Puricii: structura, speciile, hrănirea și reproducerea, modalitățile de a le trata

Dacă animalul dvs. de companie a devenit neliniștit, de multe ori se cutremură și mâncărime violent, iar membrii familiei sunt atacați de insecte ciudate, asemănătoare țânțarilor, dar foarte agresivi, nu vă grăbiți să actualizați plasele de țânțari. Poate că motivul este deja înăuntru. Acestea pot fi purici - mici paraziți săritori, care sunt greu de observat până nu se reproduc deloc.

Ce sunt puricii

Aceste insecte sunt mici (de la 1 la 5 mm), mușcă dureros, nu sunt ușor de prins și destul de greu de distrus. Acestea prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință și cercetătorii din comunitatea mondială. Unul dintre motive este mecanismele de adaptare a puricilor, dezvoltate în procesul de evoluție.. Chiar și aspectul său este ideal pentru adaptarea la un stil de viață parazit..

Din greaca veche, numele parazitului se traduce prin „pompă fără aripi”, care este pe deplin justificată prin aspectul său și funcțiile vitale. Aripile puricilor s-au pierdut în procesul de evoluție, dar au dobândit un aparat oral complex, care, cu ajutorul esofagului, pompează sânge în abdomenul parazitului conform principiului unei pompe. Din această cauză, unele specii se întind până la 10 mm lungime în timpul hrănirii. Femelele fertilizate, purtătoare de ouă, cresc la 1,5 cm.

Cel mai mare reprezentant al ordinului este un purice de elan. Dimensiunea sa în starea sa naturală fluctuează în jur de 10 mm.

Corpul puricului este puternic turtit din părțile laterale de-a lungul verticalului și este acoperit cu peri, spini și scuturi care ajută la manevrarea liberă în mediul gazdă - pe pene, în lână - sau în îmbrăcăminte și materiale de construcție ale unei vizuini sau cuiburi. Trei perechi de membre, echipate cu spini solizi, cresc din pieptul ei. Pentru a sari, ei folosesc a doua pereche de picioare și hipertrofiată..

Durata săriturii unui purice durează 0,001 secunde, prin urmare, pentru o lungă perioadă de timp, experții au crezut că puricii sare cu patru puncte de sprijin, adică împingând cu vârfurile și genunchii perechii de picioare din spate. Sondajele moderne au arătat că aproape fiecare zecime din puricii studiați este capabilă să sară din două puncte, fără să se așeze pe genunchi..

Puricii au un organ senzorial unic inerent numai acestei ordine de paraziți - sensillium abdominal. În procesul de evoluție, au încetat să se concentreze asupra organelor vizuale, înlocuindu-le cu un senzor pentru a capta vibrațiile aerului. Culoarea parazitului variază de la maro deschis la negru.

Galerie foto: cum arată un purice

Reproducerea și ciclul de viață

În ciuda ratei ridicate de reproducere, procesul de împerechere a puricilor diferă ca durată, în special în raport cu speranța de viață. Fertilizarea durează între 10 și 15 minute, iar împerecherea durează câteva ore. Reproducerea este influențată de doi factori:

 • temperatura ambiantă - norma - de la +18 ° C până la +25 ° C, la ieșirea din cadrul inferior, puricii nu mor, dar nu se înmulțesc;
 • hrană - masculul și femela ar trebui să fie bine hrăniți.

După o singură împerechere, femelele unor specii depun până la o mie de ouă în porții - de 2 ori într-o singură zi.

Nu le puteți numi părinți îngrijitori: o femelă fertilizată nu depune ghearele, ci pur și simplu împinge ouăle din afară cu forță, ca și cum le-ar „împușca”. Ciclul de viață al unui purice include toate cele patru etape principale ale dezvoltării insectelor..

Ou

Împrăștiate pe tot parcursul viitorului habitat, ouăle se maturizează la o anumită distanță una de cealaltă. Acest mod de așezare are un fundal evolutiv: puricii viitori nu concurează între ei pentru hrană și condiții de viață mai bune. Ouăle sunt de obicei de culoare deschisă - de la alb ca zăpada la culoare deschisă la culoare crem. De formă ovală, nu ating mai mult de jumătate de milimetru în lungime. În funcție de tipul și condițiile de temperatură, durează în medie 2 zile până la 14 zile pentru ca un ou să se maturizeze. Odată cu scăderea temperaturii, timpul de tranziție la etapa următoare crește..

Ouă de purici de nisip

Ouăle de purici de nisip sub mărire multiplă seamănă cu mărgele din sidef

Larvă

A doua etapă este realizată de insecte sub formă de larve mici, asemănătoare cu viermii, hrănindu-se cu excremente de purici cu rămășițele sângelui nedigerat al gazdei și cu materia organică putrezită. Nu au organe de vedere, precum și picioare, așa că se mișcă, zvârcolindu-se cu întregul corp. Dar organele lor nutriționale sunt ușor supradezvoltate: maxilarele puternice și puternice sunt situate pe un cap mare. În această stare, parazitul petrece de la 5 la 15 zile, corectat în funcție de temperatura ambiantă și de caracteristicile speciei.

