Bugurile atacă bucătăria: păstrați apărarea și treceți în ofensivă

Știm cu toții foarte bine: tratați curățenia în bucătărie cu neglijență - așteptați inevitabil „oaspeții”. Dar cât de neplăcut și jignitor este când un parazit mic apare brusc într-o cameră curată strălucitoare și se așează acolo mult timp. De ce insectele ne atacă casele confortabile? Cum să faci față acestui flagel?

Ce sunt ei - dăunători din bucătărie

La prima vedere, bug-urile din bucătărie sunt la fel. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de ele, în funcție de culoare și habitat:

 • râșnițe de cereale - una dintre cele mai vorace bug-uri, corpul cu fire de păr are o nuanță maro, dimensiunea ajunge la 4 mm;
 • gândaci mari de făină - o insectă mare, adultul atinge 12-18 mm, corpul este negru-maro ușor strălucitor;
 • gândaci mici de făină - bug-uri mici cu o nuanță roșiatică și antene scurte, dimensiunea 3 mm;
 • consumatorii de făină roșie sunt coleoptere mici, de la roșu la maroniu, cu antene lungi, până la aproximativ 2 mm;
 • Mâncătorii de mucoase din Surinam sunt mici gândaci negri-maronii, cu un corp lung mat, care ating 1,8–3,5 mm;
 • muco-mâncători cu gură scurtă - cel mai mic dintre cei care consumă mucoși, au o culoare gălbuie cu un luciu ruginit, de dimensiuni 1,5-2,4 mm;
 • gărgărița hambar - gândac maro închis cu aripi subdezvoltate, lungime de până la 4 mm, o trăsătură distinctivă este partea frontală alungită a capului cu o proboscidă alungită;
 • cariopsis - insectele cu dimensiuni cuprinse între 1 și 22 mm, au un corp negru cu pete pe spate și elitre, dar antenele, picioarele sau alte părți ale corpului pot fi mai deschise la culoare, mai des gălbui;
 • molia alimentară - bug-uri albe, spre deosebire de alte specii, rănirea este cauzată nu atât de adulți, cât de larvele cu capul întunecat și de până la 1 cm lungime.

Galerie foto: varietăți de bug-uri care pot începe în bucătărie

Habitatul preferat al insectelor

După cum sugerează și numele lor, consumatorii de făină sunt foarte pasionați de făină. În același timp, cerealele sunt și o delicatesă pe care o adoră, așa că aceste bug-uri se găsesc în toate tipurile de cereale: orez, grâu, hrișcă, gri. Cel mai frecvent „musafir” din bucătărie este mâncătorul de făină din Surinam, care, de asemenea, nu disprețuiește fructele uscate, fursecurile, biscuiții și fasolea..

Bug-uri în făină

Făina este o delicatesă preferată atât de cei care mănâncă făină, cât și de Khrushchaks

Mașinile de tocat pâinea se hrănesc cu produse din făină, uscătoare, pesmet, precum și din lemn. Prin urmare, pe lângă mâncare, le plac dulapurile de bucătărie și paginile de cărți. Se găsește și în cereale, furaje, cafea, ceai și tutun.

Gândacii de făină intră în casă cu făină sau amidon, apoi se târăsc prin crăpături în alte recipiente cu alimente. Gărgărițele preferă boabele de orez, grâu, secară, orz, rareori - porumb și hrișcă. Se găsește în paste și făină. Boabele, în ciuda numelui lor, nu afectează boabele, ci leguminoasele precum fasole, fasole, naut, mazăre. Molia alimentară se găsește cel mai adesea în cereale.

Daune la bug-uri și riscuri pentru sănătate

„Noii chiriași”, stabiliți în bucătărie, încep să-și lase urmele și să se reproducă în cele mai imprevizibile locuri. În același timp, trăiesc în turme și au supraviețuire colosală, din cauza căreia daunele se fac foarte repede. Pe lângă faptul evident - mâncare stricată, ne putem aștepta la sitele măcinate pentru făină, recipiente de ambalare și depozitare, dulapuri de bucătărie și chiar cărți de bucate (care sunt adesea depozitate în bucătărie).

Consumul de alimente contaminate de insecte poate duce la deranjul stomacului, reacții alergice severe și otrăvire.

