Căpușe: caracteristici și clasificare

Căpușele cu greu pot fi numite creaturi cu aspect plăcut și provoacă daune enorme atât oamenilor, cât și animalelor. Există mai multe ordine ale acestor paraziți, care diferă în ceea ce privește modul de viață și semnele externe..

Tipuri de căpușe și clasificarea acestora

Există o concepție greșită pe scară largă că căpușele aparțin clasei insectelor. De fapt, acestea sunt arahnide. La fel ca alți reprezentanți ai acestei clase, sunt lipsiți de aripi și ajung în medie de la 0,1 la 0,5 mm, cei mai mari acarieni pot avea o lungime de 3 mm.

Adulții au 4 perechi de picioare, iar cei care nu au ajuns la pubertate au 3 perechi de membre. Majoritatea reprezentanților acestor artropode nu au ochi, dar un aparat senzorial supradezvoltat le permite să miroasă prada la o distanță de până la 10 m.

Diferite tipuri de căpușe

Reprezentanții diferitelor tipuri de căpușe au multe diferențe între ele.

Căpușele pot fi dure și piele în funcție de structura corpului. La persoanele de primul tip, capul este situat separat de restul corpului și respiră cu ajutorul unor spirale speciale. În același timp, la reprezentanții celui de-al doilea soi, capul a crescut împreună cu pieptul și respiră aer cu ajutorul traheei sau a pielii..

Există 3 superordine de căpușe:

 1. Parazitiform.
 2. Acariform.
 3. Fânarii.

Primele două grupuri includ un număr imens de reprezentanți cu variații diferite în aspect și stil de viață, în timp ce al treilea superordine, dimpotrivă, se caracterizează printr-un număr mic și o uniformitate relativă. În același timp, deși toate tipurile de căpușe au diferențe semnificative între ele, toate trăsăturile lor distinctive sunt o consecință a adaptării la diferite condiții de viață.

Reprezentanții superordinei parasitiforme

Persoanele superordinei parazitiforme a căpușelor au propriile lor caracteristici.

Trunchiul acestor paraziți este întreg, nu segmentat. Poate fi acoperit de o cochilie, capul este desprins de corp. Acest arahnid are 4 picioare. În cea mai mare parte, acest grup include acarieni care sunt suficient de mari pentru a fi văzuți fără microscop.

Un individ devine adult trecând prin mai multe mutări, trecând alternativ mai multe etape, de cele mai multe ori de la un ou la o larvă și de la acesta la o nimfă și la un arahnid adult.

Etapele dezvoltării căpușelor parazitiforme

De regulă, acarienii parazitiformi trec prin 4 etape de dezvoltare: ou, larvă, nimfă, adult

Cea mai mare parte a căpușelor parazitiforme aparțin paraziților, pentru care supranumele și-a primit numele. Pentru a supraviețui, acești artropode au nevoie de sângele victimei - uman sau animal.

Această superordine de arahnide este formată din două familii: ixodid și gamasid.

Este interesant. Dintre căpușele parazitiforme, se distinge familia nuttali, care, prin caracteristicile sale, are caracteristicile căpușelor ixodide și argazice. Cu toate acestea, există o singură specie în ea, Nuttalliella namaqua, ai cărei reprezentanți trăiesc în Africa de Sud și se hrănesc cu sângele șopârlelor. Această specie de căpușă este o legătură intermediară între speciile dispărute ale acestor artropode și cele existente în prezent..

Căpușe Ixodid

Căpușele acestei familii, care se mai numesc și pășunat, sunt paraziți externi și se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor, alegând o gazdă numai pe durata hrănirii. Acești artropode sunt cei mai mari în comparație cu alții. Deci, într-o stare bine hrănită, pot ajunge la 2-3 cm.

Corpul parazitului seamănă cu un sac aplatizat care se umflă în timpul sațietății. Este imposibil să se distingă segmente separate într-o astfel de bifă. La nimfe și adulți, există 4 perechi de membre, iar la larve - doar 3. Proboscisul căpușei ixodide are o formă specială, care se caracterizează prin prezența:

 • o placă tare de chitină, care vă permite să vă atașați de un animal sau persoană;
 • două maxilare superioare, concepute pentru a tăia epiteliul victimei;
 • fălcile inferioare fuzionate (hipostomul), care sunt acoperite cu dinți, permițând obținerea unui punct de sprijin pe gazdă.
Căpușă ixodidă flămândă și plină

După saturație, căpușa ixodidă crește de mai multe ori

Întregul corp și picioarele acestui artropod sunt acoperite cu fire de păr, care nu numai că permit fixarea acestuia asupra victimei, ci sunt și organe de atingere.. Reprezentanții acestei familii poartă cele mai periculoase boli: encefalită transmisă de căpușe, tifos recurent transmis de căpușe, tularemie, ehrlichioză, borrelioză etc.. Dintre căpușele ixodide, următoarele tipuri sunt răspândite și periculoase pentru oameni:

 • Persană;
 • conchial;
 • Caucazian;
 • taiga;
 • canin;
 • negru și altele.

Cleste Hamas

Reprezentanții acestui ordin duc în principal un stil de viață parazit. Nevertebratele devin de obicei victimele lor. Dar unele dintre speciile lor pot parazita la oameni și vertebrate. Corpul unor astfel de căpușe se caracterizează printr-o formă ovală, iar dimensiunile lor variază de la 1 mm. Husa chitinoasă poate avea mai multe nuanțe: de la galben pal la portocaliu strălucitor.

Forma aparatului oral al parazitului depinde de modul de hrănire a unuia sau altui reprezentant al detașamentului. Deci, ei disting distrugerea, linsul, linsul-suptul. Există 3 ochi pe capul căpușei gamaside (1 în centru și 2 în lateral).

