Praful viu din pantofii ciliați

Praful viu din pantofii ciliațiSalutăm toți pantofii infuzori, bine cunoscuți de la școală, este un locuitor numeroase de corpuri de apă și în același timp cel mai valoros aliment viu pentru peștii de acvariu. În plus față de valoarea nutritivă ridicată a pantofului ciliate, dimensiunea sa microscopică este foarte importantă, deoarece puii de pește de acvariu nu pot mânca alimente mai mari.

Descrierea și caracteristicile unicelulare

Papucul Infusoria (Infusoria) aparține speciei Paramecium Caudatum. Acestea sunt protozoare unicelulare cu o dimensiune a corpului microscopic mică (0,1-0,35 mm), specia lor numără mai mult de 8 mii de reprezentanți. Motivul pentru numele ciudat al pantofului ciliate a fost aspectul său, care conturează seamănă cu talpa unui pantof.

Nutriția pantofilor constă din alge microscopice și bacterii, pe care ciliații le trec prin corp împreună cu apă. Pantoful ciliate se hrănește în mișcare, gura este întotdeauna larg deschisă, iar particulele alimentare se acumulează treptat în el. Potrivit biologilor, ciliații au evoluat din flagelate din timpurile preistorice..

Pe întreaga suprafață a corpului ciliatului există mici rânduri de cilii, care îi servesc ca un fel de „aripioare”. Pentru ca cilii să se poată deplasa dintr-un loc în altul, cilii produc mișcări oscilatorii asemănătoare undelor.Praful viu din pantofii ciliați

Vă recomandăm să citiți despre cum să hrăniți peștii ciclop și gammarus, și, cum să crească dafnia acasă.

Viteza de mișcare a pantofului este de așa natură încât într-o secundă depășește o cale de cincisprezece ori mai mare decât ciliata în sine. Habitatul acestor protozoare sunt iazuri de apă dulce naturale și artificiale, în care nu există curent.

În astfel de rezervoare, există o mulțime de materie organică, care se descompune și, prin urmare, furnizează cel mai simplu cu suficientă hrană. Papucul ciliază trăiește chiar și în acvariile de acasă. Poate fi văzut doar la microscop..

Știați? Un mic pește de acvariu din rasa guppy a făcut o excursie pe orbita Pământului în compania cosmonauților ruși la bordul stației orbitale Salyut-5. Un pește nepretențios și drăguț a suportat perfect zborul și s-a întors în siguranță în acvariul său natal.
Papuci Infusoria

Ciliate ca hrană

De îndată ce acvaristul câștigă puțină experiență, el încearcă imediat să-și crească singur animalele de companie. Când apar prăjituri în acvariu, problema imediată este ce să le hrănească. Și numai praful viu (plancton) li se potrivește. Acvaristii cu experiență afirmă că dimensiunea alimentelor pentru larvele de pește (alevini) nu trebuie să depășească dimensiunea ochiului alevinilor..

Ca plante pentru acvariu sunt utilizate: hornwort, Marsilia, mușchi javanez, cryptocoryne și Hemianthus Micrantemoides.

Infusoria Paramecium Caudatum este un aliment excelent pentru puii de acvariu și este potrivit pentru aproape toate speciile de pești de acvariu adulți.

Valoarea nutritivă a pantofilor ciliați:

  • proteine ​​- 58,1%;
  • grăsimi - 31,7%;
  • cenușă - 3,4%.
Papuci Infusoria

Unde să ajung

Există două opțiuni pentru a vă oferi peștilor alimente vii proaspete și nutritive:

  • cumpărați praf viu din magazinele de animale de companie;
  • rasați-vă singuri;
  • prinde plancton mic în iaz cu propriile mâini.

În magazinele pentru animale de companie sau magazinele pentru acvaristi, praful viu se vinde împreună cu un lichid, pe litru. Pentru a menține alimentele în viață, trebuie achiziționate de aproximativ două ori pe săptămână..

Dacă decideți să prindeți singur praf viu, trebuie să achiziționați o plasă specială cu țesătură sintetică sau de mătase. Raritatea unei astfel de țesături trebuie să fie destul de densă, celulele nu trebuie să fie mai groase de 0,1 mm.Praful viuDupă primul aport de apă în plasă, trebuie să examinați lichidul colectat sub o lupă pentru a afla dacă există cel puțin un fel de creaturi vii în ea. Dacă se constată că planctonul este viu, atunci puteți continua să prindeți praf viu. În procesul de strecurare, cel mai mic plancton rămâne în partea de jos a plasei.

