Păduchii subcutanati: adevăr sau mit

Există o serie de paraziți care trăiesc pe oameni. Acestea includ acarieni microscopici și păduchi. Există opinia că acesta din urmă poate trăi nu numai pe suprafața pielii, ci și sub ea. Cu toate acestea, există motive întemeiate să ne îndoim de acest lucru..

Există păduchi subcutanat?

Unii oameni cred că păduchii pot trăi în interiorul unei persoane, sub pielea sa.. De fapt, acești paraziți și ouăle lor nu sunt capabili să pătrundă acolo..

Luați în considerare câteva dintre caracteristicile structurii lor, confirmând acest lucru:

 1. Aparatul bucal al păduchilor este o proboscidă. Este proiectat astfel încât să străpungă doar pielea și să nu o roască, pătrunzând în interior. Insectele suge sânge, dar nimic mai mult.
 2. Picioarele păduchilor sunt adaptate pentru cel mai bun atașament la părul proprietarului. Sunt echipate cu gheare cu care insecta captează părul. Sub piele, parazitul nu are nimic de care să se atașeze..
 3. Ouăle de păduchi (nits) sunt prevăzute cu o coajă densă concepută pentru dezvoltarea lor în aer și o masă lipicioasă cu care sunt atașate de păr. Nu au un aparat bucal capabil să străpungă pielea.

Există un alt mit cu privire la păduchi. Mulți cred că sunt capabili să apară singuri, din stres. Nu este cazul: păduchii sunt paraziți transportați de oameni sau animale. În absența ingestiei adulților sau a ouălor acestora, infecția este imposibilă. În plus, știința nu a înregistrat niciun caz de apariție a unei ființe vii din nimic..

Numele „păduchi subcutanat” este primit în mod popular de un alt parazit - mâncărime mâncărime, care este un tip special de acarian. Trăiește sub stratul superior al pielii - epiderma..

acarianul scabiei

Pruritul mâncărime are doar 0,25-0,5 mm lungime

Deși biologic este foarte diferit de păduchi și are o structură mai apropiată de păianjeni (aparține clasei arahnidelor), simptomele infecției cu mâncărime și păduchi sunt similare. Datorită dimensiunii microscopice a ambilor paraziți și a mâncărimii intense cauzate de aceștia, acarianul mâncărime se numește „păduchi subcutanat”.

De asemenea, puteți găsi o altă greșeală atunci când păduchii subcutanati sunt numiți acarieni demodex (acarieni glandulari). Deși trăiesc de obicei sub pielea feței, alte zone ale corpului sunt uneori afectate. Există peste 60 de soiuri ale acestor paraziți. Se stabilesc în glandele sebacee, lângă rădăcinile părului, timp de secole.

acarian demodex

Dimensiunea acarienilor demodex este de 0,15-0,48 mm

Acești paraziți pot fi confundați cu păduchii atunci când apare demodicoza scalpului, însoțită de mâncărime și umflături sub piele.. Boala apare cu scăderea imunității, stresului, tulburărilor hormonale. Într-un corp sănătos, Demodex poate trăi fără să se arate în vreun fel. Un număr destul de mare de oameni sunt infectați cu glande, dar doar câțiva știu despre asta.

Boli cauzate de păduchi și acarieni subcutanati

Există o serie de simptome care vă pot ajuta să recunoașteți diferitele tipuri de păduchi subcutanat. Este important să nu confundați acești paraziți, deoarece metodele de tratare a acestora diferă..

Pediculoză

Păduchii sunt cap, corp și pubian. Primul trăiește pe scalp, al doilea - în haine, iar al treilea - pe organele genitale. Prima opțiune este cea mai frecventă. Simptomele unei infestări cu păduchi de cap sunt după cum urmează:

 • mâncărime severă, determinându-vă să vă zgâriați în mod constant capul și gâtul, rezultând abraziuni caracteristice;
 • în spatele urechilor, pe gât și pe scalp, puteți observa urme roșii de mușcături;
 • pe păr sunt niște nits - mici puncte albe, boabe care pot fi confundate cu mătreața. Dar, spre deosebire de ea, sunt bine fixate și pur și simplu nu vei putea să le scuturi de pe cap..
păduchul capului

Datorită dispozitivelor speciale de pe labe, păduchii se pot mișca foarte repede de-a lungul suprafeței părului

Păduchii sunt răspândiți prin contact atunci când o persoană infectată este în apropiere și păduchii se pot târâ. De asemenea, este posibil ca parazitul să obțină din lucrurile personale ale unui pacient cu păduchi de cap..

