Bolile papagalilor și tratamentul acestora

PapagalToate tipurile de papagali au o imunitate bună, dar cu toate acestea, riscul de îmbolnăvire există întotdeauna, mai ales dacă nu se iau măsuri preventive. Pentru tratamentul în timp util al bolilor, nu trebuie doar să cunoașteți principalele simptome ale bolilor, ci și să puteți oferi primul ajutor unui papagal. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, pentru a preveni majoritatea bolilor, este suficient să dezinfectați în mod regulat habitatele și să preveniți contactul unui animal de companie sănătos cu o posibilă sursă de infecție.

Diferențele dintre o pasăre sănătoasă și o pasăre bolnavă

Toate păsările vor avea aceleași semne de sănătate - activitate ridicată, poftă bună și aspect excelent..

Semne de sănătate bună a animalelor de companie:

 • activitate ridicată: pasărea se mișcă foarte mult, doarme puțin, cântă;
 • respirația este uniformă;
 • ochii sunt limpezi, strălucitori;
 • penele sunt curate, bine îngrijite, nu cad;
 • poftă bună;
 • scaune regulate fără semne de diaree.
Știați? Cel mai înalt papagal este macacul zambilă. Înălțimea sa ajunge la 1 m. Dar papagalul Kakapo fără zbor din Noua Zeelandă îl depășește în greutate, care este mai mare de 4 kg.
O pasăre bolnavă poate fi identificată prin următoarele:
 • papagalul doarme mult sau stă ciufulit și se mișcă puțin;
 • există descărcare din nas;
 • penele sunt murdare, ciufulite, cad;
 • pasărea refuză să mănânce sau să bea.
Papagal bolnav

Bolile păsărilor sunt împărțite în trei grupe condiționate:

 • invaziv (cauzat de paraziți interni și externi);
 • infecțios;
 • origine traumatică neinfecțioasă și care rezultă din condiții precare ale păsărilor.

Boli parazitare ale papagalilor

Bolile parazitare sunt cauzate de paraziți interni (viermi) sau paraziți externi care suge sângele (purici, căpușe, păduchi). Când este infectată cu viermi, pasărea pierde rapid în greutate, deoarece paraziții asimilează hrana din corpul său, eliminând nutrienții. Pacienții externi provoacă mâncărime severă, pot fi observați la penaj.

Pentru tratamentul fraierilor se folosesc unguente antiparazitare. Cursurile de tratament trebuie să fie ciclice pentru a distruge nu numai paraziții activi, ci și descendenții lor. Tratamentul pentru infestarea helmintică depinde de tipul de helmint. Se efectuează după un diagnostic precis de către un medic.

Acarienii

Căpușele sunt mici insecte artropode care pot parazita corpul unei păsări..Acarian papagalCăpușele intră în incintă împreună cu animale sau păsări infectate și pot fi aduse din stradă accidental. Activitatea paraziților care suge sânge începe la sfârșitul primăverii și continuă până în toamnă. Clima rece este nefavorabilă pentru reproducerea lor..

Știați? Mâncărimea constantă face ca papagalul să smulgă penele. În timp, după tratament, este posibil să nu existe căpușe, dar rămâne obiceiul de a smulge penele. Această caracteristică nu este o boală și nu necesită tratament..
Simptomele frecvente ale infestării cu căpușe includ:
 • letargie;
 • lipsa poftei de mâncare;
 • descuamarea pielii;
 • mâncărime severă.
Acarian papagal

Pentru restul semnelor, se determină care căpușă a lovit pasărea:

 1. Deformarea ciocului, formarea de excrescențe în jurul ciocului și cloaca, pierderea de pene - semne ale unui acarian mâncărime.
 2. Prezența unui acarian de pene este însoțită de pierderea activă a penei.
 3. Acarianul traheal trăiește pe membranele mucoase ale animalului de companie, provocând o tuse severă cu capul înclinat înapoi, deoarece papagalul are dificultăți de respirație.
 4. Prezența unui acarian plumă este, de asemenea, însoțită de pierderea penelor cu formarea de dungi întunecate pe arbore..
 5. Acarienii de păsări roșii se ascund în crăpăturile cuștii în timpul zilei și parazitează pe pasăre noaptea, așa că sunt observați numai atunci când pasărea este deja foarte epuizată..
afla ce să faci dacă un papagal mănâncă și scoate penele.

