Boli ale peștilor de acvariu: soiuri și tratament

Descrierea bolilor peștilor de acvariuPeștele, la fel ca toate animalele de companie, este susceptibil la multe boli. Dar dacă diagnosticați boala în timp util și începeți să o tratați, atunci peștele poate fi salvat. Majoritatea bolilor pot fi ușor suprimate într-un stadiu incipient de dezvoltare..

Este important să diagnosticați corect și să începeți imediat tratamentul..

Bolile peștilor de acvariu sunt împărțite în:

 • infecțioase, cauzate de microorganisme patogene și transmise altor indivizi;
 • invaziv, care sunt cauzate de paraziți unicelulari sau multicelulari;
 • neinfecțioase, care sunt cauzate de întreținerea necorespunzătoare a animalelor de companie sau ca urmare a activității vitale a paraziților mari.

În orice caz, tratamentul trebuie să înceapă imediat și să continue până când toate persoanele din acvariu sunt recuperate complet..

Boli neinfecțioase ale peștilor de acvariu

Toate bolile peștilor apar sub influența factorilor externi sau a îngrijirii necorespunzătoare de către oameni. Și cele mai multe dintre ele pot fi fatale la pești. Prin urmare, ar trebui să cunoașteți exact aceste boli pentru a le preveni la timp și pentru a preveni moartea animalelor de companie. Acestea includ:

 • otrăvirea cu clor;
 • lipsă de oxigen;
 • regim de temperatură greșit;
 • boală alcalină;
 • obezitate.

Fiecare dintre acești factori este extrem de periculos pentru pești și, prin urmare, ar trebui să știți cât mai multe despre ei și să acordați mai multă atenție acvariului și locuitorilor săi..

Otravire cu clor

Motivul acestei otrăviri este efectul clorului dăunător asupra peștilor. Principalele simptome ale bolii devin dificultăți de respirație, branhii acoperite de mucus și luminarea culorii solzilor. Peștii se comportă extrem de neliniștit și încearcă în mod constant să sară din el. După o perioadă scurtă de timp, devin foarte letargici și curând mor..

Pentru a evita acest lucru, trebuie să verificați în mod regulat nivelul de clor din apă. Dacă peștii prezintă primul simptom de stare de rău, atunci trebuie să fie mutați de urgență într-un alt acvariu cu apă curată.

Lipsă de oxigen

Cum să vă dați seama dacă peștelui dvs. îi lipsește oxigenCu această boală de pește se comportă extrem de neliniștit și plutesc constant la suprafață pentru a apuca aer. Principalul semn că există o lipsă de oxigen în apă este comportamentul melcilor, care plutesc periodic la suprafață. Dacă există o lipsă constantă de oxigen în acvariu, acest lucru va duce la slăbirea sistemului imunitar, infertilitate și pierderea poftei de mâncare. Ca urmare, animalele de companie mor repede..

Pentru a elimina această cauză, trebuie să instalați echipamente de aerare în acvariu și să verificați periodic filtrele și să corectați circulația aerului..

Condiții incorecte de temperatură

Dacă regimul de temperatură din acvariu este ales incorect, atunci acest lucru poate avea un efect negativ asupra sănătății peștilor. Dacă temperatura este prea ridicată, animalele de companie vor face acest lucru prea activ, ei de multe ori plutesc la suprafață pentru a respira. Într-adevăr, ca urmare a creșterii temperaturii, foamea oxigenului începe la pești și poate chiar să moară..

Dacă apa este prea rece, pește încetinește și poate sta aproape nemișcat în partea de jos acvariu. Răcirea excesivă poate determina animalele de companie să se răcească și să moară. Prin urmare, este imperativ să monitorizați temperatura apei din acvariu..

Cu toate acestea, există unii pești care tolerează bine schimbările de temperatură. Acestea includ peștișor, neon, guppi și alții..

Boală alcalină

Boala apare pe fondul unui conținut crescut sau scăzut de alcali în apă. Dacă există prea mult alcalin în apă, atunci comportamentul peștilor devine activ, branhiile se umflă foarte mult și pe ele apare mucus. Culoarea peștilor se estompează foarte mult.