Scabie

Acarienii scabiei sau acarienilor cu mâncărime provoacă o boală cunoscută sub numele de scabie.

Uneori acesta este numele oricărei boli însoțite de mâncărime severă, dar scabia adevărată este însoțită de alte simptome:

 • mâncărime mai gravă după un duș fierbinte și noaptea;
 • apare o erupție caracteristică sub formă de plăci, coșuri mici sau dungi subțiri de înfășurare cu o bulă la capăt;
 • puteți vedea o erupție cutanată localizată în dungi - acestea sunt pasaje pe care un acarian mâncărime le roade sub stratul superior al pielii. Există și nașterea de noi mâncărimi..

De obicei mâncărimea acarianului afectează zonele cu cea mai subțire piele: pliuri articulare, diferite pliuri, suprafața dintre degete, părțile laterale ale trunchiului.

manifestări de scabie pe mâinile omului

Scabia este recunoscută prin prezența unei erupții cutanate și a scabiei, dar în unele cazuri aceasta din urmă poate să nu fie prezentă.

La bebeluși, scabia se manifestă mai des în alte locuri: pe față, scalp, palme și tălpi, fese.

Căpușa care provoacă boala se transmite de la persoană la persoană prin contact strâns. Infecția apare rar prin obiecte personale, lenjerie de pat, dar se întâmplă..

Aflați mai multe despre acarianul scabiei și tratamentul după o mușcătură în articolul nostru: Scabie - De la simptome la prevenire.

Conform datelor dispensarelor dermatovenerologice, au fost colectate statistici pentru cele mai tipice locuri cu erupție cutanată..

Tabel: Zonele cele mai frecvent afectate de mâncărime

Procentul de infectați
din total
Locul localizării erupției cutanate
cincizeci%Încheieturile mâinii, zona dintre degete
25%Picioare
25%Trunchiul
25%Mâini și picioare (cu excepția
mâini și picioare)
50% dintre bărbațiOrganele genitale
10% femeiGlanda mamara

Demodecoză

Boala este cauzată de un artropod numit demodex. În funcție de zona afectată, acarienii glandulari sau, așa cum li se mai spune și glandele acneice, se manifestă cu următoarele simptome:

 • mâncărime a pielii feței, a scalpului;
 • căderea părului, fragilitate;
 • apariția mătreții;
 • acnee, pustule pe zonele afectate;
 • descuamarea pielii, pete roz și roșii, secreție crescută de grăsime;
 • în caz de infecție cu ochi demodex - descărcare de la ei, lacrimare.

Spre deosebire de mâncărimea scabiei, demodex trăiește adânc în piele. În acest caz, o persoană poate experimenta durere și senzația că ceva se târăște înăuntru. Rareori, numai cu infecții severe, glandele se pot așeza pe piept și partea superioară a spatelui. De obicei, acestea afectează colțurile buzelor, nasului, zonele de deasupra buzei superioare sau pe bărbie, frunte, pleoape, obraji, mai rar - scalpul..

manifestări de demodicoză pe scalp

Apariția acneei este o trăsătură caracteristică a înfrângerii acarianului demodex

Copiii, de regulă, nu primesc rase demodectice, deoarece pielea lor produce mai puțină grăsime pe care o iubesc acarienii.. Manja demodectică poate fi contractată numai prin contact strâns cu o persoană care are destul de multe căpușe glandulare.

Demodex afectează adesea femeile care utilizează în exces produse cosmetice, vopsele de păr și produse chimice pentru îngrijirea lor personală, deoarece toate acestea supără echilibrul pielii.

Cum se distinge păduchii de cap de scabie și demodicoză

Infecția cu păduchi și mâncărime este destul de ușor de distins:

 • cu scabie, nu există nits pe păr;
 • atunci când este infectat cu păduchi, nu există erupții cutanate;
 • mâncărimea de la păduchi nu se intensifică după o baie sau un duș cald, în timp ce acest fenomen apare atunci când este infectat cu un acarian cu mâncărime.

Distingerea între păduchi și demodicoză este, de asemenea, ușoară:

 • dacă sunt deteriorate de demodex, nits sunt, de asemenea, absente;
 • apare acneea, care nu se întâmplă de la păduchi;
 • la fel ca mâncărimea, glandele afectează scalpul mai rar decât fața;
 • de la păduchi nu apare mătreața și părul nu cade.
Unguent sulfuric

Una dintre cele mai frecvente remedii pentru scabie și demodectoză este unguentul sulfuric obișnuit.

