Șoareci: varietatea speciilor acestor animale

Varietate de specii de șoareciȘoarece

Sunt animale mici care au trăit lângă oameni din cele mai vechi timpuri.

În ciuda faptului că o persoană nu tolerează un astfel de cartier și încearcă scapă de șoareci, acesta din urmă, totuși, datorită oamenilor se simte excelent.

Judecați singur: astăzi aceste rozătoare sunt una dintre cele mai numeroase specii de animale care trăiesc pe planeta noastră. Aflați ce este un mouse în acest articol..

Descrierea și caracteristicile animalelor

Descrierea și caracteristicile rozătoarelorCei mai mici șoareci au lungimea corpului de 5 cm, iar cel mai mare poate crește până la 19 cm.

Mărimea corpului și culoarea stratului depind de specia de care aparține un anumit rozător..

Șoarecii au un gât scurt care este încoronat cu un cap fusiform. Botul este ascuțit, cu o pereche de urechi semicirculare și doi ochi negri cu margele.

Deși aceste organe sunt mici, ele permit animalului să vadă și să audă totul perfect.

Pentru orientarea în spațiu, natura a acordat rozătoarelor antene sensibile subțiri. Ele cresc în jurul nasului și acționează ca detectoare.

Labele șoarecelui sunt mici, dar au cinci degete dexte și tenace. Corpul este alungit și acoperit cu păr scurt. Coada părului este practic lipsită, dar are o acoperire de solzi keratinizați.

Culoarea hainei la șoareci este de obicei gri, dar există specii ale acestor animale cu o culoare pestriță. Există și șoareci albi.

Cel mai bun aceste rozătoare sunt active noaptea iar seara.

Tipuri de șoareci

Soiuri de șoareciFamilia șoarecilor este foarte mare. Oamenii de știință au 4 subfamilii și 147 de genuri. Și există și mai multe specii - 701. Dar cele mai frecvente sunt acele specii care sunt adiacente oamenilor de mii de ani. Acestea includ:

