Ce boli au cobaii?

CobaiulPorcii de Guineea sunt destul de rezistenți la infecții și rareori se îmbolnăvesc.

Majoritatea bolilor care amenință animalele sunt legate de predispoziția genetică a corpului, defecte nutriționale sau de întreținere, infecții virale sau paraziți. Sunt posibile și leziuni mecanice. În această publicație, vom vorbi despre cum să determinăm că un animal este nesănătos, cum să determinăm cauza bolii, cum să tratăm bolile și să le prevenim..

Deficitul de vitamine

Avitaminoza este o lipsă de vitamine din organism. Deoarece fiecare vitamină are propria sa zonă de acțiune, simptomele pot fi utilizate pentru a determina ce substanță lipsește..

Cele mai frecvente simptome sunt:

 • dermatoza;
 • probleme dentare;
 • alopecie (căderea părului).
Cobaiul

Cauza bolii poate fi o dietă dezechilibrată - alimentele nu conțin:

 • legume sau ierburi;
 • masă verde pe bază de plante;
 • fân;
 • minerale.
Unul dintre animalele de companie este cobaiul. Citește despre cele mai frecvente rase de cobai.
Aproximativ 30% dintre animalele de companie sunt susceptibile la deficit de vitamine. Un cobai slăbit poate prelua cu ușurință infecții și le poate purta cu complicații.

Tratamentul constă în administrarea unor complexe suplimentare de multivitamine, adăugarea de furaje verzi și suculente în alimente. Dacă cauza deficitului de vitamine a fost o hrană de calitate slabă, aceasta trebuie înlocuită cu alta.Cobaiul

Lipsa vitaminei C este cel mai adesea cauza deficitului de vitamine. Pentru a combate acest fenomen, legumele care conțin această vitamină (de exemplu, pătrunjel) sunt adăugate la alimente. Nevoia standard de organism pentru vitamina C este de 20 mg pe zi. De asemenea, pentru prevenire, se recomandă administrarea animalului 1 ml de acid ascorbic în apă pentru băut..

Știați? Numele de "cobai" este acceptat numai în germană și rusă și, probabil, înseamnă că porcii au fost aduși de peste mări - adică "porc de peste mări". În majoritatea limbilor, acest animal este numit „porc indian”.

Alopecia

Alopecia sau chelia este o boală netransmisibilă. Boala este provocată de o predispoziție genetică și de situații stresante. Chelia poate apărea pe orice parte a pielii animalului. Nu există o simptomatologie preexistentă.Cobaiul

Predispoziția genetică nu este tratată cu medicamente. Dacă stresul este cauza alopeciei, atunci odată cu dispariția factorului de stres, pielea se poate recupera. În cazul tulburărilor genetice, nu va fi posibilă restabilirea părului pe plasturii cheli.

Dacă animalul mănâncă lână, aceasta se mai numește și alopecia areata. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de hrană solidă. Microflora normală funcționează și se dezvoltă prin digestia furajelor solide, în special a fânului. Lipsa furajelor solide determină dispariția microflorei corecte, astfel încât animalul înlocuiește fânul cu lână.

Chelia în corpul inferior al unei femei poate fi un semn al unei afecțiuni ginecologice, cum ar fi un chist ovarian. În acest caz, singura terapie posibilă este sterilizarea oreionului..Cobaiul

Bacterii și viruși

Există întotdeauna viruși și bacterii în mediu, care infectează cel mai adesea animalele slăbite..

Principalele simptome ale infecției:

 • haina aglomerată, plictisitoare;
 • probleme de respirație;
 • prezența descărcării din nazofaringe;
 • comportament diferit de cel obișnuit: agitație, apatie;
 • tulburări digestive.
Orice lucru legat de infecția bacteriană sau virală necesită intervenție veterinară.porcușori de Guineea

Bolile virale sunt cele mai periculoase pentru viața unui animal de companie. Acestea includ: ciumă, pseudotuberculoză, febră paratifoidă, pasteureloză, coriomeningită limfocitară și altele. Simptomele infecției virale sunt: ​​diaree, vărsături, convulsii.

Toate infecțiile virale sunt contagioase, instantanee și au o rată ridicată a mortalității. Prin urmare, rata de supraviețuire depinde în mod direct în ce stadiu al bolii a fost început tratamentul. Animalul infectat trebuie pus în carantină într-un terariu separat. Medicul vă prescrie un curs de antibiotice tetraciclinice și medicamente sulfa.Cobaiul

Boli ale dinților

Dinții unui porc cresc pe tot parcursul vieții sale. În procesul de consum al furajelor tari și moi, acestea se macină treptat. Dar uneori animalul are probleme cu mușcătura: tumori, traume la dinți, luxația maxilarului etc. Acest lucru interferează cu mestecarea corectă a alimentelor și, în consecință, duce la abraziunea necorespunzătoare a dinților. O mușcătură incorectă poate fi determinată aproape imediat: animalul mănâncă doar alimente moi, scotoceste în mâncare mult timp, a devenit pretențios.