Atenţie! Alimentele sunt considerate a fi infectate cu larve și improprii consumului dacă se găsește în ele cel puțin un dăunător.

Motive pentru apariția insectelor în bucătărie

Bug-urile pot alege bucătăria din diverse motive și nu întotdeauna în funcție de acuratețea gazdei, și anume:

 • încălcarea condițiilor de depozitare și a termenului de valabilitate al produselor alimentare;
 • produse în vrac achiziționate în greutate;
 • procesarea slabă a cerealelor în producție;
 • nerespectarea standardelor sanitare pentru depozitarea și ambalarea mărfurilor la întreprinderi;
 • umiditate ridicată în zonele de depozitare a alimentelor.
Crupe în pachete cu gândaci

Nu puteți avea încredere necondiționată în cerealele ambalate

Ambalarea sigilată a produselor nu este o garanție că nu există erori în conținut - acestea pot intra direct din fabrici și întreprinderi.

Metode de prevenire a apariției insectelor în bucătărie

Câteva reguli simple vă vor ajuta să eliminați posibilitatea ca „vecinii nedoriti” să apară pe teritoriul dumneavoastră:

 • atunci când cumpărați produse în vrac, trebuie să inspectați cu atenție ambalajul pentru etanșeitate și prezența paraziților în interior;
 • înainte de a fi introduse într-un recipient de depozitare, este recomandabil să sortați cerealele, în special cele cumpărate în vrac, pentru a vă asigura că nu există erori;
 • respectați datele de expirare indicate, nu faceți stocuri uriașe pentru anul următor, este recomandabil să consumați produse în termen de 2-3 luni;
 • depozitați cerealele în recipiente sigilate individuale, cel mai bine este dacă recipientul este din sticlă - este imposibil să roade, transmite lumină, protejează de umiditate, se spală ușor-
  Borcane de sticlă pentru depozitarea cerealelor

  Recipientele din sticlă cu capac sigilat nu sunt doar un protector fiabil al consumabilelor dvs., ci și un decor interior suplimentar

 • nu depozitați fructele uscate deschise, cea mai bună opțiune este un raft pentru frigider;
 • să efectueze inspecții periodice ale stocurilor pentru prezența insectelor;
 • mențineți bucătăria curată, uscată și ventilată regulat pentru a evita acumularea de umiditate, murdărie și pentru a preveni dezvoltarea unui mediu favorabil de reproducere pentru gândaci;
 • spălați dulapurile și recipientele pentru depozitarea alimentelor cel puțin o dată pe lună;
 • amintiți-vă că aroma usturoiului, lavrushka, nucșoară este dușmanul dăunătorilor.

Dacă insectele mici reapar, atunci este necesar să verificați alte camere din apartament și să repetați procedurile preventive.

Metode de combatere a dăunătorilor la domiciliu

A scăpa de insectele care s-au instalat în casa ta nu este ușor, așa că pregătește-te pentru o luptă grea.

Principalele metode de eliminare a „oaspeților neinvitați” pot fi împărțite în următoarele grupuri:

 • impact mecanic;
 • produse chimice;
 • remedii populare.

Impact mecanic

Înainte de a efectua proceduri de această natură, în primul rând, este necesar să scăpați de produsele contaminate, astfel încât acestea să nu vă dăuneze sănătății.. Spălați bine recipientele și zonele de depozitare cu săpun (vase) sau soluție de oțet (dulapuri, rafturi).

Luptarea insectelor

Lupta împotriva bug-urilor include o gamă întreagă de măsuri

Nu va fi inutil să sigilați toate fisurile din plinte, pervazuri și mobilier. Mâncarea rămasă, neatinsă de dăunători, trebuie ambalată și scoasă din bucătărie timp de 1-2 săptămâni. Dacă bug-urile nu apar, atunci le puteți folosi.

Când numărul de bug-uri este minim și sunt detectate rapid, puteți încerca să salvați resturile de cereale folosind tratament termic:

 • încălziți produsul în cuptor la 50 ° C (pentru griș și făină) sau 100-120 ° C (pentru alte cereale) timp de cel puțin 10 minute;
 • influențează cerealele cu temperaturi scăzute (-15 oC) timp de 24 de ore;
 • tratați cu lumină ultravioletă, plasându-l sub soare timp de câteva ore.

