Zbura morcovului și cum să te descurci cu ea

Printre numărul imens de dăunători ai culturilor de legume, merită evidențiat musca morcovului. Această mică insectă este capabilă să distrugă complet recolta morcovilor și a altor țeline. Este posibil să se vadă rezultatele activității vitale a larvelor acestui dăunător numai în timpul recoltării, când nu mai este posibilă salvarea legumelor deteriorate.

Ce este o muscă de morcov

Mușca morcovului (din latina psila) este destul de ușor de recunoscut: are un corp mic de culoare închisă, un cap galben-maroniu cu un triunghi negru, antene și picioare portocalii. Aripile sunt lungi și transparente, cu vene maro. Larvele sunt de culoare palidă, nu mai mult de 6-7 mm lungime, au o formă ovală cu un capăt ascuțit în față și un capăt rotunjit.

Zbura morcovului

Muștele morcovului sunt foarte frecvente în Rusia

Muștele morcovului se trezesc și zboară din coconi în luna mai, când solul se încălzește la o temperatură favorabilă: de la +15 la +17 ° C. Insectele încep să depună ouă aproape imediat. Cel mai adesea acest lucru se întâmplă în apropierea culturilor. Numărul de ouă ajunge la 120.

Larvă de muște de morcov

Larvele se hrănesc cu pulpa morcovilor tineri

După 7-10 zile, larvele se târăsc afară și încep să atace morcovii tineri, mâncând pulpa, distrugând legumele din interior. După 40-50 de zile, în iunie, larva „pupează”. Acest lucru se întâmplă în afara fructului, în pământ la o adâncime de 5-10 cm. Două săptămâni mai târziu, apare o nouă generație de muște, care începe să mănânce în mod activ verdeață de morcov..

Larvele cu muște de morcov sunt bine conservate în sol până în primăvară pentru a da o nouă generație. Unele dintre ele, împreună cu fructele, ajung în depozit și continuă să distrugă legumele..

Musca morcovului trăiește în zone umede, calde și umbrite. De asemenea, amenință mărarul, pătrunjelul și țelina.

Semne de infestare cu fructe

Musca morcovului este o insectă foarte dăunătoare. Este periculos, deoarece amenință întreaga cultură de morcovi, precum și alte legume mici, bogate în zahăr..

Morcovi infectați

Morcovii infectați au puncte negre la suprafață

Este destul de simplu să determinați aspectul unui dăunător, aruncați o privire mai atentă asupra culturilor:

 • frunzele culturilor își schimbă culoarea, verdele devine violet, întunecat și începe să se usuce;
 • forma morcovului se schimbă într-un mod neobișnuit;
 • umflături și pete întunecate apar la suprafață;
 • în interiorul legumelor, puteți vedea ușile din spate și punctele - acestea sunt urme de larve, cel mai adesea deteriorarea fructelor apare la bază;
 • morcovii își pierd gustul, capătă un miros putrid.

Ar trebui să aruncați o privire mai atentă la alte culturi de umbrele - pătrunjel, mărar, țelină. Când sunt afectați de o muște de morcov, aceștia dobândesc, de asemenea, o nuanță caracteristică maro sau roșiatică, ofilită. Dacă vedeți aceste semne, combaterea insectelor ar trebui să înceapă imediat..

Semne ale unui morcov infectat

Faptul că un morcov este infectat poate fi aflat chiar și atunci când fructul este în pământ

Modalități de a face față morții morcovului

A scăpa de musca morcovului nu este ușor și necesită mult timp și efort. Din păcate, mulți oameni renunță la luptă imediat ce apar primele rezultate. Grădinarii întâmpină această problemă în fiecare an. Trei metode sunt deosebit de populare - agrotehnice, chimice și populare.

Agrotehnic

Cea mai comună și mai sigură este metoda agrotehnică. Include o serie de măsuri preventive:

 • renunțați la gunoiul de grajd proaspăt ca îngrășământ;
 • acoperiți patul (de exemplu, lutrasil, spunbond);
 • tratați semințele cu o soluție cu adăugarea unui stimulent de creștere, amestecați cu nisip și semănați în sol umed;
 • semănați la sfârșitul lunii mai, când musca morcovului nu este încă activă;
 • alegeți locul potrivit pentru plantare: ar trebui să fie pe un deal și bine luminat;
 • plantați morcovi puțin, subțiați în timp și mulciți solul cu turbă;
 • plantați ceapă lângă morcovi, deoarece muștele morcovului nu-i place acest miros și nu se va putea apropia de paturi, de asemenea gălbenele pot speria dăunătorul;
 • nu plantați culturi umbrelă lângă morcovi, ele atrag atenția insectelor;
 • slăbiți periodic paturile și efectuați plivirea, îndepărtând germenii deteriorați și neviabili - este mai bine să îndepărtați verdeața cu buruieni;
 • asigurați morcovilor o udare moderată;
 • observați rotația culturilor: plantați morcovi în acele paturi în care au fost plantate anterior roșii, ceapă și usturoi, puteți readuce morcovii la vechiul lor loc de creștere nu mai devreme de doi până la trei ani;
 • săpați solul în toamnă;
 • colectați fructele și vârfurile morcovilor după subțierea și puneți-le într-un singur loc: muștele morcovului vor zbura, după care deșeurile pot fi distruse;
 • construiți o barieră din țesătură respirabilă în jurul grădinii, deoarece muștele nu pot zbura în sus și pot parcurge distanțe lungi, nu pot ajunge la recoltă.
  Paza de zbor