Pentru a stabili un diagnostic precis, este necesară o consultație veterinară. Clinica va tăia imediat dinții greșiți și va rezolva temporar problema. Datorită faptului că dinții unui porc cresc întotdeauna, după un timp, poate fi necesară corectarea din nou a mușcăturii..

Important! Nu încercați să vă examinați singuri dinții de oreion. De obicei, problema este cauzată de dinții obrazului, iar încercarea de a vedea starea lor fără o radiografie se poate dovedi a fi o maxilară dislocată pentru animal..
porcușori de Guineea

Pierderea parului

Pierderea părului ca urmare a pieptănării intensive este însoțită de peeling, mătreață, răni în locurile de zgârieturi, anxietate. Toate aceste simptome sunt semne ale mai multor patologii:

 • avitaminoza;
 • leziuni fungice;
 • prezența paraziților;
 • alergii.
În plus, animalul de companie are o moltă fiziologică, dar nu este însoțit de simptome suplimentare..

Avitaminoza poate fi vindecată luând un curs de multivitamine.Căderea părului la cobaiCăderea părului la cobai

Dermatomicoza (ciuperca) se manifestă sub formă de piele descuamată pe fața animalului. Pe măsură ce aceste zone mănâncă, cobai îl zgârie cu labele. Cauze de apariție: stres, sarcină, bătrânețe, nutriție, umezeală sau căldură. În centrul tuturor bolilor se află slăbirea corpului, în urma căreia devine mai susceptibil la diferiți factori patogeni. Prevenirea include înlocuirea regulată a așternutului, tratamentul împotriva paraziților externi și interni, prezența de fân, iarbă și vitamine în hrana animalului.

Important! Amintiți-vă că ciuperca este, de asemenea, periculoasă pentru oameni și alte animale de companie. Este recomandabil să țineți porcul într-un terariu separat - acest lucru va preveni răspândirea sporilor fungici în tot apartamentul. Unele specii rămân active în mediu timp de multe luni..
Tratamentul este prescris de medic în funcție de ce fel de ciupercă a afectat animalul de companie. Șamponul anti-mătreață Nizoral are efect antifungic și poate fi folosit pentru spălarea porcilor. O soluție de apă de 2% cu șampon se aplică pe zonele afectate ale pielii, se păstrează timp de 5 minute și se spală cu apă. Zonele afectate sunt pătate cu 1% "Thermikon" - un unguent cu acțiune antifungică.Nizoral

Întrebarea posibilității alergiilor la cobai este destul de controversată: unii experți indică faptul că porcii nu pot face alergii, cealaltă parte încă face un astfel de diagnostic în secțiile lor..

Oponenții alergici cred că alopecia este un semn al unei căpușe. În același timp, corpul oreionului a făcut față singur căpușei, iar simptomele observate sunt doar efecte reziduale care trebuie tratate cu aceleași mijloace ca și în cazul unei căpușe.

Dacă vrei ca animalul tău de companie să fie sănătos și frumos, află cum să aibă grijă în mod corespunzător de un cobai și trăsăturile nutriționale ale cobailor la domiciliu.
Susținătorii existenței alergiilor apelează ca simptome, pe lângă căderea părului, strănut, mâncărime, rupere a ochilor. Și ca tratament, se recomandă schimbarea așternutului (alergie la rumeguș) sau îndepărtarea alimentelor verzi din dietă care pot provoca această reacție: iarbă, pătrunjel și altele.Căderea părului la cobai

Dacă nu sunteți sigur de diagnosticul exact al animalului dvs. de companie, schimbați mai întâi rumegușul. Dacă oreionul continuă să strănută după 1-2 zile, vizitați medicul veterinar.

Păduchii și păduchii

Exoparaziții (care trăiesc la suprafața corpului) pot fi transmise de la alte scrofițe și prin contactul cu habitatele animalului infectat.

Principalele semne ale bolii:

 • zgârierea constantă a pielii;
 • răni, cruste pe derm;
 • prezența vizuală a exoparaziților;
 • retragerea părului;
 • anxietate.
VlasoedyVlasoizi la un cobai

Tratamentul este prescris ținând cont de ce fel de paraziți se găsesc la animal. Acestea sunt de obicei purici, păduchi, căpușe și păduchi..

