Cum se alege lampa uv potrivită pentru broaște țestoase

Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase

Broasca testoasa este un reprezentant al creaturilor cu sange rece a caror viata confortabila depinde de temperatura ambientala. Când locuiți acasă, lumina soarelui este înlocuită cu lumină ultravioletă pentru broască țestoasă. În acest articol vă voi spune cum afectează această lumină viața broaștei țestoase. Voi analiza ce lampă UV este mai bună. De asemenea, voi lua în considerare opțiunile pentru dispozitivele de iluminare ultravioletă și cum să o faceți singur.

Influența luminii ultraviolete asupra broaștelor țestoase

Fără lumina directă a soarelui, broaștele țestoase se îmbolnăvesc adesea și pot înmoaie coaja. Mai ales în perioada de creștere activă și în timpul sarcinii, aceste animale de companie încep să sufere de lipsa razelor UV..

Creaturile cu sânge rece au nevoie de lumină ultravioletă pentru a asimila calciul din alimente. Fără o cantitate suficientă din acest oligoelement, rahitismul se dezvoltă: oasele și coaja animalului își pierd duritatea, ceea ce duce la fracturi și răni. În plus, cu o lipsă de calciu, poate apărea curbura cojii..

Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase
Iluminarea terariului sau a acvariului este obligatorie

În condiții naturale, broaștele țestoase primesc vitamina D3, care este principala condiție pentru absorbția calciului, fiind la soare, acest lucru se aplică și Asia Centrală, și de mosc, și alte tipuri de broaște țestoase.

Din alimente și tot felul de aditivi și vitamine, D3 nu este absorbit de broaște țestoase! Singura sursă a acesteia este lumina ultravioletă..

Excepția este țestoasele carnivore, acestea absorb o parte din această vitamină cu animalele mâncate, în corpul lor este capabilă să asimileze.

Care e mai bun

Acțiune:

 • prin putere;
 • de spectrul razelor;
 • la dimensiune;
 • in forma.

Ele pot arăta ca becuri incandescente obișnuite sau tuburi fluorescente lungi. În acest din urmă caz, puterea este aceeași cu dimensiunea sa. De exemplu, un tub de 50 cm are o putere de 50 UVB.

Cel mai bine este să primiți sfaturi despre alegerea lămpii potrivite la un magazin de animale de companie.

Vânzătorii vor sfătui tipul în funcție de tipul de broască țestoasă, dimensiunea terariului și alți parametri.

Cel mai adesea recomandat de producători cunoscuți - Repti Glo 5.0 (ideal pentru urechi roșii), JBL - Solar Reptil Sun sau Arcadia - D3 Reptile Lamp.

Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase
Lămpi de terariu Repti Glo

Dacă aceste opțiuni nu sunt disponibile în comerț, oricare altele cu spectre de raze în regiunea de 5-12% UVB și 30% UVA vor face acest lucru. Dacă aceste procente nu sunt indicate pe ambalaj, este mai bine să nu faceți o achiziție. În caz contrar, vă poate dăuna animalului dvs. de companie. Majoritatea pot fi utilizate pentru terarii cu broaște țestoase, precum și pentru acvarii de apă dulce.

Principalele condiții pentru întreținerea lor adecvată sunt iluminarea și crearea temperaturii potrivite. În timpul zilei, trebuie să încălziți locul de reședință al broaștei țestoase la 30-31 ° C, noaptea este suficientă 16-18 ° C. Pentru a crea acest regim de temperatură, una sau două lămpi cu incandescență cu o putere de 40-60 W în colțuri vor fi suficiente (despre puterea și cantitatea finală, este mai bine să consultați consultanții celui mai apropiat magazin, aceștia vă vor spune mai precis în funcție de dimensiunea acvariului și de tipul de broască țestoasă).

Din noiembrie până în martie, broaștele țestoase intră în hibernare, moment în care temperatura ideală pentru acest animal de companie este de 8-10 ° C.

În timpul verii, este util să plasați terariul țestoaselor în afara soarelui pentru a absorbi razele UV naturale și vitamina D3.