  În gard, trebuie să vă asigurați o intrare, dar o muștă de morcov nu poate face față unei bariere atât de înalte

Folk

Grădinarii folosesc metode populare pentru a controla mușca morcovului de câteva decenii. Sunt sigure pentru legume și oameni și nu mai puțin eficiente.. Cele mai frecvent utilizate sunt diverse decocturi de plante și condimente.. Toate sunt acasă, în grădină, sau le puteți cumpăra în magazin. Cel mai bine este să aplicați aceste metode cel puțin o dată pe lună:

 1. Un decoct de blaturi de roșii. Se fierb 4 kg de frunze verzi în 10 litri de apă timp de 4 ore. Se strecoară, se adaugă 50 g de săpun și se răcește. Diluați infuzia rezultată cu apă și procesați ierburile printr-un pulverizator.
 2. Decoct de pelin. Umpleți o găleată de pelin cu apă fierbinte și fierbeți timp de 10 minute. Se răcește și se strecoară. Împărțiți bulionul în trei părți și adăugați 8 litri de apă. Udați plantele cu această soluție și așezați pelinul rămas între rânduri.
  Sagebrush

  Decoctul pelinului ajută la scăderea dăunătorilor

 3. Infuzie de ceapă. Se toarnă 300 de grame de ceapă sau usturoi tocat cu apă și se așează aproximativ o zi. Adăugați 10 l de apă și 30 ml de săpun la infuzie și tratați plantele.
 4. Pulbere de muștar. În timpul așezării, tratați solul dintre paturi cu pulbere de muștar, praf de tutun sau piper roșu și negru.
  Pulbere de muștar

  Tratamentul paturilor cu pudră de muștar este popular printre grădinari.

 5. Saramură. Adăugați aproximativ 25-30 g de sare într-o găleată de apă. Procesați paturile cu această soluție în prima și a treia săptămână a lunii iunie..
 6. Amoniac. În lunile mai și iulie, udați paturile cu apă adăugând 1 lingură de amoniac.
 7. Infuzie de citrice. Pulverizați plantele cu infuzii de citrice în mai și iunie. Se toarnă 500 de grame de coajă de portocală sau lămâie uscată cu apă și se lasă 3 zile într-o cameră întunecată.

Chimic

Dacă toate măsurile de precauție și metodele populare nu au dat rezultatul dorit, cel mai bine este să apelăm la substanțe chimice. Sunt fiabile și dovedite. Există multe medicamente cu eficiență și concentrare variate. Forma de eliberare a insecticidelor este, de asemenea, diversă, la fel și concentrația.

Cele mai frecvente remedii:

 • Arrivo;
 • Decis - ucide dăunătorii în diferite stadii ale dezvoltării lor;
 • Aktara - foarte eficient în combaterea multor dăunători ai culturilor de grădină;
 • Vantex;
 • Fitoverm.
Insecticide chimice

Utilizarea insecticidelor este justificată în prezența unor suprafețe cultivate mari, când utilizarea de remedii populare pentru combaterea zborului morcovului nu permite obținerea unui rezultat pozitiv

Înainte de a utiliza substanțe chimice, trebuie să citiți instrucțiunile. Folosirea lor incorectă poate avea un efect negativ și poate distruge recolta. Este important să ne amintim câteva reguli:

 • orele de dimineață și seara sunt potrivite pentru prelucrarea paturilor;
 • vremea ar trebui să fie răcoroasă și calmă;
 • este necesar să prelucrați paturile în echipament de protecție individuală și de un număr limitat de ori, strict conform instrucțiunilor;
 • trebuie respectată doza.

Video: cum să scapi de o muște de morcov

Metode de prevenire

Pentru a evita apariția muștelor morcovului, trebuie luate măsuri preventive. Sunt simple, dar nu trebuie să uitați de ele, deoarece de aceste sfaturi depinde recolta dvs.:

 • alegeți soiurile de morcov potrivite cu un conținut ridicat de zahăr pentru plantare (de exemplu, vitamina 5, perfecțiune, Kalgeri F1);
 • asigurați-vă că paturile cu morcovi sunt bine aerisite și luminate;
 • înainte de plantare, tratați semințele cu preparate pentru a proteja împotriva dăunătorilor (Azotofit, Phytocid-r);
 • faceți lucrarea de toamnă cu săpătura solului, care este necesară pentru distrugerea larvelor;
 • continuă să udăm moderat.

Recenzii

Zbura morcovului reprezintă o mare amenințare: poate distruge nu numai plantele tinere, ci și întreaga cultură în timpul iernii. Este destul de dificil să te descurci, dar există multe metode dovedite. Ar trebui luate măsuri preventive pentru a evita problemele și problemele asociate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Zbura morcovului și cum să te descurci cu ea