Boli de piele la câini: simptome, descriere cu fotografie, tratament

Bolile canineDintre toate bolile câinilor, cele mai frecvente boli ale pielii, care apar cel mai adesea din cauza reacțiilor alergice, inflamației, infecțiilor, predispozițiilor genetice. Spre deosebire de alte afecțiuni, bolile de piele la un animal de companie pot fi observate cu ochiul liber și consultă în timp util un medic, care va stabili diagnosticul și va prescrie tratamentul.

Tipuri de boli de piele la câini - foto

În funcție de cauză, boli de piele la câini sunt împărțite în mai multe tipuri:

 • alergic;
 • parazit;
 • fungice;
 • bacteriene.

După ce a găsit leziuni cutanate, proprietarul trebuie să-i arate câinele medicului fără întârziere. Mai mult, în ciuda simptomelor și manifestărilor evidente ale bolii, poate fi destul de dificil să faci un diagnostic precis, iar tratamentul poate dura mult timp..

De îndată ce există suspiciunea că animalul de companie are o boală a pielii, este urgent nevoie de el întreprindeți următoarele acțiuni:

 1. Nu mai mângâia animalul de companie.
 2. Respectați regulile de igienă personală.
 3. Nu permiteți câinelui să doarmă pe patul proprietarului.
 4. Excludeți contactele animalelor de companie cu copiii.
 5. Nu mai periați haina câinelui pentru a evita răspândirea infecției..

Nu este necesar să lubrifiați zonele afectate cu unguente, verde strălucitor sau iod înainte de a vizita un medic. Poate fi tăiat și tratat cu alcool salicilic.

Boli fungice ale pielii

Microsporia la câiniAnimalele tinere și câinii cu imunitate redusă sunt mai expuși la dermatofitoză. Ciuperca care parazită pe corpul unui animal poate fi de diferite tipuri și poate provoca boli precum trichyphytosis, microsporia. În același timp, microsporia nu este periculoasă pentru oameni, iar proprietarii câinelui se pot infecta cu trifitoză.

Cu ajutorul sporilor fungici, dermatofitoza se transmite cu ușurință de la animal la animal. Terrierii Yorkshire sunt cei mai predispuși la aceasta.

Simptomele bolilor fungice ale pielii:

 1. Chelie, care este rareori mâncărime și nu are niciodată leziuni asociate.
 2. Leziunea patului și ghearelor parazitare, care se exfoliază și devine galbenă.
 3. Rareori, leziuni cutanate nodulare care pot scurge puroiul.
 4. În formele severe ale bolii, microsporii pot afecta tampoanele labei..

În cazul infecțiilor fungice, medicul veterinar prescrie cel mai adesea tratamentul animalului de companie cu șampoane speciale, care includ Dermazol și Nizoral. De asemenea, este utilizat un medicament special pentru animale Imaverol. Am prescris un curs de tratament cu medicamente antifungice speciale Terbinafine, Itraconazol, Ketonazol.

Specialistul trebuie să-i spună cu siguranță proprietarului câinelui bolnav că, pentru a distruge sporii fungici, este necesar să prelucreze așternutul animalului de companie și să spele toate habitatele sale.

Alergii la câini

Nu este foarte ușor să identificați un alergen, prin urmare, bolile alergice ale pielii sunt destul de greu de diagnosticat.. Cei mai frecvenți alergeni pentru câini sunt:

 • Produse alimentare;
 • praf de casă;
 • muscaturi de insecte;
 • polenul plantelor;
 • Matrite;
 • produse chimice de uz casnic;
 • medicamente.

Un alergen destul de comun este agentul de combatere a puricilor utilizat în mod obișnuit. Chiar și cei mai inofensivi, aparțin grupului piretroid și, prin urmare, provoacă destul de des reacții alergice.

În principal simptome alergice în câinii includ:

 • mâncărime severă;
 • salivaţie;
 • nas curbat;
 • tuse bruscă;
 • febra urzicii;
 • edem.

Metode de tratament pentru câiniDatorită faptului că proprietățile protectoare ale pielii cu alergii sunt reduse, pe parcursul timpului apar diferite erupții, roșeață și pustule. Pe măsură ce animalul de companie începe să mănânce mult, începe să se retragă..