Tratament:

Zonele afectate sunt tratate cu unguent antiparazitar. Procedura se efectuează seara, înainte de culcare. Avermectina sau unguentul novertin se aplică într-un strat subțire pe pielea afectată. Dacă există prea multe zone, atunci unguentul se aplică pe diferite zone timp de o săptămână în fiecare zi, pentru a preveni intoxicația corpului.

Video: prevenirea și tratarea unei căpușe la un papagalÎn etapa inițială, tratamentul cu unguent dintr-o zonă se efectuează de 1 dată în 3 zile. Aceeași schemă funcționează cu mai multe zone: împărțiți zona în mai multe părți și procesați fiecare parte 1 dată în 3-4 zile, astfel încât să existe o zi între cele două tratamente ale papagalului..

Citiți mai multe despre, cum și cum să tratezi un papagal de căpușe.

De exemplu:

 • Luni - tratament nr. 1 la locul nr. 1;
 • Vineri - tratamentul nr. 2 la locul nr. 1;
 • Miercuri - tratamentul nr. 1 la locul nr. 2;
 • Duminică - tratament nr. 2 pe site-ul nr. 2.

Uleiul de vaselină este utilizat pentru tratarea pielii din jurul ochilor și ciocului. În plus, papagalul ar trebui izolat de alte păsări. În cușcă, este necesar să se efectueze o dezinfecție completă de căpușe, să se spele și să se trateze toate echipamentele cu apă clocotită, să se înlocuiască complet gunoiul și să se hrănească.

Pooferoizi

Este foarte ușor să observați paraziții, în ciuda dimensiunilor mici ale acestor insecte. Urmele prezenței lor sunt numeroase găuri mici pe pene. Infecția apare din contactul cu o pasăre bolnavă.Otravii in papagaliSimptomele bolii:

 • comportament neliniștit;
 • mâncărime severă;
 • pierderea penelor;
 • gaura de pene.

Tratament:

Papagalul este separat de alte păsări, cușca este tratată cu insecticide, echipamentul este spălat și dezinfectat. Litter și feed sunt schimbate. Din spate, pasărea este pulverizată cu spray Frontline sau Insectol destinat tuturor paraziților pielii.

Pulverizarea se pulverizează la o distanță de 15 cm, o dată la 7 zile. Două tratamente sunt de obicei suficiente, dar dacă simptomele persistă, puteți trata papagalul a treia oară. Este interzisă direcționarea cursului spre capul animalului de companie și, de asemenea, nu pulverizați pe penajul de lângă ochi și cioc..

Puricii

Aproape nu există diferențe externe în puricii de păsări față de alți reprezentanți ai acestei specii, cu excepția caracteristicilor structurale și a faptului că nu parazitează la oameni.Purici de papagalEste imposibil să vă protejați complet împotriva posibilității de infestare cu purici, prin urmare acoperirea cu pene a unui papagal ar trebui să fie inspectată periodic.

Știați? Când cumpărați un papagal, rețineți că aceste păsări pot trăi mai mult decât stăpânii lor. Macaws și cockatoo trăiesc între 30 și 50 de ani. Și cel mai vechi papagal din lume este Cooky, în vârstă de 82 de ani, care trăiește la grădina zoologică din Chicago..
Simptomele infecției:

 • papagalul țipă adesea, deoarece mușcăturile de purici sunt dureroase pentru pasăre;
 • curăță constant penele, încercând să scape de ele;
 • se freacă de cușcă;
 • mâncând prost și slăbit.