Larvă de purici și insectă adultă

Lungimea unei larve de purici este comparabilă cu o insectă adultă

Crisalidă

În acest stadiu, puricii formează un cocon puternic lipicios, în care petrece de la 5 zile la câteva luni. Unele specii experimentează anotimpuri nefavorabile în ea, altele pleacă imediat după maturare, de îndată ce simt prezența unei posibile gazde în apropiere.. Condițiile de temperatură amână clocirea unei insecte adulte la nesfârșit, iar acest lucru trebuie luat în considerare la combaterea paraziților.

Pupă de purici

Datorită lipiciului coconului, pupa de purici este de obicei acoperită cu murdărie fină, ceea ce îl ajută să se camufleze.

Insectă adultă

Ieșind din cocon, adultul începe imediat să caute gazda. Este ghidat de:

 • temperatura local ridicată - puricii merg la sursa de căldură;
 • prezența dioxidului de carbon - toate animalele cu sânge cald emit dioxid de carbon și, în procesul de evoluție, puricii s-au adaptat pentru a determina sursa de hrană din acesta;
 • vibrație - mișcându-se, o posibilă gazdă creează vibrații pe care parazitul le preia.

Puricii nu își petrec întreaga viață direct pe corpul gazdei. Unele specii trăiesc în cuib, pe așternut sau în capacele camerei. Ei sar asupra victimei numai pentru timpul de hrănire.

Speranța de viață și caracteristicile nutriționale

În condiții optime, puricii trăiesc în medie aproximativ două luni. Cu toate acestea, există factori care pot prelungi existența insectelor pe o perioadă nedeterminată:

 • apropierea vremii reci întârzie dezvoltarea oului și a pupei insectei, iar individul adult, cu o scădere a temperaturii, se aruncă într-o stare de animație suspendată;
 • umiditatea aerului;
 • surse de hrană - un purice adult poate căuta hrană pentru o lungă perioadă de timp (de la o lună la un an și jumătate), fără a pierde capacitatea de mișcare.

Un purice flămând nu este capabil să se reproducă. Paraziții se hrănesc exclusiv cu sânge proaspăt. În cazul morții proprietarului, aceștia părăsesc imediat cadavrul. Dacă o sursă de hrană este în apropiere, puricii se mănâncă zilnic..

Unele tipuri de salivă nu conțin un anestezic, dar toate au un coagulant care previne coagularea sângelui și potențiali alergeni.

Hrănirea puricilor

Când se hrănește, puricii își scufundă literalmente capul în pielea gazdei pentru a ajunge la vasul de sânge.

Specii de purici

Reprezentanții acestui ordin sunt răspândiți în întreaga lume. Ele pot fi găsite pe orice continent, inclusiv în Antarctica. În latitudinile noastre, locuințele umane sunt locuite de mai multe specii de purici care parazitează oamenii și animalele. Uneori sunt confundați între ei din cauza concepției greșite că fiecare specie de purici este capabilă să se hrănească cu o singură specie gazdă.. Puricii, obișnuiți în latitudinile noastre, nu se limitează la un singur tip de gazdă și mulți dintre ei mușcă oameni.

Păduchii de păsări sunt confundați cu puricii de pui, păduchii de câine și șobolan trăiesc cel mai adesea pe capre și iepuri, iar păduchii de covor și de uz casnic sunt denumirea colectivă pentru toate speciile care trăiesc în locuințele umane..

Purice uman (Pulex irritans)

Acest tip de parazit se găsește peste tot, se hrănește atât de la oameni, cât și de la alte animale, inclusiv de la unii prădători. Diferența sa constă în absența unui număr de dinți inerent majorității puricilor, iar principalul pericol este abilitatea de a transporta agenți patogeni ai unor boli grave precum ciuma și helmintiaza (tenia de dovleac și șobolan, dirofilaria).

Puricii umani sunt menționați în lucrarea fundamentală despre Noua Spanie din secolul al XVI-lea, care oferă medicamente pentru parazit, create pe baza rețetelor aztece..

Purice uman

Un purice uman feminin după o singură fertilizare depune aproximativ 500 de ouă

Purice de pisică (Ctenocephalides felis)

Acest tip de parazit aparține omniprezentului. În plus față de ciumă, ei poartă agenții patogeni ai rickettsiozei și brucelozei, care, atunci când sunt mușcați, se transmit nu numai animalelor, ci și oamenilor. Caracteristica lor este capacitatea unei femele fertilizate de a se umfla până la 16 mm lungime datorită prezenței ouălor în corp.

După ce a infectat un șobolan, puricii de pisică înlocuiesc complet parazitul „legal” de la gazdă - puricii de șobolan.

Purice de pisică

Puricii pisicii sunt un fel de lider: această specie mușcă o persoană mai des decât altele

Purice canin (Ctenocephalides canis)

Reprezentanții speciei sunt atât de apropiați de rudele lor feline, încât pot fi distinse numai printr-o creștere foarte puternică a frunții mai plate și a structurii ghearelor genitale. Pe lângă vibrio de ciumă, saliva lor conține bacili de lepră, rickettsioză de șobolan și febră de Marsilia.