Dacă nu există suficient alcalin în apă, atunci peștii devin și ei timid, dar activitatea și mobilitatea scad în același timp. În același timp, pot înota atât burta în sus, cât și lateral.

Boala alcalină afectează cel mai adesea acele pești care răspund la modificările echilibrului acido-bazic al apei. Această boală duce la divizarea aripioarelor și moartea animalului de companie..

Când tratați această afecțiune, gradualitatea este extrem de importantă. Apa este adusă la o valoare neutră, schimbând treptat nivelul de alcali din ea. Dacă modificările s-au întâmplat foarte repede, atunci peștii trebuie transferați într-un alt acvariu și apa ar trebui lăsată să revină la normal..

Obezitatea peștilor

Cel mai adesea acest lucru apare ca urmare a conținutului excesiv de grăsimi din furaje. În același timp, la peștii erbivori această cantitate este depășită cu 3%, iar la peștii carnivori - cu 5%. În plus, obezitatea poate rezulta din alimentația deficitară sau din alimentația prea monotonă..

Ca urmare, organele interne ale peștilor sunt afectate, acesta devine letargic, părțile se umflă și ca urmare peștele devine steril.

Semne de obezitate la peștiPentru a preveni obezitatea la pești, aceștia trebuie să organizeze o dietă adecvată și variată. Trebuie să conțină o cantitate mare de proteine ​​și balast.

Din motive de prevenire, merită să lăsați animalele de companie câteva zile pe lună fără alimente. În același timp, dimensiunea acvariului trebuie aleasă astfel încât animalele de companie să se poată dezvolta și să înoate nestingherite..

Boli infecțioase ale peștilor de acvariu

Dacă bolile netransmisibile nu se transmit de la un individ la altul, atunci bolile infecțioase afectează toți peștii din acvariu simultan. De aceea, ar trebui să fiți extrem de atenți pentru a vă asigura că nu există indivizi în acvariu care să poată infecta pe toți ceilalți..

Există o mulțime de soiuri de astfel de afecțiuni și, prin urmare, trebuie să cunoașteți cel puțin unele dintre ele pentru a preveni dezvoltarea microflorei patogene și moartea tuturor reprezentanților lumii acvariului. Astfel de boli includ:

 • cu piele alba;
 • putrezirea aripioarelor;
 • micobacterioză;
 • boala neonului;
 • hexamitoza;
 • ulcer peptic.

Cu piele alba

Simptome ale peștilor de acvariu cu piele albăÎn acest caz, boala apare decolorarea pielii de pește. Devine foarte ușoară, uneori albeste complet. Astfel de pești înoată mai aproape de suprafața apei.

Agenții cauzali ai bolii sunt bacteriile Pseudomonas dermoalba, care pot intra în acvariu cu alge sau pești deja infectați.

Pentru vindecarea rapidă a bolii, individul infectat este plasat într-un recipient cu levometicină diluată și tot solul și apa din acvariu ar trebui să fie dezinfectate temeinic..

Putregaiul

Putregaiul fin este cel mai frecvent la peștii de acvariu. Boala apare ca urmare a deteriorării aripioarelor din mușcăturile altor pești sau din cauza calității slabe a apei în acvariu. Datorita bolii aripioarele se micșorează, se luminează și se deformează puternic. Putregaiul este adesea asociat cu diferite boli bacteriene. Unde corpul peștelui se umflă, se acoperă cu ulcere mici.

Ca tratament, ar trebui utilizate metode precum schimbarea apei cu dezinfectarea preliminară a acvariului și a plantelor din acesta. Toți peștii bolnavi trebuie să fie plantați într-un recipient cu soluție de levometicină. Peștii cu caracter diferit nu trebuie așezați împreună într-un acvariu.

Micobacterioză

Peștii vivipari suferă cel mai adesea de această boală. În același timp, comportamentul lor se schimbă complet. ei pierde orientarea în spațiu, apetitul este deranjat la indivizi, devin letargici, apare apatia față de tot.