 • Șoricel sau câmp. Acest rozător are o dimensiune medie pentru un șoarece. Lungimea corpului său poate ajunge la 12,5 cm. Blana de pe spatele rozătoarelor este predominant gri. La unii indivizi, poate avea o nuanță maroniu deschis gălbuie și o dungă longitudinală întunecată. Paltonul de pe burtă este și el gri, dar de o nuanță mai deschisă. Vole trăiesc în pajiști, tufișuri, grădini și parcuri. Locuiesc în vizuini și tufe. În acest din urmă caz, ei construiesc independent cuiburi între ramuri. Dieta de mușchi include fructe de pădure, cereale, părți verzi ale plantelor și insecte. Oamenii au încercat mult timp și fără succes să reducă numărul acestei specii de șoareci..
 • Șoarecele cu gât galben. Blana acestui rozător de pe spate are o culoare gri-roșiatică, pe abdomen și gât o nuanță gălbuie. Lungimea corpului nu depășește 13 cm. Lungimea cozii este practic egală cu lungimea corpului. Acest șoarece cântărește aproximativ 50 g. Șoarecele cu gât galben preferă să se așeze în pietre pietroase, pe marginile pădurii și în vizuini. Sunt capabili să mănânce atât plante, cât și gândaci cu viermi. Pot mânca carne dacă este necesar. Aceste rozătoare reprezintă o amenințare serioasă pentru livezile cu pomi fructiferi..
 • Șoricel de iarbă. Acesta este un rozător foarte mare după standardele mouse-ului. Lungimea corpului său poate ajunge la 19 cm. Adăugați aici lungimea cozii și veți obține o lungime totală de 35 cm. Unii reprezentanți ai șoarecilor din iarbă pot mânca până la o greutate de 100 g. Părul de pe spate este de culoare gri închis. Nu este uniform, ci este intercalat cu peri individuali, rigizi și mai întunecați. Paltonul de pe burtă este uniform și are o nuanță gri deschis. Acest rozător este cel mai frecvent în țările africane. Se hrănește în principal cu plante și cereale..
 • Soarece mic. Aceștia sunt unul dintre cei mai mici reprezentanți ai regatului șoarecilor. Lungimea corpului unui adult nu depășește 7 cm. Un astfel de bebeluș nu cântărește mai mult de 10 g. Părul de pe părți și din spate este maroniu-roșcat, iar pe burtă este aproape alb. Spre deosebire de șoarecii mai mari, botul șoarecelui este scurt și contondent. Urechile sunt mici și aproape rotunde. Puteți întâlni acest animal în păduri, stepe și pajiști. Acest rozător îi place foarte mult să se așeze în fânuri și să sape găuri lângă locuința unei persoane, deoarece puteți găsi întotdeauna mâncare acolo. Dieta șoarecilor bebeluși se bazează pe cereale și insecte mici. Oamenii consideră că aceste rozătoare sunt unul dintre principalii dăunători din agricultură..
 • Șoricel de casă. Fără exagerare, acest tip de rozătoare poate fi numit cel mai comun pe planeta noastră. Corpul unui adult poate atinge o lungime de 9,5 cm. Greutatea nu depășește 30 g. Lâna pe laturi și pe spate este gri. Pe burtă, culoarea sa poate varia de la gri deschis la alb. Botul rozătoarelor este ascuțit. Acest tip de șoarece poate fi găsit în aproape toate dependințele oamenilor. Rozătoarele mestecă orice pot ajunge.
 • Șoricel cu dungi. Un astfel de rozător are o dimensiune medie a corpului - 10 cm. Blana este predominant gri. Poate avea dungi în nuanțe mai deschise. Acest tip de rozătoare este adesea păstrat ca animale de companie. Mai mult, în condiții naturale, nu trăiesc mai mult de 7 luni, iar în captivitate, durata lor de viață crește de mai multe ori. Acest rozător preferă să se hrănească cu iarbă și insecte mici..
 • Șoricel spinos. Acest rozător se găsește destul de des. Îl poți recunoaște după ochii și urechile sale uriașe ca brusture. În loc de blana obișnuită, ace foarte mici cresc pe părțile laterale și pe spatele acestui șoarece. Acest rozător are capacități uimitoare de regenerare și le folosește într-o coliziune cu dușmanii: își varsă o parte din piele și fuge. Astfel de animale sunt adesea ținute acasă ca animale de companie..

Șoareci albi

Șoareci albi (foto)Acest tip de șoareci trebuie descris mai detaliat. Astfel de animale sunt păstrate de oameni ca animale de companie și ca subiecți de testare în cercetările de laborator. Datorită acestor mici creaturi cu blană albă și ochi roșii, oamenii au reușit să depășească multe boli periculoase și să creeze multe medicamente uimitoare..

Este demn de remarcat faptul că rozătoarele albe sunt cunoscute de foarte mult timp. Primele mențiuni despre acestea în cronicile umane datează din mileniul III î.Hr. Cu toate acestea, aceste informații nu îi opresc pe oamenii „entuziaști”, care în fiecare colț afirmă că rozătoarele albe sunt rezultatul unor experimente secrete ale oamenilor de știință din laboratoare închise..

În cele mai vechi timpuri, șoarecii albi puteau fi găsiți în mănăstiri și țări. Acolo, aceste rozătoare erau considerate sacre. Apropo, multe popoare din est au numit prima lună a anului după ele..

În Japonia, se crede încă că, dacă există un șoarece alb în casă, atunci alți rozători îl vor ocoli. Și în China, astfel de animale au fost folosite pentru predicții..

În Europa, șoarecii albi au început să fie crescuți în masă la sfârșitul secolului înainte de trecut. Au fost crescuți pentru experimente. Până în prezent, aceste rozătoare sunt cel mai valoros material de laborator pentru diferite experimente științifice..

