Boli zooantroponice: o listă cu cele mai frecvente

Boli eoantroponiceToată lumea știe că animalele pot infecta oamenii. Căile de infecție, deși în termenii cei mai generali, sunt de asemenea bine cunoscute. Dar ce fel de afecțiuni sunt și ce le provoacă, rămâne un mister pentru mulți. Să învățăm mai multe despre bolile numite zooantropone.

Ce sunt bolile zooantroponotice

Un nume atât de lung reunește boli comune animalelor și oamenilor. Adică, o persoană se infectează cu ei de la un animal (procesul invers este extrem de rar). În total, există mai mult de 100 de astfel de boli, care sunt clasificate în focare naturale și agricole.

Știați? Științific, virușii nu sunt ființe vii. Nu au propriile celule, așa că în afara organismului „gazdă” sunt doar grupuri amorfe de substanțe.

Agenții patogeni ai primilor parazitează în corpul animalelor sălbatice, fiind transmise animalelor de companie sau oamenilor atunci când intră în zona de aria lor naturală. Zooantroponozele agricole sunt transmise oamenilor prin contactul cu animale agricole bolnave sau produse ale activității lor vitale. În orice caz, acestea sunt boli periculoase pe care ar trebui să le cunoașteți pentru propria siguranță..Copil cu câine

Important! Când cumpărați carne sau produse lactate de pe piață, asigurați-vă că le inspectați - o decolorare anormală și prezența unui miros neplăcut persistent pot indica faptul că animalul era bolnav.

Modalități de transmitere a acestor boli

Agenții lor patogeni pot pătrunde în corpul uman în următoarele moduri:

 • alimentar (cu alimente) - acest lucru se întâmplă cu un tratament termic insuficient al cărnii sau cu utilizarea apei sau a legumelor, a fructelor de pădure sau a fructelor, pe care paraziții sau virușii au reușit să treacă;
 • aerogen sau aerian - bacteriile prinse în aer sunt foarte tenace și sunt capabile să se împrăștie pe distanțe destul de mari, cu o manipulare atentă a animalelor, rareori apare contaminarea clasică în aer, ceea ce nu se poate spune despre contactul cu secrețiile lor rămase pe sol, plante sau pătrunderea în apă - acesta este un mediu ideal pentru agenți patogeni;
 • transmisiv (adică printr-un „intermediar”) - de obicei șoarecii și șobolanii, puricii și căpușele acționează în acest rol (mușcăturile lor sunt deosebit de periculoase).
Va fi util pentru proprietarii de animale de companie să citească despre cum și cum să elimine puricii din pisici și câini, și, de asemenea, cum să vindeci un câine de la subcutanat și ureche căpușe.
Video: boli ale animalelor care se transmit oamenilor

Se pare că nu este nimic dificil, dar în practică totul este mult mai dificil - este foarte dificil să identifici focarul bolii într-o pășune sau într-un hambar mare. Și dacă se acordă puțină atenție la salubritate, există riscul că va trebui să vă ocupați de zooantroponoze în stadiul lor activ..

Ce sunt în funcție de agentul patogen

Dintre medici, bolile de acest tip sunt de obicei împărțite în grupuri, în funcție de originea lor. Să ne oprim asupra celor mai frecvente și periculoase.

Boli infecțioase (cauzate de viruși și bacterii)

Cu astfel de probleme, medicii bolilor infecțioase (și uneori toxicologii) trebuie să se confrunte cel mai adesea. De obicei sunt declanșate de bacterii sau viruși care au pătruns în corpul uman împreună cu carne sau lapte obținut de la animale bolnave sau după contactul cu acestea. Să începem cu cele mai faimoase.

Salmoneloză

Infecție intestinală, transmisă în principal prin ouăle păsărilor bolnave. SalmonelozăAgentul cauzal este microbii din genul Salmonella. Sunt foarte tenace: în apă durează până la 5 luni, în carne - de la 2 la 4, în lapte - până la 20 de zile.

Aflați mai multe despre, ce viruși poate prelua animalul dvs. de companie și cum să preveniți manifestarea bolilor infecțioase la pisici.

Insidiositatea bacteriilor este că atunci când intră în carne sau lapte, acestea se înmulțesc fără a schimba gustul produselor. Dezvoltarea bolii durează 6 până la 72 de ore după ingestie. În acest timp, bacteriile se instalează în intestinul subțire și încep să secrete toxine care perturbă tonusul vascular și activitatea terminațiilor nervoase..