 • Puricii și păduchii se găsesc în strat și pot fi găsiți prin periere.
 • O căpușă este de obicei invizibilă din punct de vedere vizual, dar locul introducerii sale contribuie la pieptănarea intensivă a animalului cu formarea rănilor.
 • Vlasoidele sunt detectate cu o lupă. Acești paraziți se agață foarte tenace de blană și, prin urmare, nu pot fi pieptănați..
Exoparaziții se hrănesc cu pielea, părul și sângele animalului, provocând mâncărime severă, descuamare și roșeață a pielii.Păduchii la cobaiPăduchii la un cobai Dacă porcul începe să piardă părul și apare mâncărime, examinați cu atenție blana. Dacă se găsesc paraziți, tratamentul va consta în tratarea pielii cu un spray și a rănilor cu unguent din tipul de ectoparaziți detectați. De asemenea, este necesar să se trateze cu dezinfectanți tot ce a intrat în contact cu animalul: o cușcă, un alimentator, un băutor etc..

Știați? Primii porci au venit în Europa din Peru. Porcul era o sursă de carne dietetică pentru indieni. Spaniolii s-au familiarizat în primul rând cu valoarea gastronomică a animalului. Poate că acest lucru, precum și structura corpului, au devenit motivul apariției cuvântului „porc” în numele animalului.

Viermi

Infecția cu viermi poate apărea printr-un alt animal infectat sau împreună cu hrana verde adusă. Principalele semne ale infecției cu helminți:

 • anxietate;
 • tulburari de alimentatie;
 • slăbire.
Cobai slăbitorCobai slăbitor

Viermii pot trăi în intestine și se pot răspândi în mediu împreună cu fecalele.

Un efect bun este dat de tratamentul viermilor cu „Piperazină”. Cu toate acestea, având în vedere dimensiunea animalului, nu ar trebui să setați singur dozajul medicamentelor. Asigurați-vă că consultați medicul veterinar.

Afectiuni respiratorii

Cele mai frecvente cauze ale bolilor respiratorii sunt hipotermia și tirajul. Acestea pot duce nu numai la infecții, ci pot provoca și inflamații, inclusiv tractul respirator superior și plămânii..Cobaiul

Dacă așternutul este prea subțire, cobaiul se va răci, ducând la rinită, conjunctivită și pneumonie. Procesul de deteriorare a țesutului pulmonar nu este vizibil și, prin urmare, boala este detectată târziu de către proprietar, ceea ce duce la un rezultat dezastruos.

Hipotermia este cauzată de dorința proprietarului de a umbla porcul în sezonul rece. Trebuie reamintit faptul că aceste animale nu tolerează curenții de aer și o scădere bruscă a temperaturii: corpul lor nu are timp să se reconstruiască din condiții de casă în condiții de exterior. De asemenea, porcii nu tolerează scăldatul și uscarea cu un uscător de păr. Stresorii suplimentari cresc șansa atacului de virus.

Hipotermia apare și atunci când cușca este așezată lângă baterie, iar bateriile din casele noastre sunt de obicei situate lângă gurile de aerisire..porcușori de Guineea

Dacă așternutul nu este curățat în mod regulat, atunci produsele de descompunere fecală acumulate provoacă, de asemenea, boli. Mai mult, în terariu, incidența este mai mare, datorită obstacolelor din calea schimbului de aer liber.

Pentru a vă menține cobaiul confortabil, luați în considerare cum să alegi și să aranjezi corect o cușcă.
Principalele semne ale bolii:

 • animalul este letargic și apatic;
 • are o temperatură corporală ridicată;
 • are dificultăți de respirație;
 • lipsa poftei de mâncare.
Pentru tratament (și ca măsură preventivă), ar trebui să așezați corect cușca cu animalul de companie și să schimbați în mod regulat așternutul în ea. Folosiți rumeguș mare ca așternut..Cobaiul

Tratamentul bolilor sistemului respirator implică utilizarea de sulfa. Cursul specific de tratament depinde de diagnosticul exact dat animalului..

Important! Cușca de porci este plasată la cel puțin 30 cm de pereții exteriori și la 40 cm de încălzitoarele sau ferestrele.

Boli ale sistemului digestiv

Nu există foarte multe motive pentru probleme cu sistemul digestiv. Aceasta este în principal o dietă nesănătoasă și complicații după infecții virale..

