ce le face foarte convenabile să se aplice pe zonele afectate de căpușe..

Pe măsură ce papagalul se recuperează, creșterile dispar, iar părțile nepene ale corpului capătă un aspect sănătos. Lipsa tratamentului la timp pentru scabie poate duce la moartea animalului de companie.

Important! Tratamentul pentru bolile cauzate de infecții sau paraziți ar trebui să fie întotdeauna însoțit de tratamentul termic al întregii cuști, iar inventarul din interior este înlocuit cu unul nou. Se iau astfel de măsuri pentru a exclude infecțiile repetate ale păsărilor cu microorganisme patogene..

A decoji

Vinovatul decojirii labelor și ciocului la un papagal este, de asemenea, un acarian, care afectează păsările cu imunitate redusă. Pătrunderea sa în piele provoacă mâncărime. Înfrângerea ciocului și stratificarea acestuia indică faptul că parazitul a intrat deja în corp și că a rămas foarte puțin timp pentru tratamentul papagalului..

Terapia terapeutică implică tratamentul regulat al zonelor afectate cu preparate insectoacaricide, de exemplu, unguent cu aversectină. În plus, pacientul cu pene este separat de alte păsări și animale și nu are voie să zboare până nu își revine..Peelingul picioarelor unui papagalPeelingul picioarelor unui papagal, ca urmare a unei diete dezechilibrate Cușca și echipamentul sunt tratate cu atenție cu medicamente pentru căpușe și alți paraziți..

Boli și leziuni ale labelor

Dacă animalul dvs. de companie cu pene iubește zborurile zilnice în jurul apartamentului, atunci pericolul pentru sănătatea membrelor sale stă în așteptare la aproape fiecare pas, mai ales dacă o pisică sau un câine locuiește lângă el. Există, de asemenea, multe boli ale labelor care pot provoca o mulțime de probleme pentru un papagal și proprietarul acestuia..

Aflați și despre motivele și ce trebuie să faceți: dacă papagalul țipă constant, dacă papagalii se luptă între ei, dacă ciocul scârțâie, mușcături, dacă nu mănâncă și nu bea nimic, dacă cad pene, dacă papagalul tace (nu dă tweet), dacă papagalul respiră greu și închide ochii.

Patologii congenitale

Tulburările în dezvoltarea membrelor și articulațiilor șoldului la papagali se găsesc în cazul consangvinizării sau al unei alimentații slabe și al unei lipse acute de minerale în corpul păsărilor. Pe labele descendenților, falangele, degetele pot fi absente, iar articulațiile se dezvoltă neregulat.

Astfel de caracteristici ale dezvoltării membrelor pot fi observate imediat după eclozarea descendenților sau în timpul dezvoltării puilor. Multe deficiențe fizice pot fi corectate, dar toate manipulările trebuie efectuate înainte ca puiul să crească..

Vânătăi, entorse și luxații

Dacă lăsați papagalul să zboare liber în jurul apartamentului, fiți pregătiți pentru faptul că o pasăre curioasă își poate disloca laba sau aripa.Rănirea picioruluiAstfel de leziuni apar cel mai adesea atunci când un animal de companie se încurcă cu un membru într-o perdea sau covor și a încercat să decoleze brusc, precum și când se ciocnește cu mobilierul, sticla și alte obiecte din apartament.

Simptome și tratament pentru unele leziuni labe:

 • atunci când este învinețită sau întinsă, pasărea va încerca să nu se sprijine pe labă și să tragă membrul spre corp. Umflarea și roșeața pot apărea în zona învinețită. Pentru a reduce durerea și umflarea, se utilizează unguente Traumeel sau Trauma-gel. Sunt aplicate local și, pentru cel mai bun efect, le puteți folosi în comprese;
 • cu o luxație, membrul se umflă și poate dobândi o nuanță albăstruie. Articulațiile sunt într-o poziție greșită, ceea ce va fi vizibil cu ochiul liber. Tratamentul unei astfel de leziuni implică, în primul rând, reducerea articulației și fixarea acesteia, care este cel mai bine lăsată unui profesionist..

