Animal sable: cum arată animalul, habitatul său

Descrierea sabiei animaleSable este un mic mamifer din familia jderului care aparține genului jderului. În aparență, animalul este foarte suplu, dexter, grațios și se distinge prin nobilimea sa unică. Acest articol vă va spune în detaliu despre acest animal minunat, va descrie stilul său de viață și nutriția, precum și despre cum să crească aceste animale în captivitate..

Descriere

Corpul animalului este mic. În lungime, masculii ajung de la patruzeci la șaizeci de centimetri, cu o greutate de până la două kilograme. Femelele diferă de masculi prin dimensiuni și greutate mai mici, precum și prin grație și agilitate. Corpul animalului este alungit, iar picioarele sunt scurte, motiv pentru care spatele animalului este întotdeauna într-o poziție arcuită. Picioare late, perfect adaptate vieții de pe sol.

Sable are o coadă foarte luxuriantă și frumoasă., care este considerată proprietatea acestei fiare. Coada are de obicei până la douăzeci de centimetri lungime, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din lungimea întregului corp.

Capul animalului are o formă triunghiulară cu botul ascuțit, încadrat de urechi mari triunghiulare și o bază destul de largă. Blana animalului este luxuriantă, care în timpul iernii devine incredibil de groasă și acoperă complet corpul sabiei, chiar până la tampoane și gheare.

Este demn de remarcat faptul că culoarea șiburei se schimbă în funcție de anotimp, vara are o culoare maro închis cu o culoare negru-maro a labelor și a cozii, iar iarna animalul devine mai deschis, iar culoarea hainei sale devine similară cu cea a nisipului. În același timp pe cap iarna apare un punct luminos neclar. Tot felul de opțiuni de culoare pentru animal au dus la apariția diferitelor nume pentru sabie:

  • cap - cu culoare neagră;
  • blana - cu o culoare deschisa;
  • guler - în prezența unei culori intermediare.

Habitat

Unde trăiește sableAceste animale trăiesc în taiga Eurasiei și ocupă teritoriul de la Oceanul Pacific până la Cis-Urali, dar în același timp, cele mai multe dintre ele sunt distribuite în Orientul Îndepărtat și în regiunile siberiene. O mică proporție de șable trăiește în Mongolia, China, Coreea și insula japoneză Hokkaido. Misterul de conifere întunecate și umede, în care cresc cedrul, molidul, bradul, este considerat casa șiburei, iar animalul încearcă să nu-și lase limitele.

Animalul preferă să fie în locuri greu accesibile și aglomerate, acoperite cu mușchi, iarbă și pietre. Se întâmplă că locuințele de zibele găsesc sate situate în apropiere, dar, în ciuda acestui fapt, animalul duce o viață ermitică și nu-i place să contacteze oamenii.

Stil de viață Sable

Animalul este capabil să alterneze stiluri de viață nomade și sedentare, dar, în același timp, animalul este foarte atașat de teritoriul său și îl părăsește numai dacă dezastrele naturale, lipsa completă de hrană sau defrișările îi pot amenința viața. Pe teritoriul reședinței, animalul are mai multe locuințe. Acestea sunt împărțite în locuințe permanente, temporare, cu puiet și iarnă. Sabia în sine nu construiește habitate, ci folosește exclusiv structuri naturale sub formă de depresiuni în roci, pământ, copaci și alte goluri naturale, pe care le echipează ulterior. În același timp, animalul nu își ascunde vizuinele., este foarte ușor să le observați pe numeroase piste, mai ales iarna când este zăpadă.

În vizuini, animalul echipează o cameră de cuibărit, care este o podea acoperită cu fân sau iarbă. Nu departe de vizuină, animalul își echipează toaleta, în care își face drum printr-o cărare, iar iarna sub tranșee înzăpezite. Sabia trăiește într-un singur loc, de la doi la trei ani. Deoarece animalul trăiește pe sol și mai ales în păduri umbrite, iernile înzăpezite și reci nu sunt absolut teribile pentru el. Animalul navighează perfect sub zăpadă, în timp ce face tuneluri acolo. În același timp, se mișcă bine. și pe suprafața zăpezii, eliberându-și drumul cu ajutorul labelor late. Astfel de metode ajută sabia să scape de animalele prădătoare, încurcând urmele pentru a întârzia prădătorul..

Animalul se mișcă slab printre copaci, prin urmare, această metodă de mișcare este extrem de rară și aceasta este diferența sa principală față de ruda sa cea mai apropiată, jderul de pin. Dar sări de pe coroană copaci scurți pentru distanțe scurte el face bine.

În timpul mișcării normale, lungimea saltului unei sabie poate ajunge de la cincizeci la optzeci de centimetri, dar dacă devine victima căutării unui prădător, atunci lungimea saltului ajunge la patru metri. Animalul înoată foarte prost, acest lucru se datorează faptului că lâna groasă se udă și împiedică mișcarea șiburei în apă.