Micobacterioză: simptomeBoala se manifestă în fiecare individ în felul său: unii pești sunt acoperiți de răni, dezvoltă ochi bombați, al doilea orb, întregul lor corp este acoperit cu puncte negre, oasele încep să iasă prin piele.

Dacă boala este detectată într-un stadiu incipient, atunci tratamentul acesteia este posibil. Pentru aceasta, se folosesc agenți precum sulfatul de cupru, monociclina. Într-o etapă ulterioară, boala este practic incurabilă..

Boala neonului

Agentul cauzal al bolii este sporul amoeboid. Principalele simptome ale bolii sunt mișcarea spasmodică a peștilor, acesta se ridică adesea la suprafața apei, în timp ce capul este îndreptat în jos. Coordonarea peștilor este întreruptă, pielea se luminează, individul încetează să mai mănânce. Peștii bolnavi se vor păstra singuri, evitând turmele. Speciile de pești crap sunt cel mai adesea afectate de boală..

Tratamentul pentru boala neonului este complet ineficient. Toate persoanele infectate trebuie distruse, acvariul trebuie curățat temeinic. Dar ar trebui să facem distincția între boala pseudoneonică, care se vindecă cu o soluție de bactopur.

Bolile găurilor și ale ulcerului peptic ale peștilor

Odată cu boala, vezica biliară și intestinele sunt afectate de flagelul intestinal. Purtătorii bolii sunt pești infectați sau apă de calitate slabă în acvariu. Simptomele bolii sunt decolorarea, comportamentul îndepărtat al peștilor, prezența secrețiilor mucoase.

Semne ale dezvoltării bolii ulcerului peptic la peștii de acvariuCura bolii are loc sub influența unei creșteri lente a temperaturii apei la 35 - 37 de grade. De asemenea, puteți încerca să diluați metronidazolul în apă și să așezați peștele acolo..

Boala se dezvoltă sub influența bacteriilor care au pătruns în acvariu cu alimente contaminate sau pești bolnavi. Simptomele bolii sunt mici pete negre pe corpul peștilor, care se transformă treptat în ulcere mici. Individul are ochi bombați, umflarea abdomenului, leziuni ale solzilor. Treptat, boala afectează întregul corp al peștilor..

Pentru ca peștii să rămână în viață, este imperativ să începeți tratamentul la primele simptome ale bolii. Pentru aceasta, se utilizează o soluție de permanganat de potasiu sau streptocid .

Boli invazive ale peștilor

Majoritatea soiurilor acestor afecțiuni nu pot fi tratate și pot duce la moartea animalelor de companie. De exemplu, glugeoză afectează complet corpul peștilor și duce la moartea dureroasă a individului. Mai mult, boala este extrem de contagioasă pentru restul persoanelor din acvariu..

Trikhodinoz transmise cu furaje sau sol contaminate. Se manifestă ca o placă pe corpul indivizilor, care provoacă mâncărime severă a pielii. Tratamentul trebuie început mai devreme pentru a ușura durerea animalului cât mai curând posibil. Individul este plasat într-un recipient separat cu apă caldă și adăugarea de clorură de sodiu. Această măsură ajută la scăderea plăcii și ameliorarea mâncărimilor..

Boli ale peștilor de acvariuTrikhodinozCum este boala ulcerului peptic la peștiGlugeozăPutregaiul fin: simptome

Măsuri preventive

Bolile peștilor, a căror descriere este acum cunoscută, sunt destul de insidioase și nu apar imediat. Prin urmare, merită să aveți grijă de pești și să vă asigurați că nu se îmbolnăvesc. Pentru a face acest lucru, urmați reguli simple: dezinfectați temeinic toate articolele destinate acvariului, nu ar trebui să cumpărați pești bolnavi sau să le așezați mai întâi în carantină, toate plantele ar trebui tratate într-o soluție de permanganat de potasiu, nu ar trebui să plantați melci într-un acvariu cu pești - pot transporta o varietate de boli. Animalele de companie trebuie hrănite strict la timp.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale peștilor de acvariu: soiuri și tratament