Anubias nana: cum să ai grijă de o plantă de acvariu

Anubias nanaPe lângă pești și crustacee, plantele acvatice sunt un element important al peisajului acvariului și al biocenozei. Există o mulțime de plante de acvariu, dar unele specii au câștigat o popularitate deosebită atât pentru începătorii, cât și pentru acvariștii experimentați..

Planta Anubias Nana aparține unor astfel de specii..

Aspect și zonă de creștere

Anubias nana, numită și anubie pitică, este o subspecie a Anubias barteri și aparține familiei Aroid. În exterior, este o plantă joasă, cu o înălțime medie de 10-15 cm. Are frunze tari, lucioase, de formă aproape ovală și de culoare verde închis. Aceste frunze sunt colectate în tufe de rozetă.

Rădăcinile pătrund superficial în pământ, dar păstrează planta acolo în siguranță. În timp, frunzele noi cresc pe rizomul principal și pe lăstarii rădăcinii, formând astfel deseuri întregi.Anubias nanaÎn natură, Anubias nana este comună în Africa de Vest, mai ales în apele Camerunului. Această subspecie preferă râuri, lacuri, pâraie puțin adânci. Aceste plante se simt bine atât în ​​mediul acvatic, cât și în aer liber - principalul lucru este că rădăcinile sunt sub apă sau în sol înundat periodic, inundat.

Știați? Unele plante de acvariu pot fi chiar consumate. De exemplu, specia bacopa monnier a fost folosită mult timp atât în ​​gastronomie, cât și în scopuri medicinale preventive. Și aponagetonul Madagascar este, în general, o delicatesă gastronomică. Rădăcinile sale, coapte sau fierte, sunt foarte apreciate de gurmanzi din întreaga lume..

Rol în decorarea acvariului

Popularitatea anubias nana se datorează în mare măsură aspectului său atractiv, precum și tufelor dense formate în timpul procesului de creștere sau în timpul plantării. Se vor schimba puțin în timp, pe măsură ce cresc lent..

Toate acestea fac posibilă crearea unor peisaje frumoase de acvariu, combinând, de exemplu, o scurtă Anubias nana cu plante acvatice înalte..Anubias nanaDe asemenea, proiectanții folosesc capacitatea acestei specii de a exista în aer, doar parțial scufundată în apă. În plus, poate fi așezat peste cârlige și pietre, formând compoziții cu mai multe niveluri.

În plus, această specie este nepretențioasă în ceea ce privește condițiile de păstrare (iluminare, parametrii apei și solului) și este, de asemenea, rezistentă la factorii adversi externi - de exemplu, la modificări bruște ale compoziției apei, la fluctuații semnificative de temperatură sau la efectele locuitorilor acvariului.

afla, cum se face îngrășământ pentru plantele de acvariu.

Cum se face distincția între anubias nana petite și bonsai

Pe baza speciilor în creștere sălbatică, crescătorii au crescut mai multe soiuri ornamentale, dintre care unul se numește Anubias barteri var. nana Bonsai sau pur și simplu bonsai. Diferă de specia originală în frunzele mai rare (până la 2,5 cm lungime și până la 1,5 cm lățime), precum și tufișuri mult mai mici, a căror înălțime nu depășește 4 cm.

Acest soi arată foarte atractiv, poate decora orice acvariu, dar este iubit în special de proprietarii așa-numitelor nano acvarii, al căror volum este de numai 10-15 litri..

Anubias barteri var este extrem de similar cu bonsai. nana Petite, cel mai frecvent numită pur și simplu petite. Este crescut de crescătorii din Singapore. De fapt, practic nu diferă de bonsai, cu excepția faptului că este puțin mai înalt - atinge 5 cm înălțime.Anubias barteri var. nana Bonsai

Cum să plantezi

În principiu, orice sol este potrivit pentru această plantă, dar un substrat nămolat cu particule de 4-5 mm este optim. Pentru plantare, este suficient să puneți un tufiș pe fund, să puneți rădăcina principală pe suprafața fundului și să presărați lăstarii acestei rădăcini cu sol..

Adesea, Anubias nana este înrădăcinată pe pietre și pietre mari poroase. Pentru a face acest lucru, rădăcina plantei este legată cu grijă cu o linie de pescuit de un cârlig sau piatră sau fixată cu o altă pietricică. După 3-4 săptămâni, procesele rădăcinii principale se vor agăța în mod fiabil de suprafață.

Important! Dacă, atunci când plantați anubias nana, săpați în rădăcina principală, în timp el poate putrezi. Uneori, un punct de creștere se stinge într-o plantă transplantată, dar în timp se formează unul nou..

Întreținerea și îngrijirea în acvariu

După cum sa menționat mai sus, această specie este nepretențioasă. Cu toate acestea, este încă de dorit să îi creeze cele mai confortabile condiții de detenție - acest lucru va avea un efect pozitiv atât asupra vitezei de dezvoltare a plantei, cât și asupra aspectului acesteia. Să luăm în considerare aceste condiții mai detaliat..Anubias nana

Dimensiunile acvariului

În general, acest parametru nu contează cu adevărat. Anubias nana este cultivată cu succes atât în ​​tancuri mari, cât și în mici acvarii nano. În același timp, înălțimea optimă a pereților acvariului pentru această plantă este de 35-45 cm, în timp ce dimensiunile lățimii și lungimii nu sunt importante..