Nimfele și larvele de acarieni gamazide nu au nevoie de hrană, masculul se hrănește numai în ajunul împerecherii. Astfel, doar femelele beau în mod constant sângele victimei: numărul ouălor depuse depinde direct de sațietatea lor..

Practic, acarienii gamazizi se hrănesc cu sângele găinilor, șobolanilor și șoarecilor și reptilelor. Și pot locui:

 • în urechile animalelor mari;
 • în nas sau sub penele păsărilor;
 • în casele oamenilor;
 • în vizuini de rozătoare;
 • în locurile în care sunt ținute animale de companie.

Acarienii de pui, șobolani și șoareci sunt deosebit de obișnuiți, precum și paraziții care se hrănesc cu reptile.. Artropodele gamazide sunt periculoase pentru oameni, deoarece pot transporta multe boli, cel mai adesea din mușcăturile lor apare un tip special de dermatită - gamazoidoză.

Acarienii acariformi

Ordinea acariformelor este cea mai numeroasă, deoarece include mai mult de 6 mii de specii. Această cifră este foarte aproximativă, deoarece, de fapt, pot fi chiar mai multe dintre ele. Există două sub-ordine în această unitate:

 1. Sarcoptiformes - acarieni sarcoptiformi.
 2. Trombidiforme - acarieni trombidiformi.

Primul grup include:

 • blindat;
 • prăfuit;
 • căpușe de tip tiroglifoid;
 • pană;
 • păros;
 • scabie etc..
Scabia acarează semnele vitale

Acarianul scabiei este unul dintre cei mai comuni paraziți umani interni.

În al doilea subordine, există:

 • pânză de păianjen (grădină, floare, fetru, verde);
 • luncă;
 • gândac roșu;
 • grânare sau făină;
 • acarienii de apă etc..
Acarian Redling

Acarienii adulți roșii sunt benefici deoarece mănâncă ouă și larve de insecte dăunătoare

Rețineți că există o mulțime de paraziți în superordinea căpușelor sarcoptiforme care enervează oamenii și animalele.. Dar printre artropodele trombidiforme există mai mulți dăunători din diferite spații verzi și alimente.

Galerie foto: reprezentanți ai superordinei

Caracteristici distinctive ale acarienilor acariformi

Deși această superordine conține multe forme diferite, reprezentanții săi au, de asemenea, caracteristici comune..

Anamorfoza este o astfel de caracteristică a corpului căpușelor, care constă în capacitatea de a schimba structura corpului prin formarea de noi părți. Procesul de maturare a unei persoane este însoțit de o creștere a dimensiunii sale prin apariția altor segmente. Mai mult, acest lucru se întâmplă fără năvălire (metamorfoză). Alte ordine de acarieni își schimbă aspectul doar cu ajutorul mai multor tranziții de la o etapă de dezvoltare la alta..

O substanță specială actinohitină este inclusă în învelișul corpului căpușelor acariforme. Prezența sa poate fi aflată printr-un astfel de experiment. Lumina este direcționată către corpul căpușei, al cărui fascicul se reflectă simultan în două părți opuse. În acest moment, poate părea că vedeți dublu. Un fenomen similar poate fi comparat cu observarea unei luni subțiri într-o noapte senină în timpul unui îngheț sever. În același timp, se pare că există chiar și doi sateliți pe cer, care sunt aproape unul de altul..

Această superordine de acarieni include în mare parte paraziți care mănâncă secrețiile glandelor sebacee și sudoripare sau particulelor din pielea gazdei. Adică aparțin unor paraziți foarte mici care trăiesc pe epidermă, sub ea sau în straturile ei. Acest stil de viață și dietă cauzează de obicei următoarele boli la victimă:

 • demodicoză;
 • scabie;
 • otodectoză.

Pentru a detecta un astfel de acarian, trebuie să luați o răzuire dintr-o zonă a pielii infectate, să aruncați o vopsea pe ea și să examinați artropodele colorate cu un microscop..

Mange demodectică pe față

În mod surprinzător, aproape 98% dintre oameni sunt purtători ai acarianului demodex, care provoacă boli demodectice, a căror esență este roșeața severă a pielii și prezența multor acnee

Unele tipuri de acarieni acariformi sunt destul de vizibile ca dimensiune - până la 1 mm, ceea ce face posibilă observarea lor fără microscop.

Fânarii

Acarienii fânului sunt cea mai mică familie de acarieni (denumiri științifice: Opilioacarina sau Notostigmata), ai căror reprezentanți, în unele caracteristici, seamănă cu indivizi din propria lor specie, iar în altele seamănă cu păianjenii obișnuiți. Acești mici artropode ating o lungime de cel mult 2,75 mm, corpul lor este alungit..

Structura externă a acarianului de fân

Structura externă a acarianului fânului îl apropie de păianjenul cu același nume

În partea superioară a cefalotoraxului, un individ are de obicei două perechi de ochi. Modul de viață al acestor căpușe este slab înțeles. Se hrănesc cu artropode microscopice vii și cu cadavrele lor, polenul plantelor, spori fungici etc. Dar particularitățile modului în care vânează alte creaturi sunt necunoscute..

Acarienii de fân trec prin aceleași etape de dezvoltare ca și reprezentanții superordinei parazitiforme: de la ou până la adult cu ajutorul multelor. Puteți întâlni reprezentanți ai acestei familii în zonele subtropicale și tropicale..

Familia căpușelor cuprinde un număr inimaginabil de mare de specii diferite. Nu toate reprezintă un pericol pentru oameni, dar cei care încă parazitează asupra lui și asupra animalelor pot avea boli foarte periculoase. Prin urmare, dacă observați o căpușă mică pe piele care s-a scufundat în piele, este mai bine să consultați un medic cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Căpușe: caracteristici și clasificare