Piton cu buze albe: cum arată, unde trăiește, ce să hrănească acasă

Piton cu buze albePrintre cei cărora le place să păstreze animale exotice sunt crescători de pitoni. Mulți dintre ei susțin că nu există o reptilă mai frumoasă decât un piton cu buze albe. Dacă tu, după ce i-ai admirat fotografia, ai decis că trebuie să ai cu siguranță un bărbat atât de frumos la tine, verifică cerințele pentru conținutul ei.

Aspect și dimensiuni

Pitonul cu buze albe (în latină Bothrochilus albertisii) crește în lungime până la 2, mai rar până la 3 m.Piton cu buze albeNu este otrăvitor, iar aspectul său se caracterizează prin următoarele caracteristici:

 • culoare: maro pe spate, poate străluci cu nuanțe colorate, bej pe burtă, miere pe părți, negru pe cap, dungi albe și negre alternează în jurul gurii;
 • solzii sunt strălucitori, accidentați, albi în jurul gurii cu o margine neagră;
 • capul este bine definit;
 • are dinți ascuțiți, poate mușca;
 • ochii sunt negri, rotunzi;
 • coada este tenace, apucătoare, capabilă să apuce mâna unei persoane;
 • caracter agresiv, cei născuți în afara habitatului natural sunt mai pașnici;
 • scoate sunete șuierătoare.
 • durata de viață - până la 20 de ani.

Știați? În condiții de iluminare diferită, un piton cu buze albe poate schimba nuanța culorii.

Habitat și habitate

Habitate naturale ale pitonului - insule din partea de vest a Oceanului Pacific (Noua Guinee și alte insule ale strâmtorii Torres) aparținând Indoneziei, Papua Noua Guinee, Australia.

Preferă să se stabilească pe bănci împădurite. Cele mai frecvente pe insula Noua Guinee, unde precipitațiile anuale sunt de 2 mii mm.Piton cu buze albe

Stilul de viață și dieta

Acești șerpi sunt predominant nocturni, mănâncă animale mici sau păsări..

Important! Dacă doriți să luați un piton cu buze albe în mâini, purtați mănuși din material gros, deoarece șarpele vă poate ataca.

Reproducere

Vârsta de debut a activității sexuale la aceste reptile este de 5-8 ani. Perioada jocurilor de împerechere în condiții naturale durează de la mijlocul verii până la începutul toamnei, apoi începe depunerea ouălor. În captivitate, împerecherea are loc în decembrie-februarie.

Pentru a stimula sezonul de împerechere, este necesar să creșteți nivelul de umiditate din terariu la 90-100% și să reduceți temperatura, astfel încât pitonii să poată simți începutul sezonului ploios.

Creșterea pitonilor cu buze albe este complicată de două probleme:

 • ouăle pot fi infertile chiar și după împerecherea cu succes;
 • de la o temperatură scăzută, femela poate răci.
Piton cu buze albeTemperaturile scăzute stimulează împerecherea, dar afectează negativ fertilizarea. Există 2 soluții posibile la problemă.

Primul dintre ele prevede:

 • scăderea temperaturii nopții la +18 ° С;
 • menținerea temperaturii diurne la +26,6 ° С.

A doua opțiune este implementată după cum urmează:

 1. În prima noapte, reduceți temperatura la +16,6 ° С.
 2. În a doua noapte, reduceți temperatura la +20 ° С.
 3. În a treia noapte - până la +22 ° С.
 4. Repetați ciclul de la început.
 5. În timpul zilei, mențineți temperatura la un nivel de cel puțin +26,6 ° С.

Aflați și despre particularitățile conținutului de pitoni, cum ar fi regal, tufos, reticulat.

Se împerechează noaptea, după aproximativ 56–71 de zile (conform unor observații, după 90 de zile), femela depune ouă. Într-un singur ambreiaj, de regulă, există 10-18 ouă, care se află înainte de eclozare timp de 60-70 de zile. În terariu pentru femelă, este instalat un cuib de dimensiuni suficiente dintr-un substrat special - sphagnum.

Pentru a preveni moartea șerpilor, după depunere, ouăle sunt luate imediat de la femelă și transferate într-un incubator, temperatura în care este menținută la +31 ... + 32 ° С, umiditate - 90-100%. Aveți grijă, deoarece femela vă va ataca, protejând ouăle, dar imediat după depunere, va avea mai puțină putere.