Paraziții externi care suge sângele duc întotdeauna la anemie și la o slăbire generală a corpului. Pentru toți puricii, fără excepție, este caracteristic trăirii pe așternut, în crăpăturile și golurile coliviei. Pe pasăre se hrănesc doar.

O caracteristică a puricilor de pasăre este că se reproduc numai atunci când pasărea se află în cuib. Dacă papagalul nu este acolo, atunci rămân doar cuibele în cuib, care se vor ecloza când pasărea se va întoarce în cuib. Astfel, pentru a lupta eficient împotriva puricilor, este necesar să se dezinfecteze spațiile, cuștile și echipamentele..Purici de papagalTratament:

Folosesc medicamente la alegere: Butox, Promectin, Neocidol. Soluția dezinfectantă se prepară conform instrucțiunilor pentru preparare. Papagalul este tratat cu Frontline sau Ivomek o dată pe săptămână. Pentru a preveni puricii să se întoarcă în cușcă, puteți pune acolo crenguțe de pelin - mirosul său respinge insectele.

Important! Timpul de pulverizare a papagalului nu trebuie să depășească 1-3 secunde. Expunerea mai lungă la spray poate provoca otrăvirea animalelor de companie.

Helmintii

O caracteristică a infecției helmintice este epuizarea excesivă a corpului. Viermii, așezându-se în intestine, se hrănesc cu alimente semi-digerate, privând astfel papagalul de macro și microelemente utile. În plus, produsele reziduale ale viermilor duc la intoxicație generală și pot provoca blocaj intestinal (constipație).Helmintii de papagaliSimptomele bolii:

 • scădere severă în greutate;
 • apetit slab;
 • letargie;
 • somnolenţă;
 • constipație.

Tratament:

Tratamentul cu medicamente antihelmintice are loc în 2 etape, cu un al doilea tratament la 10 zile după primul. Preparatul pentru helminti "Panakur" este adăugat la hrănire sau dat direct la ciocul păsării cu o rată de 5 mg / kg de greutate vie. Cușca este, de asemenea, procesată: toate obiectele din lemn sunt aruncate și înlocuite cu obiecte din plastic..

Important! În acest moment, blocajul intestinal cu viermi este deosebit de periculos. Dacă vedeți că papagalul împinge, dar nu se poate goli, dați-i în cioc 2-3 picături de ulei de vaselină.
Cușca și echipamentele sunt dezinfectate, așternutul și alimentele sunt înlocuite. Cușca și echipamentele sunt tratate cu apă clocotită de 2 ori pe zi. Trebuie să existe apă curată în cușcă. Pentru ameliorarea intoxicației, unui papagal i se administrează Enterosgel o dată (1-1,5 cuburi într-o seringă, deja diluată cu apă).Îndepărtarea viermilor într-un papagal

Boli infecțioase

Bolile infecțioase sunt cauzate de diverse microorganisme protozoare, viruși. O pasăre infectată, excrementele ei, contactul cu inventarul unei păsări bolnave pot deveni un purtător. Bolile infecțioase au o serie de simptome comune și, desigur, fiecare boală are propriile sale caracteristici specifice..

Semne generale ale bolii:

 • letargie și pasivitate;
 • pasărea doarme mult, își ascunde capul sub aripă;
 • posibilă creștere a temperaturii;
 • pot apărea diaree sau constipație;
 • membranele mucoase pot fi umflate;
 • posibilă descărcare din ochi și nas.
Papagal

Bolile sunt diagnosticate de un ornitolog pe baza examinării papagalului și a rezultatelor testului. Cursul tratamentului și alegerea medicamentelor depind de gravitatea bolii și de stadiul în care este localizată.

Ornitoza

Psitacoza este o boală bacteriană acută infecțioasă. Este cauzat de virusul Chlamydia psittaci, care este transmis de 466 de specii de păsări, inclusiv reprezentanți ai ordinului papagalilor. Infecția are loc prin secreții nazale și excremente. Sursa infecției este o pasăre bolnavă.

