Ochii calului: caracteristici structurale și analizor vizual

Ochi de calMulți proprietari de cai pot experimenta boli ale ochilor la animalul lor și, pentru a le corecta, este necesar să știm exact cum funcționează vederea la cai. Structura oricărui organism este o structură foarte complexă și pe mai multe niveluri, deci poate fi dificil să o înțelegem. Ochiul este, de asemenea, un astfel de sistem, deci trebuie să studiați în detaliu fiecare problemă a hotelului: structura sa, caracteristicile și posibilele boli..

Structura și culoarea ochilor

Ochii unui cal sunt compuși din mai multe elemente:

 • globul ocular-
 • mușchii din jur - ajuta la mutarea marului;
 • organele adiacente - pleoape, aparat lacrimal.

La rândul său, globul ocular constă din:

 • membrana fibroasa - este responsabil pentru protecție și hidratare;
 • membrane vasculare - este responsabil pentru reglarea cantității de lumină incidentă, culoare;
 • retină - este responsabil pentru claritatea vederii, capacitatea de a distinge culorile, vederea nocturnă, lumina și umbra, există și un punct orb în ea;
 • obiectiv - responsabil pentru concentrare.

Ochi de calDiagrama structurii ochiului calului Irisul, care se află în coroidă, este responsabil de culoare. Caii sunt în mare parte maronii, dar pot fi și albaștri. Cel mai adesea, albastrul se găsește în costumul piebald. În general, de cele mai multe ori culoarea depinde de costum și de gena pe care o are calul:

 • albastru, magpi (cu o pată albă) - culoare isabella;
 • maro deschis - dun și palomino;
 • verde - gena șampaniei, se schimbă în timpul vieții animalului.
Roșu și violet nu apar, deoarece albinii genetic nu pot exista la această specie, sunt parțial născuți, dar au un iris albastru.

Important! Dacă ochiul animalului a căpătat o culoare roșie, trebuie să-l arăți imediat medicului veterinar..
Unghiul de vedere este de aproape 360 ​​de grade, astfel încât calul să poată vedea obiecte în spatele său.Cal

Abilitate vizuală

Datorită structurii și locației laterale, viziunea și viziunea animalelor este foarte diferită de cea a oamenilor. De asemenea, pot distinge culorile, au vedere nocturnă și pot privi înapoi fără a întoarce capul.

Câmp de vizualizare

Calul are un unghi de vizualizare de aproximativ 360 de grade. Viziunea este împărțită în mai multe tipuri:

 • binocular - 65 de grade;
 • periferic - 30 de grade;
 • monocular - 265 grade;
 • punct mort - zona din spatele capului.
Știați? Din cauza unui unghi de vizualizare atât de larg, un ochi al unui cal vede mai mult de doi ochi ai unei persoane..

Vederea este corectată prin ridicarea și coborârea capului, astfel încât călăreții ridică capul animalului de companie în fața obstacolului, astfel încât să poată evalua locația obiectului și să o înconjoare.Viziunea calului

Acuitate vizuala

Animalul vede bine cu 500 de metri în fața sa. Evaluarea acuității vizuale se efectuează utilizând un test cu litere, o bună vizibilitate la om arată un rezultat de 20/20, la cai o medie de 20/30. Adică, pentru ca un cal să vadă clar un obiect, aveți nevoie de 20 de picioare, o persoană va vedea același obiect de la 30 de picioare. Pentru comparație, șobolanii vezi la 20/300.

Diferența de culoare

Diferența de culori apare cu ajutorul unor elemente precum conurile, acestea se află în sistemul de viziune al cailor, deci putem spune cu siguranță că nu folosesc viziunea alb-negru..

Știați? Strămoșul cailor se numește Eogippus, acest animal cântărea mai puțin de 5 kg și avea o dimensiune de aproximativ 35 cm.
Dar este foarte dificil să aflăm ce culori vede animalul, prin urmare această problemă nu a fost studiată în detaliu. Se crede că văd cel mai bine galbenul, urmat de verde, albastru și apoi roșu..Diferența de culoare

Au viziune nocturnă

Ochiul calului este echipat cu o coajă specială numită tapetum care reflectă lumina în așa fel încât animalul să poată vedea în întuneric. Acest lucru explică, de asemenea, de ce, dacă aduceți lumina în întuneric pe fața calului, ochiul va străluci. Desigur, vederea nocturnă nu este la fel de bună ca cea a pisicilor, ci mai bună decât cea a oamenilor..

Puteți estima distanța și adâncimea

Datorită câmpului vizual larg și a unui nivel destul de ridicat de claritate, caii percep și disting bine obiectele. Dar conceptul lor de perspectivă diferă de percepția umană, astfel încât ei percep distanța și profunzimea mai rău..

Boli oculare

Caii sunt predispuși la boli oculare, de exemplu, caii au adesea ochi apoși. Dar există și alte boli la fel de frecvente:

 1. Conjunctivită. Simptome: roșeață, mușchii din jurul lor încep să se umfle, începe descărcarea galbenă. Cauze: ciuperci, bacterii, traume. Tratament: depinde de tipul de infecție și de grad.
 2. Conjunctivită
 3. Ulcer cornean. Simptome: pete, descărcare, calul încearcă să nu le deschidă. Cauze: traume, bacterii. Tratament: medicamentele antibacteriene și imunostimulatoare, care ar trebui prescrise de un medic, nu pot fi picurate cu picături obișnuite în caz de vătămare sau ulcer, acest lucru nu va face decât să agraveze situația.
 4. Ulcer cornean
 5. Uveită. Simptome: opacitate corneeană, pete, constricție a pupilei. Cauze: virus. Tratament: antibiotice.
 6. Uveită
Important! Dacă aveți simptome ale acestor boli, trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.
Foarte des, bolile apar din cauza faptului că caii sunt destul de timizi și de multe ori se lovesc de ramuri sau alte obiecte, rănind mecanic coaja.

De ce închid ochii caii

Adesea la curse, se poate observa că ochii calului sunt acoperiți cu scuturi speciale sau blinduri. Acest lucru se face astfel încât animalul să nu fie distras de zgomote și mișcări străine. Deoarece caii sunt destul de timizi, orice mișcare inutilă îi poate irita și înfuria. Acoperiți ochii cu bandaje, în timp ce acoperiți doar vederea periferică, astfel încât este sigur pentru animale.Jaluzele pentru cai

În ce circumstanțe dorm caii cu ochii deschiși?

În sălbăticie și datorită atacurilor constante ale prădătorilor, caii sunt obișnuiți să adoarmă în timp ce stau cu ochii deschiși. În general, ei dorm culcați cu ochii închiși, dar pentru a se ridica și a începe să alerge, durează câteva secunde, așa că încearcă să-și completeze rezervele de energie fără a-și pierde vigilența.

Astfel, putem concluziona că viziunea la cai este foarte diferită de cea a oamenilor, având o vedere și o claritate mai largi, aceștia pot distinge și culorile și obiectele. Dar caii sunt predispuși la multe boli oculare, deci trebuie să monitorizați cu atenție starea animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Ochii calului: caracteristici structurale și analizor vizual