Lungimea puii născuți este de până la 40 cm, sunt destul de agresivi, sunt păstrați în containere.Piton cu buze albe

Întreținere și îngrijire la domiciliu

Dacă nu oferiți reptilei condiții adecvate de detenție, aceasta se poate îmbolnăvi și poate muri. Le conțin pe rând, puteți stabili un mascul cu o femelă. Nu le ridicați des. Separat, este necesar să ne oprim la locul de detenție, hrănire și condițiile sanitare și igienice.

Terariu

Pitonii cu buze albe sunt păstrate în terarii, care sunt supuse următoarelor cerințe:

 • lățimea și înălțimea sunt luate ca ¼ din înălțimea pythonului, lungimea ca ½;
 • nivelul de umiditate - 70-80%, pentru aceasta terariul este pulverizat în mod regulat manual cu apă ușor călduță sau folosind o instalație de ploaie. Încearcă să nu fii prins de șarpe;
 • orele de zi cu o durată de cel puțin 10 ore sunt menținute folosind o lampă fluorescentă cu raze ultraviolete;
 • temperatura din colțul în care este încălzit pitonul este menținută la +32 ° C. Temperatura noaptea ar trebui să fie de + 24 ... + 26 ° С;
 • pe partea de jos este așezat un covor special din materiale artificiale sau sfagn. Prezența unei movile de nisip provoacă infecții sub solzii unui piton, cauzate de granule de nisip care au ajuns acolo. Dacă în ramblee există particule ascuțite, acestea pot răni șarpele;
 • o condiție prealabilă este instalarea unui bazin de o dimensiune adecvată, astfel încât pitonul să se poată scufunda acolo complet. Temperatura apei nu trebuie să fie mai mică de +24 ° С. Șerpii îl pot folosi pentru acoperire, pot încerca să se ascundă sub el și să-l întoarcă;
 • pentru odihnă, este necesară o ramură mare și groasă, pentru adăpost - bușteni sau un fel de recipient, care sunt dezinfectate prin fierbere sau într-un cuptor cu microunde.
Piton cu buze albe

Hrănire

Deoarece este un prădător nocturn, este hrănit cu 1-2 șobolani pe săptămână noaptea. În perioada de năpârlire, se opresc din hrănire, în acest moment nu au timp să mănânce.

Important! Dispozitivele de iluminat și încălzire trebuie protejate, altfel, încercând să se încălzească, pitonul se poate arde singur.

Șerpii bebeluși sunt hrăniți o dată la 3-4 zile cu șoareci nou-născuți (1-3 zile), iar șase luni mai târziu trec treptat la pui de șobolan cu vârsta de până la 6 zile. Se întâmplă că este problematic să-i obișnuiești cu astfel de alimente, așa că încearcă să facă șoarecii să miroasă a șopârle - Gecko sau skink.

Mâncarea trebuie să fie într-o stare semi-vie. Îl țin cu mâna, fără să se miște și să încerce să se ascundă, așteptând șarpele să-i apuce dinții. După ce mănâncă, pitonul își regurgitează lâna sub forma unui tang comprimat alungit: se ridică, mișcările contractile trec 1 minut, apoi lâna este scuipată. Procesul are loc noaptea.Piton cu buze albe

curatenie in casa

Pitonul cu buze albe se îmbolnăvește adesea de faptul că murdăria se înfundă sub solzi și poate chiar să moară, astfel că terariul ar trebui să fie întotdeauna curat. Toate deșeurile și deșeurile după hrănire trebuie îndepărtate imediat, altfel se pot dezvolta în ele microbi periculoși pentru șarpe..

Știați? Pe vremuri, pitonul cu buze albe avea picioare, deci aparține ordinii picioarelor false, are resturi de picioare subdezvoltate sub formă de gheare în abdomenul inferior.

Astfel, pitonul cu buze albe este un excelent reprezentant al lumii animale exotice. Dar, înainte de a dobândi această reptilă, gândiți-vă dacă aveți puterea și capacitatea de a crea condiții pentru ca acesta să mențină conținut normal. Aceste animale de companie sunt capricioase în ceea ce privește îngrijirea și sunt vicioase în natură, dar sunt foarte interesante de urmărit..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Piton cu buze albe: cum arată, unde trăiește, ce să hrănească acasă