Rasa abisiniană de cobai: caracteristici ale păstrării acasă

Rasa abisiniană de cobaiPorcii de Guineea abisinieni (rozetă) cu aspect neobișnuit și dispoziție veselă au câștigat de multă vreme popularitate printre iubitorii de rozătoare de rasă.

Și nu este surprinzător, deoarece animalele amuzante pot fi clasificate ca exotice, iar îngrijirea de zi cu zi pentru ele nu prezintă dificultăți.

Descriere și trăsături distinctive

Alegând un abisinian ca animale de companie, viitorul proprietar va fi interesat să afle despre originea animalului și trăsăturile distinctive ale aspectului său.

Știați? Porcii de Guineea nu trăiesc în mare și nu sunt înrudiți cu porcii. Cel mai probabil, animalele au fost numite „porci” din cauza vițelului lor mormăit, bine hrănit și a consumului constant de alimente. De asemenea, prefixul „mare” nu indică legătura animalelor cu corpurile de apă. Poate că spune că porcii au o origine „de peste mări” (exotică).

Origine

Rasa abisiniană poate fi considerată pe bună dreptate una dintre cele mai vechi, deoarece a coexistat cu succes cu oameni de câteva secole. Inițial, animalele au trăit în Anglia, apoi s-au răspândit în Europa (a doua jumătate a secolului al XIX-lea), unde au făcut o impresie considerabilă asupra crescătorilor și crescătorilor de animale. În acea perioadă, achiziționarea unui animal de companie abisinian era foarte costisitoare, astfel încât proprietarii erau în principal domni bogați.Rasa rozetă de cobaiAstăzi, reprezentanții acestei rase pot fi găsiți cel mai adesea în America de Sud sau Centrală, iar în țările europene și în regiunile noastre (din cauza dificultăților de reproducere), doar centrele specializate își asumă reproducerea..

Aspect și parametri

Cobaiul abisinian este ușor de recunoscut prin haina sa neregulată. Stratul său nu crește într-o singură direcție, ci formează mai multe puncte de creștere - rozete simetrice, întotdeauna de forma corectă. Numărul de astfel de prize la un porc poate varia de la 8 la 12. Cobai abisinianAspectul soclurilor este după cum urmează:

 • pe partea din spate a nasului - 2 prize;
 • în zona antebrațului - 2 prize;
 • picioarele din spate - 2 prize;
 • pe sacrum - 2 prize;
 • trunchi (de-a lungul spatelui) - 4 prize pe mijloc și pe spate.
În ciuda standardului de rasă destul de strict, nu toți porcii cu rozete prezentate în magazinele de animale de companie sunt abisinieni.

Important! Numărul și locația rozetelor este un factor decisiv în determinarea purității rasei unui animal. Evaluarea principală și determinarea exactă a rasei se face la vârsta de 20 de săptămâni, deoarece până în acest moment rozetele nu sunt pronunțate și se pot potrivi strâns corpului. Dacă oreionul după 20 de săptămâni are mai mult de 25–30 prize, este aruncat. Persoanele cu piepteni slab ondulați și păr neted sunt, de asemenea, supuse tăierii stricte..

Standard:

 • haina este scurtă și densă (la femele, învelișul este ușor mai moale);
 • guler pronunțat și perciuni;
 • lungimea lânii - de la 3 la 3,5 cm;
 • paleta de culori este extinsă, cele mai frecvente culori sunt: ​​alb - solid, crem și negru, tortie, piebald;
 • corp dens, îndesat, forma seamănă cu un pătrat;
 • capul este lat;
 • botul este turtit;
 • ochi expresivi de dimensiuni medii;
 • urechi ușor căzute.
Cobaiul

Natura și durata vieții

Abisinienii pot fi numiți în siguranță unul dintre cele mai pozitive și jucause animale. Ei iau contact cu ușurință cu toți membrii familiei, cu restul animalelor de companie și se înțeleg bine cu copiii. De asemenea, animalele sunt foarte mobile, cum ar fi jocurile active (călcați fânul) și aproape niciodată nu manifestă agresivitate. În caz de încredere deplină, animalul începe să-și frece capul de mână și poate chiar să-și lingă degetele proprietarului.

Citiți despre alte rase de cobai: sheltie, slab, kui, peruvian.

Cu o îngrijire adecvată, condiții bune de viață și o predominanță a unei atmosfere sănătoase în casă, cobaiul abisinian poate trăi o viață fericită și lungă - de la 6 la 8 ani.