Șoareci reproducători

Creșterea șoarecilor ca animale de companieDurata medie de viață a acestor rozătoare nu depășește 3 ani, dar în acest timp pot aduce o mulțime de descendenți. În condiții favorabile, sunt capabili să se reproducă pe tot parcursul anului. De obicei, sezonul de reproducere începe la mijlocul primăverii și se termină în noiembrie. Sarcina nu durează mai mult de 21 de zile. Se pot naște până la 7 șoareci odată.

Literal la 12 ore după naștere, femela este din nou gata să conceapă. Pot fi până la 14 descendenți în timpul anului.

Adică, o femelă în 12 luni poate naște o armată întreagă de rozătoare. Nu este surprinzător faptul că oamenii încă nu reușesc să facă față familiei șoarecilor..

Femela hrănește descendenții cu lapte timp de 4 săptămâni, după care șoarecii încep să ducă o viață independentă.

La reproducerea acestor animale, crescătorul este sfătuit să înceapă să obișnuiască bebelușii cu un aliment diferit la 2 săptămâni după naștere.

În termen de 2 luni, acești bebeluși vor fi gata să aducă singuri noi descendenți..

Păstrarea rozătoarelor ca animale de companieDupă cum sa menționat mai sus, rozătoarele din diferite specii sunt adesea ținute ca animale de companie. Acest tip de întreținere nu este o problemă mare, deoarece șoarecii mănâncă totul și nu necesită suprafețe mari pentru păstrare. ușor de antrenat. După ce rozătoarea se obișnuiește cu persoana respectivă, el intră de bună voie în brațele sale. Cu toate acestea, nu ar trebui să-l lăsați să iasă din cușcă. Dacă îi intră în cap să „se spele”, atunci va fi foarte greu să-l prinzi.

Un pic despre cușca pentru șoareci.

 • Trebuie să fie din metal, să aibă tăvi scoase.
 • Pasul tijelor ar trebui să fie mic, altfel animalul își va părăsi cu siguranță casa.
 • Cușca nu trebuie așezată lângă dispozitivele de încălzire.

Un animal de companie va avea suficientă cușcă cu o suprafață de 300 cm2.

Uneori puteți găsi oameni care țin șoareci în acvarii și borcane de sticlă. Aceasta este o decizie dubioasă, deoarece animalul de companie nu va avea suficient aer. În plus, un acvariu sau un borcan este mult mai dificil de curățat decât o cușcă..

Următoarele articole trebuie adăugate în cușcă:

 • O bucată de cretă și câteva crenguțe. Șoarecele își va ascuți dinții pe ei. În plus, creta îl va ajuta să umple lipsa de minerale din organism..
 • Gunoi. Este cel mai ușor să o faceți din hârtie și rumeguș. Dacă adăugați fân, atunci animalul de companie va face cu siguranță un cuib din el..
 • Roată de jogging pentru a împiedica animalul de companie să se plictisească.

Hrănirea rozătoarelor acasă

Mănâncă șoareci acasăDieta animalului de companie trebuie să fie echilibrată. Un rozător trebuie să primească cel puțin 50 g furaj pe zi. Dieta unui animal de companie poate consta din următoarele alimente:

 • Cereale: ovăz, grâu, orez etc..
 • Legumele se servesc cel mai bine cu morcovi și salată verde..
 • Brânză de vacă.
 • Iarbă verde. Se recomandă aruncarea regulată în cușcă..
 • Fructe: pere și mere.
 • Seminte de floarea soarelui. Acesta este un deliciu pentru șoareci. Dar de multe ori nu poți da semințe..
 • Suplimente de vitamine.
 • Carne crudă nu mai mult de o dată pe săptămână.

Este interzisă hrănirea acestor animale de companie cu dulciuri, alimente picante și prăjite..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șoareci: varietatea speciilor acestor animale