Cum să scapi de boli, denumite în mod popular păduchi subcutanat

Atât păduchii reali, cât și cei „subcutanați” (sau mai bine zis, bolile care se numesc așa) trebuie combătute pentru a preveni răspândirea lor și apariția complicațiilor, de exemplu, infecții purulente în locurile de pieptene.

Acarianul scabiei

Dacă apar simptome de scabie, atunci trebuie să mergeți la medic cât mai curând posibil. El va ajuta să distingă acarienii scabiei de alte boli ale pielii și, de asemenea, va prescrie medicamente. Boala nu dispare de la sine, ea poate dispărea doar în perioade. Pentru a vă recupera, trebuie să distrugeți complet căpușa și ouăle sale..

Cel mai adesea, se utilizează unguente sau emulsii. Cele mai eficiente dintre ele sunt:

 • emulsie și unguent Benzil benzoat;
 • cremă și loțiune Permetrină;
 • aerosoli Spregal;
 • Unguent sulfuric.

Nu este nevoie să vă prescrieți medicamente, deoarece numai un medic poate nota unele caracteristici ale bolii sau posibile contraindicații. În plus, într-o unitate medicală, ar trebui luată o răzuire a pielii pentru analiză..

Când apare mâncărime de scabie, este necesară dezinfectarea completă a locuinței și a obiectelor personale ale infectate. Toate hainele, lenjeria, jucăriile pentru copii sunt spălate în apă clocotită sau apă fierbinte cu adaos de sifon. Suprafețele sunt tratate cu aceeași soluție de sodiu sau înălbitor. Orice lucru care nu poate fi spălat (saltele, perne, pături) este aruncat sau scos în îngheț sau soare timp de câteva zile.

aerosoli A-Aburi pentru distrugerea paraziților de pe lucruri

În procesul de tratament, este important să distrugeți paraziții nu numai pe corp, ci și pe lucrurile unei persoane infectate.

Video: diagnosticul și tratamentul scabiei

Acarian Demodex

Este adesea mai dificil să învingi căpușele de fier decât scabia. Dacă apar simptome de demodicoză, trebuie să contactați cu siguranță un dermatolog, care va prescrie o analiză a pielii și, pe baza rezultatelor acesteia, va selecta medicamente. De obicei este necesar un tratament complex, care include medicamente antibacteriene pentru administrare orală și agenți topici (geluri, unguente). De asemenea, este necesară îmbunătățirea funcționării sistemelor hormonale, imune și nervoase pentru a evita în viitor o exacerbare a bolii. În timpul tratamentului, se recomandă să urmați o dietă cu restricție de alimente grase, condimentate, prăjite și dulciuri.

Medicii prescriu adesea următoarele medicamente:

 • Trichopolum;
 • Baziron;
 • Spregal;
 • Metronidazol;
 • Gel de metrogil;
 • Unguent sulfuric;
 • unguent permetrin.

Metodele tradiționale de tratament pentru demodicoză sunt ineficiente. Cu toate acestea, utilizarea lor, împreună cu consumul de droguri, nu va fi de prisos. Este bine să curățați zonele afectate cu săpun de gudron și, în loc de apă pentru spălare, este mai bine să folosiți extracte din plante de celidină sau pelin.

ulei de arbore de ceai în două sticle

Se recomandă aplicarea uleiului diluat de arbore de ceai, care are efect antibacterian, pe zonele afectate.

Demodex nu este la fel de contagios ca acarianul scabiei, deci nu este nevoie să dezinfectați spațiul de locuit. Dar, pentru a nu vă reinfecta, trebuie să utilizați prosoape și fețe de pernă curate în fiecare zi în timpul tratamentului. Iar pentru cei dragi ai bolnavului, prevenirea va fi respectarea regulilor de igienă, alimentația adecvată, întărirea sistemului imunitar și combaterea stresului..

Video: istoricul tratamentului demodicozei

Recenzii

Păduchii subcutanati nu există. Paraziții așa-numiți sunt de fapt acarieni scabie sau acarieni demodex. Dar acest lucru nu schimbă esența problemei și este posibil și necesar să trateze bolile de piele, indiferent de ceea ce se numesc.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Păduchii subcutanati: adevăr sau mit