O reacție alergică care apare rapid este cea mai ușor de identificat. Cu o investigație amănunțită, puteți identifica și elimina rapid cauza alergiei. Cel mai adesea, astfel de reacții se caracterizează prin apariția bruscă a unui nas curbat, tuse și urticarie, care se manifestă vezicule mâncărime pe față, sub brațe și inghină. Urticaria dispare destul de repede, dar pentru ca animalul să nu aibă timp să pieptene veziculele și să infecteze infecția, zonele inflamate ale pielii sunt șterse cu vodcă sau alcool salicilic. În plus, câinele ar trebui să bea Suprastin, Tavegil sau Difenhidramină de 3 ori pe zi..

Cauzele și sursele reacțiilor alergice întârziate sunt identificate în etape:

 1. În primul rând, prezența paraziților ar trebui exclusă de la animalul de companie..
 2. După aceea, se prescrie o dietă de eliminare, care durează două-trei luni..
 3. Dacă câinele nu are paraziți și mănâncă toate alimentele fără reacții, atunci se stabilește o alergie la componentele de mediu. La ce anume reacționează animalul de companie se poate afla cu ajutorul unor teste speciale de alergie.

Alergiile alimentare nu sunt frecvente la câini, dar dacă animalul dvs. de companie are o reacție alergică la orice alimente, acestea ar trebui excluse din dietă..

În primul rând tratamentul alergic se efectuează conform următoarei scheme:

 • administrarea de medicamente care ameliorează mâncărimea;
 • controlul infecțiilor;
 • tratament regulat pentru paraziți care agravează simptomele bolii.

Boli parazitare ale pielii

Soiuri de boli de câineCea mai frecventă boală parazitară este dermatita de purici, deoarece aproape fiecare câine a prins purici cel puțin o dată. Acest parazit nu trebuie subestimat, deoarece puricii care trăiesc pe corpul unui animal pot duce la diferite simptome. Există, de asemenea, acarieni paraziți care cauzează boli precum râia sarcoptică și odetectoza..

Simptomele bolilor parazitare includ:

 1. Înfrângerea urechilor și acumularea de sulf în ele în timpul otodectozei.
 2. Mâncărime severă la gât, cap și labe cu râie sarcoptică. Câinele zgârie rănile într-o asemenea măsură încât chiar și pielea se inflamează și haina este pieptănată..

Tratamentul bolilor cauzate de paraziți constă în tratarea animalului cu Frotline sau Advantix, care sunt medicamente antiparazitare. Ei trebuie să fie picurați pe greabănul animalului de companie de două ori pe zi timp de o lună..

Scabie sau aranchnoză

Aceasta este o altă boală parazitară a pielii cauzată de acarienii mici. Paraziții trăiesc în piele, glandele sebacee sau sudoripare, foliculii de păr sau parenchimul organelor interne ale animalului. Căpușele sunt atât de mici încât nu pot fi detectate fără o lupă. Pot fi de diferite tipuri și, în funcție de acest lucru, la câini scabie de diferite tipuri se găsesc:

 1. Fier.
 2. Scabie urechii.
 3. Scabie mâncărime.

Unele forme ale acestor boli sunt contagioase pentru oameni, dar se vindecă rapid fără a utiliza niciun medicament..

Simptomul scabiei este mâncărimea localizată, care este cea mai frecventă la nivelul urechilor, jambelor și coatelor. Deoarece în timp, căpușele afectează nu numai suprafața pielii, ci și încep să irite terminațiile nervoase, mâncărimea devine insuportabilă. Prin urmare, la cea mai mică suspiciune de scabie, trebuie tratată imediat. În caz contrar, metabolismul animalului de companie poate fi deranjat și poate începe epuizarea. În cazurile severe, dacă scabia este lăsată netratată, animalul poate muri.

Tratamentul bolii ar trebui să fie cuprinzător. În primul rând, mâncărimea este calmată și acarienii sunt distruși. În paralel, este necesară îmbunătățirea proceselor de regenerare a pielii și creșterea imunității. La unii câini, recuperarea completă nu are loc și, de îndată ce imunitatea scade, starea hormonală a animalului se schimbă sau animalul de companie dezvoltă stres, boala reia.