 • Principalul dezavantaj al dietei obișnuite este că, în habitatul său natural, porcul consumă iarbă, rădăcini de plante, fructe și completează rezervele de proteine ​​cu larve, gândaci și viermi. Este puțin probabil ca toate aceste componente să fie incluse în hrana ambalată pentru porci..
 • Principalele bacterii care ajută cobaiul să digere mâncarea descompun alimentele grosiere din fibre, care este fânul. Dacă nu este suficient sau animalul a fost tratat cu antibiotice, atunci microorganismele utile și necesare ar putea muri, ceea ce duce în continuare la patologii în activitatea tractului gastro-intestinal.
Cobaiul

Simptomele bolilor gastro-intestinale:

 • inactivitate;
 • balonare;
 • apetit slab;
 • durere a intestinelor;
 • probleme cu scaunele.
Astăzi, printre animalele de companie, devin din ce în ce mai populare rozătoare: hamsteri dzungari, iepure de pământ, șobolan decorativ, câini de prerie, gerbil, somnoros, capibara, veveriţă, veveriță, degu "veveriță chiliană" și jerboa.
porcușori de Guineea

În primul rând, este necesar să se stabilească cauza stării patologice a animalului de companie. Procedurile de tratament includ:

 1. Nevoia de a curăța intestinele de toxine. Pentru a face acest lucru, dați 1 lingură. o lingură de ulei de ricin.
 2. Pentru a opri procesele de fermentare, dați 1/3 comprimate de cloramfenicol.
 3. Pentru perioada de exacerbare a bolii, trebuie să excludeți hrana suculentă din dietă..
 4. Sindromul durerii este ameliorat de antispastice: 1/20 comprimate „No-Shpy”.
 5. În caz de otrăvire, terapia complexă se efectuează utilizând o soluție de glucoză 5% și o soluție de acid ascorbic 10%.
 6. Restaurarea microflorei intestinale are loc cel mai bine atunci când este ingerată o soluție de fecale ale unui animal sănătos: dizolvați 2 mazăre în câteva lingurițe de apă și dați-i băutură porcului..
Important! Nu-ți hrăni porcul de la masă. De exemplu, cartofii sunt folosiți doar pentru tulburări digestive, dar nu sunt benefice pentru corpul animalului de companie. Iar nitrații conținuți în legume pot provoca otrăviri.
„No-Shpa”

Acarienii

Există mai mult de 54.000 de specii de acarieni în lume, dintre care 48% sunt paraziți ai pielii. Acarianul scabiei este unul dintre ei. Căpușele pot ucide un animal, iar acarienii scabiei sunt cei mai letali.

Orice acarian se hrănește cu sânge, piele și particule de blană. Prin urmare, apariția unei căpușe este însoțită de răni sângerânde, pieptănarea constantă a locului mușcăturii și căderea părului. Împreună cu ghearele, acarianul este transferat în zone noi ale pielii și astfel boala se răspândește de-a lungul pielii. Oreionul cu un corp slăbit este cel mai sensibil la parazit: bebeluși, femele însărcinate, oreion în vârstă.

Infecția se efectuează prin contact direct sau indirect cu un animal bolnav: băutori, hrănitori, așternutul unui animal infectat. Trebuie amintit că căpușele pot trăi fără un proprietar pentru o perioadă de timp. Prin urmare, atunci când achiziționați echipamente uzate, dezinfectați-le.Căpușe într-un cobaiCăpușe într-un cobai

Simptomele infecției cu exoparaziți sunt aceleași:

 • pieptănarea locurilor de infecție;
 • anxietatea animalului;
 • Pierderea parului.
Tratament: "Ivermectin" (Ivermectin) sau analogii săi - "Otodectin", "Novomek", "Ivermek". Unul dintre aceste medicamente se administrează subcutanat la intervale de 7 zile. Compoziția acționează asupra acarienilor și larvelor vii, dar nu afectează ouăle. Prin urmare, injecțiile ulterioare ar trebui să afecteze larvele eclozate din ouăle depuse..

Trebuie amintit că, chiar dacă nu este detectată o căpușă ca urmare a analizei, aceasta nu înseamnă absența acesteia. Oreionul poate suferi, de asemenea, de mai multe patologii diferite în același timp. Prin urmare, diagnosticarea precisă și prescrierea medicamentelor sunt competența unui specialist. Cursul prescris poate consta în 2-3 injecții cu „Ivermectină” cu un interval de 7-10 zile. Pentru animalele care cântăresc mai puțin de 340 g, utilizați „Otodectin”.„Ivermectină”

Important! O caracteristică a evoluției căpușelor a fost capacitatea lor de a rămâne fără mâncare pentru o lungă perioadă de timp. Adulții din speciile parazite se pot aștepta la o gazdă de până la 2 ani fără să se hrănească. De aceea, este important să mânuiți cu atenție tot ceea ce un animal de companie infectat intră în contact..