Alegerea și amenajarea unei case

În ciuda dragostei pentru „comunicare” deschisă și prietenie, abisinienii au nevoie periodic de pace și liniște deplină. Prin urmare, este foarte important să vă gândiți la detaliile viitoarei case pentru animalul dvs. de companie - un loc în care animalul de companie se poate relaxa pe deplin, poate lua o gustare, poate bea apă sau se poate juca singur.Rasa abisiniană de cobai

Dimensiuni și materiale

Puteți face singură o casă pentru un animal de companie sau o puteți cumpăra de la orice piață de animale de companie.

Important! Acvariile sau terariile nu sunt absolut potrivite pentru nicio rasă de cobai. Le lipsește ventilația normală, iar animalele de companie vor fi forțate să respire fumuri de amoniac emanate din propriile fecale..

Indiferent de metoda de achiziție, viitoarea „casă” trebuie să aibă în mod necesar parametri convenabili și trebuie să fie făcută din materiale ecologice care să fie sigure pentru animale:

 • placă ondulată sau lemn multistrat;
 • plastic dur;
 • fleece sau nailon (în cazul unui mini-cort);
 • carton;
 • metal (cușcă).

Cusca de cobai Chiar dacă porcul este foarte mic, nu poți alege o cușcă mică pentru el.. Dimensiunea optimă este de cel puțin 0,7 mp. m. Dacă este prevăzută o casă pentru mai multe persoane simultan, este important să ne amintim că fiecărui rezident trebuie să i se aloce cel puțin 1 mp. m. Înălțimea acoperișului nu trebuie să depășească 15 cm.

Video: Ce ar trebui să fie într-o cușcă de cobai

Ce se cere în interior

Pe lângă „casa” principală, animalul nou-născut va avea nevoie de un set standard obligatoriu de astfel de dispozitive pentru o existență confortabilă:

 • un loc unde să dormi și să te odihnești;
 • jgheab alimentar (castron ceramic);
 • bol cu ​​apă proaspătă;
 • gunoi (umplutură), format din hârtie sau paie - nivelul recomandat de umplere este de 3–6 cm;
 • vas de scăldat;
 • perie și pieptene;
 • jucării: cuburi de lemn, cutii și cuburi de carton;
 • opțional: hamac, scări, rafturi, guri de vizitare.

Cobai în hamac

Unde să pun în cameră

Amplasarea casei are aceeași importanță cu amenajarea acesteia. Pentru a alege locul potrivit, există câteva lucruri de luat în considerare:

 1. Temperatura. Abisinienii nu tolerează căldura, umiditatea ridicată și frigul. Temperatura optimă pentru conținutul lor este considerată a fi 18-23 ° C. Este extrem de nedorit să amplasați o casă lângă ferestre sau uși.
 2. Activitate. Natura rasei oferă un joc activ și atenție, astfel încât cușca ar trebui să fie plasată într-un colț aglomerat al apartamentului, de exemplu, în camera de zi.
 3. Zgomot. Porcilor de Guineea nu le place zgomotul excesiv și constant, astfel încât casa ar trebui să fie cât mai departe posibil de televizor, magnetofon și computer.
 4. Protecția împotriva agresiunii împotriva altor animale de companie sau copii. Pentru siguranță, „locuința” poate fi plasată undeva pe o suprafață înaltă, clar vizibilă.
Rozeta cobai

Câți indivizi pot fi păstrați împreună

Este foarte posibil să formați o întreagă companie de abisinieni, dar pentru a evita posibilele „conflicte familiale”, proprietarul trebuie să ia în considerare unele dintre caracteristicile coabitării animalelor:

 • familiile formate din femei practic nu intră în conflict;
 • bărbații adunați împreună, dimpotrivă, organizează confruntări constante, ducând deseori la consecințe neplăcute;
 • cea mai bună opțiune ar fi crearea unei companii de tineri (4-6 animale) care nu au crescut încă pentru a-și „demonstra” superioritatea;
 • cușca familiei trebuie să fie spațioasă și întotdeauna curată.

Întreținere și îngrijire

Nu este dificil să aveți grijă de animalele rasei abisiniene, principalele cerințe pentru buna lor dezvoltare și longevitate sunt pieptănarea în timp util a învelișului de lână non-standard, tunderea ghearelor, dieta adecvată și menținerea curățeniei în casă.Rasa abisiniană

Îngrijirea părului

Structura originală a părului de animale vă permite să pieptănați o dată la 2 sau 3 zile cu un pieptene obișnuit cu dinți lungi sau un pieptene special pentru cobai, care poate fi achiziționat de la orice magazin de animale de companie. În acest proces, este important să inspectați capacul pentru păduchi, purici sau căpușe.