Cum să o faci singur

Puteți economisi atât timp, cât și bani dacă îl găsiți pe cel potrivit făcându-l singur. Acest lucru necesită o cunoaștere minimă de electricitate și fizică..

De ce ai nevoie:

 • Lampa incandescentă;
 • cutie;
 • folie;
 • sursa de alimentare, driverul și conectorul de la orice dispozitiv de iluminare inutil;
 • cablul și conectarea la o priză;
 • elemente de fixare;
 • şurubelniţă;
 • ciocan de lipit.
Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase
Necesar pentru lampă

Ce sa fac:

 1. Lipim folia pe interiorul cutiei. Acest lucru mărește zona de iluminare.
 2. Încercați și plasați în cutie în modul cel mai convenabil.
 3. Conectați driverul, conectorul și sursa de alimentare la lampă.
 4. Apoi conectați firele. Nu uitați să respectați polaritatea!
 5. Atașăm totul la cutie.
 6. Ne conectăm la rețea pentru verificare.
 7. Fixarea corpului de iluminat rezultat în terariu.
Dacă nu există experiență în auto-asamblarea dispozitivelor electrice elementare, este foarte descurajat să asamblați singur lampa.!

Acest lucru poate duce la diverse consecințe nefericite - de la un scurtcircuit la un incendiu.!

Cum să alegi lampa potrivită

Atunci când alegeți un produs gata făcut într-un magazin, trebuie să acordați atenție următoarelor sfaturi:

 • pentru a păstra sănătatea ochilor, trebuie să alegeți lămpi închise exclusiv în cutie;
 • este mai bine să alegeți cu plinte și dimensiuni obișnuite, altfel pot apărea dificultăți la selectarea unei cutii pentru aceasta;
 • ia în considerare dimensiunea terariului atunci când alegi numărul și dimensiunea.

Este interzisă utilizarea lămpilor cuarț, medicale și a altor lămpi UV în terarii care nu sunt destinate sângelui rece!

Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase
Indiferent de cât timp este utilizat, lampa UV trebuie înlocuită în fiecare an

Cât de des să includeți și să schimbați

Cel mai adesea, experții recomandă pornirea acestuia pentru o zi și oprirea acestuia înainte de culcare..

Luați în considerare vârsta animalului de companie.

Testoasele tinere au nevoie de mai multe raze ultraviolete, în timp ce adulților (după vârsta de 2 ani) li se recomandă să reducă doza zilnică de încălzire la 3-4 ore. Dacă nu există nicio modalitate de a monitoriza constant pornirea și oprirea lămpii, atunci puteți lăsa iluminatul pentru întreaga zi. Depășirea timpului prescris sub razele UV pentru animale de companie nu este înfricoșător.

Data de expirare și numărul de ore pe care le va dura sunt indicate pe ambalaj sau pe lampă. Se recomandă să faceți o schimbare cu ceva timp înainte de sfârșitul duratei sale de viață, deoarece compoziția fluorescentei se estompează treptat și eficacitatea acestuia scade. Adică, de fapt, nu mai au aceleași beneficii de care au nevoie broaștele țestoase..

Cum se alege lampa UV potrivită pentru broaște țestoase
În timp, intensitatea radiației scade semnificativ

Suprafața îngălbenită a lămpii, formarea așa-numitei scări la joncțiunea cu cutia și dungi întunecate sau pete pe suprafața interioară - toate acestea sunt indicii că este timpul să schimbați lampa, chiar dacă ar trebui să funcționeze mai multe ore!

Țestoasele au nevoie de lumină ultravioletă pentru a funcționa corect.

Pentru ca aceștia să o primească, lămpile UV speciale pentru reptile trebuie instalate în terariu. Atunci când alegeți, este mai bine să consultați un specialist care vă va spune puterea necesară.

De asemenea, este necesar să verificați dacă lampa dată este adecvată spectral pentru iluminarea unui terariu cu broaște țestoase. Cu abordarea corectă și înlocuirea la timp, broaștele țestoase sunt asigurate cu confort complet acasă.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se alege lampa uv potrivită pentru broaște țestoase