Animal llama: descriere, unde trăiește, istorie

Habitatul LlamaLlama este un mamifer, o rudă a cămilelor și alpaca, deoarece toate aparțin aceleiași familii de camelide. În prezent, aceste animale sunt indispensabile în creșterea bovinelor. Lâna lor este de o calitate incredibilă, prin urmare este apreciată în toată lumea, iar lamele în sine sunt un asistent excelent în transportul mărfurilor. Dar nu numai acest lucru este apreciat la lamas.

Istorie

Strămoșii animalelor au trăit în America de Nord și de Sud în urmă cu milioane de ani. Se știe că lamele au fost domesticite în urmă cu aproximativ patru mii de ani de către indienii sud-americani - locuitorii din Peru. Strămoșii erau guanacos care trăiau (și trăiesc încă) în munții din Peru numiți Anzi.

Indienii au observat imediat că aceste animale își pot face viața mult mai ușoară: dau lână bună, carne și poartă încărcături grele. Și în acest fel, lamele, deja îmblânzite oamenilor, cu mult timp înainte de apariția cailor în America de Sud în ultimul mileniu, au fost singurii ajutători în transportul mărfurilor..

În prezent, lamele în sine includ lamasele înseși și strămoșii lor - guanacos, care trăiesc în sălbăticie până în prezent în America de Sud.

Descriere

Llama este un erbivor adaptat vieții înalte în munți. Se apropie de înălțimea la greabăn 120-130 centimetri, și prin cântărind 70-80 kilograme. Datorită gâtului lung, înălțimea până la vârful capului ajunge până la doi metri! Culoarea este foarte diversă: alb, gri, închis, maro, auriu, cu sau fără pete. Ei trăiesc aproximativ 20 de ani. Lamele au, de asemenea, un gât subțire alungit, ochi mari și urechi ascuțite..

Spre deosebire de cămile, locuitorii noștri din Anzi diferă prin faptul că au fără cocoașă. De asemenea, spre deosebire de rude, ei de obicei găsite în locuri răcoroase sau munți, deoarece au copite duble cu tocuri adaptate pentru mersul pe munte. Dar ei, ca și cămilele, pot începe să scuipe dacă nu le place ceva..

aceasta animale de turmă, de aceea trebuie să fie păstrate cu cel puțin încă doi sau trei indivizi.

Lama: fapte interesanteFemeile ating maturitatea sexuală în primul an de viață, iar bărbații - în al treilea. Bărbatul are două, trei sau mai multe femele în harem, care naște, de regulă, un pui după 11-12 luni de sarcină.

Descendenții locuitorilor din Anzi se găsesc în captivitate și în America de Nord și de Sud, Europa, Australia. Datorită adaptabilității lor la viața la munte, s-au răspândit în Alpi (Europa). Încă se găsesc adesea pe zonele joase din latitudini climatice temperate..

Beneficiu

  • După cum sa menționat mai sus, aceste animale drăguțe pufoase rămân indispensabile pentru transportul mărfurilor, în special pe suprafețele de stepă / munte. Remarcabil este faptul că lamele, din motive necunoscute, nu poartă niciodată greutate, mai mult decât a lor. Dar acest lucru se estompează în comparație cu capacitatea lor de a merge până la câțiva zeci de kilometri pe zi. Până în prezent, în locuri greu accesibile pentru mașini, lamele sunt folosite ca animale de încărcare..
  • Lână de lamaLana Llama este populară în întreaga lume pentru calitate, căldură și moliciune. Se știe că lâna lor are o calitate superioară lânii multor alte animale, cum ar fi oile. Este foarte moale, delicat și nu necesită nicio îngrijire specială, așa că lâna de lama poate fi purtată foarte mult timp. Exotismul său este, de asemenea, un plus..
  • O calitate foarte utilă a acestor animale este lipsa de pretenție în mâncare. Se hrănesc în principal cu fân, iarbă, legume, fructe și cereale. Lamele sunt populare deoarece mulți oameni știu că animalele mănâncă mult mai puțină mâncare pe zi decât, de exemplu, caii. La fel ca și cămilele, aceste animale nu pot bea lichide pentru o perioadă foarte lungă de timp..
  • Se mănâncă și lama. Este de remarcat faptul că numai bărbații tineri sunt potriviți în acest scop. Femelele nu sunt folosite nici măcar pentru muls..
  • Un avantaj incredibil al tuturor animalelor domestice din America de Sud ale familiei Camelid este liniștea și natura lor calmă. Lamele sunt prietenoase și curioase, nepretențioase. Rareori vă îmbolnăviți, dacă respectați regulile de îngrijire și vă hrăniți corect (cât mai des posibil cu legume proaspete, plante).

Un pic despre alpaca

De ce, în acest articol, nu am menționat niciodată alpaca ca reprezentanți ai genului llama? Faptul este că alpaca a fost mult timp atribuită acestui gen, deoarece credeau că sunt descendenții guanacilor. Cu toate acestea, în 2001, s-a aflat că strămoșul lor este de fapt un gen din Vicuna. Motivul iluziei îndelungate a fost asemănarea externă, aproape aceleași habitate și faptul că pot fi traversate alpacas și lamas, iar apoi se nasc pui, numiți wariso.

  • Alpaca: descriereAlpacas a apărut, de asemenea, datorită indienilor din Anzi, în urmă cu aproximativ șase mii de ani, de la vicuñas, care locuiesc încă în America de Sud. Vicuñas sunt foarte asemănătoare cu guanacos, dar sunt de dimensiuni mai mici. Și alpaca în sine se disting de lamă printr-o lână mai lungă și mai moale (15 centimetri) și dimensiuni mai mici.
  • Alpacas sunt crescute exclusiv pentru lână de calitate incredibilă. Locuiesc în Anzi în Peru, Bolivia și nordul Chile. Nu scuipă pe oameni dacă sunt supărați, spre deosebire de rudele lor - descendenți de guanacos, dar pot scuipa între ei. De asemenea, se disting prin absența dinților din față, astfel încât alpacele sfâșie iarba cu buzele.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Animal llama: descriere, unde trăiește, istorie