Prima descriere a speciei a fost făcută de omul de știință englez John Curtis în 1826.

Purice de câine

Puricii canini sunt purtători de viermi plati și tripanosomi (boala somnului)

Purice de șobolan (sudic)

Conform celei mai răspândite versiuni, ne-a venit de la tropice împreună cu îmbunătățirea condițiilor de iernare. Anterior, puricii de șobolani (Xenopsylla cheopis) au fost ținuți departe de nord, dar acum acest tip de parazit s-a răspândit peste tot.. Prezintă cel mai mare pericol pentru oameni, deoarece cu o mușcătură introduce agenții cauzali ai ciumei și tifoidului în sânge..

În 1901, bancherul și entomologul englez Charles Rothschild a făcut prima descriere a puricilor de șobolan, iar în 1907 specia a fost inclusă în clasificare în funcție de un alt gen al acestor insecte..

Purice de sud de șobolan

Bolile purtate de puricii de șobolan se transmit din generație în generație prin ouă

Pământ sau purice de nisip (Tunga penetrans)

Acest tip de parazit preferă latitudinile sudice. Se diferențiază de congeneri prin dimensiunea sa mică (1-2 mm) și capacitatea de a pătrunde în pielea purtătorului. Un alt nume pentru purici este „pătrunzător”. De obicei, ea se așează în iarbă uscată, de unde atacă oamenii, animalele sălbatice și domestice, păsările.

Până în anii 70 ai secolului al XIX-lea, puricii de pământ au trăit doar în America Centrală și de Sud. Apoi, această specie a ajuns în Africa de Vest, unde s-a răspândit cu viteza fulgerului..

Purice de pământ

După fertilizare, puricii de pământ femele sunt implantate sub pielea gazdei pentru a primi o nutriție constantă

Controlul puricilor

În caz de infecție în masă, trebuie avut în vedere faptul că majoritatea remediilor populare acționează ca prevenire. Pentru distrugerea paraziților, este mai bine să alegeți un insecticid industrial sau să contactați organizații specializate. Dacă decideți să o faceți singur, faceți următoarele:

 1. Identificați sursa infecției. După ce ați stabilit de unde provin puricii, eliminați posibilitatea reapariției lor: sigilați fisurile și fisurile din podea, pereți, de pe tavan.
 2. Nu uitați că puricii sunt aduși de animale pe lână. Eliminați-i de paraziți și luați măsuri pentru a preveni recurența infecției. Pentru aceasta utilizați gulere speciale, spray-uri și produse de expunere pe termen lung..
  O pisică cu guler de purici

  Gulerul de purici este impregnat cu un agent care respinge paraziții de la animalul de companie

 3. Utilizați instrumentul ales pentru a trata cu grijă și scrupulos casa.

Tratați localul de purici folosind echipament de protecție: mănuși și aparat de respirat. Pentru toți locuitorii apartamentului, inclusiv animalele de companie, blocați accesul în cameră în timpul procesării.

Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare pentru a preveni recidivarea puricilor:

 1. Uciderea insectelor adulte nu vă va scăpa de purici. Atunci când alegeți un remediu, preferați ceea ce îi ucide în toate etapele dezvoltării.
 2. Tratați camera fără a pierde nici un centimetru. Ouăle de paraziți și insectele adulte se pot ascunde oriunde, chiar și sub tavan..
 3. Efectul rezidual al medicamentului utilizat durează până la 1 lună. Pentru această perioadă, renunțați la curățarea umedă, altfel paraziții vor supraviețui.
 4. Efectuați prelucrarea dimineața. Deoarece camera ar trebui închisă în acest moment, va fi nevoie de timp pentru ventilarea ulterioară..
  Tratați camera împotriva dăunătorilor insectelor

  Dacă este posibil, nu vă limitați la mănuși și la un aparat respirator atunci când lucrați cu substanțe chimice: folosiți protecție pentru întregul corp

 5. Pregătiți camera în avans - deschideți accesul la plinte și alte locuri greu accesibile, îndepărtați țesăturile care pot fi spălate (huse de mobilier, perdele, pelerine), îndepărtați covoarele de pe pereți, suluri și saltele de pe paturi și canapele.
 6. Dacă încăperea este puternic contaminată, pe lângă medicamentul principal, utilizați pulberi cu acțiune îndelungată, presărându-le după procesare în locurile în care puricii apar cel mai probabil..

Luați măsuri pentru a ucide puricii la primul semn al apariției. Paraziții sunt fertili și, dacă totul este lăsat la voia întâmplării, atunci după un timp casa va fi debordată de sugeți de sânge.

Galerie foto: tipuri de produse pentru controlul puricilor

Când aveți de-a face cu puricii, este important să ne amintim că uciderea paraziților la nivel local este o pierdere de timp. Tratamentul unui animal de companie sau al singurului otoman, pe care puricii l-au ales, nu va da rezultate. Folosiți informațiile primite, nu uitați de măsurile preventive, iar puricii nu vă vor deranja.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Puricii: structura, speciile, hrănirea și reproducerea, modalitățile de a le trata