Adesea, toate acestea se întâmplă fără simptome pronunțate și numai cu leziuni extinse sunt observate slăbiciune și dureri de cap, crize de vărsături sau greață.

Salmoneloză

Rabia

Toată lumea a auzit despre schema de infecție - aceasta este mușcătura unui animal infectat. Agentul cauzal este virusul rabid Neuroiyctes, care nu se teme de îngheț și de acțiunea majorității antibioticelor. În primul rând, afectează autostrăzile nervoase centrale, apoi merge la periferie și apoi intră în glandele salivare.

Perioada de incubație durează în medie 1-3 luni. În ceea ce privește etapele rabiei, există:

 • forma inițială (1-3 zile), în care senzații neplăcute apar la locul mușcăturii, depresie sau iritabilitate, apetitul dispare, respirația și pulsul devin mai frecvente;
 • Etapa II - apare hidrofobia, respirația este însoțită de suspine scurte convulsive, reacțiile la stimulii externi se agravează, pulsul accelerează brusc, convulsiile încep sub forma unei revolte;
 • perioada de paralizie - un virus care afectează cortexul cerebral și terminațiile nervoase duce la o creștere a hipotensiunii, agitația psihomotorie este înlocuită de sedare, dar temperatura corpului crește la + 40 ... + 42 ° C, paralizia extinsă duce la moarte în ziua 5-8 a bolii.
Vă va fi util să vă familiarizați cu simptomele rabiei la o persoană după ce a fost mușcat de un câine de stradă.
Rabia

Bruceloză

Agenții cauzali sunt paraziți intracelulari ai genului Brucella, care au pătruns în organism prin ingestia de carne, brânză sau lapte nepasteurizat de la animale infectate. Ele sunt transmise și prin contact.

Un fel de poartă pentru brucella este afectarea pielii, microtrauma la nivelul mucoaselor sau a căilor respiratorii. Incubația durează de la 1 săptămână la 2-3 luni. Brucella se acumulează în ganglionii limfatici, de unde, împreună cu fluxul sanguin, sunt transportați către alte organe.

Poate lua forma:

 • acută, cu o creștere a temperaturii la +39 ° C, frisoane, cefalee și dureri musculare;
 • manifestările subacute - febrile sunt mai puțin prelungite, dar principalele simptome sunt aceleași, li se adaugă sete, slăbiciune și constipație;
 • cronice - leziunile focale ale diferitelor organe își amintesc de ele însele cu exacerbări periodice, care sunt înlocuite cu remisie (1-2 luni), această etapă poate dura până la 3 ani, provocând sciatică sau diferite tipuri de nevralgie.
Video: bruceloză
Important! În perioada de recuperare, persoanelor care au suferit o exacerbare a brucelozei li se recomandă proceduri de fizioterapie - băi de radon, un curs de UHF sau cuarț.

Febra hemoragică

Principala cale de infecție este contactul cu purtătorii în fața rozătoarelor sau căpușelor, mai rar cu animalele. Virușii ajung pe zona deteriorată a pielii (există mai mult de o duzină de ele).

Dezvoltarea bolii este după cum urmează:

 • perioada de incubație durează de la 1 zi la 3 săptămâni (în funcție de tipul agentului patogen);
 • stadiul inițial durează de la 2 la 7 zile și este însoțit de intoxicație severă și febră;
 • următorul vârf este de 1-2 săptămâni, timp în care există dureri la nivelul spatelui inferior, sângerări de la nivelul gingiilor sau nasului, este posibilă confuzie, punctele caracteristice și urmele de deteriorare a pereților vaselor de sânge apar pe piele;
 • apoi febra dispare.
Febra hemoragică
Știați? Puii din linia Araucana depun ouă albastre sau de culoare salată. Acesta este rezultatul muncii unui retrovirus, care a „construit” o genă specială în ADN-ul lor.
Aceasta este imaginea cea mai generală a bolii - dinamica poate diferi în funcție de natura agentului patogen. În latitudinile noastre, așa-numitele forme Omsk și Crimeea sunt diagnosticate cel mai adesea. Sunt tolerate de o persoană oarecum mai ușor, iar perioada lor de exacerbare este mai scurtă..

Tularemia

Bacteriile sunt transmise de rozătoare sau insecte. Infecția apare de obicei prin transmisie, prin contactul cu un rozător sau prin mușcătura de țânțar. Bastoanele pătrund chiar și prin pielea intactă, care poate fi văzută din pete și ulcere mici din diferite locații.