Conjunctivită

Conjunctivita este o inflamație a membranei mucoase și a corneei ochiului. Poate apărea din faptul că cușca stă într-un tiraj, animalul este prea răcit sau a suferit leziuni oculare într-o luptă. Ca urmare, germenii sau murdăria au pătruns în ochi, ceea ce a provocat procesul inflamator..

Principalele simptome sunt:

 • roșeață și umflarea ochilor;
 • strabismul și lipirea pleoapelor;
 • fotofobie;
 • rupere.
Prevenire: rearanjați cușca pentru animale de companie departe de curenți. Dacă boala se află într-un stadiu incipient, puteți clăti ochii porcului cu apă caldă sau decoct de mușețel. Dacă inflamația persistă după câteva zile, este necesar să arătați animalul de companie medicului veterinar și să obțineți o programare pentru picături oftalmice la porci. Picături de înmormântare - așa cum este prescris de un specialist.Conjunctivită la cobaiConjunctivită la cobai

Conjunctivita purulentă necesită un tratament mai serios: îndepărtarea crustelor purulente cu o soluție de 3% de „Albucil” și introducerea unguentului pentru ochi sub pleoape. Poate fi hidrocortizon sau unguent tetraciclinic.

Microsporia

Microsporia este o boală fungică infecțioasă transmisă prin contact. Un alt nume pentru boală este pecingine. Este posibil ca boala să nu apară imediat, perioada de incubație variază de la 10 la 30 de zile. Semne de infecție: pete rotunde, gri, fără mâncărime, cu linia părului în retragere.

Înainte de a începe tratamentul, trebuie să vă asigurați că animalul are pecingine și nu căpușă. Dacă diagnosticul este confirmat, medicul veterinar prescrie tratamentul zonelor afectate ale pielii cu clorhexidină, acid ascorbic oral și Gamavit alternativ. Dozajul oricărui medicament depinde de greutatea oreionului și este prescris individual. La băuturi se poate adăuga acid ascorbic. Tratați animalul cu șampon „Nizoral” o dată la 5 zile.„Gamavit”

Important! Lichenul este contagios pentru oameni! Nu atingeți animalul fără mănuși. În contact cu un animal bolnav, mâinile trebuie tratate cu săpun de gudron, hainele trebuie dezinfectate.

Boala urolitiaza

Formarea pietrelor în sistemul urinar apare datorită:

 • nutriție necorespunzătoare;
 • aport scăzut de lichide;
 • tulburări ale metabolismului calciu-fosfor;
 • boli inflamatorii ale sistemului genito-urinar.
Cobaiul

Simptomele bolii:

 • urinare dureroasă;
 • urinare frecventă sau inexistentă;
 • sedimente în urină;
 • slăbirea (pareza) membrelor pelvine.
Metode de cercetare: analiza cu raze X și urină. Tratament: antispastice pentru ameliorarea durerii, medicamente litolitice pentru dizolvarea calculilor, medicamente pentru creșterea nivelului pH-ului în urină, analgezice. Cursul, durata și doza sunt prescrise de medic.

Animalele sănătoase nu au nevoie de prevenire. Dacă oreionul este predispus la ICD, este necesar să faceți un test de urină la fiecare 3 luni pentru a preveni problema în timp util. De asemenea, astfel de animale trebuie să urmeze o dietă cu un aport echilibrat de calciu și fosfor..Cobaiul

Otita externa

Otita externa este o boală inflamatorie care apare atunci când orice pătrunde în auriculă: particule de murdărie, insecte, apă.

Semne ale bolii:

 • animalul își zgârie urechea;
 • apariția puroiului din ureche;
 • anxietate, agitație;
 • rostogolindu-se pe podea.
Tratament: urechea este tratată cu un tampon de bumbac cu un unguent special. De obicei, acestea sunt unguente cu zinc și ulei de pește. Trebuie să procesați ochiul la fiecare câteva zile..

Important! Nu lubrifiați urechile porcului cu soluții alcoolice.!
Cobaiul

Pasteureloza

Această boală periculoasă aparține categoriei infecțioase. Agentul cauzal este bacteria Pasteurella, care a dat numele bolii. Principalul simptom al bolii este curgerea nasului și scurtarea respirației în oreion. Prin etiologie, aceasta este o boală cronică cu exacerbări periodice și atenuare timp de câteva luni..