Seboree

Poate răni un câineDacă câinele este sănătos, atunci nu există mătreață pe piele sau este aproape invizibil. Seboreea se poate dezvolta ca urmare a perturbării endocrine sau ca rezultat al râiei sarcoptice. Cu seboree, activitatea glandelor sebacee este întreruptă, pielea devine grasă și apar multe solzi pe ea.

Apar primele focare ale bolii în partea inferioară a burții și pe picioare. Mătreața se răspândește apoi la urechi și coadă, articulații cu jonc și cot, față și piept.

Seboreea este de două tipuri:

 1. Uscat. Acest tip se caracterizează prin pielea uscată pe care se formează mătreață solzoasă, uscată și slabă.
 2. Îndrăzneţ. Boala se caracterizează printr-un exces de sebum, solzi grași aderați la strat, plăci maronii pe piele și un miros rânced.

Seboreea uscată afectează cel mai adesea câinii mici de pe canapea, care sunt adesea scăldați cu diferiți detergenți. Drept urmare, pielea lor devine deshidratată și apare mătreața uscată..

În unele cazuri, seboreea uscată poate fi cauzată de lipsa de grăsime din dieta animalului. Pentru a scăpa de mătreață, puteți încerca să includeți o linguriță sau o lingură de desert cu ulei vegetal în dieta câinelui dvs., pe care ar trebui să o mănânce zilnic. Dacă după un timp mătreața nu dispare, dar mâncărimea se intensifică, atunci trebuie să consultați un specialist.

De îndată ce după analiză se relevă faptul că seboreea nu este asociată cu paraziți și ciuperci, o puteți începe tratament antiseboreic. Pentru a face acest lucru, de 1-2 ori pe săptămână, zonele afectate sunt tratate cu un șampon special, care este ținut pe piele timp de 10 minute și apoi spălat. După aceea, unguentul Pragmatar sau crema Tiomar se freacă în pielea bine uscată. Până când crema sau unguentul este complet absorbită, se recomandă să țineți animalul de companie, astfel încât acesta să nu le lingă.

Deoarece în unele cazuri seboreea este o consecință a unei boli, medicul prescrie medicamente pentru tratarea bolii de bază.

Dermatita la câini

Dermatita este o inflamație a pielii. Cauzele acestei boli pot fi foarte diverse. Potrivit acestora, toate dermatitele la câini au calificări condiționate:

 1. Boala câineluiTraumatic. Boala apare din cauza expunerii la piele a unui factor negativ.
 2. Alergic.
 3. Inflamator. Poate să apară cu inflamația pliurilor pielii la Chow Chows, Bulldogs, Mastiffs.

În unele cazuri, boala este asociată cu vârsta câinilor. La animalele de companie din primii ani de viață, dermatita se manifestă sub formă de vezicule purulente și violete și pustule pe buze, bărbie, inghină și abdomenul fără păr. La câinii mai în vârstă, boala se manifestă în articulațiile genunchiului și de-a lungul spatelui, unde se găsesc papule, pustule sau erupții asemănătoare acneei..

Pentru orice dermatită, zone dureroase tratat cu săpun bactericid și 3% peroxid de hidrogen. Dacă acest lucru nu ajută, atunci medicul poate prescrie antibiotice..

Pentru a vindeca un animal de companie, acesta trebuie diagnosticat corect, ceea ce se poate face doar într-o clinică. Specialiștii vor efectua un examen, vor face testele necesare și, pe baza lor, vor prescrie un tratament adecvat. Trebuie amintit că este aproape imposibil să vindeci singur bolile de piele la câini. Nu trebuie să amânați o vizită la medicul veterinar, deoarece timpul pierdut poate duce la suferința animalului și, în unele cazuri, la moartea acestuia..

Boli de piele la câini Cum să vindeci un câineAjutați la boala câinilorProbleme ale pielii câinilorTratarea câinilorBoala câineluiTipuri de boli la câiniCum să vindeci un câine
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli de piele la câini: simptome, descriere cu fotografie, tratament