Apoi bacilul tularemiei intră în ganglionii limfatici, care în cele din urmă se inflamează, capătă forma unui tamburin. Când se înmulțește, se formează granuloame, provocând supurație și afectând plămânii, splina sau ficatul.

Video: totul despre boala tularemieiCea mai severă formă generalizată, în care există tamburine secundare cu elemente de necroză și pulmonare, procedând într-o variantă pneumonică sau bronșică. Complicații precum meningita sau miocardita sunt foarte rare - tularemia este vindecabilă, recuperarea durează de la 2 săptămâni la o lună.

Vă sfătuim să citiți despre ceea ce vă poate răni câini și pisici.

antrax

Infecția apare în procesul de îngrijire a unui animal bolnav, atunci când tăiați carcase sau gătiți carne. Cu penetrarea în aer, probabilitatea sa este de aproape 100%. Din fericire, cei bolnavi dezvoltă o imunitate puternică și este aproape imposibil să te îmbolnăvești din nou..

Important! Dacă antraxul este suspectat, acesta trebuie să fie clar diferențiat de tularemie și ciumă..

Agentul cauzal (bacilul speciei antracide) trece prin pielea deteriorată, mucoasele tractului respirator sau tractul gastro-intestinal. În același loc, apare un carbuncul cu particule de necroză și începe inflamația, care în tranzit prin ganglionii limfatici acoperă alte organe.antrax Perioada de incubație durează până la 2 săptămâni, după care sunt diagnosticate următoarele forme ale bolii:

 • cutanat (95% din cazuri);
 • generalizat.

În ambele cazuri, simptomele sunt foarte extinse - de la febră și slăbiciune la ulcere extinse și vezicule care dispar după 2-3 săptămâni, lăsând în urmă cicatrici. Pot apărea, de asemenea, dificultăți de respirație și probleme intestinale, cum ar fi greață, probleme cu scaunele și vărsături sângeroase..

Ornitoza

Boala „aviară” cauzată de psittaci de tip chlamydia. Infecție - prin inhalarea prafului, contactul cu secrețiile mucoase sau puful murdar. Odată ajuns în corp, chlamydia este fixată pe bronhii și alveole, după care începe inflamația.

Apoi se așează în celule, unde se reproduce. Intră în glandele suprarenale, ficatul și terminațiile nervoase prin fluxul sanguin. Chlamydia este periculoasă deoarece produce toxine care afectează toate aceste organe..

Video: ornitoza bolii „păsărilor”

Știați? Structura genetică a oamenilor moderni a fost, de asemenea, influențată de viruși care au pătruns într-un număr de ADN încă din zorii omenirii. Sunt numiți domestici - mulți dintre ei susțin sistemul nostru imunitar.

În stadiul inițial, intoxicația acută este caracteristică pe fundalul unui ficat mărit. În ziua 7-10, starea este normalizată, dar recuperarea completă durează până la 3 luni. În tot acest timp, se observă slăbiciune și sunt posibile tulburări de natură vegetativ-vasculară..

Tuberculoză

Agentul cauzal sub forma unui bacil foarte tenace rămâne viabil pentru o perioadă foarte lungă de timp: în lapte - până la 19 zile, în brânză - deja până la 200 și în ulei - până la 300. Carcasele animalelor sacrificate sunt, de asemenea, periculoase - acolo microbacteria supraviețuiește de la 3 luni la un an.

Verifică simptomele și cauzele tuberculozei la câini.

Contrar credinței populare, nu numai plămânii sunt afectați, ci și pereții intestinali (și cu leziuni extinse, chiar și ficatul și splina). Toate acestea sunt însoțite de apariția necrozei. În caz de infecție umană, de obicei devine cronică.Tuberculoză Rețineți că bastoanele în sine sunt de trei tipuri:

 • tuberculoză (umană) - toate animalele domestice sunt susceptibile la aceasta, în timp ce nu se teme de păsări;
 • bovis (bovin) - periculos pentru toate animalele, inclusiv pentru cele sălbatice, precum și pentru oameni, cu excepția păsărilor;
 • avium (aviar) - afectează păsările, deși porcii sunt, de asemenea, susceptibili, dar oamenii și alte tipuri de animale domestice rareori se îmbolnăvesc.

Pseudotuberculoză

Infecția apare la consumul de lapte sau alimente vegetale cu urme de agent patogen. Rozătoarele mici acționează și ca purtători. Perioada de incubație - de la 3 zile la 3 săptămâni.