Simptomele bolii:

 • letargie;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • deshidratare;
 • epuizare pronunțată;
 • diaree;
 • exces de producție de urină;
 • pene ciufulite;
 • edem al mucoasei ochilor;
 • descărcare din nas;
 • nas curbat sever;
 • oboseală.
Ornitoza la un papagal

Tratament:

Se utilizează antibiotice din seria tetraciclinelor: „Tetraciclină”, „Eritromicină”. Doza atât a „tetraciclinei”, cât și a „eritromicinei” este de 40 mg / kg greutate corporală pe zi timp de 10-14 zile intramuscular. Dacă pasărea este foarte slabă, doza zilnică de antibiotic poate fi împărțită de 2 ori.

Important! Pericolul psitacozei este că și oamenii se pot infecta cu ea. Boala a fost descrisă pentru prima dată la oameni în 1884 după contactul pacientului cu pergamentele. Noua boala numita psitacoza.

Micoplasmoza

Micoplasmoza, sau o rinită contagioasă, este cauzată de bacteria Mycoplasma pneumoniae. Principala sursă de infecție este picăturile standard din aer de la o pasăre bolnavă.Micoplasmoza la un papagalSimptomele bolii:

 • scăderea poftei de mâncare;
 • nas curbat;
 • durere a membranelor mucoase;
 • temperatura corporală crescută;
 • scădere rapidă în greutate;
 • pene umede în jurul ochilor;
 • eczemă.

Tratament:

Este prescris un curs de antibiotice. De exemplu, puteți trata cu „Enrofloxacin”. Pentru a face acest lucru, adăugați 1 ml de medicament la 1 litru de apă și dați-l în loc să beți timp de patru zile..

Știați? Penajul strălucitor al papagalilor are o protecție specială împotriva deteriorării - un pigment rezistent la bacterii, care conferă penajului o culoare galben strălucitor, verde și roșu.
Păsărilor nu li se oferă apă separat. De asemenea, trebuie luat în considerare faptul că tratamentul micoplasmozei este inadecvat, deoarece după aceasta papagalul va fi slăbit și susceptibil la boli, prin urmare, astfel de păsări sunt adesea pur și simplu eutanasiate.Tratamentul micoplasmozei la un papagal

Giardiaza

Giardiaza este o boală infecțioasă intestinală cauzată de protozoare - lamblii, parazitând în rect. Infecția are loc pe calea fecal-orală.

Vă va fi util să citiți despre, ce trebuie făcut în caz de otrăvire, strănut, voma, creșteri în apropierea ciocului și pierderea cloacei la un papagal.

Incidența maximă apare primăvara. Purtătorii mecanici ai agentului patogen sunt muștele, gândacii și alte insecte. În plus, apa de la robinet sau din rezervoarele naturale de apă poate fi, de asemenea, o sursă..

Principalele simptome coincid cu tulburările digestive:

 • există grâne nedigerate în excremente;
 • diaree;
 • penele sunt murdare, uleioase;
 • pierdere în greutate;
 • pasărea smulge penele;
 • gunoiul poate fi mai mare decât de obicei.
Giardiaza la papagal

Tratament:

Până în prezent, tratamentul bolii nu a fost dezvoltat. Unii medici veterinari recomandă administrarea medicamentului „Panakur”, care este utilizat conform schemei: o săptămână de administrare - o săptămână liberă. Dozajul este prescris de greutatea păsării.

Infectie la rinichi

Infecțiile renale provoacă probleme la rinichi. Nefrita este o inflamație acută a rinichilor. Simptomele externe la începutul dezvoltării bolii pot fi invizibile. Provoacă malnutriția ei.

Simptome:

 • diaree;
 • letargie;
 • somnolenţă;
 • pasărea stă mult, își ascunde capul;
 • se mișcă încet.

Autopsia relevă edem renal și hemoragii multiple. Cazurile severe sunt considerate incurabile. Proprietarul nu poate detecta bolile renale într-un stadiu incipient (sunt asimptomatice), iar papagalul este arătat observatorului de păsări, de obicei deja în stadiul avansat al bolii.Papagal

Tratament:

Dacă se suspectează inflamația, papagalul este transferat în alimente cu o normă proteică redusă, vitaminele A, C. sunt adăugate în dietă. Pentru a prescrie tratamentul unui papagal, trebuie pus un diagnostic precis într-un spital..