Ca urmare a unui astfel de pescuit, praful tău viu va consta nu numai din pantofi ciliați, ci și din larvele (nauplii) de ciclopi și rotifere. Toate capturile sunt plasate într-un borcan de sticlă cu apă și aduse acasă.

Probabil că veți fi interesat să citiți despre, cum să porniți acvariul pentru prima dată, de unde să începi un acvariu marin, ce sunt algele de acvariu și cum să le tratăm, și, de asemenea, care sunt cele mai bune plante pentru acvariu.

Deja acasă, praful viu adus este din nou filtrat prin plase cu pânză de densitate diferită. Acest lucru va ajuta la sortarea planctonului în funcție de dimensiune. Planctonul capturat va rămâne în viață timp de 5 zile.

Dacă nu aveți o mare dorință de a alerga în jurul apei în fiecare săptămână și de a căuta hrană pentru peștii dvs., atunci cea mai bună cale de ieșire este să crească praf viu acasă.Papuci Infusoria

Știați? În corpul pantofului ciliate există două nuclee: mare și mic. Nucleul mare este responsabil pentru mișcare și nutriție, iar nucleul mic este responsabil pentru reproducere. Ciliații se reproduc prin diviziune, iar atunci când acest protozoar este gata de reproducere, corpul său se întinde, în mijloc se formează un pod subțire, care în cele din urmă se rupe. Ca rezultat al divizării, se obțin doi adulți, care în timp util se vor separa din nou..

Cum să se reproducă

Pentru a începe reproducerea ciliaților acasă, trebuie mai întâi să achiziționați material pentru propagarea culturii. De unde îl puteți obține?

Există două opțiuni:

  • cereți unui acvarist mai experimentat un mic pantof ciliate „pentru divorț”;
  • prinde cu propriile mâini într-un iaz cu plasă.

Cea mai bună opțiune este să obțineți infuzorii de la un coleg acvarist. Pentru a scoate mai mulți ciliați, apa este preluată chiar din fundul acvariului, de preferință mai aproape de algele care cresc în partea de jos.Papuci InfusoriaMaterialul de reproducere luat din acvariu va fi curat, fără impurități. Într-adevăr, în materialul preluat din rezervoarele naturale, pe lângă ciliate, se găsesc adesea diverși crustacei, care pot distruge atât pantofii, cât și larvele de pește..

Dacă decideți să obțineți materialul de reproducere pe cont propriu, atunci trebuie să ajungeți la cel mai apropiat rezervor și să scoateți niște nămol din jumătatea și jumătatea inferioară cu apă. Puneți prada într-un borcan și aduceți-o acasă.

Pentru lucrări suplimentare, veți avea nevoie de o sticlă mică mică (5 x 10 cm), un microscop sau lupă, o seringă (pipetă, o seringă de unică folosință fără ac), un băț subțire ascuțit puternic.

Luăm o picătură de apă din borcanul adus din iaz și o așezăm la microscop (lupă). Având în vedere toată această bogăție, vom vedea multe tipuri diferite de protozoare - printre ele puteți identifica cu ușurință un pantof.

Important! Atunci când se prinde plancton în apele naturale, acvaristul ar trebui să-și amintească că apa poate conține paraziți (Dactylogirus și Gyrodactilus). Acești paraziți nu sunt periculoși pentru peștii tropicali, dar totuși nu ar trebui să infectați apa din acvariu cu ei și este mai bine să ocoliți rezervoarele contaminate..
Ciliate

Apoi, colectăm o picătură de apă curată, neclorurată, cu o pipetă și o așezăm pe același pahar, lângă picătura din iaz. Sarcina noastră este să selectăm mai multe exemplare de pantofi ciliați din apa lacului și să le mutăm în apă curată.

Dacă nu aveți abilitatea de a face acest lucru cu o pipetă, trebuie să o faceți diferit. Folosind un băț ascuțit din lemn, conectăm ambele picături (lac și curat) cu un canal subțire de apă.

Vă sfătuim să citiți despre, cum să decorați un acvariu într-un stil natural sau peisaj acvatic, și, ce obiecte sunt cele mai necesare pentru acvariu.

