Inamicul târâtor: cum ajung căpușele asupra oamenilor

Afirmația că omul este regele naturii este reconfortantă, dar în practică este foarte controversată. Mai ales pentru unele specii de paraziți, încercând în mod constant să-l facă o sursă de hrană și, uneori, un loc de reședință. Unul dintre acești dăunători mici este acarianul. Și, chiar în ciuda condițiilor megalopolelor moderne dezvoltate, amenințarea mușcăturilor de către fraierii de sânge arahnide este destul de mare. Mai mult, este evident pentru iubitorii de recreere în aer liber și comunicare cu reprezentanții fraților noștri mai mici.

Caracteristici ale mișcării căpușelor

Pentru a vă proteja la maximum de mușcăturile de căpușe, trebuie să cunoașteți câteva dintre trăsăturile caracteristice ale acestor paraziți asociate cu particularitățile mișcării lor, care se datorează structurii corpului dăunătorului..

 1. Căpușe - arahnide fără aripi.
 2. Adulții au patru perechi de picioare. Paraziții imaturi au trei.
 3. Absența ochilor este compensată de un aparat senzor bine dezvoltat care vă permite să mirosiți sursa de hrană la 10 metri distanță.
Patru căpușe pe deget

Căpușele simt apropierea victimei la 10 metri distanță

În acest sens, bifează:

 • se târăsc doar și încet, nu pot zbura și sări - nu se târăște mai mult de 10 metri în viața lor;
 • poate urca la o înălțime de cel mult un metru;
 • agățați-vă de lamele de iarbă, tufișuri, piele cu picioarele din spate și trageți-le pe cele din față înainte, în așteptarea victimei;
 • mai bine se agață de părul de pe picioarele bărbaților și de capul copiilor (cu excepția acelor tipuri de paraziți care se transmit prin contact direct cu zonele infectate ale pielii), dar nu persistă pe țesături sintetice netede.
  Fata și-a aruncat părul înainte, o căpușă i se așează pe gât

  Căpușele se pot deplasa în jurul corpului pentru o perioadă destul de lungă de timp, în căutarea unui loc retras pentru a mușca

Unde trăiesc paraziții

Deoarece căpușele au nevoie de sprijin pentru a se agăța, ele nu vor fi îndeplinite niciodată:

 • pe câmpuri;
 • într-o pădure înaltă, în care nu există tufișuri;
 • în poieniile fără tufișuri și păduri.

Dar în exces, paraziții trăiesc:

 • în tufișuri;
 • în iarbă;
 • de-a lungul marginii pădurii;
 • pe animale.
Tata într-un pulover roz, mama într-un pulover verde și două fiice la plimbare în parc, vedere din spate

După plimbarea în natură sau contactul cu animalele de companie, este imperativ să examinați corpul și hainele pentru căpușe

Video: atacul căpușelor

Cum ajung căpușele asupra oamenilor

Metoda de expunere la o persoană este determinată de tipul de parazit.

Este interesant. Fără sânge, dăunătorii pot trăi de la o lună la 3 ani, în funcție de specie. Adică, riscul de infecție rămâne, chiar dacă parazitul este prins pe haine..