Știați? În Evul Mediu, papagalii erau foarte populari în Vatican.

Ulcer

Datorită activității fizice scăzute, precum și a barelor incomode din colivie, stagnarea sângelui se formează în labele papagalilor, care în cele din urmă se transformă într-un blister cu fluid în interior..PapagalZona afectată se inflamează și se umple în mod constant cu puroi..

Acest proces poate fi însoțit de umflarea labei, în timp ce pasărea nu va încerca să se sprijine pe ea..

Dacă observați simptome similare la animalul dvs. de companie, nu întârziați să vizitați clinica veterinară. Papagalul dvs. are nevoie de medicamente pentru a ajuta la reducerea inflamației. În paralel cu aceasta, sunt prescrise complexe de vitamine și minerale, care vor suplini lipsa nutrienților din corpul păsării..

Consultați-vă medicul despre inventarul din cușcă - este posibil ca el să fi provocat apariția rănilor pe labele papagalului dvs..

Gută

Se acceptă în general că guta afectează corpul papagalilor adulți de la vârsta de zece ani. Cu toate acestea, tot mai des proprietarii de păsări tinere apelează la medicii veterinari, cărora li se diagnostichează tulburări metabolice, care este un simptom caracteristic al acestei boli..GutăUrmătorii factori sunt considerați principalele motive care pot provoca un exces de săruri de acid uric în organism (și anume, este cauza gutei și a funcționării defectuoase a organelor interne la păsări):

 1. Avitaminoză, în special deficit de vitamina A.
 2. Furaje de calitate slabă contaminate cu spori fungici.
 3. Boli virale anterioare (de exemplu, bronșită virală, poliomavirus).
 4. Dieta dezechilibrată.

Un papagal cu gută începe să simtă sete, pofta de mâncare îi scade, apar scaune libere, în exterior pasărea arată letargică și apatică. Cel mai adesea, în această etapă a bolii, proprietarii nici măcar nu bănuiesc că animalul lor de companie are nevoie de îngrijire veterinară..

După câteva zile, pe labele papagalului apar creșteri albicioase cu vene roșii. În același timp, membrele se umflă, ceea ce face dificilă deplasarea păsării în jurul cuștii. Dacă nu acordați atenție stării de sănătate a animalului de companie în timp, acesta poate muri..

Principalul punct în tratamentul unui papagal este o dietă strictă. Înseamnă că în timpul tratamentului, alimentele care conțin proteine ​​animale sunt complet eliminate din dietă: produse lactate, carne și ouă..GutăLocul lor este luat de produsele vegetale: ierburi proaspete, crenguțe de pomi fructiferi și tufișuri, precum și porumb. În plus, medicul veterinar poate prescrie medicamente - urotropină, acid salicilic, colchicină.

Pentru ca animalul dvs. să poată evita guta la orice vârstă, acordați o atenție deosebită dietei sale - folosiți alimente de calitate destinate papagalilor, nu depășiți dozele de vitamine și minerale recomandate de medici, alegeți semințe de in pentru delicatese.

Cangrenă

Gangrena picioarelor la papagali se poate dezvolta ca urmare a rănirii (fracturi, arsuri, degerături), urmată de introducerea oricărei infecții în rană. Semnul principal al acestei patologii este o schimbare a culorii labelor de la roșu închis la negru..

În plus, papagalul poate suferi dureri sau disconfort atunci când se deplasează în jurul cuștii, încearcă să nu se sprijine pe laba afectată sau îl mușcă în mod constant.CangrenăÎn stadiul inițial al gangrenei, un medic veterinar poate vindeca un membru bolnav printr-o operație, dar dacă este prea târziu pentru a solicita tratament, pasărea va trebui să fie eutanasiată.

Prevenirea gangrenei labei la papagali este considerată tratamentul în timp util al tăieturilor cu dezinfectanți, controlul plimbărilor de păsări în jurul apartamentului, precum și contactarea unei clinici veterinare în caz de răniri mai grave.