Cel mai dezvoltat dintre toate simțurile animalul are acest simț al mirosului, ceea ce îl ajută să-și găsească mâncare chiar și sub groapele mari de zăpadă.

Nutriție Sable

Nutriție SableZibula este o creatură prădătoare, dar în același timp este omnivoră. De regulă, el folosește cel mai adesea șoareci și alte rozătoare, alunițe, șmifere etc. Rareori un zibel poate prinde pika și veverițe. Bărbații puternici și mari sable sunt chiar capabili să vâneze un iepure.

Se întâmplă ca vrăbiile, tânărul negru și potârnichele să devină pradă, dar rareori le vânează. DINobol, care trăiesc în regiunile din Orientul Îndepărtat, se hrănesc cu pești. Se târăsc mai aproape de malurile râului în timpul reproducerii și ridică pești morți.

În timpul iernii, când devine mai dificil să obțineți hrană, șeruburile mănâncă colț de animale și păsări. Dacă familia zibelului reușește să găsească carul unui animal mare, atunci își aranjează un adăpost temporar lângă descoperirea lor..

Acest animal iubește să se bucure de miere. Când găsește o scobitură a unei albine, începe să viziteze acolo până când o golește complet, inclusiv larve, faguri și albine. Animalul preferă să se hrănească cu fructe de padure și alte fructe de plante. Iubește mure, afine și afine și nuci de pin., se întâmplă să fure aceste bunătăți din golurile altor animale.

Căutați și obțineți mâncare, sable poate în orice moment al zilei sau al nopții. Dacă un animal este în stare de foame, atunci este capabil să alerge în căutarea lui mai mult de douăzeci de kilometri pe zi. Dar dacă aprovizionarea cu hrană a animalului este suficientă, atunci rulează până la trei kilometri pe zi. Animalul este capabil să-și amintească locurile în care anterior găsește hrană pentru sine și se întoarce acolo pentru a găsi mai multă hrană.

Cu ajutorul unui simț al mirosului deosebit și a unei reacții foarte rapide, animalul poate mirosi instantaneu prada sub zăpadă. Apoi se aruncă repede în zăpadă și prinde prada.

Reproducere

Cum mănâncă un zibel?Inițial, oamenii de știință au studiat mult timp reproducerea acestor animale, după care cercetătorii au aflat că sarcina la femele durează două luni, apoi rutina de sable are loc în februarie-martie. Dar, după ce oamenii au început să crească aceste animale în captivitate, a devenit clar că zibile au capacitatea de a întârzia dezvoltarea embrionară.. Drept urmare, a devenit cunoscut în sfârșit, că râul șiburilor cade în perioada de vară, iar purtarea puiilor durează aproximativ nouă luni.

Sablelings se nasc în principal în aprilie, iar descendenții variază de la doi la cinci indivizi. Femela conduce sabia la un adăpost pre-pregătit, pe care îl trage cu grijă cu lână, fân și mușchi.

O sabie nou-născută cântărește doar treizeci de grame și este complet neajutorată. Doar la împlinirea vârstei de o lună, șabloanele mici deschid ochii și încep să distingă sunete diferite. În timp, femela începe să-și obișnuiască copiii cu mâncarea cărnii, aducând prada la adăpost. Bebelușii încep să dobândească abilitățile de a găsi hrană, de a vâna prada adusă de mamă. Sabia femelă își protejează puietul de animalele răpitoare și poate ataca pe oricine se apropie de adăpostul său și, atunci când simte pericolul, își ascunde cu atenție copiii într-un loc nou.

Creșterea zimțului captiv

Sable și omCreșterea șabloanelor la domiciliu este o activitate foarte supărătoare și care consumă mult timp, și cel mai adesea se face pentru a obține blană. Deoarece aceste animale sunt foarte mobile și au nevoie de mult spațiu pentru a călători și a trăi. Întrucât sabia este un animal foarte inteligent, știe să deschidă încuietori simple, să urce peste bariere și să sară în crăpăturile cuștii și, pentru a o preveni, este necesar să te joci cu cuști destul de mari și durabile, cu bare metalice pe ferestre. O alimentație adecvată vă va permite să păstrați lâna, deci trebuie să hrăniți zimbi cu următoarele produse:

  • rozătoare mici;
  • nuci;
  • fructe de padure (de preferință afine și lingonberries);
  • produse din carne;
  • ocazional pești de calitate.

În general, dieta animalelor trebuie să se potrivească cu ceea ce mănâncă în aer liber, deoarece alimentația slabă își poate lăsa amprenta asupra blănii sale, ca urmare, blana de zibel va arăta prost.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Animal sable: cum arată animalul, habitatul său