Vă sfătuim să citiți despre, ce medicamente pot fi administrate papagalilor.

Salmoneloză

Salmoneloza este o infecție intestinală acută cauzată de salmonella. Infecția apare atunci când mănâncă alimente contaminate cu aceste bacterii, inclusiv coaja de ou sterilă insuficientă.

Simptome:

 • letargie, inactivitatea păsării;
 • umflarea articulațiilor picioarelor;
 • penele din jurul cloacei sunt pătate;
 • diaree abundentă verde-galbenă;
 • temperatura este crescută;
 • labele și ciocul pot deveni albastre cu intoxicație ridicată a corpului;
 • membranele mucoase devin galbene;
 • epuizarea generală a corpului.
Papagal

Moartea poate proveni din deshidratare. Dacă o pasăre, a cărei imunitate este slăbită, se îmbolnăvește, atunci cel mai probabil va muri.

Tratament:Cursul tratamentului constă în administrarea de antibiotice: „Furazolidonă”, „Biomicină” sau „Levomicetină”. Doza este de 2-5 mg (administrată cu alimente) de 2-3 ori pe zi timp de 10-14 zile.

Important! Salmoneloza este periculoasă pentru oameni! Când sunteți în contact cu o pasăre, luați măsuri de precauție: utilizați un bandaj din tifon de bumbac și dezinfectanți.

Tuberculoză

Tuberculoza este o boală infecțioasă cauzată de bacteria Mycobacterium tuberculosis avium. Microorganismul afectează organele interne - ficatul, splina, precum și mușchii.

Agentul patogen este transferat împreună cu excrementele păsărilor bolnave. Tuberculoza se caracterizează printr-o dezvoltare lentă a agentului patogen în organism, precum și prin cicluri de activare și atenuare a bolii.PapagalSimptomele bolii:

 • o pasăre bolnavă este pasivă, mănâncă puțin, slăbește repede;
 • respirația este dificilă, la inhalare, pieptul iese înainte;
 • papagalul sta foarte mult;
 • mucoasele sunt palide;
 • dacă bacilii afectează tractul digestiv, este posibilă diaree.

Boala este considerată intratabilă. Un diagnostic fără echivoc de tuberculoză este posibil printr-un test de tuberculină sau după autopsia unei păsări moarte.

Tratament:

Cursul tratamentului trebuie să includă antibiotice. Cursul poate dura de la câteva luni la șase luni. Decizia cu privire la tratarea sau nu a unei păsări este luată de proprietar în timpul unei vizite la un ornitolog, deoarece prognosticul bolii este adesea dezamăgitor. Cușca și camera trebuie dezinfectate cu o soluție de înălbitor, care distruge agentul patogen.

Datorită întreținerii necorespunzătoare a papagalilor

Păstrarea incorectă a păsărilor include:

 • deficiente nutritionale;
 • nerespectarea regulilor de igienă și dezinfectarea periodică a celulei;
 • condiții prea înghesuite.
Papagal

Aceste boli nu au simptome comune. O altă caracteristică a acestora este o perioadă lungă de dezvoltare latentă, adică acumularea de modificări patologice înainte de manifestarea lor..

Intoxicație alimentară

Orice creatură poate fi otrăvită. Pentru papagali, aceasta este, în primul rând, otrăvirea cu apă învechită, alimente de calitate slabă sau noi, precum și intoxicația corpului cauzată de expunerea la toxine, depășirea dozei unui medicament, a produselor chimice de uz casnic..

Principalele simptome sunt:

 • convulsii;
 • diaree;
 • vărsături;
 • sete intensă;
 • apatie;
 • aripile sunt în jos, papagalul este ciufulit;
 • lipsa poftei de mâncare.