Inflamația articulațiilor

Este posibil să se diagnosticheze inflamația articulațiilor la un animal de companie cu pene fără ajutorul unui medic veterinar. O creștere apare pe articulația afectată, în interiorul căreia se acumulează lichid, în timp ce membrul devine roșu și devine fierbinte. De asemenea, este posibil ca papagalul să crească în temperatură..

Știați? În Evul Mediu în Europa, papagalii erau numiți papagalls, care s-au tradus literalmente ca „cocoș papal”.

Cel mai adesea, artrita apare în timpul lipsei de vitamina A în corpul unei păsări, precum și în cazul unui exces de furaje care conțin viermi în compoziție. Este posibil să vindecați această afecțiune, dar nu puteți face fără un specialist calificat - medicul veterinar vă prescrie antibiotice pe baza neglijării proceselor inflamatorii.Picioare de papagalTrebuie remarcat faptul că recuperarea unui papagal este imposibilă fără respectarea unei diete, crescând proporția de alimente vegetale în dieta zilnică, precum și luând vitamina A.

De ce papagal

Există și alte caracteristici în comportamentul papagalilor care ar trebui să alerteze proprietarii îngrijitori..

Roade (mușcă) labe

Un interes crescut pentru labe poate indica faptul că papagalul este deranjat de ceva în acest loc - mâncărime, durere sau un sentiment de disconfort. Încercați să vă observați animalul de companie, dacă, în plus, apar scaune libere și scăderea poftei de mâncare, atunci poate că cauza este o reacție alergică la alimente.

Revizuiți dieta papagalului și excludeți posibilii alergeni. Se pot administra și antihistaminice, dar consultați medicul veterinar sau ornitolog pentru dozare..

Labe mușcătoare pot indica, de asemenea, stres experimentat recent - poate ceva a speriat papagalul, ai mutat cușca într-un loc nou sau ai adăugat un vecin cu pene.Picioare de papagalDacă papagalul își roade în mod regulat laba până când sângerează, atunci principalul lucru este prevenirea proceselor inflamatorii în rană. Zona mușcată trebuie tratată în mod regulat cu medicamente antiseptice și antimicrobiene. Va fi util să îi arătați pasărea medicului veterinar pentru a stabili tratamentul suplimentar..

Picioare pe podea

Din exterior, acest comportament al unui papagal îl poate face pe proprietarul său să zâmbească. Cu toate acestea, cel mai probabil, ceva interferează cu pasărea și astfel încearcă să scape de disconfortul labei sale. Cel mai adesea, cauza este o căpușă, care s-a așezat în pielea penei.

Important! De multe ori se întâmplă ca paraziții periculoși să intre în corpul unei păsări prin bețe și perche infectate. Înainte de a instala un inventar nou în cușca animalului de companie, asigurați-vă că îl tratați cu apă clocotită.

Examinați cu atenție papagalul, acordând o atenție specială cloacei, ochilor și ciocului acestuia. Dacă este într-adevăr un parazit, atunci veți vedea peeling sau creșteri în aceste locuri. Și dacă exterior pasărea este într-o ordine completă și nu încetează să calce, atunci problema poate fi pe lungimea ghearelor.PapagalPrea mult timp, nu permit să așeze corect laba pe suport și pasărea caută astfel o poziție confortabilă pentru picioare. Tăiați ghearele papagalului și schimbați dieta - cel mai probabil, echilibrul mineralelor din organism este dezechilibrat, ceea ce a dus la o creștere prea rapidă a ghearelor.

De asemenea, motivul poate fi în bibanul greșit - este prea neted și ghearele nu macină în mod natural.

Acum știi ce boli pot aștepta membrele papagalului tău. Aproape toți sunt tratați cu succes, cheia pentru o recuperare rapidă este apelul în timp util la o clinică veterinară pentru ajutor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile labei la papagali