Pantofii sunt foarte pasionați de apa proaspătă și se vor muta imediat într-o picătură de apă curată. Alte protozoare nu se străduiesc cu adevărat să obțină apă curată, prin urmare, pantofii ciliați se vor mișca în principal. Această procedură poate fi repetată de până la zece ori și veți obține o cultură a pantofilor care nu conține dăunători..

După aceea, ciliații selectați trebuie așezați într-un borcan pentru incubator pentru reproducere. Înainte de a muta praful viu în borcan, trebuie să turnați apă curată până la jumătate din volum și să o așezați într-un loc bine luminat.Papuci InfusoriaUn punct important - borcanul nu trebuie expus la lumina directă a soarelui.. Pentru a crea un mediu nutritiv în borcan, trebuie să adăugați câteva picături de lapte proaspăt (două până la trei picături).

Temperatura camerei în care va fi instalat borcanul incubatorului poate fi temperatura camerei normale (20-22 ° C). Dacă scopul acvaristului este reproducerea rapidă a prafului viu, atunci trebuie doar să ridicați temperatura din cameră la 26-28 ° C: acest lucru va accelera procesul de reproducere de mai multe ori.

Într-un mediu nutritiv cald, ciliul papucii începe să se înmulțească rapid. Ca hrană pentru protozoare, o mică bucată de materie organică este scufundată în apă, cele mai masive acumulări de ciliate apar chiar în jurul ei.

Dacă se formează o peliculă pe suprafața fluidului nutritiv în timp, care împiedică pătrunderea oxigenului în borcan, atunci protozoarele se acumulează mai aproape de gâtul borcanului..

Pentru a crea un mediu nutritiv într-un borcan de incubator, puteți folosi nu numai lapte, ci și coji uscate de banane sau dovleac, infuzie de fân, bucăți de morcovi proaspeți sau furaje pentru pești (în granule). Când soluția nutritivă se maturizează, în cameră apare un miros de fermentație nu foarte plăcut.Papuci InfusoriaRețeta clasică pentru creșterea pantofilor ciliați pe o banană:Coaja de banană este uscată și depozitată într-un recipient sigilat ermetic. Când vine timpul să creșteți pantofi, luați o coajă uscată, clătiți-o sub apă curentă rece și puneți-o într-un borcan de incubator, care a fost pus anterior în apă proaspătă și puțină apă din acvariu (care conține ciliați).

Pentru 6 litri de apă, 1/3 din întreaga coajă de banană se ia dintr-un fruct. Mai mult, ca de obicei, containerul este instalat într-un loc luminos și cald. În procesul de reproducere, numărul de ciliate va crește exponențial.

Vârful numărului lor cade în 14-21 de zile (în funcție de temperatura din cameră) și va fi menținut la un nivel ridicat timp de 20 de zile. După acest timp, numărul de praf viu din bancă va începe să scadă constant..

Dacă acvaristul are nevoie urgentă de hrană vie și nu poate aștepta câteva săptămâni pentru reproducere, procesul poate fi accelerat. Coaja de banană uscată se pune într-o cratiță (proporțiile sunt aceleași), se toarnă cu apă clocotită, se acoperă cu un capac și se lasă să se răcească complet natural.Conținutul răcit al cratiței se adaugă într-un borcan cu apă și plancton. Borcanul este instalat într-un loc cald, bine luminat. Izbucnirea așteptată a numărului de ciliați scade în ziua 6-7, numărul lor este mult mai mare decât în ​​cazul reproducerii tradiționale.

Dar pantofii obținuți în acest mod trăiesc mult mai puțin, prin urmare, acvaristii experimentați așează 3-5 astfel de cutii la intervale regulate. Acest lucru vă ajută să obțineți o explozie de alimente vii până la data dorită..

Rețetă de infuzie de lapte: Al doilea în simplitatea preparării este reproducerea prafului viu pe laptele integral fără zahăr (este adecvat și laptele degresat). Laptele se adaugă săptămânal într-un borcan cu pantofi și apă cu o rată de una sau două picături pe litru. Ciliații se hrănesc cu bacterii lactice.

Important! Când adăugați pansament de top, este important să nu supradozați. În caz de supradozaj, bacteriile se vor înmulți prea repede și vor absorbi oxigenul destinat ciliaților. Dacă pantofii sunt crescuți pe bacterii, au o fototaxie pronunțată (dorința de lumină).
Papuci Infusoria

Rețetă de infuzie de fân: Se iau 10 g de ierburi uscate și tocate (este vorba despre două linguri cu un tobogan) și se toarnă cu un litru de apă fierbinte. Amestecul este adus la fierbere, după care focul este foarte redus și decoctul de plante continuă să se gătească la foc mic timp de 20 de minute.