Important! În spațiile în care trăiesc vaci, capre sau oi, este necesar să schimbați învelișul de fân în timp util, verificând în același timp dacă există urme de șoareci în masa veche..

Boala durează până la 2 săptămâni și este însoțită de simptome pronunțate. Printre acestea - o creștere bruscă a temperaturii și frisoanelor, dureri în abdomenul inferior sau hipocondrul drept.PseudotuberculozăNu este neobișnuit o senzație de arsură a mușchilor, precum și o schimbare a naturii scaunului - devine lichid și accelerat (uneori de până la 15 ori pe zi). Toate aceste semne apar de obicei în a 2-a-4-a zi de boală, adăugând o erupție până în a 7-a zi. Până la sfârșitul celor 2 săptămâni, acestea dispar, iar peelingul se observă pe pielea picioarelor și a palmelor.

Boli invazive

Nu mai puțin periculoase sunt bolile grupului invaziv, care sunt asociate cu transmiterea paraziților de origine animală. Ele sunt, de asemenea, împărțite pe baza tipului de agent patogen..

Helminthiasis

Cauzat de viermi paraziți. Mai des decât sunt diagnosticați alții:

 • echinococoza, care sunt infectate prin consumul de subproduse obținute de la un animal bolnav (ficat, plămâni, intestine), în majoritatea cazurilor este asimptomatic, afectând lent organele (în principal ficatul îl primește)-Echinococoza
  Știați? Virușii sunt cea mai numeroasă formă biologică de pe planetă.
 • alveococoza - boală focală, agentul cauzal este viermele alveococ, care intră pe piele atunci când intră în contact cu părul animalului sau când folosește fructe de pădure nespălate - parazitul se instalează în ficat și nu se dă mai mult timp (până la 15 ani), este periculos deoarece condensează puternic structura acestui organ și crește are dimensiuni.Alveococoza

Protozoanoză

Un grup mai mare de zooantroponoze, care combină bolile cauzate de acțiunea paraziților protozoare.

Printre ei:

 • giardioza - la contactul cu produse de excreție la o persoană, intestinul subțire poate fi afectat, uneori ajunge chiar la complicații de fond în tractul gastro-intestinal și pe autostrăzile nervoase-Giardiaza
 • balantidiază - cauzată de acțiunea micilor ciliați transmise de la porci, distruge mucoasa intestinală, declanșând astfel o serie de boli grave-Balantidiaza
 • amoebiaza - odată cu aceasta, infecția are loc prin alimente, contactul cu membranele mucoase ale animalelor sau fecalele acestora: o amibă, fixată pe peretele intestinal, provoacă tulburări: dureri în stomac, dificultăți de a mânca, uneori vine vorba de vărsături și diaree sângeroasă;-Amebiaza
 • leishmaniaza - parazitul se transmite prin mușcături de insecte, în latitudinile noastre, pielea și formele mucocutane sunt rareori diagnosticate, în care se observă ulcere (în timp acestea dispar, lăsând cicatrici), dar la o persoană cu imunitate slabă, sunt posibile complicații, până la un rezultat letal-Leishmaniaza
 • toxoplasmoza - se transmite atunci când îngrijește o pisică (acționează ca un proprietar intermediar), te poți infecta în timpul curățării - larvele toxoplasmei sunt ascunse în excremente, cu o boală creierul este afectat, prin urmare această boală este una dintre cele mai periculoase.
  Vă va fi util să citiți despre cum să tratați toxoplasmoza pisici și câini.
  Toxoplasmoza
Printre aceste complicații, există un alt grup care merită amintit..

Arahnozele

Agenții lor patogeni sunt căpușe și alte mici arahnide care pot provoca:

 • mango sarcoptic - acarienii se așează pe zonele deschise ale pielii, provocând mâncărime slab controlată și apariția fistulelor, o întârziere a tratamentului amenință infecția mai extinsă și cheratinizarea-Sarcoptic mange
 • otodectoză - aceasta este o consecință a activității unui acarian al urechii, care relativ rar trece la oameni, enervând în special pisici și câini, este periculoasă, cu complicații sub formă de otită medie externă.Otodectoză

Zooantroponoze parazitare

Din nume este clar că astfel de boli sunt rezultatul activității diferiților paraziți, transmise prin contact sau împreună cu alimente. „Grupul de risc” include de obicei proprietarii de câini și pisici activi, care, în timp ce merg pe jos, pot ridica larvele de paraziți care s-au așezat pe sol sau plante sau pot mânca un produs de calitate slabă..