Înainte de procesare, este necesar să sortați produsele din cereale sau să le cerneti printr-o sită și apoi, înainte de utilizare, înmuiați-le în apă sărată și clătiți.

Produse chimice

Se recomandă utilizarea chimiei pentru distrugerea insectelor în cazuri extrem de avansate, când alte mijloace (inclusiv populare) nu sunt capabile să rezolve problema.

Cel mai inofensiv remediu care poate fi achiziționat de la orice farmacie este pulberea de piretru.. Acestea sunt duș cu zone de depozitare a alimentelor. Produsul este absolut netoxic pentru animale și oameni (chiar dacă este ingerat accidental), dar în același timp este otravă pentru insecte târâtoare.

Puteți curăța dulapurile cu soluție Domestos sau cu un alt produs care conține clor. Este recomandabil să repetați această procedură de mai multe ori, deoarece eficacitatea unei singure utilizări a acestei „arme” pentru combaterea gândacilor este redusă.

Produse chimice

Merită să alegeți chimia în locul remediilor populare - fiecare decide pentru sine

„Antizhuk” este o impregnare utilizată pentru protejarea suprafețelor din lemn de acțiunile polizoarelor. Nociv pentru om în contact cu ochii sau pielea.

Mijloacele producătorului "Lovin Fire Protection" sunt destinate prelucrării lemnului, dar în același timp sunt otrăvitoare pentru consumatorii de mucoase. Dar nici bărbatul, nici animalele de companie nu le pot respira..

Produsele mărcii Rogneda vor ameliora nu numai bug-urile, ci și gândacii și furnicile. Când aplicați, trebuie să utilizați echipament de protecție individuală.

Atenţie! Toate aceste substanțe chimice sunt foarte toxice, deci trebuie utilizate strict în conformitate cu instrucțiunile atașate acestora..

Trebuie remarcat faptul că metodele chimice de control nu sunt întotdeauna cele mai eficiente.. Este imposibil să tratați suprafețele care vin în contact cu alimente și furaje cu preparate, în plus, acestea au o mulțime de efecte secundare.

Remediile populare

Pentru a scăpa de dăunători, uneori este suficient să aveți în stoc următoarele ingrediente:

 • oţet;
 • Frunza de dafin;
 • nucşoară;
 • usturoi;
 • lavandă;
 • salvie;
 • borax.
Lavrushka, usturoi, nucșoară și alte condimente

Mirosurile puternice sunt arma noastră principală

Puteți pregăti capcane speciale pentru momeli pentru bug-uri. Pe rafturi sau în dulapuri, presărați nucșoară pe tencuiala adezivă, puneți căței de usturoi, frunze de dafin sau adăugați aceste condimente în recipiente pentru făină și cereale, după ce le înveliți în tifon.. O altă capcană este făcută cu zahăr, borax și drojdie uscată, care sunt amestecate în proporții egale. Compoziția rezultată ar trebui să fie așezată pe bucăți de hârtie din dulapuri, ceea ce vă va permite să atrageți bug-uri din adăposturi.

Există părerea că dăunătorii mici nu tolerează mirosul de metal. Punând un cui, sârmă sau doar o bucată de folie într-un borcan cu cereale, vei scăpa de „vizitatorii” enervanți.

Atenţie! Coroziunea metalului strică alimentele, astfel încât nu pot fi folosite obiecte metalice ruginite sau umede.

Puteți clăti zonele de depozitare a alimentelor cu soluție de oțet. Nuiele uscate sau uleiurile esențiale de lavandă sau pelin sunt remedii excelente pentru molii alimentare.

Video: sfaturi pentru depozitarea și protejarea cerealelor de insecte

Recenzii hostess

O măsură elementară de suprimare a „ocupației” bucătăriei de către mușchi este curățarea umedă cu săpun.

S-a spus mult timp: avertismentul este înaintat. Prin urmare, principalul instrument care previne apariția dăunătorilor în bucătărie este un set de măsuri preventive care vă vor permite să uitați de problema pentru totdeauna. Dacă, după ce o luați, problema nu dispare, merită să vă gândiți la o serie de metode mecanice, chimice și populare de a scăpa de micii „vecini” neplăcuti..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bugurile atacă bucătăria: păstrați apărarea și treceți în ofensivă