Simptome:

 • nas curbat;
 • strănut;
 • descărcare din nazofaringe;
 • probleme de respirație: grele, răgușite;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • letargie.
Va fi interesant să faceți cunoștință ce boli au hamsterii.
Dacă se suspectează boala, medicamentele cu sulf și antibioticele sunt prescrise pentru simptome. Cu toate acestea, această boală nu răspunde la tratament și cel mai adesea cobaiul este eutanasiat.Cobaiul

Parafit

Parafitoza este, de asemenea, o boală infecțioasă.. Boala este cauzată de microorganisme care pot pătrunde în corpul cobaiului prin apă sau alimente.

Simptomele infecției:

 • pasivitate în nutriție;
 • apatie;
 • tulburarea intestinului;
 • haina este plictisitoare și zveltă;
 • scăderea poftei de mâncare.
Pentru tratament, medicul prescrie antibiotice, un vaccin anti-tifoid și imunomodulatori.Cobaiul

Important! Dacă animalul se comportă neobișnuit: entuziasmat sau apatic, a schimbat preferințele nutriționale, a încetat să mai scoată sunete caracteristice, atunci, probabil, cobaiul s-a îmbolnăvit. Prin urmare, ar trebui să aruncați o privire mai atentă asupra stării de lână, fecale și secreții și, de asemenea, să contactați o clinică veterinară pentru sfaturi..

Oase rupte

O fractură sau vătămarea unui membru este asociată cu fragilitatea animalului. Animalele care merg în afara cuștii sunt deosebit de predispuse la acest lucru. Mișcarea neglijentă a animalului în sine sau „cineva a călcat pe animal” sunt principalele cauze ale unor astfel de leziuni.

Membrul rănit este dureros și umflat; acest lucru poate fi însoțit de șchiopătare și febră. Fractura poate fi deschisă sau închisă. În clinica veterinară, suprafața plăgii este tratată, se aplică atele și tencuiala. Starea membrului este monitorizată din nou după 3 săptămâni și, dacă este necesar (fuziune osoasă slabă), se aplică din nou tencuiala. Antispastice sunt utilizate pentru ameliorarea durerii..Cobaiul

Vă rugăm să rețineți că oreionul, chiar și cu dureri severe, poate tăcea, astfel încât un antispastic este obligatoriu pentru fracturi.

Pneumonie

Pneumonia rezultă adesea din hipotermie la oreion.. Este posibilă și infectarea de la oameni. Agenții cauzali ai bolii sunt diferiți microorganisme.

Simptomele bolii:

 • temperatura crescută (hipertermie);
 • dificultăți de respirație: grele, răgușite;
 • pasivitatea animalelor de companie;
 • sete;
 • crampe musculare.
Cobaiul

Prevenire:

 • evita hipotermia animalului de companie;
 • scoateți cușca din pescaj;
 • excludeți contactul unui animal de companie bolnav cu sănătos.
Severitatea bolii depinde de cât de slab este corpul cobaiului și în ce stadiu al bolii începe tratamentul. Cursul tratamentului include antibiotice din grupul tetraciclină și medicamente sulfa:
 • oxitetraciclină subcutanat, pe bază de 10 mg pe 1 kg de greutate corporală;
 • sau sulfonamidă în proporție de 100 mg de medicament pe 1 kg de greutate animală.
Prevenirea bolii este un climat interior bun: nu este umed și nu rece. În același timp, cobaiul ar trebui să mănânce corect, cu includerea în dietă a boabelor încolțite de grâu, fân și iarbă verde..Boabe de grâu încolțite

Creșterea temperaturii corpului

Hipertermia este un semn al unei largi varietăți de boli.. Unii proprietari preferă să măsoare temperatura prin atingere, umezeala nazală etc., dar modul corect de măsurare este rectal.

În prezența bolilor: puteți da tablets tablete de aspirină, adăugați suc de lămâie la băutură - 1 picătură. După aceea, asigurați-vă că apelați spitalul pentru consultația unui medic.

Transportul unui animal cu o temperatură ridicată trebuie abordat cu deosebită atenție, deoarece aerul rece va înrăutăți starea pacientului.Cobai la veterinar

Știați? Febra poate fi un semn de răcoare în cameră, nu de boală. Acest tip de hipertermie dispare imediat după schimbarea climatului interior..