Opisthorhiasis

Contactul direct cu un animal de companie este sigur pentru oameni (ceea ce nu se poate spune despre intermediari precum puricii). Dar oamenii încă se infectează cu opisthorhiasis - motivul este tratamentul termic insuficient al peștilor.OpisthorhiasisBoala continuă cu intoxicație acută și dureri palpabile, care sunt observate timp de 1-4 săptămâni. După aceea, simptomele sunt mai puțin pronunțate, iar infecția amintește de ea însăși cu o inflamație nespecifică lentă.

Dipildioza

Purtat de purici. Dar faptul prezenței puricilor în sine nu este teribil. Mai rău, dacă animalul de companie a mâncat această bătaie, încearcă să-l contactezi mai puțin.

Important! Gulerele populare de purici nu sunt rele, dar sunt insuficiente pentru protecția completă a animalului..

În caz contrar, viermii de castravete ajung pe membrana mucoasă. Cu volume mici de invazie, nu este prea periculos, în timp ce cu un atac pe scară largă, sunt posibile obstrucții intestinale temporare și înțepături vizibile ale pielii.Dipildioza

Difilobotriaza

Cauzat de o tenie prinsă în stomac după ingestia de pește netratat. Primele simptome sunt nespecifice - slăbiciune, cefalee, febră. Dar, în timp, sunt posibile tulburări mai grave: sistemul nervos periferic este afectat (tremur în mâini, mers nesigur), uneori apare anemia cu deficit de B-12.Difilobotriaza

Trichinoza

Se transmite prin alimente - atunci când mănâncă carne de porc netratată corespunzător. Agentul cauzal este insidios prin faptul că nu afectează intestinele, ci mușchii. Periculos cu posibile complicații, printre care sunt indicate pneumonia, meningoencefalita și miocardita focală difuză.

Cu o gamă largă, un rezultat letal nu este exclus. Există o nuanță aici. Faptul este că larvele în sine nu se dezvoltă ușor în corpul uman. Este vorba despre numărul lor: o concentrație de 5 sau mai mulți agenți patogeni pe 1 kg de greutate este considerată fatală.

Știați? Originea virușilor este încă un mister: nu lasă în urmă fosile și alte urme care ar putea deveni o bază de dovezi pentru diferite ipoteze..

Desigur, este mai bine să preveniți astfel de boli decât să le luptați mai târziu. Prin urmare, în cazul zooantroponozelor, prevenirea este de o importanță capitală..Trichinoza

Măsuri preventive

Măsuri preventive simple, dar eficiente, vor ajuta la prevenirea unor astfel de probleme, și anume:

 • vaccinarea la timp a animalelor;
 • controlul asupra locației lor (acest lucru nu este întotdeauna realist, dar este totuși mai bine să excludeți animalele de companie de la mersul pe lângă depozitele de deșeuri, cimitirele vitelor și alte locuri periculoase);
 • folosind numai furaje de înaltă calitate care au fost depozitate în condiții adecvate;
 • curățarea și monitorizarea stării locului în care locuiesc animalele de companie (acest lucru este valabil mai ales pentru vaci, porci, capre și oi);
 • excluderea contactelor animalelor cu persoane care au leziuni ale pielii sau membranelor mucoase;
 • izolarea persoanelor bolnave;
 • tratamentul termic corect al laptelui, cărnii și peștelui și examinarea amănunțită a acestora pentru absența paraziților;
 • spălarea obligatorie a mâinilor cu săpun după contactul cu animalele;
 • îngrijirea animalelor de fermă (hrănire, curățare etc.) - strict în îmbrăcăminte care acoperă pielea;
 • utilizarea obligatorie a mănușilor de cauciuc la tăierea carcaselor sau îngroparea animalelor moarte;
 • dacă este posibil, exterminarea completă a rozătoarelor în casă.
Prevenirea bolilor pisicilor
Important! Dacă aveți cea mai mică îngrijorare cu privire la sănătatea animalului, contactați medicul veterinar.
Aceste reguli simple vor ajuta la menținerea sănătății atât a oamenilor, cât și a animalelor. Îngrijirea competentă și procedurile veterinare necesare, împreună cu respectarea standardelor sanitare, reduc semnificativ riscul de infecție.

Am aflat ce sunt zooantroponozele și care dintre ele sunt cele mai periculoase. Sperăm că aceste informații sunt utile numai pentru informații generale și astfel de dificultăți vă vor ocoli..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli zooantroponice: o listă cu cele mai frecvente