Este posibilă pierderea coordonării mișcărilor. Scopul tratamentului este de a elimina toxinele din organism sau de a le neutraliza.Otravire papagalTratament:

 • dați să beți cărbune activ (un sfert de tabletă diluat în apă) sau Enterosgel (1 cub sub formă de gel) pentru a neutraliza toxinele;
 • pentru constipație - un decoct de semințe de in în loc să bea;
 • pentru oprirea vărsăturilor - „Cerucal” într-o doză de 1 picătură în cioc.

Dacă papagalul refuză să mănânce, îi puteți oferi jeleu lichid, cereale mărunțite fin. Pentru otrăvirea nealimentară, trebuie să consultați un medic.

Știați? La fel ca majoritatea păsărilor, papagalii au 4 degete, dar designul lor este unic. Degetele sunt aranjate într-un model: 2 în față și 2 în spate. Acest lucru ajută pasărea nu numai să rămână pe orice ramură, ci și, în combinație cu ciocul, să deșurubeze nucile.

Inflamația gușei

Inflamarea gușei este o patologie asociată fie cu hrana de calitate slabă, fie cu obiceiurile animalului de companie. Unii papagali mănâncă alimente în cantități atât de mari încât se acumulează în gușă, ale căror mușchi încetează să mai funcționeze normal..Inflamația gușei la un papagalAlimentele amestecate cu saliva se întăresc și începe procesul inflamator. Se poate datora, de asemenea, hranei prea solide din dietă..

Simptome:

 • gușă tare, mărită;
 • letargie;
 • refuzul hranei;
 • pasărea regurgitează hrana de mai multe ori pe zi;
 • din cioc se simte un miros putrid;
 • papagal nakhohlen.

Tratament:

Într-o clinică veterinară, gușa este de obicei spălată cu o soluție de tanin 2%. Tratamentul include administrarea de medicamente homeopate care vizează normalizarea digestiei, precum și Karsila pentru a susține funcția hepatică. Nu se recomandă tratarea păsării de unul singur, deoarece tratamentul în astfel de cazuri este prescris individual și numai de către un medic..

Gută

Guta renală este o afecțiune cronică caracterizată prin incapacitatea rinichilor de a excreta acid uric.Guta papagalLa papagali se disting gută articulară și viscerală. Odată cu forma articulară a bolii, papagalul nu poate acoperi bibanul cu labele, prin urmare nu poate sta corect.

Simptome de gută:

 • apatie;
 • diaree;
 • emaciation.

Știați? Mulți papagali sunt omnivori și pot mânca orice mâncare, inclusiv carne. În Noua Zeelandă, au fost descoperite specii native de papagali kea care ar putea ataca și ucide oile, pentru care au fost persecutați la nivel de stat până în 1986.

Tratament:

În stadiul cronic, tratamentul este considerat inutil. În etapa inițială, medicul poate prescrie unul dintre aceste medicamente: Colchicină, Atofan, Hexametilenă. Medicamentul este diluat în apă și administrat în loc de băut. Dozajul este indicat de medic în funcție de stadiul bolii și de greutatea păsării.Tratamentul gutei papagal

Rece

Frigul este cauzat de un tiraj sau de o temperatură prea scăzută a camerei.

Principalele semne ale bolii:

 • păsările tremură;
 • ochii umezi;
 • există o descărcare mucoasă din nas;
 • nazofaringele este inflamat, astfel încât papagalul poate regurgita bobul umed.

Pasărea trebuie îndepărtată de restul indivizilor și asigurată cu căldură și pace. Deoarece o pasăre cu răceală este foarte rece, poate fi încălzită cu o lampă cu infraroșu sau de masă..