Diaree

Cele mai frecvente cauze ale diareei pot fi:

 • infecție bacteriană sau virală;
 • infecție cu helminți;
 • otrăvire cu furaje de proastă calitate;
 • înghițirea obiectelor străine;
 • apă contaminată;
 • stres;
 • boală dentară;
 • tulburări ale tractului digestiv, disbioză.
Cobaiul

Tratament înainte de a vizita un medic:

 1. Scoateți din dietă tot ceea ce poate provoca diaree: legume proaspete, ierburi.
 2. Curățați tractul digestiv de toxine.
 3. Pentru a elimina intoxicația - „Smecta”: 1/3 linguriță. se dizolvă într-o linguriță de apă și se dă de băut.
 4. Adăugați la animal o soluție slabă de permanganat de potasiu (culoarea soluției din băutor trebuie să fie ușor roz).
Procesul de tratament include probiotice, dacă diagnosticul este disbioză, precum și un decoct de mușețel sau coajă de stejar pentru stabilizarea tractului digestiv. Dacă o boală infecțioasă este complet exclusă, porcul poate primi o bucată de cartof crud. Amidonul conținut în acesta va avea un efect calmant și învăluitor asupra mucoasei intestinale.

Dacă cauza diareei este infecția bacteriană sau virală, medicamentele sunt prescrise pe baza rezultatelor testelor.

Prevenirea diareei:

 • dezinfectarea celulei;
 • prezența unei cantități suficiente de vitamine în dietă;
 • controlul calității furajelor: respectarea datei de expirare, absența mucegaiului și a altor componente suspecte.

Pseudotuberculoză

Boala și-a luat numele datorită nodulilor caracteristici care se găsesc pe organele oreionului în timpul autopsiei. Dar, de fapt, nu are nimic de-a face cu tuberculoza și nu afectează plămânii..Cobaiul

Simptomele bolii:

 • pierderea poftei de mâncare;
 • conjunctivită;
 • fecale amestecate cu mucus sau sânge;
 • ganglionii limfatici mezenterici măriți.
În stadiul terminal se observă convulsii. Diagnosticul este stabilit de un medic veterinar după un test cu pseudotuberculină. Deoarece boala evoluează foarte repede și trece într-o formă acută, tratamentul constă în administrarea unei doze de șoc de antibiotice și sulfonamide.

Important! În timpul tratamentului cu antibiotice, hrana nouă nu trebuie introdusă în dieta animalului. Antibioticul are un efect dăunător asupra microflorei, iar noul aliment va provoca cu siguranță tulburări ale sistemului digestiv..
Conjunctivită la cobaiConjunctivită la cobai

Rani

Un cobai poate fi rănit în cușcă sau în timp ce se joacă și interacționează cu un alt porc. Tratamentul constă în tratarea suprafeței plăgii:

 • lâna din jurul plăgii este tăiată;
 • se spală rana cu soluție de peroxid de hidrogen 3% și permanganat de potasiu 0,05%;
 • Unguentul lui Vishnevsky este aplicat pe rană și bandat cu un bandaj.
Rana trebuie tratată zilnic timp de 4 zile. Apoi se presară cu streptocid sau acid boric fără a aplica un bandaj. Se recomandă o injecție cu antibioticul "Bicilina 5" pentru a preveni infecția cu bacterii..„Bitsillin 5”

Dacă există o pardoseală dură în cușcă, se pot forma porumburi. Prin urmare, un strat gros de așternut trebuie turnat pe podeaua cuștii și înlocuit în mod regulat. Rănile apărute sunt dezinfectate și tratate.

Rahitism

Rahitismul apare din cauza lipsei de vitamine și minerale, precum și a lipsei de lumină solară. Cel mai adesea, boala apare în perioada de iarnă. Simptome:

 • pofta de mâncare pervertită (mâncare de gunoi, fecale, lut, tapet);
 • începând diaree.
Distrofia apare mult mai târziu, când modificările din corp devin mai vizibile. De asemenea, semnele rahitismului includ:
 • modificări articulare;
 • creștere scăzută;
 • anxietate crescută;
 • convulsii;
 • haina este plictisitoare și estompată;
 • delaminarea ghearelor.
Cobaiul

Modificările aparatului osos indică o lipsă de calciu în organism. Prevenirea rahitismului este îmbunătățirea nutriției: adăugarea de legume, fructe și ierburi în alimente. Este imperativ să adăugați vitamine, oligoelemente și calciu în dieta zilnică..

Un porc bolnav are nevoie de lumina soarelui și nutriție îmbunătățită a vitaminelor. Cușca cu animalul de companie este plasată acolo unde animalul primește o cantitate suficientă de lumină. În interior, „Trivitamina” este prescrisă sub formă de 1-2 picături pe zi. În dietă se introduc și vitaminele A și D. Porcul poate fi iradiat cu o lampă de cuarț pentru a preveni infecțiile timp de 10-15 minute timp de 10 zile..