Tabel: cum și unde o persoană este expusă riscului mușcăturilor de căpușe

VedereDescriereUnde locuiescCaracteristicile lovirii unei persoane
IxodidePot avea o lungime de până la 2,5 cm, corpul este acoperit cu plăci chitinoase, se pot hrăni cu sângele victimei timp de până la 3 săptămâni, femela depune aproximativ 17 mii de ouă pe sezon..În latitudini temperate de pe tufișuri, în frunzișul copacilor. Locuiesc din pădure și animale domestice.Se târăsc spre oameni de la animale sau de la iarbă, tufișuri.
ArgasovyeCorp moale cu capul încastrat în trunchi.Locuiesc în crăpăturile clădirilor, se hrănesc cu păsări, sunt deosebit de frecvente la cocoșele de pui.Se târăsc de la găini, de la pereții caselor. Mușcăturile provoacă o erupție abundentă în jurul plăgii.
BlindatCorp negru sau maro închis până la 1,5 mm lungime.Locuiesc în sol (până la câteva sute de mii de acarieni blindați pe metru pătrat), uneori în copaci.Se hrănesc cu rămășițele degradate ale plantelor, lichenilor, carii. Intră în corpul erbivorelor și al oamenilor cu alimente. Transferați diferite tipuri de viermi.
GamazDimensiune de până la 1 mm, trăiește aproximativ 6-7 luni.Locuiesc în cuiburi de păsări, cocoșe de pui, provocând pierderea penelor și piepteni puternici pe piele. Se instalează adesea în găurile rozătoarelor.Se târăsc pe persoană numai cu o creștere mare a populației.
SubcutanatCorp semitransparent de până la 0,4 mm lungime. Femela depune până la 120 de mii de ouă în 2,5-3 luni din viața ei matură sexuală.Trăiesc de animale și oameni de câțiva ani, se hrănesc cu celule moarte.Infecția apare atunci când părul sau pielea feței intră în contact cu un animal infectat, o persoană. Mușcăturile sunt foarte iritante.
RâiosAu un corp oval asemănător unei broaște țestoase, de până la 0,4 mm lungime. Se hrănesc cu secretul epidermei, fac treceri microscopice în piele. Trăiți până la 1,5 luni.Se hrănesc cu sângele animalelor și al oamenilor.Transmis prin contact direct cu o persoană infectată sau prin utilizarea articolelor obișnuite de igienă personală.
PăşuneCorpul este de culoare gri închis, portocaliu deschis sau de culoare măslin, cu dimensiuni de aproximativ 6 mm, dar după ce individul este aspirat în sânge, poate crește până la 2 cm. Locuiește în regiunile sudice ale Rusiei, Transcaucasia, Asia Centrală, Kazahstan, Siberia de Vest.Trăiește în păduri și stepă de pădure.Acestea sunt purtate prin contactul cu plante și animale. Pot fi surse de infecție cu encefalită transmisă de căpușe, ciumă, diferite tipuri de febră și bruceloză.
Dusty (lenjerie, lenjerie de pat)Dimensiune de până la 0,5 mm, corpul este hidrofug, astfel încât acarienii nu pot fi spălați doar cu apă, fără săpun. Ventuzele de pe picioare anulează încercările de îndepărtare a dăunătorilor cu un aspirator.Se hrănesc cu particule de piele exfoliate, acumulări de praf, puf și pene. Locuiește în lenjerie, mobilier.O persoană nu este mușcată, dar poate fi o sursă de alergii, exacerbări ale astmului.
Doggystyle maroCorp roșu-maroniu lungime de 2 până la 5 mm.Parazit la câini. Locuiesc în zone suburbane, în pășuni, în parcuri, piețe.Se târăște din tufișuri, iarbă sau animale.

Este interesant. Cele cinci specii rămase ale celor mai frecvente acarieni: acarienii urechii (trăiesc în urechile pisicilor și câinilor), acarienii păianjenilor (dăunează plantelor de casă), acvaticului (se hrănesc cu insecte acvatice și moluște), prădători (mănâncă propriul lor tip, folosit pentru a combate parazitul păianjen) grânare (absorb făina, cerealele și produsele pentru gunoi cu deșeurile lor) - nu reprezintă o amenințare imediată pentru oameni.

Galerie foto: cele mai frecvente tipuri de căpușe

Video: mecanismul de a obține o căpușă pe corp

În ciuda faptului că căpușele, indiferent de specie, se târăsc doar, există o mulțime de oportunități de a fi infectat cu parazitul la om: în natură, în contact cu animalele de companie, prin alimente. Prin urmare, este foarte important să vă examinați cu atenție corpul și să nu ignorați disconfortul care poate fi cauzat de mușcăturile unui dăunător de păianjen. Și, desigur, asigurați-vă că utilizați repelenți înainte de a ieși în pădure sau de a ateriza..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Inamicul târâtor: cum ajung căpușele asupra oamenilor