Când starea de spirit este clocotită, toate microorganismele sunt distruse în ea, dar sporii bacteriilor rămân vitali. Aceeași cantitate de apă clorurată, adăugată, se adaugă bulionului finit.

După trei până la patru zile, bacilii de fân se vor dezvolta din sporii bacterieni. Aceasta va fi hrana pentru reproducerea pantofilor ciliați. Infuzia este adăugată într-un borcan de incubator, unde se înmulțește praful viu. Pentru a păstra infuzia pe fân, alegeți un loc răcoros și întunecat, infuzia nu își va pierde valabilitatea în 30 de zile.

Rețetă de alge marine: Acvaristii cresc de asemenea pantofi pe algele Chlorella și Scenedesmus. Un litru de alge marine este amestecat cu o peletă de furaje compuse pentru crap. Ciliații care mănâncă alge nu pot tolera lumina zilei (fototaxie negativă).Papuci Infusoria pe algeAceastă proprietate a hranei cu alge poate fi utilizată atunci când crește pești de acvariu iubitori de umbră sau larvele lor. Ciliații crescuți în acest fel trăiesc aproximativ 20 de zile - pentru a prelungi vitalitatea culturii, este plasat la frigider. Temperatura optimă pentru depozitare este de la 3 ° C la 10 ° C.

Proprietarii de acvarii vor fi interesați să citească despre, cum se instalează o lampă într-un acvariu, cum să alegi filtru, autocolante de fundal și amorsare pentru acvariu, precum și modul de determinare duritatea apei și condiții optime de temperatură în acvariu.

O altă metodă puțin cunoscută pentru reproducerea pantofilor:După curățarea acvariului, apa colectată de pe fund este turnată în sticle de plastic și expusă la soare. Apa îmbuteliată devine verde și, după un timp, verdele se așează pe fundul sticlelor. După aceea, trebuie să verificați apa pentru prezența ciliaților folosind o lupă..

De obicei, acest lichid conține un număr foarte mare de pantofi, toți mari și grasi. Apropo, hrănirea pentru încălțăminte nu poate fi adăugată la această cultură timp de o săptămână, resturile de verdeață putrezind vor fi suficiente pentru ca acestea să se hrănească.Apa de acvariu

Cum să dai praf viu peștilor

Pentru a hrăni peștii, acvaristii folosesc un truc dificil: plasează o bucată de alge într-un borcan cu o cultură. După un timp, mulți ciliați se adună în jurul plantei, sunt colectați cu o pipetă și eliberați în acvariu la puii care așteaptă mâncare..

Pentru hrănirea tânărului, puteți utiliza și o seringă de unică folosință, cu două cuburi, fără ac. Un borcan cu infuzorii multiplicate este îndepărtat în umbră, după o vreme pantofii plutesc mai aproape de suprafață.

Știați? Prețul pentru cei mai scumpi pești de acvariu variază de la $70.000 la $80.000. Această rasă valoroasă se numește „pește dragon” sau „Arowana”. Prețul său final de vânzare depinde de culoarea corpului și de aripioare. Dar aceasta nu este limita, cea mai rară varietate a acestei rase de pești (platină Arowana) va costa un cunoscător $400.000!
Apoi sunt colectate cu grijă cu o seringă și transferate în acvariu la puii flămânzi. Trebuie să adăugați câtă apă pură în borcan pe cât a dispărut ca urmare a selecției. Apa nu trebuie clorurată sau fiartă.Hrănirea peștilor cu praf viu
Pentru a preveni dezvoltarea organismelor patogene în acvariu, utilizați dezinfectant "Sidex" și aparate de aer condiționat artificiale precum Albastru de metil, „Verde de malachit”.

Nu trebuie să uităm că bacteriile pe care le mănâncă pot fi în apă împreună cu ciliații. Nu este de dorit dacă bacteriile intră în acvariu la pui, prin urmare, colectarea încălțămintei pentru hrană trebuie făcută după ce cea mai mare parte a bacteriilor a fost consumată de acestea..

Cu puțin efort și sârguință, chiar și un acvarist nu foarte experimentat va putea stabili procesul de reproducere a ciliaților acasă. Puii din acvariul său vor primi întotdeauna hrană consistentă și sănătoasă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Praful viu din pantofii ciliați