Important! Pentru a menține apetitul, dieta cobaiului trebuie să fie variată. Nu puteți alimenta în mod constant același feed. În plus, semințele de plante ar trebui adăugate la alimente..
„Trivitamină”

Scabie

Sursa infecției - acarianul scabiei. Transmis de la un alt animal infectat prin orice fel de contact. Acarianul scabiei poate fi transmis oamenilor, prin urmare, un astfel de animal trebuie izolat, luat numai cu mâinile înmănușate și îmbrăcăminte dezinfectată după contact. În plus, trebuie să dezinfectați tot ceea ce animalul a intrat în contact cu soluție de hidroxid de sodiu 4%.

Semne ale bolii:

 • mâncărime severă;
 • zgârierea pielii;
 • Pierderea parului.
Acarienii scabiei pot ucide animalul. Deoarece acarianul scabiei nu poate fi detectat în timpul examinării pielii, dar în același timp deranjează oreionul, medicul poate prescrie un curs de „Ivermectină”: 2-3 injecții cu un interval de 7-10 zile. Intervalul de timp este necesar pentru a se asigura că următorul lot de căpușe este distrus atunci când ouăle depuse de căpușele moarte vor clocni în larve. Pentru animalele care cântăresc mai puțin de 340 g, utilizați „Otodectin”.

Cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare. Simptomele bolii:

 • nervozitate;
 • încercări frecvente de a urina;
 • scârțâie la urinare;
 • sânge în urină.
În manifestările sale clinice, cistita seamănă cu constipația. Cauzele bolii: infecție în sistemul genito-urinar ca urmare a stării slăbite a animalului și a condițiilor necorespunzătoare de detenție. Un diagnostic precis se face într-o clinică veterinară.CobaiulUn curs de tratament cu antibiotice este prescris în combinație cu antispastice și sulfonamide. Durata de admitere și doza este determinată de medic.

Important! Oreionul nu trebuie tratat cu medicamente destinate oamenilor, deoarece acestea au un efect complet diferit asupra corpului său..
Acestea nu sunt toate bolile cu care un cobai se poate îmbolnăvi. Dar aceste animale rareori se infectează - și atunci numai dacă comunică cu propria lor persoană, sau sunt ținute în condiții nefavorabile și mănâncă necorespunzător.Cobaiul

Prin urmare, pentru o viață fericită a unui animal de companie, aveți nevoie de:

 • îngrijire corespunzătoare;
 • monitorizarea periodică de către un medic;
 • curățarea și dezinfectarea în timp util a celulelor;
 • carantină pentru un nou animal de companie înainte de stabilirea acestuia cu vechii rezidenți;
 • dieta corectă;
 • apa pura.

Nu te baza pe norocul orb. Aveți grijă de animalul dvs. de companie - și el nu se va teme de boli.

Video: boli și tratamentul cobailor

Recenzii din rețea despre bolile cobailor

Prietenul tău greșește. Cobaiii nu se îmbolnăvesc des. Principala problemă a cobailor sunt răcelile asociate cu curenții de aer în camera în care se află și tulburările intestinale. tulburările intestinale pot apărea din furaje de calitate slabă și din lipsa de vitamine din alimente și din lipsa de minerale. Pentru a evita acest lucru, cumpărați numai furaje de calitate superioară și suplimente minerale îmbogățite.

lenandr

https://lynix.biz/forum/bolezni-morskikh-svinok

cobaiii sunt animale de companie destul de persistente. Desigur, pot obține paraziți (piele și păduchi interni, viermi). Porcii pot suferi de indigestie și pur și simplu pot răci în curenți..

julenka

https://lynix.biz/forum/bolezni-morskikh-svinok

Toate animalele sunt susceptibile la boli. Este vorba despre respectarea condițiilor de detenție. La urma urmei, dacă sunteți ținut în grămada de gunoi, atunci șansa de a vă îmbolnăvi va fi mult mai mare decât a celorlalți..

Mawerik

https://lynix.biz/forum/bolezni-morskikh-svinok

Mulțumesc!

Fecalele au început să se normalizeze. Dar porcul încă nu mănâncă singur, deși există pofta de mâncare. Începe să mănânce și își mișcă imediat maxilarul, încearcă să scoată ceva de acolo cu labă. Se simte ca ceva înfipt în gură. Cavitatea bucală a fost examinată. Gingiile sunt bune. Dinții sunt gălbui, cu o ușoară întunecare. Medicul a spus că există carii, dar în limite normale. Dinții sunt uzați. Cele inferioare frontale ușor (cu 3 mm) depășesc cele superioare. Porcul freacă în mod constant dinții de dinți.

Poate fi hrănit animalul cu suc proaspăt stors de fructe și legume (măr, castravete, morcov)?

agira06 @ ramble.ru

https://zoovet.ru/forum/?tid=22&tem = 643334

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce boli au cobaii?