Aflați ce să faceți dacă apa din acvariu: a devenit verde, tulbure.

Parametrii apei

În raport cu mediul acvatic, anubias nana demonstrează, de asemenea, lipsit de pretenție:

  1. Cel mai confortabil temperatura apei - 22-26 ° С, cu toate acestea, planta este capabilă să reziste la abateri destul de semnificative de la acest interval, până la 18-35 ° С. Desigur, este recomandabil să nu aduceți temperatura la valorile limită..
  2. Performanță acceptabilă Duritatea apei fluctuează pe o gamă largă, de la 6 la 20 ° dGH.
  3. O valoare confortabilă a pH-ului (aciditate) este 6-9.
Cu privire la aerare - Anubia se poate dezvolta normal fără ea. Cu toate acestea, filtrarea este necesară deoarece această specie preferă apa curată. Fără filtrare, suspensia mecanică înfundă rapid porii frunzelor, ceea ce poate duce la moartea plantei. De asemenea, se recomandă înlocuirea unei cincimi din volumul de apă din acvariu săptămânal..Anubias nana

Iluminat

Planta se dezvoltă prin iluminare artificială moale sau lumină naturală difuză, precum și la umbră. Pentru organizarea iluminatului artificial, este mai bine să nu folosiți lămpi cu incandescență - nu tolerează lumina puternică. Dacă este necesar, Anubias este plasat într-o zonă umbrită a acvariului..

Tunderea și hrănirea

Tufișurile crescute sunt subțiate prin tăierea lăstarilor sau tăierea rizomului în apropierea noului punct de creștere format. În general, această plantă este rezistentă la influențele externe și pierderea mai multor frunze nu are practic niciun efect asupra acesteia..

Anubias nu are nevoie de hrănire - cu condiția ca peștii să trăiască în acvariu, deoarece deșeurile și hrana lor joacă rolul îngrășămintelor. În caz contrar, se recomandă aplicarea unui pansament industrial special. De obicei este un substrat îmbogățit cu oligoelemente.

Verificați caracteristicile de proiectare și opțiunile de fabricație: filtru fito, intern și filtru extern, sampa, filtru inferior.

Cum înflorește

Anubias nana bloom nu este ușor de realizat. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în mod spontan, din motive care nu sunt clare chiar și pentru proprietarii experimentați de acvariu: pentru unii înflorește regulat, pentru alții nu înflorește deloc, în ciuda condițiilor variate de păstrare.Anubias nanaÎn perioada de înflorire, care începe de obicei primăvara, planta aruncă o floare albă, asemănătoare unei urechi, înfășurată într-o pătură verde (mai târziu strălucitoare). Floarea, care are o lungime de 4-6 cm, poate ajunge la suprafață sau poate rămâne în coloana de apă dacă acvariul este prea adânc.

Important! Polenizarea florilor Anubias nana este posibilă numai în aer. În plus, polenizarea necesită prezența mai multor plante înflorite și vor trebui să fie polenizate manual - auto-polenizarea este imposibilă. Așadar, obținerea semințelor este o sarcină foarte dificilă pe care doar specialiștii o pot face..

Compatibilitatea peștilor

Adaptabilitatea Anubias nana la o mare varietate de condiții și parametri de apă vă permite să o păstrați în acvarii împreună cu majoritatea tipurilor de pești de acvariu. Chiar și peștii și melcii erbivori nu-și mănâncă frunzele dure, iar peștii de jos care slăbesc solul nu pot deteriora rădăcinile puternice..

Este mai dificil să organizezi coexistența cu pești iubitori de lumină, dar această problemă este rezolvată prin dispunerea zonelor umbrite ale acvariului. În plus, răceala unor specii de pești poate deveni un obstacol..Anubias nana

Reproducere

După cum sa menționat mai sus, reproducerea acestei specii prin semințe este în principiu posibilă, dar extrem de dificilă, prin urmare se folosește de obicei propagarea vegetativă. În procesul de creștere, planta aruncă în mod regulat rădăcini laterale, pe care se formează muguri în timp, apoi lăstari stufoși - pot fi folosiți pentru reproducere.

Pentru a face acest lucru, așteaptă ca un astfel de tufiș să-și formeze propriul sistem rădăcină, după care este separat de tufișul mamă și plantat într-un loc nou.

Știați? În acvarii, peștii nu numai că pot fi prădători - plantele acvatice pot fi și carnivore. De exemplu, aldrovanda veziculară (Aldrovanda vesiculosa) sau pemfigus (Utricularia) sunt destul de capabile să captureze și să distrugă pești mici sau alevini. Acvaristii chiar se hrănesc lor vierme de sânge, astfel încât peștii să nu sufere. De regulă, toate plantele carnivore nu au rădăcini și plutesc la suprafață - în natură au trăit într-un mediu sărac în nutrienți și astfel au evoluat până la pradă.

După cum puteți vedea, nu degeaba anubias nana a câștigat o largă popularitate în rândul acvaristilor. Este o plantă atractivă și în același timp nepretențioasă, cu ajutorul căreia puteți crea un frumos peisaj de acvariu. Factorii care complică întreținerea acestuia sunt unici și ușor de îndepărtat, astfel încât chiar acvaristii începători își pot decora cu ușurință peisajul subacvatic cu Anubias..

Anubias nana: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Anubias nana: cum să ai grijă de o plantă de acvariu