Ingrijirea unghiilor

Abisinienii ar trebui să înceapă să-și taie ghearele după ce ajung la 1 an. Manipularea se efectuează de 1-2 ori pe an folosind un aparat de tuns special pentru unghii. În acest proces, este foarte important să nu atingeți vasul de sânge care trece prin gheară. În caz de tăiere neglijentă și daune minore, rana trebuie dezinfectată pentru a evita o posibilă infecție și otrăvirea sângelui.Tăierea gheare

Îngrijirea urechilor și a ochilor

Este suficient să ștergeți urechile o dată la 3 săptămâni cu un șervețel curat și uscat, cu o descărcare scăzută a ochilor - cu tifon înmuiat în apă fiartă caldă.

Important! Dacă urechile animalului au început recent să miroasă neplăcut și li se eliberează un secret străin, proprietarul trebuie să contacteze imediat medicul veterinar, deoarece aceste simptome pot indica prezența unui parazit al urechii.

Baie

Porcul trebuie scăldat numai dacă este absolut necesar (lâna este murdară în pământ, animalul a avut diaree sau vărsături). Procedura se desfășoară într-un vas din plastic pre-cumpărat, în care se toarnă apă de 3-4 cm la o temperatură de 35-37 ° C. Este recomandat să utilizați doar șampon pentru bebeluși pentru bebeluși sau un produs veterinar special din mijloacele auxiliare. După „baie” a animalului răscumpărat, ștergeți-l uscat cu un prosop curat și moale, dacă este necesar, uscați-l cu un uscător de păr.Îți scaldă cobaiul

Păstrarea cuștii curate

Este recomandabil să curățați cușca pentru animale de companie zilnic. Îndepărtați cu atenție resturile alimentare și urmele de deșeuri cu un prosop de hârtie umed. Pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor patogene în casă, jucăriile, alimentatoarele și băuturile sunt spălate cu apă caldă curentă și săpun..

Știați? Porcii de Guineea sunt nevoiți să mănânce în mod constant și în porții mici datorită structurii speciale a sistemului digestiv: dinții lor cresc toată viața, deci este foarte important pentru ei să-i macine în mod constant pe alimente.

De asemenea, este important să nu uitați de curățările săptămânale. Acestea se desfășoară după cum urmează:

 1. Toate accesoriile pentru porc sunt scoase din casă.
 2. Sticlele, bolurile, jucăriile se spală bine cu apă fierbinte.
 3. Umplutura din casă este curățată cu o mică spatulă și trimisă la coșul de gunoi.
 4. Pulverizați fundul cuștii cu un detergent netoxic.
 5. Cușca goală este complet clătită cu apă fierbinte de la duș. Reziduurile de detergent trebuie spălate fără a lăsa urme.
 6. Uscați casa cu prosoape de hârtie curate.
 7. Fundul "carcasei" este acoperit cu umplutură proaspătă.
 8. Toate articolele spălate și uscate sunt returnate în casă, unde sunt așezate în locurile lor originale..
Cușcă de cobai

Ce poți hrăni acasă

În mod ideal, dieta unui cobai abisinian ar trebui să conțină următoarele tipuri de alimente:

 • fân verzuie (60%) - principalul element alimentar;
 • sunt potrivite și ramurile tinere de pomi fructiferi, ramurile de molid, salcie și aspen (pot fi date în cantități nelimitate);
 • un amestec special echilibrat de magazin din cereale (20%);
 • legume și fructe proaspete, iarbă suculentă (20%);
 • piatră minerală-sărată;
 • biscuiți de casă, nu arși (ocazional, ca delicatesă).
Cobai abisinian

Sfaturi importante pentru o hrănire adecvată:

 • fânul proaspăt ar trebui să fie prezent în mod constant în cușcă, chiar și vara cu un exces de verdeață;
 • 1 adult pentru 1 hrănire trebuie să consume 1-2 linguri de alimente;
 • hrănirea porcului trebuie împărțită în 2 sau 3 mese pe zi;
 • depozitați bețișoare de cereale cu miere pot fi administrate unui animal de companie doar de 1 sau 2 ori pe săptămână, ca tratament rar.
Nu toate ierburile pot fi date abisinienilor. Printre otrăvurile periculoase pentru ei se numără: păstârnac, liliac, bindweed, spanac, crinul văii, brusture, semințe de mac, păduri și măcriș.

afla, este posibil să se dea banane la cobai și pere.

Ierburile comestibile pentru animale sunt: salata verde, panselute, tei, musetel, calendula, lingonberry, radacini de papadie, seminte de chimen, trandafiri etc..

Pe lângă dulceața, liniștea și sinceritatea, cobaiii abisinieni sunt renumiți pentru abilitățile lor intelectuale excelente - de exemplu, pot învăța și executa cu ușurință un anumit număr de comenzi. Cu condiții adecvate de întreținere și îngrijire, aceste animale de companie vor aduce multă bucurie atât adulților, cât și copiilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Rasa abisiniană de cobai: caracteristici ale păstrării acasă