Tratament:

Nasul păsării este șters cu un tampon de bumbac înmuiat într-o soluție salină (un vârf de sare în 2 linguri de apă) de 2-3 ori pe zi până când dispariția nazală dispare. În loc de apă obișnuită, puteți da un decoct de măceșe (100 g de fructe uscate și 25 g de miere la 1 litru de apă).Tratament papagal pentru răceliEste imperativ să consultați un medic, deoarece frisoanele și scurgerile din mucoasa nazală pot fi nu numai un semn de răceală, ci și diverse boli infecțioase. Papagalului i se pot prescrie antibiotice dacă există semne de infecție, precum și medicamente pentru menținerea imunității.

Avitaminoza

Termenul „deficit de vitamine” înseamnă lipsa de vitamine din organism. Deși mai des vorbim despre lipsa doar a unor vitamine - hipovitaminoză. Printre motivele apariției sale se numără absența furajelor verzi în organism și abundența de cereale..

Simptome:

 • lipsa vitaminei A - piele uscată și îngroșarea membranelor mucoase, indigestie;
 • lipsa vitaminei D - rahitism și dezvoltarea slabă a păsării, afectarea coordonării mișcărilor, deformarea ciocului;
 • lipsa vitaminelor B - diverse tulburări în toate sistemele corpului, inclusiv funcțiile motorii și calitățile zborului;
 • lipsa vitaminei C - susceptibilitatea organismului la infecții, letargie, somnolență;
 • lipsa vitaminei E - pene ciufulite, slăbiciune generală.
Papagal

Tratament:

Tratamentul constă în schimbarea dietei păsărilor. Morcovii sunt un bun furnizor de vitamina A. Drojdia de bere, care poate fi hrănită papagalilor, este o sursă excelentă de vitamine B. Lipsa vitaminei C este completată cu fructe sau prin adăugarea de acid ascorbic la băutură.

Puteți umple deficiența de vitamina D cu 1-2 picături de ulei de pește, care se adaugă băuturii. Vitamina E provine din iarbă verde sau din boabe germinate.

Vă sfătuim să citiți despre, ce poate și ce nu poate fi hrănit papagalii, și ce le puteți oferi pe lângă mâncarea principală.

Astfel, putem concluziona că o prejudecată din dietă față de orice hrană poate provoca o lipsă de vitamine în organism, care poate fi eliminată prin schimbarea dietei sau administrarea complexelor de multivitamine..Schimbarea dietei unui papagal ca metodă de prevenire a deficitului de vitamine

Leziuni labe

Leziunile labe includ vânătăi, entorse, luxații și fracturi. Un papagal se poate răni în timpul căderii. În timpul perioadei de năpârlire, animalul de companie poate pierde unele dintre pene și, împreună cu acestea, precizia aterizării. De asemenea, papagalul poate prinde fără succes pe perdea sau se poate răni dacă proprietarii sunt neglijenți..

Simptome:

 • pasărea se oprește din mișcare;
 • țesuturile membrului sunt umflate;
 • există durere în picior.

În clinică, papagalul ar trebui să fie radiografiat și, pe baza datelor obținute, să diagnosticheze și să prescrie tratament.

Tratament:

În clinică, sângerarea este oprită cu un tampon înmuiat într-o soluție de peroxid de hidrogen de 3% și fixată cu un bandaj. Dacă este necesar, îndepărtați luxația, suturați rana.

Se poate administra o injecție anestezică pentru ameliorarea durerii. Acasă, papagalul ar trebui să aibă pace, precum și nutriție bogată în calorii. În loc să bea apă, dieta ar trebui să conțină bulion de măceșe, apă cu miere, multivitamine.PapagalPentru a preveni ca animalul dvs. de companie cu pene să se îmbolnăvească, trebuie să îl hrăniți bine, să îl păstrați în interior fără curenți și să respectați standardele sanitare și igienice..

Știați? Papagalii atribuie „nume” copiilor lor. Dacă ascultați cu atenție, sunetul pe care îl face femela atunci când cheamă unul dintre pui este diferit de modul în care îl cheamă pe al doilea. Și micii papagali recunosc exact pe cine au chemat..
În caz de semne de boală, asigurați-vă că contactați un ornitolog și urmați exact doza medicamentelor prescrise de acesta.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile papagalilor și tratamentul acestora